Autor Wątek: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię  (Przeczytany 94262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię
« Odpowiedź #600 dnia: 19 Lutego 2008, 20:07 »
 :D

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #601 dnia: 19 Lutego 2008, 22:24 »
No to jak przechyla na obydwie to nie ma co podkładać. Może to w jakiś sposób naturalne - wyrobi się :) bedzie dobrze :) tylko obserwuj.

to pewnie od tego jak jej spiewalam ona sie odwracala..i tak jej zostalo :)  :Mikrofon:

to dobre hehe

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #602 dnia: 19 Lutego 2008, 23:42 »
Martynko Ty testes tylko mama i wiele rzezcy Ciebie ( i inne mamy ) niepokoi.
Chodzi mi o to ze czesto jest tak ze nie warto pzresadzac. Idziemy do specjalisty a Ci mowia zeby mowic. Nasza pediatra stwierdzila ze ostatnio panuje moda na wzmozone napiecie miesniowe i z especjalisci "musza" cos powiedziec i czasem biora jakies diagnozy z powietrza, kaza robic Bog wie co a wcale nei jest to konieczne.
Dokładnie,a to wina m.in. for (?) internetowych, bo jedna cos napisze i pozniej leci lawina-kazda sie przyglada swojemu dziecku i cos sie dopatrzy, a to raczka nie tak macha, źle leży, nie kręci głową jak trzeba...a specjalisci na nas zarabiają:)

Święta racja!!! ;) :ok: :ok:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #603 dnia: 20 Lutego 2008, 01:17 »
Tak czytam i czytam i się zaczęłam martwić. Tymczasem Mała kładzie główkę w obie strony, kręci nią. Na moje laickie oko nie ma powodu do niepokoju. Martynko uśmiechnij się do córy na wznak ;D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #604 dnia: 20 Lutego 2008, 08:23 »
Martynko nie martw się tak kochana:):)
Buziaki dla was:):)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #605 dnia: 20 Lutego 2008, 09:56 »
Witajcie Kochane:)

AGULA fajnie, ze sie zgadzasz:)

Ninka uśmiecham się na wznak, ale ona ma chyba traume juz po tym spiewaniu moim  ;D

Gabis teraz martwi mnie co innego...a mianowicie BRAK KUPY PRZEZ TYDZIEN ostatni raz Gabi zrobila w srode (pomoglam jej czopkiem), w sumie od miesiaca musze jej pomagac co kilka dni, sama nie zrobi...i co z tym fantem zrobic?? Dzis pojde ja zwazyc (zalecenie pediatry przez ulewanie) i spytam, czy moge jej tam caly czas pomagac? Bo ponoc dzieci pozniej sie rozleniwiaja i nie chca same zrobic.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #606 dnia: 20 Lutego 2008, 10:03 »
uuu:(:( No to musisz to chyba skonsultować bo tydzień to faktycznie dużo. ...
Będzie dobrze!! Buziaki!!

• Chuck Norris
« Odpowiedź #607 dnia: 20 Lutego 2008, 10:04 »
uuu:(:( No to musisz to chyba skonsultować bo tydzień to faktycznie dużo. ...
Będzie dobrze!! Buziaki!!

polozna kiedys mowila, ze moze robic 10 dziennie a moze jedna na 10 dni, ale mi sie wydaje zaraz ze ona sie meczy...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #608 dnia: 20 Lutego 2008, 10:28 »
No i tu pojawia sie znowu matyczyne przewrazliwienie :P
Pomagac ciagle jej nie mozesz bo ja "rozleniwisz".
Jakie mala kupki robi ? Takie plastelinki czy rzadsze ?
Maluch kolezanki nie rozbil kupki dosc dlugi i wogoel mial z tym problem i pediatra polecila dawac 2 miesiecznemu maluszkowi soczek rozcienczony woda.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #609 dnia: 20 Lutego 2008, 10:30 »
No i tu pojawia sie znowu matyczyne przewrazliwienie :P
Pomagac ciagle jej nie mozesz bo ja "rozleniwisz".
Jakie mala kupki robi ? Takie plastelinki czy rzadsze ?
Maluch kolezanki nie rozbil kupki dosc dlugi i wogoel mial z tym problem i pediatra polecila dawac 2 miesiecznemu maluszkowi soczek rozcienczony woda.

takie hm....nie sa twarde,ale  tez nie wodniste...takie posrednie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #610 dnia: 20 Lutego 2008, 10:40 »
Pytalam bo moj Kacpus jak pzrechodzil z tych rzadszych do tych a'la pasta do zebow a potem plastelinka to nie chcial robic. Przyzwyczajony byl ze latwo mu szlo a tu trzeba bylo troszke sily wlozyc.
Nam pomagala herbatka koperkowa ale wiadomo nie na kazdego to działa.

Slyszalam tez ( ale nie wiem ile w tym prawdy ) ze maluszek karmiony cysiem moze robic kupke po kazdym karmieniu ale nie musi. I ze jak nie robi kupki to niby "dobrze" bo wiecej z mleka przyswaja.  ::)

Mysmy jeszcze malemu dawali lek o nazwie Debridat jak maly nam stekal co rano.

A to znalazlam w necie - mam nadzieje ze sie nie gniewasz ze to wklejam:
DEFINICJA
Zaparcia są problemem typowym dla dzieci starszych, ale niekiedy mogą zaczynać się już w okresie niemowlęcym.
OBJAWY I PRZEBIEG
W przeciwieństwie do dzieci starszych i dorosłych, u niemowląt istnieje bardzo duża zmienność fizjologicznego rytmu defekacji. U niemowlęcia karmionego naturalnie jako normę należy traktować zarówno oddawanie stolca po każdym karmieniu (czyli nawet 8-10 stolców na dzień), jak i oddawanie 1 stolca co 2-3 dni (o ile nie towarzyszą temu inne niepokojące objawy). Zdarzają się zdrowe niemowlęta, które w trakcie karmienia piersią oddają bez wysiłku 1 stolec na tydzień, nie mając przy tym żadnych innych niepokojących objawów. Stan taki należy również traktować jako wariant normy. Regułą jest zwiększenie się twardości stolca i zmniejszenie się częstotliwości defekacji w chwili przejścia z mleka matki na mieszanki modyfikowane, ale również ten stan zwykle nie wymaga leczenia. Określeniem zaparcie należy określić jedynie oddawanie przez niemowlaka stolców nadmiernie zbitych, powodujących duży wysiłek lub ból przy defekacji, albo oddawanie stolców rzadziej niż 1 stolec na 2-3 dni, o ile towarzyszą temu inne niepokojące objawy, takie jak drażliwość dziecka, osłabienie apetytu, słabe przyrosty masy ciała. U niemowląt zaparcia należy różnicować z kolkami, które wymagają innego postępowania. Specyfiką wieku niemowlęcego jest jeszcze tzw. dyschezja, czyli nagle pojawiający się piskliwy krzyk, trwający 10-30 minut, połączony z zaczerwienieniem twarzy i poprzedzający oddanie miękkiego stolca. Zaburzenie to występuje u niemowląt w wieku 1-3 miesięcy. Nie są to kolki ani zaparcia, ale skutek niewykształconej jeszcze koordynacji defekacji z zaciskaniem głośni, co jest niezbędne do skutecznego zwiększenia ciśnienia wewnątrzbrzusznego. Płacz jest wówczas ekwiwalentem parcia. Zaburzenie to nie wymaga leczenia, ustępuje samoistnie około 3 miesiąca życia, gdy dziecko nauczy się zaciskać głośnię w celu uzyskania skutecznej defekacji.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Konsultacji z lekarzem wymagają przewlekłe zaparcia połączone z innymi niepokojącymi objawami, takimi jak krew w stolcu, drażliwość dziecka, osłabienie apetytu, słabe przyrosty masy ciała, zmiany skórne, nasilone ulewania lub wymioty, nasilone wzdęcia brzucha i wiele innych. Porady specjalistycznej wymagają także zaparcia nie ustępujące pomimo opisanego poniżej leczenia domowego.
LECZENIE DOMOWE
Jeżeli dziecko oddaje stolce ze zmniejszoną częstotliwością, ale stolce wyglądają prawidłowo, oddawane są bez większego wysiłku, a dziecko rozwija się prawidłowo i nie ma innych niepokojących objawów, to najprawdopodobniej ma taki właśnie fizjologiczny rytm defekacji i nie ma powodu do wdrażania jakiegokolwiek postępowania leczniczego. W szczególności należy unikać stymulowania defekacji manewrami typu wkładanie do odbytu palca lub termometru. Powtarzanie takich zabiegów wytwarza nieprawidłowy wzorzec defekacji - dziecko uzależni się od tego typu stymulacji odbytu i z każdym tygodniem będzie mu coraz trudniej samodzielnie prawidłowo oddać stolec. Jeżeli dziecko jest żywione prawidłowo (mlekiem modyfikowanym odpowiednim do wieku) i nie ma objawów alergii na mleko, to w ogromnej większości przypadków nie ma wskazań do poszukiwania innych (leczniczych) mieszanek mlecznych. W przypadku stolców nadmiernie twardych, lub oddawanych z wysiłkiem, lekiem pierwszego rzutu u niemowląt jest laktuloza w syropie (Lactulosum, Duphalac, Normalac). W praktyce pediatrycznej często spotykamy się ze stosowaniem zbyt małych dawek laktulozy, co jest błędnie traktowane jako brak skuteczności leku. Należy pamiętać, że minimalną skuteczną dawką laktulozy jest 1 ml na każdy kg masy ciała dziecka na dobę - czyli dziecko ważące 10 kg powinno zacząć leczenie od co najmniej 10 ml syropu na dobę - np. 2x5 ml (przed jedzeniem). W razie potrzeby dawkę można zwiększyć nawet do 3 ml/kg/dobę, czyli w podanym przykładzie dziecka ważącego 10 kg dawką możliwą do zastosowania jest nawet 2x15 ml lub 3x10 ml (łącznie 30 ml na dobę). U dzieci powyżej 4 miesiąca, spożywających oprócz mleka także inne pokarmy, należy dbać o odpowiednią podaż płynów i przetworów z jarzyn oraz całkowicie ograniczyć podawanie słodyczy i czekolad

• Chuck Norris
« Odpowiedź #611 dnia: 20 Lutego 2008, 10:46 »
Pytalam bo moj Kacpus jak pzrechodzil z tych rzadszych do tych a'la pasta do zebow a potem plastelinka to nie chcial robic. Przyzwyczajony byl ze latwo mu szlo a tu trzeba bylo troszke sily wlozyc.
Nam pomagala herbatka koperkowa ale wiadomo nie na kazdego to działa.

Slyszalam tez ( ale nie wiem ile w tym prawdy ) ze maluszek karmiony cysiem moze robic kupke po kazdym karmieniu ale nie musi. I ze jak nie robi kupki to niby "dobrze" bo wiecej z mleka przyswaja.  ::)

Mysmy jeszcze malemu dawali lek o nazwie Debridat jak maly nam stekal co rano.

narazie tylko przeczytalam wezwij lekarza gdy...i Gabi towarzysza ulewania i wymioty, drażliwość, zmiany skórne. Ale dzis i tak pojde ja zwazyc wiec zobaczymy co z waga. A ja karmie ja mieszanie, butle dostaje ok 2-3 razy dziennie.  Daje jej tez Gripe Water (na kolki), herbatke rumiankowa lub koperek, masuje brzuszek. Ale wszystko na nic.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #612 dnia: 20 Lutego 2008, 10:50 »
Ale Twoja mala chyba wczesniej tez ulewala a tu chodzi o NASILONE objawy. Ale masz racje jak juz dzis tam bedziesz - zapytaj.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #613 dnia: 20 Lutego 2008, 10:53 »
Antalis daj spokój z tym przewrazliwieniem  ::)
tez słyszałam,ze kupa moze byc codziennie albo co kilka dni i tez jest ok
ale najlepiej pogadaj z lekarzem - on oceni jaki Gabi ma brzuszek i czy ytrzeba jej pomagać czy taka jej uroda
czekam na wieści

• Chuck Norris
« Odpowiedź #614 dnia: 20 Lutego 2008, 10:56 »
Ale Twoja mala chyba wczesniej tez ulewala a tu chodzi o NASILONE objawy. Ale masz racje jak juz dzis tam bedziesz - zapytaj.
tak, ulewala wczesniej, ale kilka dni bylo w miare ok a od 2 dni znow chlusta
Antalis daj spokój z tym przewrazliwieniem  ::)
tez słyszałam,ze kupa moze byc codziennie albo co kilka dni i tez jest ok
ale najlepiej pogadaj z lekarzem - on oceni jaki Gabi ma brzuszek i czy ytrzeba jej pomagać czy taka jej uroda
czekam na wieści

no wlasnie tak Ania mowila mi polozna, ale wiesz jak od 4 tyg musze jej pomagac, to chyba jednak cos jest nie tak, a ja nie jestem na tyle cierpliwa, zeby czekac nie wiadomo ile dni jak widze, ze dziecko sie meczy...puszcza baki i beczy.
zaraz zaczynam sie szykowac i wybywam. jak wroce dam znac.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #615 dnia: 20 Lutego 2008, 11:04 »
Martynko  :-* koniecznie skonsultuj.. lepiej rozwiac wątpliwości niz w nich tkwić...
a tydzien bez kupu to dosc dlugo....  nie chodzi newet ze to choroba, ale same wiemy jak my bysmy się czuły po tygodniu nie chodzenia do wc... ja mialam tak po porodzie..srednio fajnie :-\

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #616 dnia: 20 Lutego 2008, 11:09 »
Ania przeciez ja nie kaze Martynie tego olac ... Sama nawet napisalam ze lepiej zapytac.Nie mozna w koncu wszystkiego bagatelizowac ale jestem raczej zwolenniczka obserwacji niz ganiania od razu po lekarzach.
Z tym przewrazliwieniem to byl komentarz do slow:
"polozna kiedys mowila, ze moze robic 10 dziennie a moze jedna na 10 dni, ale mi sie wydaje zaraz ze ona sie meczy."

Ja jak najbardziej rozumiem ten strach, ale nauczylam sie patzrec na wszystko bardziej racjonalnie. Tez bedziecie tak mialy jak maluszki podrosna :)

Ale chyba nei mozna porownywac doroslego do dziecka jesli chodzi o kupke bo ja osobiscie nie wyobrazam soebie robienia kupy po kazdym jedzeniu :P - ale to juz tak by rozluznic troszku napieta sytuacje :P

Czekamy na info :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #617 dnia: 20 Lutego 2008, 11:09 »
Martynko  :-* koniecznie skonsultuj.. lepiej rozwiac wątpliwości niz w nich tkwić...
a tydzien bez kupu to dosc dlugo....  nie chodzi newet ze to choroba, ale same wiemy jak my bysmy się czuły po tygodniu nie chodzenia do wc... ja mialam tak po porodzie..srednio fajnie :-\

otóż to, ja nie mówie, że ona jest na cos chora, ale moze tez to byc np objawem alergii, a wiadomo im wczesniej tym lepiej wykryc. A ma tez bardzo suchą skore na buźce i zaczyna jej sie chyba ciemieniucha (mimo szczotkowania glowki). Na pewno usłysze, ze to przez to, ze ja dokarmiam, ale juz sie przyzwyczailam  ::)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #618 dnia: 20 Lutego 2008, 11:16 »
na szorstka buzke spróbuj kremu z serii oilatum  :D nam juz sugerowano skaze a tu hop -kremik pomogł  ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #619 dnia: 20 Lutego 2008, 11:19 »
O o tym mowilam - lekarz wyskoczy z dniagnoza np. skaza, rodzic sie martwi a tu psinco a nie skaza.
Czy Ci specjalisci maja placone za takie durne diagnozy ?

Martynko idz idz i nie przejmuj sie gadamniem o dokarmianiu.
A nam na ciemieniuche ( tez mimo szczotkowania) pomogla olejuszka :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #620 dnia: 20 Lutego 2008, 11:31 »
mojemu jak sie bardzo łuszczyla skóra na główce to smarowałam linomagiem i przeszło raz dwa
zresztą buźkę tez mu tym smarowałam i "suchość" przeszła

• Chuck Norris
« Odpowiedź #621 dnia: 20 Lutego 2008, 11:36 »
mojemu jak sie bardzo łuszczyla skóra na główce to smarowałam linomagiem i przeszło raz dwa
zresztą buźkę tez mu tym smarowałam i "suchość" przeszła

wlasnie tez tym smaruje ale dopiero od 3 dni.

O o tym mowilam - lekarz wyskoczy z dniagnoza np. skaza, rodzic sie martwi a tu psinco a nie skaza.
Czy Ci specjalisci maja placone za takie durne diagnozy ?

Martynko idz idz i nie przejmuj sie gadamniem o dokarmianiu.
A nam na ciemieniuche ( tez mimo szczotkowania) pomogla olejuszka :)

nie, moja powie, ze to od tego sztucznego mleka!! :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #622 dnia: 20 Lutego 2008, 13:46 »
No więc: Moje kochane Gabrysiątko waży juz 4660g, czyli od ostatniej wizyty (3 tyg temu) przybrała 420g (140g tygodniowo), czyli OK. Niestety nie spotkalam sie z pediatra, bo miala full ludzi, ale zadzwonilam do niej na kom ;D Stwierdzila...w sumie nic nowego, powiedziala ze moge jej masowac brzuszek, podac czopek itp. Super, tylko, ze ja to wszystko wiedzialam i stosuje, ale jak długo można dziecku pomagac czopkiem ???
No, ale polozna, ktora ją ważyła, poradzila odstawic wszystko co mleczne. Ponoc jej córka tak zrobila jak karmila i wszystko wrocilo do normy i kupki i ulewanie...no cóż, zobaczymy. A z czopkiem poczekam jeszcze do soboty, bede jej codziennie masowala brzuszek, cwiczyla nózkami...mam nadzieję, że przyniesie to śmierdzący efekt :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #623 dnia: 20 Lutego 2008, 13:51 »
No z Twojej kruszynki robi sie Pannica :)
Ehh...najgorsze jest to ze gdzie pojdziesz tam powiedza inaczej :(
Miejmy nadzieje ze wszystko wroci do normy :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #624 dnia: 20 Lutego 2008, 13:54 »
No z Twojej kruszynki robi sie Pannica :)

grubasek jest :) a nd na usg mowil, ze odziedziczy figurę po mamie  :P :P

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #625 dnia: 20 Lutego 2008, 13:56 »
Spoko oko jeszcze sie "wyrobi" i bedzie modelka jak po mamie figurke odziedziczy.

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #626 dnia: 20 Lutego 2008, 14:42 »
no to 3mam kciuki za śmierdzące efekty  :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #627 dnia: 20 Lutego 2008, 15:06 »
Martynko tak sobie mysle i mysle ...
Maluszek moze miec problemy z kupka bo mało pije. Ile Gabrys wypija ? Moze to to ?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #628 dnia: 20 Lutego 2008, 15:08 »
Martynko tak sobie mysle i mysle ...
Maluszek moze miec problemy z kupka bo mało pije. Ile Gabrys wypija ? Moze to to ?

średnio na dzien 50-60ml herbatki (albo kopru albo rumianku z hippa). Chcialam jej wcisnac na trawienie, ale pluje tym dalej niz widzi. I ja zaczelam tez wiecej pic, zeby z moim mlekiem jej szlo...Mam wlasnie w planie, wiecej razy ja dopajac, tylko, ze ona jest taka, ze jak nie chce, to nie i koniec, usta zacisniete. Na sile jej nie bede wlewala.

Martus dziekuje za kciuki:)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #629 dnia: 20 Lutego 2008, 15:13 »
Znaczy nie przepada za smakowymi ?
A to moze taka "dorosla" herbatka jej zasmakuje ? Jak bylam w szpitalu to tam dzieciaczki dostawały własnie taka expresowke (nie jakies smieci made in biedronka tylko jakas SAGA czy cos takiego ). Normalnie zaparzały ja, tylko tak delikatnie w sumie by kolor miala a potem to sie jeszcze doprowadza do zagotowania.Troszku pocukrowac mozna ale serio troszku. Ja na poczatku tak dawalam, robilam sobie taka porcje na caly dzien i potem tylko podgrzewałam.

Wiecej pomysłow brak :)