Autor Wątek: AMELKA - córcia naszej Myszki i Irka juz na świecie!!!!  (Przeczytany 103131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: AMELKA - córcia naszej Myszki i Irka juz na świecie!!!!
« Odpowiedź #510 dnia: 6 Stycznia 2008, 00:33 »
widać, ze już duuuża dziewczynka z twojej amelci

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #511 dnia: 6 Stycznia 2008, 17:53 »
NO sporo już urosła kruszyneczka;) Śliczna.

Olu, poczekamy cierpliwie na fotki i nowinki od Was:)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #512 dnia: 6 Stycznia 2008, 21:38 »
Mam chwilkę czasu (babcia buja wnusię ;) ) wrzucę kilka jeszcze fotek i lecę do was zobaczyć co słychać :D

fotki z chrzcin

to narazie tyle :D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #513 dnia: 6 Stycznia 2008, 21:40 »
Urodziwa ta Wasz mała :)
Diabełek wygoniony :) Teraz bedzie aniołkiem nie tylko z wygladu :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #514 dnia: 6 Stycznia 2008, 22:43 »
Slicznie wyglądała :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #515 dnia: 6 Stycznia 2008, 22:57 »
 :Wzruszony: Słodki aniołeczek  :Swiety:

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #516 dnia: 6 Stycznia 2008, 23:19 »
cudna Wasza córusia :) I jak dobrze, że już po Chrzcie :) Nasz Misio musi poczekać do Wielkanocy, bo tata chrzestny dopiero będzie mógł do Polski przyjechać :( A ja już bym chciała...

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #517 dnia: 6 Stycznia 2008, 23:40 »
Dziękujemy za miłe słowa :)

cudna Wasza córusia :) I jak dobrze, że już po Chrzcie :) Nasz Misio musi poczekać do Wielkanocy, bo tata chrzestny dopiero będzie mógł do Polski przyjechać :( A ja już bym chciała...

U nas też miał być dopiero na Wielkanoc, ale sprężyliśmy się i z pomocą mamy(babci) wszystko poszło sprawnie. Bardzo się cieszę, że już mamy chrzest za sobą. Teraz wiem,że nie poradziłabym sobie pod względem organizacyjnym sama- obiad, ciasto, kolacja, Amelka i ja i wogóle to wszystko...ehh najważniejsze, że już po. Było miło, ale bez mamy, taty i męża bylaby klapa  :-\

Mój aniołeczek miał dziś kolkę znowu, bidulka się darła w niebogłosy  :-[ ale po interwencji z ciepłą pieluszką i herbatką na szczęście usnęła.
Myślę, że Amelka jest już zmęczona obecnością tylu ludzi w domu. Zawsze po kąpaniu jadła i ładnie zasypiała na górze, a ostatnio jak słyszy (może już lepiej niż wcześniej) jak moja mama kładzie Julkę (a Julka walczy ze snem i płacze czasem) to wybudza sie momentalnie i jest taka niespokojna. Mam nadzieję, że uda nam się wrócić do poprzedniego planu dnia i nocy. Wyczytałam nawet, że zaparcia mogą być spowodowane wizytą/ obecnością "obcych" ludzi w domu, zmianą warunków domowych itp. Może stąd te kupkowe kłopoty u nas?
No nic, jakoś dajemy radę, czekam na wezwanie na kontrolę do lekarza i pierwsze szczepienia, jak ukończy 8 tygodni. Chyba zacznę pytania na kartce zapisywać, bo już tyle się nazbierało, że szok ::)
Muszę też zarejestrować się do kliniki planowania rodziny na konsultację, ponieważ póki co dalszego potomstwa nie planujemy ::) i chciałabym porady na temat środków anty, bo tabletki definitywnie odpadają, kalendarzyk też (bo z tego mamy Amelkę hehe ). Myślałam o zastrzyku, jednak lekarz w zeszłym tyg na wizycie mi tak nagadał, że sama nie wiem  ??? dlatego chcę iśc na konsultację. W tym kraju plusem jest to, że takie konsultacje są darmowe i środki anty też :)

Dobrej nocy kochane. (powoli będzie nas tu coraz więcej ;) )

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #518 dnia: 7 Stycznia 2008, 08:16 »
Oluś jestem, nadrobiłam....... ;D

Cudniasta Amelcia..... bez diabełka już :)
Kolki..... ehhhh utrapienie każdej chyba mamy.....

Malusia Myszka ślicznie przybiera na wadze i zmienia się na buzi ;) Śliczne fotki chrzcinowe, zabawowe....

Nie pomogę w problemach kupkowych..... za mało doświadczona jestem ;)  :-* :-* :-* :-* :-*

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #519 dnia: 7 Stycznia 2008, 12:07 »
Śliczności:)

To fajnie, ze już po i rodzice Wam pomogli. Trochę bieganiny i zachodu przy tym na pewno było więc się przydali:)

p.s. żeby tak u ans środki anty były za free ... ehhhh

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #520 dnia: 7 Stycznia 2008, 12:27 »
no fotki :D

wspołczuje koleczek.. ::) i u nas sie zaczyna ..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #521 dnia: 7 Stycznia 2008, 12:50 »
Mała Amelcia zmieniła sie w sliczną panienkę....slicznosci :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka:

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #522 dnia: 7 Stycznia 2008, 16:24 »
Sliczna Niunia :)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #523 dnia: 7 Stycznia 2008, 22:03 »
Jak słodziutka kruszynka :skacza: pięknie wygląda :D i taka maluska jeszcze :D A Ty wyglądasz kwitnąco :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #524 dnia: 8 Stycznia 2008, 21:09 »
Dziękujemy ślicznie za tyle miłych słów w imieniu swoim i Amelki.

U nas dzis pogoda pod psem, zamieszanie w domu (rodzice się pakują) a Amelka marudzi jak nigdy, ciągle jej coś nie pasi  :-\ Ale każdy człowiek nawet taki malutki miewa takie dni.
Teraz sobie leży i ssie smoka, nauczyła się już przytrzymywać go rączką- zaciśniętą piąstką- albo robi to przypadkiem, ale już nie pierwszy raz :D
A ja postanowiłam, że jak rodzice pojadą i w miarę się ogarniemy, to będę uczyła Amelię zasypiać w kołysce lub wózeczku, a nie na rękach. Póki co trzeba ją nosić, bujać czasem nawet ponad godzinę ::) To taki malutki pieszczoszek, bardzo lubi być noszona, nawet jak ja chodzę i sprzątam (w miarę możliwości) z nią na rękach to szybko zasypia, a jak ją położę do wózka lub kołyski, to od razu sie budzi i ma wielkie oczyska  :o
Poza tym mała księżniczka powoli swoim zachowaniem pokazuje swoje cechy. Ostatnimi czasy spanie w ciągu dnia to wielkie wyzwanie ::) może to wynik harmidru, który panuje w domu, Julka jest głośna jak stado przedszkolaków  ;) a Amelka nie jest przyzwyczajona do takich "warunków"
A no i czekamy na pierwsze szczepienie, których dokładną datę powinniśmy poznać w ciągu kilku kolejnych dni.

Pozdrawiamy

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #525 dnia: 8 Stycznia 2008, 21:34 »
Ola powodzenia w nauce zasypiania
ja mam problem jak babcie nas odwiedzaja - noszą małego  i on zasypia - już im zapowiedziałam ze jak go nauczą tak zasypiać to bedą codziennie mi go usypiać
teraz piszesz, ze harmider w domu ale jak rodzice wyjadą to pewnie pusto będzie

buziaki dla was!!

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #526 dnia: 8 Stycznia 2008, 21:39 »
Ola powodzenia w nauce - MUSISZ byc twarda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #527 dnia: 9 Stycznia 2008, 08:20 »
oj Babcie takie sa Anusia  ;)

Olcia powodzenia w "nauce" Amelci :-*

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #528 dnia: 9 Stycznia 2008, 08:47 »
a ja tam bylam twarda i nie kazałam nosic i usypiac
a takei zapedy miala i moja mama i siostra
zrabałam i juz
a jesli chodzi o noszenie to moze kup sobie chuste i w niej nos
mała bedzie cie czula i bedzie spokojniejsza a ty bedziesz miec wolne rece

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #529 dnia: 9 Stycznia 2008, 11:32 »
Amelcia to istna slodycz!! Nie tylko babcie nosza ;) Ciocie tez!! :D
W swieta zobaczylam poraz pierwszy moje 2 maluszki - jedno brata, drugie siostry meza. No i jak tu nie nosic calowac przytulac rozmawiac jak tylko bylo mi je dane ogladac 2 tygodnie - nastepnym razem zobaczymy sie dopiero za 2 miesiace, tak wiec musialam sie nacieszyc ;) Dlatego rozumiem rodzinke :)
A po drugie dzieci potrzebuja przytulania (przeciez dorosli tez) :)
Co do usypiania to ja mam patent na maluchy - jak mi sie szkrabik budzi gdy wkladam go do lozeczka to nastepnym razem usypiam go na poduszce i wkladam go razem z nia do lozeczka. Nie wiem na czym to polega ale juz na trojce dzieciaczkow wyprubowalam i dziala!
Milego dnia dziewczyny!
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #530 dnia: 9 Stycznia 2008, 17:49 »
Cześc dziewczynki, narazie tylko na momencik. Rodzice pojechali, chata pusta, cicho, dziwnie...
Smutno mi i dlatego jak tylko mała zasnęła pochłonął mnie wir sprzątania (tak odreagowuję nerwy lub smutek)

Trenowałam dziś z Amelką zasypianie w wózku i śpi :)

Więcej napiszę wieczorkiem buziaki

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #531 dnia: 9 Stycznia 2008, 19:24 »
Ola!!!Amelka wygląda jak mały anioł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dobrze ze mogłas liczyc na pomoc mamy,rodzinki..
przykre ze musiałas JUZ sie z nimi rozstac.ale wierze kochana ze sobie poradzisz!!!!!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #532 dnia: 9 Stycznia 2008, 20:52 »
No to jestem na dłużej :)

Dzień zleciał mi tak szybko...szaro, ponuro i zimno, to może i lepiej, bo z reguły takie dni się dłużą ::)

Poczytałam trochę Wasze wątki i sposoby na usypianie maluszków bez ich ciągłego noszenia i bujania. Tak jak już pisałam chcę również zacząć przyzwyczajać Amelię do samodzielnego zasypiania. Ostatnie dwie nocki nie nosiłam jej już, tylko kładłam do kołyski i chwilkę kołysałam i usypiała sama :)
Natomiast z zostawianiem jej bez kołysania czy bujania w kołysce lub wózku (w ciągu dnia) muszę jeszcze poczekać, ponieważ cały czas ma ten guziołek. W dalszym ciągu wydaje mi się, że to przepuklina, bo jak Amelka płacze i się denerwuje lub pręży, to ten guziołek robi się większy  ??? Moja mama również twierdzi, że to przepuklina. Jest w takim stadium, że nie boli jej non stop, bo przecież by marudziła albo płakała.
Dlatego dopóki nie dowiem się co to jest i to nie zniknie, nie mogę pozwolic na nerwy i płacz mojej malutkiej, bo boję się, że może się coś z tym guziołkiem stać lub może spowodować coś innego. Jednak stopniowo mam nadzieję, że uda się z tym zasypianiem  ::)

No i mam też dylemat  mlekiem modyfikowanym. Amelia dostaje max 120ml tego mleka na dobę, i nie wiem czy jeśli tylko ją dokarmiam takim mlekiem to mogę je zmienić ot tak z dnia na dzień? Mam jakieś dziwne wrażenie, że to mleko może byc powodem zaparć u małej i chcę spróbować z innym mleczkiem. Tylko nie wiem w jaki sposób je zmienić? Może wy znacie odpowiedź na to pytanie???

A teraz... :D:D:D

o tak wczoraj spałam :)

no gdzie ten smooooczek ?

o jest :)

tak niesmiało śmieję się do mamy :)

i trening :)

zdjęcia z telefonu, więc sorki za jakość ;)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #533 dnia: 9 Stycznia 2008, 23:03 »
Ola jak chcesz mleko zmienic to zrob to stopniowo tzn jak robisz jednorazowo np. 60 ml (2 miarki) to rob pol na pol stare mleko i nowe mleko. Sztuczne mloeko moze byc powodem zaparc, ale jak dasz jej inne to zaparcia nie odejda bo organizm bedzie sie przestawial, a u takiego maluszka to troche trwa....Ale zaparcia moga byc wlasnie z tego ze dajesz jej troszke sztucznego dziennie...

Ona jest rzeczywiscie przesliczna!

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 9 Stycznia 2008, 23:21 »
Ola jak chcesz mleko zmienic to zrob to stopniowo tzn jak robisz jednorazowo np. 60 ml (2 miarki) to rob pol na pol stare mleko i nowe mleko. Sztuczne mloeko moze byc powodem zaparc, ale jak dasz jej inne to zaparcia nie odejda bo organizm bedzie sie przestawial, a u takiego maluszka to troche trwa....Ale zaparcia moga byc wlasnie z tego ze dajesz jej troszke sztucznego dziennie...

Ona jest rzeczywiscie przesliczna!

Dzięki, tak zrobię z tym mleczkiem. Czy to znaczy, że póki co tak czy siak nie pozbędziemy się zaparć  ??? Skoro tak, to może istnieje jakiś środek rozluźniający kupkę? Stosuję w momentach krytycznych czopki, ale wiem,że na dluższą metę to nie podziała  ??? ??? ???

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #535 dnia: 9 Stycznia 2008, 23:28 »
Ola szczerze? Chyba oprocz czopkow niewiele moze ci pomoc... Ewentualnie cwiczenia nozkami i lezenie na brzuszku....Slyszalam jeszcze o metodzie podania dziecku 2 miesiecznemu soku jablkowego z woda lae raczej ja bym tego nie stosowala...

Z zaparciami jest tak ze z kazdym dniem organizm jest starszy i w koncu poradzi sobie z przerabianiem jedzonka...

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #536 dnia: 9 Stycznia 2008, 23:40 »
Ola szczerze? Chyba oprocz czopkow niewiele moze ci pomoc... Ewentualnie cwiczenia nozkami i lezenie na brzuszku....Slyszalam jeszcze o metodzie podania dziecku 2 miesiecznemu soku jablkowego z woda lae raczej ja bym tego nie stosowala...

Z zaparciami jest tak ze z kazdym dniem organizm jest starszy i w koncu poradzi sobie z przerabianiem jedzonka...

Mam nadzieję, że szybko organizm mojej kruszynki będzie na tyle silny, żeby sobie poradzić, bo tak mi jej żal kiedy widzę, jak chce zrobić a nie może i drze się w nieboglosy...no i wtedy daję jej czopek. Mam w planie dopytać lekarza na kontroli, bo jeśli tylko czopki, to czy nie ma medycznych przeciwwskazań do ich stosowania w takich krytycznych sytuacjach?
Sok jabłkowy piję ja i to wystarczy. Amelka dostaje herbatki i nic więcej narazie nie planuję jej dawać.
Dziękuję kochana za pomoc  :przytul:

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #537 dnia: 10 Stycznia 2008, 07:40 »
Amelka jest przesłodka i jakie ma duże i mądre oczka!!!Jeżeli chodzi o kupki to faktycznie ciężki temat, my długo się męczyliśmy, uspokajało się i było dobrze a później znowu, płacze i  co i też dawałam czopki, nie za często ale jak już wyjścia nie było to co miałam zrobić, tylko ja jej go nie wkładałam, tylko przecinałam na pół i podrażniałam okolice odbytu (bywało, że i to nie skutkowało), poza tym dawaliśmy jej dużo wody ciepłej przegotowanej do picia i to trochę też pomagało. Generalnie wytrwałości życzę, w końcu się wyreguluje!!A jakie Ty jej dajesz mleko??i najkie chcesz zmienić??

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #538 dnia: 10 Stycznia 2008, 07:42 »
Jej, ale ona dorośleje..... śliczna jest ta Myszulka mała !!!!!!  :-* :-* :-*

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #539 dnia: 10 Stycznia 2008, 07:53 »
Olu wlasnie - herbatki...a po co? Przepraszam ze pytam bo ja jestem zwolenniczka podawania TYLKO wody. Przegotowana woda jest dla takiego maluszka najzdrowsza...a w przyszlosci nie dokladamy dziecku dodatkowych cukrow.