Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524054 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #3150 dnia: 16 Września 2016, 08:41 »
Ja też dałam jajko jak Tycio mial 7 miesięcy i go pięknie obsypało....
Teraz daje mu np. placuszki z kaszy manny z jajkiem i nic sie nie dzieje, ale samego jaja sie jeszcze boje.
Po [przepiórczym tez bym caly w kropkach.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #3151 dnia: 28 Września 2016, 20:57 »
Wyczytane u Mataji:
Zbyt wczesne wprowadzenie stałych pokarmów może skutkować skróceniem czasu snu u – uwaga – rocznych i dwuletnich dzieci. Mamy więc kolejny powód by jednak słuchać zaleceń WHO a nie wciskać naszemu borokowi marchew jak tylko skończy 3 miesiące.

;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #3152 dnia: 25 Października 2016, 14:19 »
Co z mlekiem po skonczonym roku? Dalej sie daje mm? Nasze jest do 12 mcy. Chyba jakies nastepne 2 tez jest, mam jej to wtedy dac? Ile ml dziennie i jak czasto, rano i przed snem? Czy juz powoli sie przechodzi na inne mleko (roslinne np) zamiast mm?
Kp juz nie bede, dalam sobie czas do 05 listopada i koniec. Mam nadzieje, ze dotrzymam slowa  :P

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3153 dnia: 25 Października 2016, 14:31 »
U nas mm jest nawet do 3 rż

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3154 dnia: 25 Października 2016, 15:59 »
Tak, u nas mm do 3 roku rekomendowane, ja tak dawałam, por oku rano i wieczorem tyle ile było napisane na opakowaniu, chyba po 210, ale nie pamietam,czy od razu po roczku. Możesz poprobowac z roslinnymi, ale mm ma chyba najwięcej odpowiednich składników, przynajmniej jeszcze miedzy 1 a 2 rokiem życia. Chyba że naprawdę dobrze zbilansujesz dietę.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3155 dnia: 25 Października 2016, 16:12 »
Edzia. Ja dalej daje.
Mój krowiego długo nie dostanie, ale owsianki mu robie na owsianym.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3156 dnia: 25 Października 2016, 16:56 »
No u nas jest wlasnie do roku, a jezeli dziecko jest zdrowe, dobrze sobie radzi ze stalymi posilkami i ma odpowiednia diete, to juz sie mm nie daje.
Mamy bilans jednoroczniaka na poczatku listopada, to dopytam. Na wszelki wypadek nie robie zapasow mleka ;)
Chociaz moze to przed snem zostawie.

Krowiego my nie pijemy wiec Lena tez nie dostanie, ale naturalne jogurty i sery lubi.
A kiedy mozna dawac zolty? Mozarelle juz moze?

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3157 dnia: 25 Października 2016, 22:02 »
Ja czytałam że do roku, później wystarcza przetwory,  czy mleko roślinne jak kto woli,  ale można po roku zupełnie z mm zrezygnować.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3158 dnia: 26 Października 2016, 08:35 »
No u nas jest wlasnie do roku, a jezeli dziecko jest zdrowe, dobrze sobie radzi ze stalymi posilkami i ma odpowiednia diete, to juz sie mm nie daje.
Mamy bilans jednoroczniaka na poczatku listopada, to dopytam. Na wszelki wypadek nie robie zapasow mleka ;)
Chociaz moze to przed snem zostawie.

Krowiego my nie pijemy wiec Lena tez nie dostanie, ale naturalne jogurty i sery lubi.
A kiedy mozna dawac zolty? Mozarelle juz moze?

Ja nie daje Tymkowi jogurtów itp bo zaraz go obsypywało, ale ser złóty dostał kilka razy.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3159 dnia: 26 Października 2016, 12:10 »
Klarka byla na piersi chyba rok i 4 mies. , jak skonczyla rok, zaczelam jej piers ograniczać i wlasnie nabialowe produkty wprowadzać, bo mm nie chciala absolutnie, krowieg tez nie, potem się troche przekonala do kakao; no ale polożna wlasnie mi zasugerowala jajko, jest bardzo wartościowe i jeśli dziecko je jajka, to można mleko odpuścić, ser żółty też jadla, jogurty naturalne trochę poźniej, obecnie do jogurtu naturalnego dodaję jej łyżeczkę dobrego miodu;
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3160 dnia: 26 Października 2016, 15:47 »
Za to moja 4 latka cały czas Bebiko pije...ograniczam i czasami przed snem ale kazdego dnia rano przed.przedszkolem. nie wiem kiedy się odzwyczai....
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3161 dnia: 26 Października 2016, 16:09 »
dmonik - niech sobie pije, nie zabijesz jej tym tylko prosze powiedz, ze nie pije z butli.
Znam przypadek, ze rano mleczko z butli było pite do 6 roku życia......"bo tak lubi".

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3162 dnia: 26 Października 2016, 16:37 »
Anusiaaa, znam gorszy bo moj wlasny :P Pilam kasze manne z butelki na sniadanie jeszcze w pierwszej klasie podstawowki, bo mi z talerza nie smakowala ::) Na szczescie nie odbilo sie to na stanie mojego uzebienia itd.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #3163 dnia: 26 Października 2016, 16:49 »
A jest tu mama,która stosuje BLW????zaczęłam interesować się trochę  tematem......

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #3164 dnia: 26 Października 2016, 16:53 »
Mój pił mm do 6 lat i po urodzinach stwierdził,  że koniec.  Oczywiście z kubka.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #3165 dnia: 26 Października 2016, 18:12 »
A jest tu mama,która stosuje BLW????zaczęłam interesować się trochę  tematem......
My częściowo ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3166 dnia: 26 Października 2016, 18:15 »
Ja, co byś chciała wiedzieć?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3167 dnia: 26 Października 2016, 18:22 »
My tez czesciowo, czego sie nie da wziac w lapke, to karmie ja lyzeczka. U nas problemem jest mala ilosc zebow, nadal tylko dwa ::) wiec nie radzi sobie z pogryzieniem niektorych rzeczy.
Zaluje, ze zrobilo sie zimno i musimy jesc juz w domu. Do tej pory na tarasie, to pozwalalam jej robic sajgon przy posilkach. A pies jaki byl zdrowo odzywiony, tym co spadlo na podloge :P

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #3168 dnia: 26 Października 2016, 18:25 »
Anusia - bez komentarza :(
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3169 dnia: 26 Października 2016, 20:28 »
Mój jakby mógł też by jeszcze pił mm, ale po 3 urodzinach stopniowo zaczęłam ograniczać, a jak parę razy napił się krowiego (ale zimnego) i mu zasmakowało, to już dostaje przed snem takie, ale też czasem nie daję, jak później zje kolację, albo mleczne śniadanie.

Blw + żywienie łyczeczką jet ok, ale nie jestem za samym blw. WHO zaleca stopniowe wprowadzanie pokarmów o różnej konsystencji, od papek do grubszych rzeczy itp.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3170 dnia: 26 Października 2016, 20:36 »
Ja wprowadzałam kaszki ale jak zjadła to było święto. Najczęściej kaszkę jadła Hippa ze słoiczka (te na dobranoc). Zreszta Iga praktycznie odkąd siedzi je sama. Nawet jesli udaje mi sie ja nakarmić to musi mieć w ręku swoją łyżeczkę czy widelec, inaczej nic nie zje.

Dlatego po każdym posiłku mieliśmy czasem niezły sajgon :) Ale jakos mi to nie przeszkadza. Siedzi w swoim krzesełku i sama zjada. A pozniej sprzątamy :)

Dzięki temu ma 1,5roku i sama potrafi jesc łyżka czy widelcem. Coraz lepiej radzi sobie z zupa (coraz mniej syfu wkoło :p).

Ale ja nie miałam nastawienia na BLW - Iga sama chciała w ten sposób jeść. Konsystencje poznała wszystkie bo jadła to co jej dawałam - a dawałam na początku zmiksowane czy rozdrobnione jedzenie.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3171 dnia: 26 Października 2016, 22:56 »
No właśnie chciałam się dowiedzieć jak to wygląda u was;-) bo samo BLW to cienko widzę jakoś, no jak dam śniadanie- kasze czy coś,czego nie da się złapać do rączki????
U nas problem taki,że Naduśka ma 8 miesięcy,więc całkiem sporo na BLW ,ale nie ma ani pół zęba.....Raczej do dzieci rzucających się na jedzenie nie należy, zjada do tej pory pół słoiczka obiadku na dzień. Dziś się czymś zaksztusiłą z obiadku dla 6 miesięczniaka,że aż zwymiotowała całość i....... czy próbować już tą metodę właśnie????
Wiem ,że jeśli to jest ten czas,to Nadka nie może być ani głodna,ani zaraz po jedzeniu, aby siedzieć razem z nią i ...co dalej????
Jak dajecie te zestawy???? jako zestaw obiadowy np??mięsko, brokuł, ziemniaczek i ...???? czy tylko warzywa, jutro owoce???potem coś mącznego???? pokrojone w słupki na początek??? wielkości palca??? jakie ilości???? rozumiem,że wszystko będzie na podłodze,no może prawie wszystko,a co jeśli coś jej bardzo zasmakuje i podje sobie, podawać to kolejnego dnia również????

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3172 dnia: 26 Października 2016, 23:20 »
Matylda zaczęła dostawać jedzenie do ręki kiedy miała 2 zęby i siedziała stabilnie w krzesełku. Jakoś między 6, a 7 miesiącem.

Nie nazwałbym u nas tego metodą BLW, bo kaszę i obiad dostawała z łyżeczki. Do ręki dostawała np. pieczywo, ugotowane warzywa (marchew, kalafior, brokuł), makaron, miękkie owoce (banany, winogrona, nektaryny i brzoskwinię) i przekąski typu wafle ryżowe, preparowane nasiona. Nie traktowałam tego jak posiłek, a bardziej jako przekąskę. Na początek drobniejsze kawałki.

Teraz oczywiście jest już inaczej. Na zdjęciu weekendowe śniadanie  :)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #3173 dnia: 26 Października 2016, 23:28 »
Ja u swojego pierworodnego zaczęłam stosować blw w akcie desperacji...
Od początku był na papkach, które sama gotowałam, jak włączyłam miecho przestał jeść w ogóle, był tylko cyc, wtedy szukajac pomocy dowiedziałam się o blw i zaczęło się;) bardzo szybko ogarnął temat, podobało się i zaczął jeść, pewnie, że początkowo dużo było sprzątania ale ten etap szybko minął...dawałam co miałam pod ręką i różnorodnie, próbował praktycznie wszystkich warzyw i owoców dostępnych w naszych sklepach, jedliśmy razem, często gotowałam posiłki, które on tez mógł jeść (z książki blw lub ze strony alaantkowe)
Ogólnie polecam metodę, choć tez uważam, jak wyżej, że dziecko papki tez musi spróbować, ogromny plus za szybka samodzielność dziecka i późniejsze bezproblemowe jedzenie;) nie znam dziecka na blw, które byłoby niejadkiem;p córa mojej kumpeli wciąga wszystko jak leci jak mały odkurzacz;p

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3174 dnia: 26 Października 2016, 23:29 »
a na tym talerzu to jest wszystko to,co ona lubi i chętnie je??? czy nadal to jest jakaś część nowości??? próbowałaś dać jej widelec???czy je rączkami????

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3175 dnia: 27 Października 2016, 00:03 »
Matylda jest dzieckiem, które niczego jeszcze nie odmówiło, więc lubi wszystko ;)
Talerz wyczyściła, bez wywracania zawartości.

Gdzieś przeczytałam, że typowe "dzieci blw" mają częściej jakieś niedobory, stąd warto łączyć tą metodę z klasycznym karmieniem miksami.
Być może przeprowadzone badania dotyczyły dzieci, które rzeczywiście wybierały sobie ulubione produkty, a inne pomijały, więc nie jest to obiektywne. Jednak w zupie upchnę dużo więcej niż w ugotowanych trzech składnikach położonych na talerzu. Praktycznie od początku sama gotuję Matyldzie i jej obiad to naprawdę mega miks.

Z widelcem jeszcze nie próbowałam, bo nie jest zainteresowana, woli łapkami.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3176 dnia: 27 Października 2016, 08:19 »

My wiecej niz częsciowo.
Młody wcina wiekszość łapą, za wyjatkiem zupy ;)
Zupy BLW powinno sie podawac w kubku Doidy, którego oczywiscie mamy ale Tymek wszystko z niego wylewa zamiast pic ;)

haha jak widze Matylde to anioł. Mój jak widzi talerz zaraz go wywala na ziemie wiec u nasz wszystko na blacie.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 08:22 wysłana przez anusiaaa »

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3177 dnia: 27 Października 2016, 09:28 »
Kubek juz tez do mnie idzie, a jak ty podajesz? Co konkretnie bys podala mojej Nadce teraz? Na poczatek? Albo co ty podawalas?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3178 dnia: 27 Października 2016, 09:37 »
Kubek juz tez do mnie idzie, a jak ty podajesz? Co konkretnie bys podala mojej Nadce teraz? Na poczatek? Albo co ty podawalas?

Ja zaczynałam od brokułów, kalafiora, ziemniaka.
Z owoców banany, nektarynki.
Wszystko co miekkie i nie łatwo się zadławić.
Potem w ruch poszedł makaron.
A teraz to Tycio wcina wszystko od ogórkow kiszonych po jabłko. Sam sobie gryzie i wcina.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #3179 dnia: 27 Października 2016, 11:35 »
Bananami właśnie łatwo się zadawać, bo są śliskie, tak samo jabłko najlepiej podawać całe obrane, bo często z cwiartek maluch odgryza kawał i się dlawi...