Autor Wątek: Kolejna plaga egipska - babcia  (Przeczytany 13563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Odp: Kolejna plaga egipska - babcia
« Odpowiedź #180 dnia: 26 Stycznia 2010, 10:29 »
Oby tylko mu się nie zmieniło po urodzeniu dziecka  :-\ tak jak u mnie , mój maż widzi teraz tylko mamusie i tatusia i w gole teraz na ich punkcie ma fioła, a jak się mały urodził to zrobiłam mu "rozmowę" na temat czego sobie życzę a czego nie i było ok przez jakiś czas, ale u mnie winę ponosi w wielkim stopniu że tak jest mój mąż  :-\, a my się jeszcze budujemy obok teściów wiec ja już w ogóle sobie nie widzę życia tam, z tym że jestem osobą upartą i nie dam sobie rządzić sobą.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #181 dnia: 26 Stycznia 2010, 16:57 »
Strasznie sie cieszę, że mąż stanął na wysokości zadania :) Oby tak dalej!

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Stycznia 2010, 17:02 »
Franek strasznie się cieszę, że porozmawiałaś z Mężem i zachował się jak prawdziwy mąż, bo to w końcu żona ma być na pierwszym miejscu, a nie mamusia. Jednak mam nadzieję, że szybko będziecie mogli zamieszkać osobno. Trzymam kciuki, żeby wszystko był super! :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #183 dnia: 26 Stycznia 2010, 17:13 »
dziekuje za ciepłe slowa dziewczyny. To własnie one daly mi siłe i wiare w to, ze może byc dobrze

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008
« Odpowiedź #184 dnia: 26 Stycznia 2010, 19:42 »
Niezmiernie sie ciesze Franek, ze sie dogadaliscie. Moze maz nie zdawal sobie sprawy co Ty czujesz i jak odbierasz cala sytuacje. Teraz juz wie i zachowal sie jak nalezy.
Zycze wszystkiego najlepszego!!!  :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #185 dnia: 26 Stycznia 2010, 20:11 »
Oby tak dalej!!
Facetowi trzeba wszystko czarno na białym pokazać.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 27 Stycznia 2010, 11:22 »
dobrze ze sie jakos to rozwiązało ... miejmy nadzieje ze mąż wytrwa przy swoim i przy waszym wspólnym postanowieniu,

najgorszy typ faceta - to właśnie mamisynek , porażka na maxa .... rzadko kiedy mądrzeje
ale najgorsze są te mamuśki które nie widzą że rujnują życie wszystkim dookoła  >:(
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2010, 11:34 wysłana przez Maja »
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #187 dnia: 27 Stycznia 2010, 12:32 »
Dopiero teraz przeczytałam, cieszę się Franek, ze wszystko się wyjaśniło, masz fantastycznego męża

A moja teściowa przypuszciła na mnie kolejny atak słoiczkowy :D Po naszym pobycie w szpitalu, po tej biegunce stwierdziła, ze pewnie karmiłam młodą wadliwą partią słoiczków :D Spytałam się jej czy sądzi, ze kupuję zgrzewkami jedno danie i podaję go młodej przez miesiąc ;)

No a  w wigilię, kiedy szykowałam Darii marchewkę do kolacji, spytała a dlaczego to właściwie nie dam małej kapusty z grochem i grzybami, przecież sama wszystko gotowała i wszystko jest domowe i świeżutkie. Nie chciało mi się dyskutować, powiedziałam tylko nie i koniec. W drugi dzień świąt, kiedy młoda miała już mega biegunkę, chciała jej dać sernika z polewą czekoladową, też zabroniłam, usłyszałam wymamrotane pod nosem cos w stylu " sama je a dziecku nie da" :D a później pytanie z przekąsem, a czy suchą pietkę od chleba można dziecku dać, oczywiście pytanie było w momencie kiedy dziecko chleb miało już rączce

Dodam, ze dziadkowie widują się z dzieckiem góra raz w miesiącu, tym bardziej uwielbiam wszystkie "cenne rady" :D

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #188 dnia: 27 Stycznia 2010, 13:20 »
masz szczęście, że tak rzadko widujesz babcie;d  moja teściowa aktualnie przechodiz okres kwarantanny, czyli poprostu stara sie zaakceptowac nasz bunt. fakt, ze w ogole sobie z tym nie radzi mam głęboko gdzieś. chwilowo ciągle gada, że sie powiesi ( aż mnie kusi czy sie nie zapytać, czy mamusia chce stryczek) albo że jest nikomu niepotrzebna ( bingo! jak ona na to wpadła). poza tym spadła nam z nieba szansa. zobaczylam, ze istnieje mozliwośc dostania mieszkania z TBS. niestety chwilowo na kredyt nas nei stac, ale to też jest jakaś opcja.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #189 dnia: 27 Stycznia 2010, 13:43 »
Moja teściowa jest osobą dość schorowaną, i pomimo, ze na zakupy jeździ sama, do znajomych i rodziny też,  do jakoś do nas rzadko się wybiera, jej wybór, nie namawiam, a i jakoś specjalnie nie ubolewam nad tym ;)

Pamiętam, jak byłam w ciąży powiedziała, ze jak urodzę przez pierwszy miesiąc będzie codziennie do mnie przyjeżdżać pomagać mi, choćbym miała się obrazić i ją wyrzucić, tymczasem przez pierwszy miesiąc była u mnie dwa razy, jak przyjechałyśmy ze szpitala przez godzinę, i drugi raz jak mała miała 3 tygodnie też na godzinę po południu na kawę

Generalnie nie jest chętna do pomocy, ok nie ma sprawy ma swoje zycie, ja sobie radzę sama, ale uwielbia dawać dobre rady, a tego z kolei ja nie znoszę

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008
« Odpowiedź #190 dnia: 27 Stycznia 2010, 16:24 »
O rany, Franek, jesli tesciowa wygaduje takie rzeczy to znaczy, ze ma powazne problemy ze soba. Absolutnie nie nalezy pozwolic sobie na jej manipulacje. Teraz chce zwalic na Was poczucie winy za to ze ona jest taka nieszczesliwa. No ale niestety kubel zimnej wody jej sie przyda. Az zrozumie...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #191 dnia: 27 Stycznia 2010, 19:32 »
Franek....całkiem poważnie ją spytaj, czy nie uważa, że potrzebna jej pomoc psychiatry...

Osoba, która deklaruje kilka razy dziennie chęć samobójstwa się do tego kwalifikuje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Stycznia 2010, 07:44 »
Mój mąż jej zaproponował wycieczke na Mączną ;] jak na razie sie nie pakuje;P

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Stycznia 2010, 08:54 »
Mnie troszkę denerwują moi teściowie... nie mają styczności z takimi maluchami - naszą Paulinkę widzą tylko na zdjęciach, bądź przez skypa i już od nich usłyszałam:
- że ma zeza (ciekawe jak to zobaczyli przez skypa, gdzie ledwo co widać przez te kamerki)
- że Paulina ma cały czas leżeć, czemu my ją trzymamy na siedząco

Na początku było, gdy Paulina płakała - że coś jej źle robimy, że ciągle płacze (ich dzieci niby w ogóle nie płakały) :)

Na szczęście są daleko i nie mają jakiegokolwiek głosu co do Pauliny. Zobaczymy co będzie na weselu - pewnie spróbują jej coś dać z weselnego stołu :(

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #194 dnia: 28 Stycznia 2010, 10:35 »
ja wczoraj miałam spiecie z moja mama.. , która sie opiekuje MATIM..
kiedys juz pisałam o tym, ze pali..
wczoraj jak po pracy odbierałam małego, mama wyszła na balkon zapalic.. wróciła  a razem z nia straszny smród, wiec jej powiedziałam, ze niech rzuci to GÓ..o bo to strasznie śmierdzi. i co? i sie obraziła  ::)
Skłamałam? nie! bo smród fajek jest straszny ..

moja mama jest z tych, co nie przyjmuje krytyki do siebie, przeciez ona jest najmądrzejsza  ::)
Denerwuje mnie, ze nie myje rąk po paleniu.... ale ona zamiast przyjąć krytykę, to sie obraża.. no Q*wicy można dostać!

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Stycznia 2010, 11:34 »
pewnie spróbują jej coś dać z weselnego stołu :(
Mój Teść dał swojej 3-miesięcznej wówczas córce ziemniaki z sosem ::) Najlepsze, że to było Jego trzecie dziecko!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:15 »
Mój tesciu dał swojemu wnusiowi 9 miesiecznemu hot-doga z ketchupem i musztardą i jeszcze sie tym szczycił, a w swieta dali mu bigosu z grzybami teraz ma roczek.Pozatym dziecko ma problemy zaparcie, wyje podobno jak ma kupke zrobic.
A i ostatnio mu zaczeli dawac zwykłe mleko z kartonu .

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:27 »
to moja teściowa tez ma takie podejście. najgorzej, ze uwaza ze skoro wychowała 2 dzieci i 3 wnuków to jets alfa i omega

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:30 »
nikola, z tego zestawu to mleko jest na prawdę bez znaczenia. Grzyby, hot dogi i kto wie co jeszcze.
Koleżanki mama nakarmiła jej córcię karkówką w sosie (taką, którą zrobiła na obiad) jak mała miała 7-8 m-cy. Znajoma kosmetyczka (nie chodzi mi o Elę ;D) szczyciła się tym, że jej bodaj 4-miesięczniak jadł na weselu żurek ::)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:41 »
O zurku tez slyszałam o tesciów "czy podałam juz pierwszą zupkę żurek" a ja na nich takie oczy wywaliłam

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Stycznia 2010, 13:19 »
jednym słowem dla teściów powinna byc osobna wyspa stworzona, zeby nie mogli sie za bardzo zbliżać do naszych dzieci

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Stycznia 2010, 16:23 »
no nie koniecznie....

W kwestii opieki nad Ewką na teściów narzekać nie mogę...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #202 dnia: 28 Stycznia 2010, 17:06 »
no tak, niektórzy mają szczęście :)to akurat moja subiektywna opinia

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #203 dnia: 28 Stycznia 2010, 17:10 »
Franiu....szczęście jak szczęście...
Ja już kiedyś pisałam...
Dziadków sobie wychowałam...dosłownie...
Teściowej zaserwowałam terapię wstrząsową...4 miesiące nie widziała wnuczki. Przesłanie dotarło do niej jak widać bardzo dobrze...
— Richard M. Devos

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #204 dnia: 28 Stycznia 2010, 22:36 »
to i tak chyba najlepsza była moja kuzynka, która razem z babcią swoją podoła swojej córce (chyba ledwo jak jej pierwsze zęby wyszły) smażonego kotleta.....

a dosłownie kilka miesięcy później mała jadła dokładnie to samo na obiad co wszyscy....
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #205 dnia: 29 Stycznia 2010, 09:28 »
wiecie kiedys ludzie sie nie szczypali tak z dzieciakiem jesli chodzi o jedzenie
musiało jak najszybciej jesc to co wszyscy bo nie bylo czasu żeby osobno mu gotowac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Stycznia 2010, 11:03 »
tylko, ze teraz wystarczy troche chciec, poczytac.. w jaki sposob powinno sie wprowadzac nowe potrawy.
czasmi warto podpowiedziec kochanej babci/dziadkowi jaki program ma obejrzec albo gdzie może przeczytac o rozszerzaniu diety.
Człowiek uczy sie całe życie.. i fakt, ze ktos jest rodzicem nie robi  z niego mądrzejszego od dziecka..

A co to faktu wychowania sobie dziadków.. co racja to racja, ale uwierzcie mi, ze niektórzy sa bardzo trudni do wychowania ::)
I jeszcze jest jedna różnica.. wszystko ładnie pięknie, jak ma sie pieniadze, mieszka sie samemu..
a jak ktos jest na łasce rodziców, to musi sie czasmi ugryzc w język. ]
Niektórych nie stac nawet na wynajecie mieszkania. Mam  kolezanke, która meczy sie strasznie z tesciami, ale jej i męza zarobki sa tak śmieszne, ze starcza im najwyzej na wyżywienie.
No i co oni maja zrobic?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Stycznia 2010, 11:53 »
Zgadzam się z anetą...czasami ludzie są w takie sytuacji, że nie mają wyjścią....są na łasce rodzicow/tesciow.

Ja obu babciom przygotowuje, co Mala ma jesc, ale oczywiście moja mama wie lepiej i zawsze coś dodatkowo jej da - na szczescie z nie zakazanych rzeczy, ale zawsze - i kiedy sie o tym dowiaduje, mowię jej, że nie można, ale jej wychodzi jedną strona, a wchodzi drugą  ::) Ale co mam zrobić, nie oddam dziecka do zlobka, a ktos z dzieckiem musi byc wiec czasami tez gryzę się w język.

Na szczęscie nie są to jakieś takie wielkie wybryki czy rady. Mama zawsze się np. pyta w co ubrać małą i to mi sie podoba, bo wiem , ze jej nie przegrzewa, aczkolwiek ma na to chętkę.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #208 dnia: 29 Stycznia 2010, 12:02 »
moja mama jest aniołem w tej kwesti. mieszkamy dośc blisko, wiec prawie codziennie u niej jestem. ma takie smao podejście odnośnie zajmowania sie dziecmi. juz wiem, ze w ciemno moge jej zostawic dziecko i krzywda sie mu nei stanie. a co do trudnej sytuacji. my nietstey taka mamy. wynajecie mieszkania to średnio koszty 1200 zł a gdzie jeszcze jedzenie , ubranie sie i dzidzia, która ma swoje wymagania.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #209 dnia: 29 Stycznia 2010, 14:31 »
Absolutnie to rozumiem, dlatego tak bardzo doceniam to, że jednak mieszkamy osobno... inaczej chyba bym dostała kota ;)
Po pewnym czasie jednak zaczyna się luzować w pewnych kwestiach. Widzę to doskonale po sobie. Fakt, że Nikodem jest już starszy i trudniej jest mu zaszkodzić, ale inna sprawa, że już mi samej brak sił i energii, aby upilnować dziadków, którzy od czasu do czasu są z małym. Nadal zaciekle walczę o wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych, ale to jak jesteśmy razem... jak tylko zamkną się za mną drzwi to bóg jeden wie co tam moje dziecko wcina :P Na szczęście jest dość wybredny, więc mam nadzieję, że systematycznie pluje tym czym go karmią :P Ostatnio przyjęłam taktykę i wprost pytam się, czy babcia/dziadek chcą, aby Nikodem miał w przyszłości problemy z otyłością jak ona/on? Czy czują się fajnie z tym, że co chwile są na diecie, albo o niej myślą? Czy skoro można, to nie warto dziecko przed tym uchronić? Na chwile buzia się zamyka...