Autor Wątek: Kolejna plaga egipska - babcia  (Przeczytany 13811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Kolejna plaga egipska - babcia
« Odpowiedź #30 dnia: 4 Sierpnia 2008, 19:36 »
*Moja teściowa wczoraj stwierdziła, że Ola ma podkrążone oczy... a wcześniej takich nie miała... i na pewno jest chora na coś.
Powiedziałam, że nic nie widzę a ona "bo Ty ją widzisz codziennie a jak się kogoś widzi od czasu do czasu to się zauważa zmiany"...

* Standardem już jest nakazywanie mi ubieranie Oli cieplej "bo marznie"...

* i moje "ulubione"... została z Olą przez 6 godzin - ja byłam na szkoleniu. Przekazałam jej co ma dać Oli jeść, co pić.
Wróciłam a teściowa dumnie do mnie "Dałam jej dopiero przed chwilką mleczko. Przetrzymałam ją jakoś. Przecież nie może tak często jeść bo od tego mleka przytyje".....

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #31 dnia: 4 Sierpnia 2008, 19:42 »
Jak czytam co babcie potrafią wymyślec to nóż mi się w kieszeni otwiera :o
U nas na szczęście jest spokój ponieważ mieszkamy 2000km od rodziców-dziadków ;D
Teściowa jak urodził się Mieszko myślała przez 6 miesięcy (czyli do pierwszego przylotu do Polski) że chodzi w pieluszkach tetrowych :P pampersy jej zdaniem to "największe zło tego świata" :P
Karmienie persią też do tego "zła" zalicza pewnie dlatego że sama nie karmiła :P
Nie mamy "super rad" babci ale również nie mamy pomocy z ich strony (my mieszkamy w Irlandii, a One w Polsce) i to jak dla mnie jest jedyny minus :-\

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #32 dnia: 5 Sierpnia 2008, 10:00 »
Asia wybacz ale na moje oko to Twoja teściowa powinna się leczyć, stwierdzenie

Dałam jej dopiero przed chwilką mleczko. Przetrzymałam ją jakoś. Przecież nie może tak często jeść bo od tego mleka przytyje

wyraźnie na to wskazuje

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #33 dnia: 5 Sierpnia 2008, 17:56 »
Niestety Maju... też mam czasami takie wrażenie...

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #34 dnia: 5 Sierpnia 2008, 20:03 »
jak czytam co babcie potrafią wyprawiać, to mi się zaczyna włos na głowie jeżyć :(

w tej chwili wysłuchuję tekstów typu: bawarka poprawia laktację i trzeba ją po porodzie pić
a co faktycznie będzie jak pojawi się ten trzeci mały człowieczek? :(
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 6 Sierpnia 2008, 00:05 »
mi siłę do "walki" z babciami/mami dało forum
wiem, z e bawarka nie poprawi laktacji - najprawdopodniej wywoła uczulenie u dziecka

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #36 dnia: 6 Sierpnia 2008, 09:20 »
Anusia wydrukuję to i też przylepie teściowej na lodówke bo już o tym jojczy ;) Ojjj jak dobrze Was mieć :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 6 Sierpnia 2008, 09:54 »
A ja się ostatnio dowiedzialam, ze moja tesciowa boi mnie sie jak ognia  ;D
Któregos dnia zostawala wieczorem z Gabrysią, my szliśmy na impreze...polozylam Małą po kąpieli do łóżeczka, ale dziecię chyba wyczuło co się świeci i kwękała. No to teściowa w te pędy leci i mówi, że ona ją weźmie i się z nią pobawi...mój wzrok przystopował ją i w sekundę wróciła do pokoju. Michał jej tylko spokojnie wytłumaczył, że po kąpieli jest czas na spanie a nie zabawę. Teraz wszystko co chce zrobić konsultuje ze mną :) Osiągnęłam swój cel!!
Jeszcze tylko mamę muszę nauczyc takiego zachowania

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 6 Sierpnia 2008, 11:48 »
Ja całę szczęście babcie sobie wychowałam, gorzej niestety z prababciami ale staram się ograniczać im konktat z małą bez mojej obecności bo mnie krew zalewa jak patrze na ich zachowanie w stosunku do dziewczynek.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #39 dnia: 9 Sierpnia 2008, 20:57 »
Omg,niektóre opowieści jak z horroru.To i ja cosik dorzucę.Uspypiam dziś małego bo to już pora,teściowa wchodzi do pokoju,dochodzi do dziecka i zaczyna go zabawiać.Zwracam uwage że go uspypiam,a ona,że nie jest śpiący bo ma oczy jak 5 złoty i dalej zabawia. Na to ja: prosiłam mamę,żeby nie przeszkadzała.Oki wyszła na przedpokój i co?.....lalalalalal zaczęła śpiewać,a ja wychodziła to niemal krzyknęla "Cześć Mateuszku".O boszeee,wrrrrr....

A moja matka jak któregoś razu przyszła też nie była gorsza.Staramy się z mężem nie nosić małego na rączkach co by się nie przyzwyczaił.No i mały sobie leży,tata podchodzi do niego,zagaduje go a ona: No weź go na ręce to sobie ponosisz.A ja,że nie.Na to ona oj co nie,nic mu się nie stanie,nie słuchaj jej tylko go bierz...Albo tysiąc uwag,że trzeba dziecko przepajać bo mleko z piersi nie wystarcza,że powinnam dac butelkę itd,itp.A jak zwracałam im uwagę,żeby myli ręce przed dojściem do dziecka to byli wielce oburzeni.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 9 Sierpnia 2008, 21:55 »
Ja dziś znów starłam się z prababcią tosi.....

PR - Agusiu......
Ja - słucham babciu.
PR - Wiesz...tosia śpi. W ogrodzie. (wiem!) i ja tam posiedze przy niej bo ona ją może ugryźć.
Ja - no i? nie rozumiem po co chcesz siedzieś przy spiącym 3h dziecku ale to twoja sprawa
PR - ale jak ją ugryzie??????
Ja - no to ugryzie i co?
PR - no moja przyjaciółka, ta z ul. Żeromskiego...wiesz, ta któa jest pielęgniarką to mi opowiadałą.........................
Ja - babciu jak chcesz to siedz, ale to moje dziecko i ja przy niej nie siedze jak śpi, nie stoje jak łazi po schodach (tu babcia mi przerywa)
- NO WŁASNIE! ONA MA SINIAKA NA NÓŻCE!!!!! I POPATRZ CHYBA JĄ OSA UGRYZŁĄ W PALEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie wytrzymałam, kazałam jej iść do siebie i zawinełam się z wózkiem z działki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #41 dnia: 9 Sierpnia 2008, 22:46 »
khee kheee dobre...
ale jeszcze wszystko przede mną...

Ale uwaga...moja mama zapowiedziała sie z odwiedzinami w przyszły tydzień. Powiedziała, że obetnie pazury  ;D ;D ;D ;D
Ciekawam czy to zrobi....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 9 Sierpnia 2008, 22:49 »
uuuuuuuuuuu
sie bedzie dzialo  ;)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 9 Sierpnia 2008, 22:51 »
pochowaj noże i inne ostre narzędzia Lila, nawet sprzęt do obcinania pazurków małej Ewy ;)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Sierpnia 2008, 08:38 »
Wpadłą do Podkowy wczoraj moja mama

- ręczniki powinnam zmieniać co 2 dni!!!
- pościel raz na tydzień!!!!!
- szczoteczki do zębów raz na 2 tyg!!!!!!!
- butelki wygotowywać CODZIENNIE!
- dlaczego producenci smoczków TT nie dajądo nich nakladek??????????? (chodzi o smoczki uspokajacze)
- za żadko dziecku zmieniam pieluchy! OSZCZĘDZASZ NA DZIECKU????????????????????????

Dobrze ze dziś znów leci do Londynu.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Sierpnia 2008, 21:41 »
O dżizys  :) Nieźle Rybko :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Sierpnia 2008, 15:12 »
A moja mama zagroziła, że zadzwoni po policję bo Tomek się znęca nad Wiktorem. Miało to miejsce jak jeszcze mieszkaliśmy z moja mamą, mnie nie było w domciu a Tomek usypiał małego.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Sierpnia 2008, 15:31 »
pamiętamy...pamiętamy tę akcję... ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Sierpnia 2008, 19:03 »
Martulka twoja mama to miała kilka takich akcji  ;D

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Sierpnia 2008, 19:14 »
Za to teraz jest wzorową teściową  ;D Ale mały nadal nie może płakać w jej obecności :bredzisz:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Sierpnia 2008, 23:49 »
Hee heee a moja mama nadal nie ścięła paznokci...dzisiaj byliśmy w Stargardzie.
Ja Wam mówie, ona sie boi wziac dziecko na ręce...Mówi, że kocha, patrzy...o dzisiaj nawet pogłaskała ją po rączce, ale więcej ani dudu...

I już miałam czarną wizję, że na żadne wesele nie pójde...bo z kim dzieco zostawię, a tu proszę dziadek (mój tato) dzisiaj nauczył sie wszystkiego - karmienia, przewijania i ubierania...
Jestem z ojczulka mega dumna...

A mama mnie rozbroiła...bo patrzyła na mnie i dziwiła sie czego jej nie przyuczamy. Jeszcz biednemu tacie docinała...
Ludu jak ona mnie wychowała??? I jesli to ona sama to cud, że przeżyłam...a przeżyłam...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Sierpnia 2008, 21:45 »
Moja tesciowa ma dlugie paznokcie(tipsy) i jak widze jak dotyka malego to mnie trafia.Najchetrniej bym jej je uciela.
A teraz stwierdzam ze przy mojej mamie (ktora teraz ze mna mieszka,i fakt faktem troszke pomaga przy sprzatniu mieszkania i obiadach)przy Miloszu to ja sie czuje jakbym wychowala 2 dzieci anie ona.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Sierpnia 2008, 22:21 »
to  ja musze pójsc w drugą strone...moje siostry sa niemal równolatkami mojej tesciowej...ale o niebo lepiej radzą sobie z Mi(znaczy tesciowa ma chęci ale sie boi)...a dzi mój 70letni Tatus mnie rozczulił...przewinąl Majke,ponosił do 'odbicia" poczym sam zapakował ją w wózek i poszedł do lasu..wrócił po prawie 2h szczesliwy i dumny....mówie Wam serce rośnie!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Sierpnia 2008, 09:36 »
:) :) to ja mam szczęście, bo teściowie trafili mi sie cudni! :)  i sa cudnymi dziadkami dla Tymka
złego słowa powiedziec nie mogę!

za to moja babcia - oj powykłócałam się troche ;)
co chwile karmiła by dziecko!
i to czym? zupami! na mięsie! bo przecież dziecko może jeść zupę kilka razy dziennie!
pytam jej kiedy więc czas na inne wartości odzywcze? otóż pomiędzy :P jakiś bananek, eeeeeeeeh
"lepiej dać dziecku zupę na śniadanie niż kaszę - bo kaszki to dla malutkich dzieci są"

najpierw "nie dawaj mu szynki ze sklepu"  (no zgada, ale czasem daję z indyczka, jak nie mam nic innego na kanapkę) a potem "daj mu samej szyneczki, bo tak lubi! zobacz jak on na nią patrzy!"

rzecz znamienna u moich dziadków - brak konsekwencji w myśleniu ;)
ANCYMONEK :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Lipca 2009, 20:59 »
wątek lekko zaniedbany
a jak sprawa ma się teraz z perspektywy czasu?
są jakies kfiatki?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Lipca 2009, 21:44 »
Mariol powiem tak...moja mama nadal NIC przy Ewce nie zrobi...jak ląduje u dziadków to  "obrabia" ją mój ojciec...
ale ogólnie na babcie nie mam co narzekać...wyedukowały się, nie próbują mi niczym dziecka paść, chociaż moja mamunia kochana, kiedy jej powiedziałam że Ewa może jesć bułeczkę maślaną to jej przywiozła drożdżówkę....
nie powiem była dobra  ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Lipca 2009, 22:40 »
U mnie to maskara jakaś... ale w sumię się tego spodziewałam ;)

-zmine rączki i nózki to standard
-to, że do picia daję wodę niedosładzaną glukozą, zamiast słodkich soków, herbatek świadczy o tym, ze moje dziecko jest BIEDNE
-Nikodem jest również BIEDY dlatego, że go nie opalam (no wiecie- takie biedne blade dziecko...)
-rozkręcanie laktacji bawarką też przerabialiśmy
-do tej pory moja teściowa nie została sam na sam z młodym, bo zapowiedziała (bardzo dobitnie), że wtedy zacznie wprowadzać swoje metody (czyt. zupełnie inne niż moje)
- odwiecznie mamy problem z dbaniem o siusiaka mojego syna- tzn my stosujemy się do zaleceń naszych lekarzy, a teściowa usilnie próbuje nas przekonać, że powinniśmy przy kąpieli na siłę odciągać małemu napletek :mdleje:
- najbardziej mnie wkurza tekst "Wychowałam 2 synów robiąc to i to i co? nic im nie było" oraz "teraz są inne metody, ale i tak za parę lat wróci się do starych- ja ci to mówię!"
- obie mamy-babcie uważają, że półrocznemu wnukowi powinnam dawać już wszystko do polizania (czyt. schabowego, truskawki, czekoladę...)
- no i hit: moja teściowa pracuje w laboratorium i ma wielką potrzebę (nieposkromioną) robienia małemu przeróżnych badań. I tak jak nie widzę problemu złapania siusków od czasu do czasu tak pobierać krew (co prawda z palca) jest dla mnie zupełnie niepotrzebne i zapieram się jak tylko mogę. Kiedy moja teściowa wyczaiła, że tego i tego dnia rano mnie nie będzie bo jestem umówiona do fyzjera, przyjechała i w obecnosci mojego (durnego*) męża pobrałam małemu krew i zadzwoniła do mnie popołudniu ogłaszając, ze Nikoś ma cudowne wyniki. *cenzura*. Ja to wiedziałam bez tego całego cyrku  :-\

* durny mąż lekko usprawiedliwion bo myślał, że o wszystkim wiem.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Lipca 2009, 08:04 »
nieźle dziubasku
ma coś z głową bez wątpienia

ale pobieranie krwi wbrew Twojej woli dla kaprysu, bo ona chce mu wyniki sprawdzić...to juz przesada
jak pediatra stwierdzi,że potrzebna jest analiza krwi, to Ci pewnie zleci

ale durna baba
strzeż nas Panie przed takimi babciami

u nas picie wody zamiast soków, to też straszna kara dla dziecka i niesłodzenie mu np herbaty(swego czasu czasem napił się gorzkiej)
to samo z soleniem potraw(jak to niemowlęciu nie solisz?)przecież musi poznawać smaki

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Lipca 2009, 08:33 »
no i poznaje...bez soli...
żeby jej nie było przykro to ja też nie solę....i da się....tylko nielicznych rzeczy się nie da...
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Lipca 2009, 13:46 »
U nas nadal Nutramigen jest złym, małowartościowym mlekiem i Zuzia jest głodzona przez nie ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"