Autor Wątek: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie  (Przeczytany 115781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie
« Odpowiedź #30 dnia: 7 Sierpnia 2008, 13:28 »
A mi si ewydaje ze oszczedci mozna na wsyztskim ale z glowa.... zalezy od podejscia, niektorzy uwazaja drozsze znaczy lepsze. Na sukni mozna zaoszczdzic, ale nieprzesadzajmyto jedyny taki dzien i mamy lsnic :)
Na gajerku tez mozna, niemusi byc to z najwyzszej polki, ale ciut tanszy rownie piekny. Na lokalu..hmmm tu trzeba uwazac, bo jest pewne minimum cenowe, i jak jakis lokal duzo odbiega cenowo znaczy ze czegos brakuje, cos trzeba kupic samemu. Noclegi, grunt by bylo czysto i mozna bylo wziac prysznic.Muzyka mozna zamiast orkiestry wziac dj, ale niebrac najtaniec co sie da bo bez dobrej muzyki niema zabawy, czasem lepiej dolozyc i miec dobra zabawe. Jedzenie, duzo lokali oferuje zroznicowane menu, tansze i drozsze. Mysle jednak ze w mysl polkiej tradycji jedzenia i wodki zabraknac niemoze, a lokale oddaj amlodym co zostanie do domu. Zaproszenia, kazdy che by byly piekne i olsniewajace ale nieoszukujmy sie i tak kazdy wlozy je do szuflady na koniec. wiec czy beda za 2 zl czy za 10 od sztuki.... wiec trzeba podejsc rozsadnie, czasem i za 1zl mozna cos ladnego znalezc. Obraczki,jak ktos chce zaoszczedzic to jedyne wyjscie przetopic wlasne zloto koszt o wiele wiele tanszy niz w sklepie jubilerskim.  Makijaz, fryzura, paznokcie......to tez zalezy od kobiety, jedna sie pieknie sama pomaluje, albo ma przyjaciplke co umie czy siostre, inna musi isc od wizazystki. Fryzjerki tez sa rozne jedna wezmie 50 zl inna 150, warto popytac znajomych. Niektore kobiety maja taka urode ze upna dwe spinki, lekki makijaz i wygladaja cudnie a inne musza korzystac z uslug specjalistow. No zostaje jeszcze fotograf/kamerzysta. No i tu tez mozna zaoszczedzic, ale tez z glowa. Dla amatorwo zdjec  sesja zdjeciowa bedzie najwazniejsza, bo wesele minie a pamiatki zostana wiec profesjonalista kosztuje im lepszy tym drozszy bo liczy sie pomysl, niekotrym nieprzeszkadza ze maja sesje w studia jak setki innych par, a takowe sa zawsze tansze no i rownie piekne. Film.... to tez dylemat wielu par, niektore majac do wybory film czy zdjecia wybieraja zdjecia, bo film obejrzy sie raz czy dwa i do szuflady, moze kiedys dzieci zechca obejrzec. No i kwiaty....niekazda kwiaciarka za nazwe "slubna" doliczy do wiazanki 200 zl marzy, niektore dolicza za dodatkowe materialy czy dodatki. To tez trzeba pochodzic, popytac.
Tak wiec wciaz jestem zdania ze MOZNA (nie koniecznie trzeba) zaoszczedzic praktycznie na wszystkim, tylko z glowa, a nie na zasadzie bezmyslnego obcinania kosztow. Nie na zasadzie: najtanszy zespol, najtanszy lokal, i wszystko po kolei byle taniej. Oczywiscie sa pary ktore maja budzet na tyle wysoki ze si enieprzejmuaj i maja wszystko takie jak im sie spodoba bez wzgledu na cene.
No i dla kazdego co innego jest wazne, jedna para jest w satnei wydac 2 tys na obraczki dla drugiej to niema az takiego znaczenia, inna wyda na film duzo pieniedzy druga woli to wydac na fotografa. Jedna wyda majatek na makijaz i fryzura, a drugej we wszystkim dobrze :) Grynt zeby jakosc byla odpowiednia do ceny :) i jak juz za cos placimy spore pieniadze to zeby przynajmniej spelnilo nasze oczekiwania.

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #31 dnia: 7 Sierpnia 2008, 21:25 »
Do Izulek : nic dodać nic ująć :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 8 Sierpnia 2008, 10:12 »
 ;D

Offline agaciurka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #33 dnia: 3 Listopada 2008, 08:04 »
Dobrze napisane Izulek  ;D Niestety nie karzdy umie tak oszczedzać z głową.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #34 dnia: 4 Listopada 2008, 15:30 »
najtaniej na kocią łapę i już :) :P
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline agaciurka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Listopada 2008, 22:20 »
cytowanie patrz Regulamin-pisanie postów pkt.15

Hehe..pewnie że najtaniej -tyyyle kasy sie zaoszczedza-  :D
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2008, 09:40 wysłana przez Maja »

Offline meni
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Listopada 2008, 00:10 »
nie warto oszczędzać na

fotografie
zespole
jedzeniu

warto oszczedzac na
zaproszeniach
dekoratorce
samochodzie ( drugi raz bym nie zaplacila 1000zł, wolałabym zrobic plenerowe fotki nad morzem, albo dolozyc do podrozy poślubnej :D )

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Listopada 2008, 15:00 »
Nie warto oszczędzać na:
- lokalu           /
- jedzenia     /  podstawa dla gości
- zespole     /
- fotografie   -   pamiątka na cale życie dla nas...
- sukni  -  tylko raz w życiu się ją zakłada...
- wizażystce i fryzjerce :)
- dekoratorce

Można oszczędzić na:
- samochodzie
- zaproszeniach (można zrobić samemu)
- garniturze (my kupiliśmy w Prochniku identyczny jak w Vistuli o połowę taniej)

oczywiście każdemu z nas podoba sie coś innego i to każdy z osoba decyduje czy chce mięć cudną salę czy nie...
ja chciałam i nie oszczędzałam na tym :)

Offline aaniiusiaa

• forumowicz
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Listopada 2008, 16:49 »
fotograf, kamerzysta, zespół ;)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lutego 2009, 16:49 »
a ja jednak zaoszczedze na fotografie, moja znajoma pasjonuje sie ta profesja, ma sprzet i zaprosilismy ja na slub w charakterze goscia   ;)   :P

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lutego 2009, 20:02 »
ja też mam znajomą, która jest fotografem ślubnym i nawet jest zaproszona ale po przemyśleniu tematu postanowiłam zatrudnić "zewnętrznego" fotografa bo wolę, żeby kumpela bawiła się na moim weselu a nie pracowała... no niestety, wszystkiego mieć nie można

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lutego 2009, 22:06 »
Wiśniowa bardzo śłuszne podejście...
fotograf "weselny" jak juz idzie na weselicho w charakterze gościa to chce sobie odpocząc od pstrykania
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Lutego 2009, 00:22 »
Nie oszczędzać na:
-dobry lokalu z odpowiednim jedzeniem
-orkiestra
-fotograf

:brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: odciski na nogach(od tańców rzecz jasna), pełne brzuchy i zdjęcia co by to wydarzenie nam i gościom przypominały -to jest to

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Lutego 2009, 15:04 »

ja też mam znajomą, która jest fotografem ślubnym i nawet jest zaproszona ale po przemyśleniu tematu postanowiłam zatrudnić "zewnętrznego" fotografa bo wolę, żeby kumpela bawiła się na moim weselu a nie pracowała... no niestety, wszystkiego mieć nie można

Tak to prawda, tylko moja znajoma nie jest zawodowym fotografem i sama sie zdeklarowala tym bardziej, ze najprawdopodobniej sama bedzie - bez meza ;)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Lutego 2009, 15:14 »
u mnie to samo  :) a jednak wolę, żeby się spokojnie napiła wódeczki, potańczyła i porozmawiała ze znajomymi, których od dawna nie widziała niż cykała fotki bo wg mnie tych dwóch rzeczy na raz dobrze zrobić nie można... nie chcę mieć potem do niej żalu, że czegoś nie uchwyciła ani żeby ona musiała wybierać między zabawą a robieniem zdjęć... chociaż i tak jak ją znam przyjedzie z aparatem i będzie cykać fotki, ale już bardziej na luzie bez konieczności "czuwania" by nie przegapić najważniejszych momentów

hmmm na początku było jej nawet trochę przykro, że wynajęłam kogoś ale jak jej wytłumaczyłam moje motywy to przyznała mi rację  :)

Offline shenn

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Lutego 2009, 17:25 »
A my prawdopodobnie poprosimy któregoś ze znajomych parających się fotografią. Nie zapraszamy ich na wesele, bo nie są z nami aż tak bliscy, więc raczej nie będzie problemu z dylematem - bawić się czy pstrykać. A przy którymś z nich czułabym się dużo swobodniej niż przy obcym, nawet profesjonaliście;-)
może kiedyś...

Offline pektusa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.16.2011
« Odpowiedź #46 dnia: 2 Marca 2009, 18:53 »
Przepraszam bardzo, ale ja jak najbardziej uwazam ze ogolnie na slubie i weselu nie powinno sie oszczedzac bo to prawidlowo jest najwazniejsza ceremonnia w zyciu, a wiec mysle ze nie warto, raz mozna zaszalec:p

Offline magia
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27 VI 2009 r.
« Odpowiedź #47 dnia: 3 Marca 2009, 00:14 »
Na butach…aby „zaoszczędzić sobie” na odciskach ;) Byłam kiedyś na weselu i żal mi było panny młodej, u której jeszcze przed północą rysował się grymas na buzi bo buty uwierały. Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie białych butów „nie wynoszę”, ale myślę ze warto zainwestować w wygodne buty, aby móc wygodnie przetańczyć cała noc ;D

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 3 Marca 2009, 00:23 »
Przepraszam bardzo, ale ja jak najbardziej uwazam ze ogolnie na slubie i weselu nie powinno sie oszczedzac bo to prawidlowo jest najwazniejsza ceremonnia w zyciu, a wiec mysle ze nie warto, raz mozna zaszalec:p

no bez przesady. Na pewno da sie na niektorych rzeczach zaoszczedzic - bo nie zawsze wszystko co drogie JEST PIĘKNE I WSPANIAŁE

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marca 2009, 20:24 »
jedzenie + lokal
MUZYKA
wygodne buty i sukienka:)

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Marca 2009, 00:00 »
...a co myślicie o oszczędzaniu na butach? bez problemu wydajecie 200-300 zł za skórzane? :) ja ostatnio  mam taki dylemacik mały  ::)

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2009, 07:41 »
Jezeli chodzi o buty, to ja raczej stawiam na skorzane, ale to ze wzgledu na moje nogi kosciste  :oops: zwyklych bytow nie moge w ogole nosic bo pozniej moje nogi wygladaja strasznie a bol jest nie do zniesienia.

Natomiast jesli nie mialabym zadnych przeciwskazan zdrowotnych to wybralam bym takie ktore mnie zaurocza, niekoniecznie skorzane

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Marca 2009, 10:52 »
muzyka
jedzenie
fotograf

priorytety :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Marca 2009, 11:54 »
moj priorytet: miłość, miłość i jeszcze raz miłość. reszta to dodadek zalezny od budżetu :)

Offline hałas

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #54 dnia: 7 Maja 2009, 20:39 »
Uważam że nie należy oszczędzać:
-lokal + jedzenie + obsługa + napoje wyskokowe
-fotograf
-odzież obuwie dodatki (oczywiście wszystko w ramach rozsądku i budżetu)
-muzyka- czwarta na liście z tego wzgledu że fajni goście i przy radiu się umieją świetnie bawić

Offline anulkak1982

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 09.05.2009
« Odpowiedź #55 dnia: 8 Maja 2009, 11:40 »
Mam suknię za 1000 wypożyczoną
Kolega nas zawiezie swoim mercedesem
Nie mam kamerzysty fotogaf jest dobry ale tylko na 4 godziny na więcej nas nie było stać więc mniej zdjęć a za to lepsze:)
Zaproszenie Teściowa zrobiła ręcznie:)
Tyle ...

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 8 Maja 2009, 11:47 »
No i Ok slub bedzie cudowny napewno, uwierz mi :)) to JEST wasz dzien, bez wzgledu na to na ile was stac :) Nas na wiele rzeczy niebylo stac, ale bylo pieknie jak dla mnie

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #57 dnia: 8 Maja 2009, 11:59 »
Ja również zaproszenia zrobiłam sama, wydrukowałam w pracy, suknia szyta przez krawcową za materiał zapłaciłam 350 zł do tego za uszycie pewnie około 600 zł, samochodem jedziemy mercedesem - mój wujek poprosił znajomego, kamery nie będzie, fotograf z forum dzięki temu nie ma dużej kwoty do zapłaty, wystrój w żywe kwiaty - ale kwiaciarka zaproponowała doniczki z surfinia lub  petunią - więc dużo taniej.
Garnitur kupiliśmy zakładów bytomskich ale w Outlecie - więc 600 zł taniej, aniżeli w sklepie. I dzięki temu kilka tysięcy mamy w kieszeni.  :D

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 8 Maja 2009, 12:05 »
No prosze jakie oszczednosci :))

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Maja 2009, 00:28 »
Pisze juz jako zona  ;D
Zaoszczedzilismy na:
- zaproszenia robilismy sami
- samochodem swoim jechalismy
- kamerzysty brak kolega filmowal  ;)  wyszlo extra
- fotograf - kolezanka  :D piekne zdjecia  :-*
- zespol-male pieniazki -malo znany (malo sie reklamuja) fantastyczna zabawa do 5 rano  8)
- alkohol - nasz szczecinski Szambelan kupiony z rabatem-bardzo dobra wodka
- dekoracje - wybralismy sale ktora sama w sobie stanowi dekoracje - a to co bylo potrzebne pozyczyla mi znajoma
- suknia dostalam od kolezanki z welonem i butami
- garnitur kupiony w outlecie w Berlinie za polowe ceny Bytomskiego najtanszego garnituru z welny  :hahaha:
- bukiet slubny zamiast tego na tzw.,,mikrofonie" zwyczajny maly bukiet z gozdzikow owinelam tiulowa wstazka

I tak moge wymieniac... ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka   ;D

Pozdrawiam wszystkich czekajacychh na ten wspanialy dzien-kazde przygotowania sa tego warte ...