Autor Wątek: A teraz serca mam dwa (Boże dziękujemy Ci za ten Skarb)  (Przeczytany 60720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
Odp: A teraz serca mam dwa (Boże dziękujemy Ci za ten Skarb)
« Odpowiedź #690 dnia: 29 Lutego 2008, 16:06 »
ale brzuszek Ci rośnie, widać znaczna różnicę

Offline madi_001

• entuzjasta
  • data ślubu: 2 wrzesień 2006
« Odpowiedź #691 dnia: 29 Lutego 2008, 17:02 »
brzusio bardzo ładne  ;D

chyba w boczki nic nie poszło bo brzuszek taki zaokrąglony  ;) jakby rósł tylko on  :D

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #692 dnia: 2 Marca 2008, 18:43 »
Hej kobitki.No narazie rośnie tylko brzunio,ale zobaczymy co będzie dalej ;) Wyczytałam dziś w pewnej ksiażce,że kobiety chore na tarczycę nie mogą karmić piersią,bo leki przenikają do mleka. Nawet nie wiecie jak mną to wstrząsnęło.Nie wiedziałam,że zareaguję na tą sytuację płaczem. Nie wiem,czy to prawda,czy nie.Mam zamiar spytać o to mojego ginka i ednokrynologa do którego chodzę.Mam nadzieję,że usłyszę całkiem inną odpowiedź :-\

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #693 dnia: 2 Marca 2008, 21:20 »
Beti :-* wydaje mi się, ze jednak to prawda z tym karmieniem.. Moja kuzynka w trakcie dowiedziała sie ze ma problemy  z tarczyca, po ciązy sie odezwały i musiała malucha odstawic zeby moc sie kurować... ::)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #694 dnia: 2 Marca 2008, 21:55 »
Łoj nie wiem jak to jest ale moja bliska znajoma karmiła dziecko cały roczek a zawsze leczyła się na tarczycę i to ostrą

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #695 dnia: 3 Marca 2008, 10:14 »
Lilian jak zaglądnie napewno rozwieje wątpliwości :D

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #696 dnia: 3 Marca 2008, 10:15 »
No trudno,będzie trzeba się pogodzić z tą sytuacją,chociaż ciężko będzie.Najważnieszje żeby dzidzia urodziła się zdrowa i żeby mamusia też była zdrowa by wychować dzidzię  :)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #697 dnia: 3 Marca 2008, 12:21 »
Zobaczysz, trzeba przede wszystkim zapytać swojego ginekologa. to podstawa

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #698 dnia: 4 Marca 2008, 01:10 »
Beti wszystko zależy od leku jaki sie bierze...czy to L-tyroksyna, czy tiamazol czy propylotiouracyl...czasem też zależy od dawki...
...ale przy większości preparatów faktycznie karmienie piersią niewskazane....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #699 dnia: 4 Marca 2008, 09:44 »
Ja biorę Eutyrox 75. Z tego co wiem zawiera lewotyroksynę. Na ulotce pisze,że ten lek przenika do mleka matki,ale jego działanie na dziecko jest mało prawdopodobne.No cóż,tak czy siak trzeba omówić tę kwestię z lekarzem.

Co za nudy się szykują na dzisiejszy dzień.Nie wiem co ze sobą zrobić.Nawet wyjśc na miasto się nie chce.Może bym uprała ubranka dla dzidzi?Chociaż jeszcze zdążą się zakurzyć,więc raczej odpada ten pomysł. ??? ???

Aha i jeszcze jedno.Od wczoraj strasznie mi drętwieje brzuszek.Dzidziulek tak jakby mniej się ruszał.Czy powinnam się niepokoić?

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #700 dnia: 4 Marca 2008, 09:57 »
Ja biorę Eutyrox 75. Z tego co wiem zawiera lewotyroksynę. Na ulotce pisze,że ten lek przenika do mleka matki,ale jego działanie na dziecko jest mało prawdopodobne.No cóż,tak czy siak trzeba omówić tę kwestię z lekarzem.

Co za nudy się szykują na dzisiejszy dzień.Nie wiem co ze sobą zrobić.Nawet wyjśc na miasto się nie chce.Może bym uprała ubranka dla dzidzi?Chociaż jeszcze zdążą się zakurzyć,więc raczej odpada ten pomysł. ??? ???

Aha i jeszcze jedno.Od wczoraj strasznie mi drętwieje brzuszek.Dzidziulek tak jakby mniej się ruszał.Czy powinnam się niepokoić?

Beti a co to znaczy'tak jakby mniej sie ruszał"?bo mój gin kazał mi liczyc ruchy(pierwsze 10 od rana) i zapisywac w specjalnej książeczce...znaczy brzuszek Ci twardnieje?moze magnez wez?wiesz czasem dziecko tez ma słabszy dzien..jest bardziej leniwe itp///ale zdaj sie na swój instynkt-jesli Ci mówi ze cos złego sie dzieje lec do gina..
ja tez sie zastanawiam nad praniem i prasowaniem ubranek Mai. ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #701 dnia: 4 Marca 2008, 09:59 »
Beti, drętwieje, tzn masz mrowienia? Bo wiem, ze to jest normalne, ale z ruchami to tak jak napisała tete, jesli czujesz cos niepokojącego lepiej sie przebadac. Moze byc tak, ze dzidzia uderza w sciane lozyska, co tlumi troszke ruchy (u mnie tak bylo w 20 któryms tygodniu).

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #702 dnia: 4 Marca 2008, 12:09 »
Nie mam mrowienia tylko tak jakoś nagle cały brzuch się napina,ściska. Jeśli chodzi o ruchy to jak je trzeba liczyc?W jakiejś określonej godzinie?Np od 9-10 mam liczyć czy jest 10 ruchów?Czy przez cały dzień dziecko ma wykonać 10 ruchów?Mój mały dziś zdecydowanie leniwy,trochę się poruszał po jogurciku i śnadanku,ale to nie to co zawsze.Zobaczę jak będzie dalej.

Dziewczyny,chciałabym jeszcze zapytać was o nawilżacze powietrza.Możecie doradzić co brać pod uwagę przy kupowaniu go?Nie wiem w ogóle za jakim się rozglądać.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #703 dnia: 4 Marca 2008, 13:14 »
Beti  Brzuszek ci twardnieje?? Taki się robi spięty i twardy jak kamień?? Ja na to biorę leki właśnie, te paskudne. Bo nie powinien jeśli to tak jak opisałam.
 A co do nawilżaczy to my napewno będziemy kupować. Na każdym jest napisana wydajność czyli na ile metrów2 jest przeznaczony. Musisz dobrać do wielkości pokoju. Nie powinien być ani za mały ani za duży. Ah i ważna jest również głośność urządzenia i ile zżera nam prądu. Musisz zerknąć czy jest ekonomiczny. Gdy ktoś się nie orientuje to można to zawsze przeliczyć po ile jest kW i liczyć ile na miesiąc by nas wyszło ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #704 dnia: 4 Marca 2008, 16:47 »
Beti jeśli czujesz twardnienie brzucha weź NoSpę i Mg...położ się i poczekaj...poleż tego dnia...
Jeśli nie minie - idź do gina - sprawdzi czy za skurczami nie idzie rozwacie szyjki...i jeśli będzie potrzeba dostaniesz leki na stałe. Na początek NoSpa i Mg w stałych dawkach...jak to nie pomoże to Isoptin (bloker kanałów wapniowych), a jak to nie pomoze....Fenoterol - ale to już gruby kaliber...

Najważniejsze nie panikuj, Też miałam jakiś czas temu dzien kiedy brzucho kurczył mi się dość regularnie w pracy. Uspokoiłam go właśnie NoSpa i Mg.

Co do nawilżacza to zwracam uwagę na:
- wydajność - czyli na jaka powierzchnię jest przeznaczony;
- gorąca para wodna - dzieki temu mgiełka pary nie obniża temperatury w pomieszczeniu;
- higrometr i higrostat - pozwalający na ustawienie pożądanej wilgtoności powietrza i na automatyczne jej utrzymywanie.
- głośność pracy - dobra - poniżej 35dB, pożądana - poniżej 25dB.

Bywaja inne bajery - pilot (raczej zbędne), funkcja jonizatora - miłe...ale podwyższa cenę sprzętu....

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #705 dnia: 4 Marca 2008, 21:13 »
Beti i jak tam wieczorkiem ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #706 dnia: 4 Marca 2008, 21:16 »
To liczenie ruchów to troche bez sensu, bo każde dziecko jest inne. Gabrysia czasami cały dzień się wcale nie ruszyła, a bywalo tak, ze prawie w ogole sie nie uspokajala...zalezalo to od dnia i pogody.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #707 dnia: 4 Marca 2008, 23:32 »
...też racja...ja swojego szkraba przez to położenie łożyska ledwo czuję...a ponieważ ciągle jestem w ruchu i rzadko tak naprawdę sobie spokojnie poleguję, to już w ogóle kicha...
Przegapiam część ruchów, bo nie mam czasu wsłuchiwać sie w siebie.
A liczyć...o matko...never -chyba z braku zajęć, a ja jak na razie nie narzekam na bezrobocie.....
— Richard M. Devos

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #708 dnia: 5 Marca 2008, 08:11 »
ja uwazam ze takie liczneie i notowanie mzoe nas tylko zestresowac..kazdy dziec ma swoj temperament..
ja Maksia jakbym miala notowac jak był w brzuszku to..caly dzien byłoby niemal 0, a wieczorem nagła kumulacja...
stresowalabym sie bardzo...............

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #709 dnia: 5 Marca 2008, 11:12 »
Beti i jak tam wieczorkiem ?

No wieczorkiem było znowu to samo. Łapie mnie tak gdzieś po 22.Tym razem dołączył ból przy tych skurczach.Tylko bolał mnie nie brzuch tylko tak jakby szyjka ???.Wezmę narazie nospę jak radzi Lilian i zobaczymy jak sytuacja się rozwinie.

Z  tym liczeniem,to rzeczywiście trzeba mieć cierpliwość.Ja wczoraj próbowałam,ale to bez sensu.I macie rację,każdego dnia może być inaczej więc po co się niepotrzebnie stresować.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #710 dnia: 5 Marca 2008, 13:16 »
A ja jednak myślę, żebyś zadzwonila do ginekologa. jego zapytaj, przecież on zna twoją ciążę najlepiej i wie co akurat tobie pomoże. Ja biorę Izoptin i Fenoterol ale o ile wiem to Izoptin jest poprostu na zmniejszenie sercowych objawów ubocznych Fenoterolu. Więc bierze się go 20 minut przed Fenoterolem.
Ale ja uważam, ze nic nie szkodzi zadzwonić do ginka. Ja teraz będę brała 4x dziennie bo brzuch tardnieje mi ok. 10 razy dziennie :(  A jeśli ciebie też pobolewa to dzwoń. On(Ona) od tego jest. A no-spa i magnez nie zawsze pomagają. Zależy też wszystko od zaawansowania ciąży. Lepiej zapytaj ginekologa.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #711 dnia: 5 Marca 2008, 18:59 »
BETI serduszko. Późno, bo późno, ale trafiłam tutaj przez wątek starających się. Akurat wyświetliło mi stronkę, w której jesteś przekonana, że przyjdzie @ a tu proszę BEJBIK. Też tak miałam, wszystko zwiastowało @ i też ktoś akurat u mnie się zadomawiał.

Jeśli chodzi o twardnienie brzuszka i niepewność, to nasze pisanie nie uspokoi Cię tak, jak porada lekarza. Pozdrawiam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #712 dnia: 5 Marca 2008, 23:50 »
A no-spa i magnez nie zawsze pomagają. Zależy też wszystko od zaawansowania ciąży. Lepiej zapytaj ginekologa. 

...nie od zaawansowania ciąży, a od siły i częstości skurczów...
...nie wyciąga się armaty na komara...

Ispotin, też ma działnie tokolityczne, a że przy okazji antagonistyczne do betamimetyków to nie szkodzi, a jest przy okazji wykorzysytwany przy stosowaniu min Fenoterolu. Jest blokerem kanałów wapniowych zarówno w sercu jak i na obwodzie, zatem zatrzymuje komórki mieśniowe gładkie w rozkurczu.

— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #713 dnia: 6 Marca 2008, 09:04 »
Witam porankowo:)Wczoraj nic się nie działo. Mały sobie bryka a mamusia jest szczęśliwa.Więc chyba nie było to nic groźnego.Pozdrawiam. Likuś zazdroszczę ci tej wiedzy.Oj trzeba było się uczyć na lekarza,trzeba było  ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #714 dnia: 6 Marca 2008, 11:09 »
A no-spa i magnez nie zawsze pomagają. Zależy też wszystko od zaawansowania ciąży. Lepiej zapytaj ginekologa. 

...nie od zaawansowania ciąży, a od siły i częstości skurczów...
...nie wyciąga się armaty na komara...

Ispotin, też ma działnie tokolityczne, a że przy okazji antagonistyczne do betamimetyków to nie szkodzi, a jest przy okazji wykorzysytwany przy stosowaniu min Fenoterolu. Jest blokerem kanałów wapniowych zarówno w sercu jak i na obwodzie, zatem zatrzymuje komórki mieśniowe gładkie w rozkurczu.

Chodziło mi o to, że na początku ciąży raczej ogromnych skurczów się nie ma. I dlatego ja zawsze wyznaje zasadę, żeby pytać ginekologa i nie robić nic na własną rękę. A izoptin.... wreszcie wiem dokładnie.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #715 dnia: 6 Marca 2008, 13:33 »
Właśnie wróciłam z zakupków.Kupiłam kosmetyki Nivea dla dzidzi.Zel do mycia ciała i włosków,mydełko(bo nie wiem co lepiej używać mydło czy żel?) Oliwkę,krem na każdą pogodę(mam nadzieję,że można go też stosować latem,czy lepiej kupić ten specjalny na słońce?).Chciałam kupić jeszcze te chusteczki ale  nie wiedziałam jakie są najlepsze.Jak narazie jestem za tymi nivea soft.Ehm,ciężko wybrać.Dobrze,że jest to forum,bo zaraz któraś forumka doradzi  ;) No i kupiłam jeszcze jeden proszek,tym razem bez zmiekczacza.Ale jestem niezdecydowana ;D

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #716 dnia: 6 Marca 2008, 13:45 »
Nio widze ze zakupki udane.
Mnie dopiero czekaja takie.
Na szczescie mamy forum wiec opinie pewnie sie posypia.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #717 dnia: 6 Marca 2008, 15:25 »
Dawno mnie tu nie było... oj dawno
Ślicznie ci z brzusiem i widze, że już coraz lepiej jesteś przygotowana na przyjście Mateuszka.
Życze zdrówka wam obojgu  :-*

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #718 dnia: 6 Marca 2008, 17:35 »
Ja też niedługo zrobię takie zakupki ;D Humor sam się poprawi... :skacza:

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #719 dnia: 8 Marca 2008, 13:40 »
Przyjmijcie życzenia Baby kochane,od drugiej baby z samego rana.Niechaj dzień cały będzie radosny,bądźcie zdrowe Baby-aby do wiosny!Szczęścia życzę Wam i sobie i innym Babom na całym globie,by marzenia się spełniły i nas chłopy wyręczyły!My dziś drinki i kaweczki,nasze święto dziś Babeczki! :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: