Ślub i wesele w okresie okołoświątecznym ma całą masę zalet. Jedną z nich jest wykorzystanie motywów charakterystycznych dla Bożego Narodzenia. A jest z czego wybierać i to na każdym etapie przygotowań tego szczególnego dnia.
Zobaczcie w jaki sposób można przywołać świąteczne skojarzenia w candy barze. Będzie słodko i rozkosznie. I nie ma szans, żeby ktokolwiek przeszedł obok tego miejsca obojętnie.
Trójwymiarowe choinki
Ciasteczka o trzech różnych wielkościach, ułożone od największego do najmniejszego, połączone masą kremową. Kolorowe groszki będą imitacją bombek choinkowych, a cukier puder przywoła na myśl puszysty śnieg.
Krucha opcja
Kruche ciasteczka mogą się zaprezentować w rozmaitych kształtach i smakach.
Każdy bezpośrednio nawiązujący do bożonarodzeniowego czasu. Wybór mamy ogromny. Klasyczne gwiazdki, choinki, śnieżynki, ale także czerwone rękawiczki czy bałwanki. W kwestii smaków z pewnością będą królowały imbirowe, cynamonowe i wszelkie korzenne, piernikowe.
Kremowe wariacje
Deser w kształcie reniferów będzie wyjątkowo słodki.
Smakołyki na bazie biszkoptu, ale z kremowym, czekoladowym zwieńczeniem, będą kusiły wszystkich łasuchów. Do tego nos, rogi i oczy, które będą wpatrzone prosto w gości :)
Z bałwankiem
I to roztapiającym się na powierzchni kruchej podstawy ciastka. Takie obrazy działają na wyobraźnię.
Bałwanki mogą pojawić się także jako zwieńczenie cupcakes. Wysokie, smukłe postaci z marchewkowymi noskami, czarnymi, węgielkowymi oczami i rozbrajającym uśmiechem. Dzieci pokochają bałwankowe słodkości!
Szyszki
Okrągłe ciastka oblane czekoladą i ułożone w kształcie szyszek, będą kolejnym słodkim smakołykiem kojarzącym się z zimą i Bożym Narodzeniem.
Posypane cynamonem i przyozdobione gałązką iglaka jeszcze bardziej podkreślą atmosferę.
Eggnog
Czyli świąteczny drink, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich.
Jest to rodzaj lekkiego likieru przygotowywany na bazie jajek, mleka i alkoholu, z dodatkiem korzennych przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia. Podawany w wersji na gorąco. Smakowo nawiązuje do ajerkoniaku.