Artykuły powiązane

 

 

 

Płatki owsiane
Zawierają potas, wapń, magnez i żelazo. Są też bogatym źródłem witaminy B, E oraz PP, cynku (zawierają go więcej niż jabłka czy gruszki). Warto pamiętać, że płatki owsiane są kwasotwórcze, nie należy więc jeść ich w dużych ilościach. Po ten przysmak powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z cukrzycą, ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu oraz ci, którzy mają skłonności depresyjne.

 

 

 

Orzechy i migdały
Warto jeść je ze skórką, której składniki odżywcze stymulują pracę jelit, a co za tym idzie wspomagają układ odpornościowy. Najcenniejszym składnikiem orzechów (zwłaszcza włoskich) jest kwas omega 3. Są one także bogatym źródłem białka, cynku, selenu oraz najsilniejszego antyutleniacza – witaminy E.

 

 

Miód
Jego zdrowotne właściwości zabija temperatura powyżej 40°C, dlatego nie należy dodawać go do gorącej herbaty czy mleka. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się na kanapce z razowego chleba czy też dodany do jogurtu. Miód zawiera naturalny antybiotyk – inhibinę, który niszczy wirusy atakujące błonę śluzową. Niektóre odmiany miodu działają wykrztuśnie, przeciwgorączkowo i napotnie.

Produkty fermentowane
Mają świetny wpływ na prawidłową mikroflorę jelit. Bakterie kwasu mlekowego znajdziemy zarówno w fermentowanych produktach mlecznych takich jak jogurt, kefir, maślanka, ale też w kiszonej kapuście czy ogórkach.

 

 

Zielona herbata
Znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających. Jest bogatym źródłem flawonoidów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Na naszą odporność wpływają dodatkowo aminokwasy, które są jednym ze składników herbaty. Wystarczą dwie filiżanki dziennie, by skorzystać z jej cudownych właściwości. Zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem. Ważne dla osób narażonych na niedokrwistość - flawonoidy zawarte w zielonej herbacie zaburzają wchłanianie żelaza.

 

 

Ciemne owoce
Im ciemniejsze, tym bogatsze w antywirusowe barwniki antocyjanowe (przybierają kolory od czerwonego po fioletowy). W organizmie pełnią funkcje ochronne. Ich dobrym źródłem są czarny bez, jagody, porzeczki, aronia, jeżyny, dzika róża, maliny i żurawina.

Cytrusy
Uważamy je za bogate źródło witaminy C. Tymczasem te owoce zawierają też bioflawonidy, a wśród nich rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, a dzięki temu utrudnia przedostawaniu się wirusów do organizmu. Co ważne, zmniejsza też ona obrzęk śluzówki w czasie infekcji, dzięki czemu nasza bariera ochrona działa znacznie skuteczniej.

 

 

Natka pietruszki
To bogate źródło prowitaminy A, witaminy C oraz żelaza. Już jedna łyżka siekanej natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w naszej diecie.

Cebula i czosnek
To źródło ponad 200 aktywnych biologicznie składników, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Czosnek jest też wyjątkowo bogaty w substancje mineralne: mangan, miedź, żelazo, cynk, siarkę, wapno i selen.

Kasza
Warto zastąpić nią ziemniaki. Kasza nie tylko jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają produkcję białych krwinek wspomagających odporność organizmu, ale też zawiera sporo magnezu, który oddziałuje pozytywnie na nasz układ nerwowy.

Gotowane jajo
Najcenniejszym elementem jajka jest żółtko – bogate źródło cynku, który spowalnia namnażanie się wirusów, dzięki czemu skraca czas choroby. Poza żółtkiem jaja cynk znajdziemy też w żółtym serze, pieczywie pełnoziarnistym, pestkach dyni oraz w wątróbce.

Kapusta i jej krewni
Kapustne są bogatym źródłem witaminy C, potasu i folianów. Co jednak zdecydowanie ważniejsze zawierają silnie antywirusowe i przeciwzapalne glukozynolany, które odpowiadają za charakterystyczny zapach roślin z tej licznej rodziny. Do wyboru mamy brokuły, kalafior, białą i czerwoną kapustę, kapustę pekińską, brukselkę czy jarmuż.

 

 

Tłuste ryby
Sięgając po łososia, sardynkę, śledzie czy makrelę wzbogacamy naszą dietę nie tylko w białko, ale też cynk, selen, witaminę D, a przede wszystkim wielonienasycone kwasy omega 3. Są one o tyle cenne, że hamują produkcję substancji, które odpowiadają za powstawanie reakcji zapalanych w organizmie.