Artykuły powiązane

 Herbata czarna. W pełni fermentowana, zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Daje mocny, aromatyczny napar. Swoją obowiązującą nazwę zawdzięcza Europejczykom, których zainspirowało pojawienie się czerni podczas fermentacji. Wyróżniamy podstawowe gatunki : Yunnan, Ceylon, Assam, Darjeeling.

 Herbata biała. Rośnie w prowincji Fukien na południowym wschodzie Chin. Wytwarzana jest z pęków lub czubka specjalnego krzewu herbacianego. Ma delikatny, jsny kolor. Charakteryzuje się subtelnym aromatem i świeżym smakiem z wyczuwalną nutą słodyczy. Wyróżniamy gatunki: Pai Mu Tan (biała piwonia), Lu Mu Dan (zielona piwonia), Yin Zhen (srebrna igiełka).

 Herbata zielona. Nie jest poddawana fermentacji. Świeżo zerwane listki podgrzewa się na patelniach, a następnie zwija ręcznie (Chiny) lub mechanicznie (Japonia)i suszy w ciepłym powietrzu. Ma delikatny smak i subtelny aromat. Wyróżniamy gatunki: Lung Ching, zwany studnią smoka, Pi Lo Chun, zwany jaspisową spiraląwiosny (Chiny), Sencha, Gyokuro, Bacha, Hojicha (Japonia).

 Herbata czerwona Pu-Erh. Termin pochodzi od nazwy rynku w prowincji Yunnan, gdzie była zbierana za specjalnie wyhodowanego drzewa. Pu-Erh ma charakterystyczny głęboki, nieco ziemisty smak, co zjednuje jej amatorów kawy.

 Herbaty ziołowe. Herbaty ziołowe znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, także skutecznie regenerują organizm. Każda herbatka ma specyficzne działanie.
Melisa – daje ukojenie po ciężkim i nerwowym dniu.
Mięta – jest doskonałym napojem po obfitym posiłku, ułatwia trawienie i działa rozkurczająco. Jest przydatna w leczeniu przeziębień i grypy.
Rumianek – łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Odznacza się przeciwbakteryjnym i przeciwuczuleniowym działaniem. Kompresy z rumianku łagodzą podrażnienia skóry i zapalenie spojówek.
Skrzyp – zawiera kwas krzemowy wzmacniający paznokcie i włosy, ujędrniający skórę. Jest zalecany podczas diet.
Rooibos (Redbush) – zawiera wiele cennych składników mineralnych i pierwiastków śladowych. Nie zawiera kofeiny, dlatego można ją pić wieczorem. Wspomaga proces przemiany materii. Korzystnie wpływa na zkliwo zębów, stan skóry oraz kości. Przynosi ulgę w bólach głowy, uspokaja.
Yerba Mate – zawiera kofeinę. Hamuje apetyt, orzeźwia, redukuje stres, pomaga zwalczyć bezsenność. Podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję włosów.