Autor Wątek: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię  (Przeczytany 94726 razy)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
Odp: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię
« Odpowiedź #660 dnia: 22 Lutego 2008, 22:51 »
Ja bym jeszcze na twoim miejscu wziela pod uwage czynniki zewnatrzne, pisalam juz u siebie w watku, ze wyczytalam, ze rowniz one moga miec wply na prace jelit maluszkow. U nas klopoty kupkowe byly wtedy kiedy moi rodzice nas odwiedzali. A tych czynnikow moze byc ponoc wiele...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #661 dnia: 22 Lutego 2008, 23:00 »
Ja bym jeszcze na twoim miejscu wziela pod uwage czynniki zewnatrzne, pisalam juz u siebie w watku, ze wyczytalam, ze rowniz one moga miec wply na prace jelit maluszkow. U nas klopoty kupkowe byly wtedy kiedy moi rodzice nas odwiedzali. A tych czynnikow moze byc ponoc wiele...

tylko u nas nic "nadzwyczajnego" sie nie dzieje. Codziennie to samo, nikt nie przyjezdza na dłuzej, nie spimy w innym miejscu niz nasze mieszkanie itp.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #662 dnia: 22 Lutego 2008, 23:02 »
a martynko dajesz jej wodę przegotowaną na czczo???na pewno pomoze.....
albo herbatke z Hippa na trawienie??
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #663 dnia: 22 Lutego 2008, 23:05 »
a martynko dajesz jej wodę przegotowaną na czczo???na pewno pomoze.....
albo herbatke z Hippa na trawienie??

Lea
wode chcialam jej dac dzisiaj, ale jak napisałam skończyło się załosnym płaczem. Będziemy próbować.

Herbatkę na trawienie hippa kupilam, ale moje dziecko nie chce w ogole tego brac do ust. Poczuje ten smak i od razu skwaszona minka i plucie;) juz kilka razy probowalam i zawsze z tym samym skutkiem. Ale wlasnie w trakcie pisania przyszlo mi do glowy, zeby nie robic tak jak w instrukcji, tylko rozcienczac jej ta lyzeczke na 100ml z wieksza iloscia wody, moze wtedy da sie "oszukac".

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #664 dnia: 22 Lutego 2008, 23:32 »
Warto spróbować :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #665 dnia: 23 Lutego 2008, 07:35 »
Pewnie, że warto, próbuj i nie rezygnuj ze zwykłej przegotowanej letniej wody, u nas to najlepiej działało!!!Zresztą Pola miał takie problemy z kupką, że ledwo skończyła trzy miesiące, a już dostawała rozcieńczony soczek jabłkowy, na polecenie lekarki!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #666 dnia: 23 Lutego 2008, 08:52 »
MArtynki migo weekendu wam życzę!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #667 dnia: 23 Lutego 2008, 11:31 »
ja nigdy nie robie tak jak jest na opakowaniu
ja ta czubata lyzeczkedaje na 150 ml wody
ale moja akurat uwielbia ta herbatke na trawienie

uwazaj zeby z niczym nie przesadzic bo koperek tez w nadmiarze szkodzi bo jesli baczki sa to dając koperek jeszcze je wzmagasz i brzuszek boli
a rumianek owszem powoduje zaparica ale w wiekszych ilosciach

ja swojej dalam soczek jablkowy jak miala ok 3 mies bo nie moglam patrzec jak sie meczy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #668 dnia: 23 Lutego 2008, 12:17 »
Witaj Martynko!
Gratuluje zdanego egzaminu!!
... i kupki Gabrysi!
Bidulka malutka! układ pokarmowy dojrzewa Niuni i byc moze Jej organizm tak a nie inaczej reaguje.  :drapanie:

Martynko, wiem, że takie porady są wkurzające, bo matka chwyta się każdego sposobu aby pomóc dziecku, ale proszę Cię nie podawaj zbyt wiele trawiennych herbatek Gabrysi!! Słyszalam, ze to nic dobrego. Ja wiem, że Maleńswto się męczy ale te herbatki w tak wczesnym okresie życia nie są zbyt pomocne. Oczywiście nie można generalizować bo dzieciaczki są różne.
Co prawda my nie mielismy takich problemów ale nawet gdy Kamilce zdarzyła sie kolka to znajoma położna odradzała nam herbatki koperkowe. Nic płynnego poza piersią. I szczerze powiem CI, ze to skutkowało.
Wyobraź sobie, że do dziś dnia podstawowym daniem Kamilki jest piersiątko. ;)  Idąc za głosem i wskazówkami naszego pediatry do 6 miesiąca życia Kamilka nie dostawała do jedzonka nic oprócz cycusia. Oczywiście od 6 miesiąca, dodatkowo powoli wprowadzamy słoiczki (bo to już u nas ten wiek) , ale do dziś dnia nie podaję Jej żadnych herbatek .  Sama piję 2x dziennie koperkową ale Niuni nie podaję. Być może to nie jest dla Ciebie żadne rozwiązanie ale my stosując taką metodę (... nie chwaląc dnia przed zachodem słonka) nie mamy większych problemów, np. z zaparaciami.

Trzymam kciuki za Gabrysię!!!
Spokojnego weekendu Wam życzę!
Pozdrawiam!papa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #669 dnia: 23 Lutego 2008, 13:15 »
Witajcie Kochane, bardzo dziękuję za wszystkie rady!! Są dla mnie-początkującej mamy baaardzo cenne.

AGULA Gabrysia i tak jest dokarmiana proszkowym, więc juz od dawna nie jest na samej piersi, a od wczoraj wieczora prawie tylko na butli, bo nagle skończyło mi się mleko. Tzn jak ja nacisnelam to leciało, a Gabrysia nie miała chyba siły tak ciągnąć i próba jej nakarmienia kończyła się wielkim krzykiem rozpaczy. Na nasze nieszczęście byliśmy u moich rodziców, gdzie nie wzięliśmy jej ani mleka ani butelki (nie przypuszczałam, że tak sie moze wydarzyć) i maż w te pędy biegł do apteki kupić te rzeczy. Bidulka jak sie dorwała do butli, to myslalam, ze zje ja razem ze smoczkiem. W nocy czułam, że mleko napływa, to dostała piers i dziś rano, a teraz znów pustka. Tak więc pomału będziemy przechodzić na butelkę (co i tak zamierzałam zrobic jak Gabrysia skończy 3 m-ce, ale trzeba to przyśpieszyć). W nocy będę jej dawała pierś jeśli coś będzie. Szkoda moich i jej nerwów. Cieszę się, że w ogóle miałam okazję ja karmić chociaż 2 m-ce.

Milego weekendu!! U mnie będzie bardzo pracowity (nauka + tłumaczenia (jedyne 80 str) ) 

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #670 dnia: 23 Lutego 2008, 13:49 »
Martynko miłego weekendu życzę.... Buziaczki dla Gabrysi :-* :-* :-*
Ale masz pracowity dzień....

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #671 dnia: 23 Lutego 2008, 22:23 »
oj weekend faktycznie pracowity  ::)

Powodzenia  :-*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #672 dnia: 23 Lutego 2008, 22:36 »
Martynko miłego weekendu życzę.... Buziaczki dla Gabrysi :-* :-* :-*
Ale masz pracowity dzień....

Dziękuję Werciu i wzajemnie!!

oj weekend faktycznie pracowity  ::)

Powodzenia  :-*

nie dziękuję Vall :) już przetłumaczyłam 11 stron :) :skacza: jeszcze tylko ok 70  ::)

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #673 dnia: 23 Lutego 2008, 22:47 »
już przetłumaczyłam 11 stron :) :skacza: jeszcze tylko ok 70  ::)

Ło matko!!!! :mdleje: :mdleje: :mdleje:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #674 dnia: 23 Lutego 2008, 23:26 »

Ło matko!!!! :mdleje: :mdleje: :mdleje:
spoko, mam czas do 02.03 :) chyba zdaze...jeszcze po drodze egzaminy

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #675 dnia: 24 Lutego 2008, 17:48 »
Witajcie Kochane, bardzo dziękuję za wszystkie rady!! Są dla mnie-początkującej mamy baaardzo cenne.

AGULA Gabrysia i tak jest dokarmiana proszkowym, więc juz od dawna nie jest na samej piersi, a od wczoraj wieczora prawie tylko na butli, bo nagle skończyło mi się mleko. Tzn jak ja nacisnelam to leciało, a Gabrysia nie miała chyba siły tak ciągnąć i próba jej nakarmienia kończyła się wielkim krzykiem rozpaczy. Na nasze nieszczęście byliśmy u moich rodziców, gdzie nie wzięliśmy jej ani mleka ani butelki (nie przypuszczałam, że tak sie moze wydarzyć) i maż w te pędy biegł do apteki kupić te rzeczy. Bidulka jak sie dorwała do butli, to myslalam, ze zje ja razem ze smoczkiem. W nocy czułam, że mleko napływa, to dostała piers i dziś rano, a teraz znów pustka. Tak więc pomału będziemy przechodzić na butelkę (co i tak zamierzałam zrobic jak Gabrysia skończy 3 m-ce, ale trzeba to przyśpieszyć). W nocy będę jej dawała pierś jeśli coś będzie. Szkoda moich i jej nerwów. Cieszę się, że w ogóle miałam okazję ja karmić chociaż 2 m-ce.

Milego weekendu!! U mnie będzie bardzo pracowity (nauka + tłumaczenia (jedyne 80 str) ) 

Witaj Martynko!!
Masz rację, to prawda. Szkoda Waszych nerwów, skoro Gabrysia zajada mleczko z butli (... razem ze smoczkiem  ;D ) , to pewnie że nie ma co się stresować bo to i na Małą i na Ciebie źle wpłynie.
Trzymam kciuki za Niunię!!
Ucałuj Pięknotkę w piętulkę!!!

... faktycznie pracowity weekend! Mam nadzieję, ze już odpoczywasz? hihih ... a co Ty takiego wielkiego tłumaczysz???

Pozdrawiam!!

• Chuck Norris
« Odpowiedź #676 dnia: 24 Lutego 2008, 18:40 »

Witaj Martynko!!
Masz rację, to prawda. Szkoda Waszych nerwów, skoro Gabrysia zajada mleczko z butli (... razem ze smoczkiem  ;D ) , to pewnie że nie ma co się stresować bo to i na Małą i na Ciebie źle wpłynie.
Trzymam kciuki za Niunię!!
Ucałuj Pięknotkę w piętulkę!!!

... faktycznie pracowity weekend! Mam nadzieję, ze już odpoczywasz? hihih ... a co Ty takiego wielkiego tłumaczysz???

Pozdrawiam!!

witaj AGULA:) niestety jeszcze nie odpoczywam, bo teraz sie ucze do zaliczenia jutrzejszego.

aktualnie tłumaczymy z mezem techniczne pisma, zwiazane z telefonią komórkową itp.

Pozdrawiam i caluski dla Was!
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2008, 18:46 wysłana przez martyna1985 »

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #677 dnia: 24 Lutego 2008, 19:09 »
trzymajcie sie kochane
bedzie dobrze

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #678 dnia: 24 Lutego 2008, 19:16 »
Martyniu wode Gabrysia polubi, spokojnie!

A z glowka to sie nie zgodze, bo  przy plaskim tyle to i kitka bezbadzienie wyglada. Nie mowiac juz o czyms krotkim :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #679 dnia: 25 Lutego 2008, 17:43 »

tu ja sie nie zgodze, Amelka sama wode wypluwa a czasem nawet ma odruchy wymiotne, musze dosladzac chcac nie chcac, choc czasem musialam jej wcisnac bez cukru

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #680 dnia: 25 Lutego 2008, 18:27 »

tu ja sie nie zgodze, Amelka sama wode wypluwa a czasem nawet ma odruchy wymiotne, musze dosladzac chcac nie chcac, choc czasem musialam jej wcisnac bez cukru
U mnie jest to samo. Marcel za Chiny wody nie wypie :(

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #681 dnia: 25 Lutego 2008, 19:24 »
Wypija, jesi bedziecie stanowcze i TYLKO wode im bedziecie dawac to wypija. Beda musialy w koncu. Nie jest metoda tolerowac co chca dzieci, od tego maja rodzicow zeby mysleli za nie.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #682 dnia: 25 Lutego 2008, 20:01 »
Rybko bez przesady, tak jak różni są ludzie tak różne są dzieci- ty lubisz to, inny co innego...
Jak nie smakuje to nie- ja wychodzę z założenia,że dziecko ma wiedzieć,że jedzenie i picie to przyjem,ność- i do niczego nie zmuszam...Nie chce, to nie...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #683 dnia: 25 Lutego 2008, 21:19 »
A ja słyszałam, kiedyś nawet oglądałam program na Discovery Since o tym, że dziecku można masować główkę, by miała odpowiedni kształt. Niektóre plemiona stosują to cały czas, by nadać odpowiedni kształt czaszce, który jest uznawany za idealny. Nie piszę tu wcale o ludziach z dżungli, a o ludziach mieszkających w USA, którzy pielęgnują swoją tradycję.

Swoją drogą, to o tych kupkach czytam i lada moment mnie to czeka :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #684 dnia: 26 Lutego 2008, 11:10 »
Ja tez wychodze z zalozenia ze nie powinno sie do niczego zmuszac. To tak jakby ktos mi wciskał na siłe wątróbkę a ja nienawidzę! Teraz Szymek nie chce za bardzo mleka (znów) i Mu nie wcisnę choćby nie wiem co. Jeszcze na śpiocha czasem się uda ale rzadko.

Gabrysiu wszystkiego NAJ z okazji ukończenia 2 mcy życia!!!!!!!! :-* :-* :-*

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #685 dnia: 26 Lutego 2008, 13:05 »

• Chuck Norris
« Odpowiedź #686 dnia: 26 Lutego 2008, 13:42 »
Dziękujemy Kochane za życzenia:)

Ten czas tak szybko biegnie, ze ani się obejrzę a Gabrysia juz pojdzie do szkoły :)

Nie zapeszając, z dnia na dzien jest coraz pogodniejsza, usmiecha się pięknie i czasami mam wrażenie jakby chciala się zaśmiac w głos. Czasami podczas jedzenia jak ma mleczko w buzi i sie usmiecha zaczyna tak fajnie "bulgotac". Interesuje się już bardziej zabawkami na macie edukacyjnej i nami. Rozgląda się jak mały wariat, jakby chciała wszystko nadrobić kiedy była w brzuchu. Glowa jej sie kreci non stop :)
Dziś z okazji swojej miesięcznicy zrobiła mi mega prezent w postaci wielkiego kupska, po którym musiałam ją kąpać:) i tym, że spała nie do 6 a do 8 :)

Ja dalej tonę w nauce i tłumaczeniu, ale zostało nam jeszcze 40 str. Nie było 80 jak pisałam wcześniej tylko 100!!

Pozdrawiamy

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #687 dnia: 26 Lutego 2008, 13:57 »
Martynko a mówiłam że Gabrysi przejdzie marudzenie i zacznie się więcej śmiac ;D ;D ;D ;D ;D
Trzymam kciuki zeby śmiechu było więcej niż marudzenia ;)

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #688 dnia: 26 Lutego 2008, 14:42 »
WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJ DLA GABRYSI Z OKAZJI 2 miesięczniczki!!!!   :Serduszka: :Serduszka:  :brawo:  :brawo: :balonik: :balonik:  :jupi: :jupi:

NIECH SŁONECZKO ROŚNIE ZDROWO I RADOŚNIE!!!!

:bukiet:

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #689 dnia: 26 Lutego 2008, 16:29 »
Wszystkiego najlepszego dla Gabrysi
to już 2 miesiące  ;D !