Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 525003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2940 dnia: 12 Kwietnia 2016, 15:13 »
Laski, a nie lepiej wziąć ugotować, platki/kasze najzwyklejsze na wodzie i później dodać mleko własne lub mm ew.roślinne albo owoce i zmietolic zamiast przeczesywac składy gotowych kaszek?
Taka mnie właśnie refleksja naszła, że tak będę robić z drugim, mądrzejsza o doświadczenia po pierwszym synu, kupowałam nominale/holle/baby sun bez sensu, konsystencja się zmieniała w trakcie jedzenia co mnie strasznie wkurzaLO...
Teraz synowi często płatki robie na mleku przeróżne, sama mieszam różne rodzaje, a po ugotowaniu wrzucam mrożone owoce i jest idealne do jedzenia;)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #2941 dnia: 12 Kwietnia 2016, 15:25 »
Ale to mozna tak od razu? Tzn, po tym jak sprobuje juz warzywa i owoce. Myslalam, ze takie gotowe, to moze zmielone sa czy cos ???

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2942 dnia: 12 Kwietnia 2016, 15:46 »
zaba, za jakiś czas przejdę na zwykłe kaszki, ale na początek wygodniej będzie rozmieszać proszek z mlekiem/ wodą. Zwyczajnie szybciej dla tak małej porcji, niż blendowanie jaglanki ;)
Tosi przygoda z niemowlęcymi kaszkami trwała krótko, poznała tak naprawdę 3-4smaki i potem dostawała już normalne kasze.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2943 dnia: 12 Kwietnia 2016, 17:33 »
J chcialam normalne  kasze robic ale nie wiem jak na mm je robic....a nie chce mu odstawiac mleka bo i tak malo go je.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2944 dnia: 12 Kwietnia 2016, 18:26 »
No fakt, na początek to małe porcje troszkę trudniej - chyba, że mama zjada zdrowa reszte;)
Edzia a co za problem zmielic kasze czy płatki na pożądana grubość, a w takim urzadzonku co chcesz zakupic to juz w ogole luz;)
Na mm nie powinno się gotować, zrobić na wodzie gęsta, a później dolać mm w odpowiedniej temperaturze...
No mnie właśnie strasznie wkurzalo to w tych kaszka, że młody nie jadł za szybko i się uplynniala kaszka;/ niezależnie od producenta...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2945 dnia: 12 Kwietnia 2016, 18:36 »
Ja na początku kupowałam gotowe bezmleczne i i tak na mleku robiłam najpierw swoim, a potem mm, bo nie chciałam podawać różnych mlek,a takowe są w różnych kaszkach mlecznych. Jak już zaczęłam dawać zwykłą manną, jaglankę itp to tak jak Zaba, gotowałam na wodzie na gęsto, osobno robiłam mm i dolewałam jak przestygło...

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2946 dnia: 19 Kwietnia 2016, 14:55 »
zastanawiam sie kiedy mozna dac mlodszej corce surowa papryke do sprobowania.. marchewke surowa cos tam poskrobala z pare razy.. dac jej papryke czy jeszcze poczekać? jak myslicie?

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2947 dnia: 19 Kwietnia 2016, 15:16 »
Jak ma zęby, żeby pogryzla to bym dała na próbę.Tylko bez skórki :P

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #2948 dnia: 19 Kwietnia 2016, 15:56 »
Ja w ogole bym nie dala ☺jakos papryka mnie przeraza ☺

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2949 dnia: 19 Kwietnia 2016, 16:34 »
My juz po pierwszej marchewce i slodkim ziemniaku. Smakowalo :)
I jednak sloiczki, bo wlasnorecznie zrobiona marchewka jej nie podeszla. Chyba nie ta konsystencja.

A jaka firme sloiczkowa w Polsce polecacie?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2950 dnia: 19 Kwietnia 2016, 16:38 »
Moja już wcina paprykę.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2951 dnia: 19 Kwietnia 2016, 17:03 »
Edzia, a jaka firme ty podalas?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2952 dnia: 19 Kwietnia 2016, 17:24 »
Edzia, wszystkie - czytaj skład. Bo we wszystkich zdarzają się buble i przemycone dziwne składniki :-).

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2953 dnia: 19 Kwietnia 2016, 17:25 »
Ja polecam hippa , choć teraz są też jakieś ellas kitchen czy inne bio

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2954 dnia: 19 Kwietnia 2016, 20:53 »
Ja z tym moim Młodym osiwieje - jak mamę kocham.
Zrobiłam zupę pierwszy raz - zjadl ze zmakiem. Kolejne dni - co raz gorzej, aż w ogole przestał jeść i jechał za dnia na jabłku....
Dziś poszłam do sklepu eko i kupiłam słoik eko ;) żarcia i zeżarł cały słoik.....

Edzia - musisz patrzeć. Ja dziś kupiłam taki z SunBaby

Kupiłam też jeden z Hippa Bio - Rosołek z kurczakiem bo nie mial syfu.

Apropo papryki - jak chce to dawać :) Ja tam się schematów trzymać nie będę :P Czytałam ostatnio fantastyczny artykuł, że nalezy podawać wszystko i obserwować.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2955 dnia: 19 Kwietnia 2016, 21:56 »
A co jest syfem?
Bo ja kupilam takie co sa "tylko marchewka", "tylko ziemniak", nic innego w skladzie nie mialy.
Ale te pewnie bardziej skaplikowane dania, typu miesko z czyms, to beda mialy wiecej skladnikow?
A i u nas nie widzialam nigdzie krolika, a on chyba dosc popularny jako jedno z pierwszych miesiw?

Czy mam sie wybrac do jakiegos eko sklepu czy w kazdym markecie bede miala wybor?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2956 dnia: 19 Kwietnia 2016, 21:58 »
Cukier, sol itp. To dla mnie syf ;)
Dostraniesz Hippa eco w markecie czy inne. Po prostu czytaj skład.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2957 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:00 »
Ok, bo myslalam ze to jakies tajemnicze skladniki pod dziwnymi nazwami ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2958 dnia: 20 Kwietnia 2016, 07:36 »
Cukier, sól, skrobia ziemniaczana, w pierwszych słoiczkach też często przemycany jest seler, czosnek, cebula... Nawet śmietanę gdzieś widziałam w słoiczku po 5 miesiącu. Z nimi lepiej poczekać.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2959 dnia: 20 Kwietnia 2016, 11:00 »
Moj Tymek zjadł caly słoik owocow dziś....a moich nie chce jesć.
Ja nie wiem, ale chyba mu ta mega gladka konsystencja smakuje....
To ja mu na biobazary jeżdze, kase wywalam a ten słoik wpierdziela....noż.... :pogrzeb:

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2960 dnia: 20 Kwietnia 2016, 11:17 »
Ania, normalka. Spróbuj po zblendowaniu przecierać zupę przez sitko  8). Mój pierwsze 2 miesiące nie chciał jeść wcale, a jak już to kilka łyżek słoiczków, więc nie gotowałam. Jak zaczął zjadać słoiczki zaparłam się i zaczęłam sama gotować, oczywiście nie chciał. Ale nie ze mną te numery, zaczęłam gotować swoje, najpierw pojedyncze składniki i po zblendowaniu dodawać z coraz to większych proporcjach do słoiczkowego dania. Jak nauczył się jeść około 10 miesiąca wyszliśmy ze słoiczków całkiem, za to gładka konsystencja była chyba do 11 miesiąca aż...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2961 dnia: 20 Kwietnia 2016, 12:30 »
A mój Tymek za to za nic w świecie słoiczków nie tykal, jak mu od święta chciałam dać to plul dalej niż widzial, mimo że pierwsza marchewkę ze słoika dostal;p
Nigdy na zupełna ciape nie blendowalam, zupki szły gęste, a reszta do łapki...
Zjadal zawsze ładnie wszystko, nie lubi tylko papryki ale kiedy poszedł do przedszkola to widzi jak inne dzieci grymasza przy jedzeniu i tez nie chce jesc;/ mam nadzieje, ze jak się konkurencja w domu pojawi to znów zacznie ładnie jesc;p

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2962 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:04 »
najczesciej jest tak ze im bardziej sie starasz tym mniej dziecko wyraza zainteresowanie ;) ;) przynajmniej moje tak maja ;)

to dlugo blendowalas selena.. juz kolo 6mca dawalam troche grudkowate jedzenie, np posiekane pieczone mieso itp.
generalnie mam typ dwa typy blw w domu :P wola jesc cos reka i tak jak jedna byla glownie kaszowa to ta jest zdecydowanie miesozerna ;)
dalam ta papryke wczoraj pooblizywala po obryzala i wyplula ;) czyli jak z marchewka
a z gotowcow .. tendencja spadkowa.. coraz rzadziej je chce jesc.. ma pare ulubionych w saszetkach i sama wciaga :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2963 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:20 »
Ania, normalka. Spróbuj po zblendowaniu przecierać zupę przez sitko  8). Mój pierwsze 2 miesiące nie chciał jeść wcale, a jak już to kilka łyżek słoiczków, więc nie gotowałam. Jak zaczął zjadać słoiczki zaparłam się i zaczęłam sama gotować, oczywiście nie chciał. Ale nie ze mną te numery, zaczęłam gotować swoje, najpierw pojedyncze składniki i po zblendowaniu dodawać z coraz to większych proporcjach do słoiczkowego dania. Jak nauczył się jeść około 10 miesiąca wyszliśmy ze słoiczków całkiem, za to gładka konsystencja była chyba do 11 miesiąca aż...

Dobra rada z tym mieszaniem....bede walczyć  :boks_4:

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2964 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:26 »
Bo to zależy od dziecka. Mój też chrupki jadł i coś tam mu do łapki dawałam, ale jak miał jeść zupę z grudkami czy większy kawałek warzywa, bo się dławił i nie chciał jeść w ogóle. Z tym że ja nie miałam parcia, że ma jeść kawałki, wtedy cieszyłam się, że jadł w ogóle, a większe kawałki same przyszły z czasem.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2965 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:32 »
lusi,a co to za saszetki?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2966 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:39 »
anusiaaa, ja uwazam ze organic marchewka ze sloika nie rozni sie niczym od tej, ktora bym kupila (tez organiczna) i zrobila sama. Wiec nie mam parcia, a nie narobie sie ;) Bo przyznam, ze troche mi to zajelo a i tak nie bardzo Lence podeszlo. Wlasnie przez konsystencje, ta sloiczkowa jej bardziej pasuje.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2967 dnia: 20 Kwietnia 2016, 13:56 »
Ależ oczywiście Edzia. Ze słoiczkami jest tak jak z mlekiem modyfikowanym u 'zwariowanych' mam - tylko pierś, tylko swoje obiadki. Za nic nie kupią słoiczka, bo przecież to gotowiec, a swoje pierwsze zupki robią z warzyw marketowych, po roku zaś zamiast mm dają krowie  ;). Co kto uważa, nie popadajmy w paranoję, trzeba czytać składy i tyle. Mój na szczęście zaczął jeśc moje obiadki tak, że nie musiałam kupowac tych całych dań w wielkich słoiczkach po roku, bo tam to nieraz wszystko jest wrzucone... A mięsa czy ryby 10% maks.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #2968 dnia: 20 Kwietnia 2016, 14:06 »
zastanawiam sie kiedy mozna dac mlodszej corce surowa papryke do sprobowania.. marchewke surowa cos tam poskrobala z pare razy.. dac jej papryke czy jeszcze poczekać? jak myslicie?

papryka jest po 10 mscu, pamiętam że mój dość wcześnie jadł ale bez skórki, możesz spróbować, bo ma dużo witamin :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2969 dnia: 20 Kwietnia 2016, 14:52 »
z ciekawości w polskim sklepie zerknęłam, moja pierwsza marchewka z bobovity ma tylko marchewkę i wodę....jabłuszko ma kwas askorbinowy i wit c....więcej nie patrzyłam;-)