Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 525255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konefqa

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2910 dnia: 30 Marca 2016, 23:13 »
My powoli sie zapoznajemy z tematem. Co polecacie najpierw: kaszka (u nas bezglutenowa) czy warzywo? Bo juz od czytania wariuje...

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #2911 dnia: 31 Marca 2016, 10:11 »
Daruda

tak do Sinlaca dodaję owoce. Najpierw dodawałam ze słoiczka, teraz już "normalne".

Nigdy nie robiłam kaszki do butelki. Od początku je łyżeczką.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2912 dnia: 31 Marca 2016, 10:24 »
Ania - ja zastartowalam z kaszą ale glownie dlatego, ze pic nie chcial mleka. Gdyby nie to dalabym warzywo jako pierwsze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #2913 dnia: 11 Kwietnia 2016, 16:24 »
Dziewczyny mam dylemat. Za dwa tygodnie lecimy do PL na wakacje. W miedzyczasie Lenka skonczy 6 mcy (5go maja). Czy zaczac juz jej rozszezac diete i kontynuowac w Polsce czy wstrzymac sie jak wrocimy? Czy nie bedzie troche pozno? To juz bedze 6m i 2t.
Czy inne jedzenie, podroz itd nie sa juz wystarczajacym wysilkiem dla niej? Nie chce jej dodatkowo meczyc rozszezaniem diety. Ale czuje, ze ona juz jest gotowa i czekanie kolejnych 5 tygodni, to troche dlugo.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2914 dnia: 11 Kwietnia 2016, 16:31 »
Ja bym już spokojnie zaczęła rozszerzać.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #2915 dnia: 11 Kwietnia 2016, 17:26 »
Tez chetnie poslucham, bo bede w takiej samej sytuacji ☺

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #2916 dnia: 11 Kwietnia 2016, 18:50 »
Moja córka miała 8 miesięcy gdy pojechaliśmy na wakacje do Nl i nie bałam się ichnego  jedzenia itp.
Jak czujesz ze chcesz rozszerzyć to zrób to.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2917 dnia: 11 Kwietnia 2016, 18:56 »
No wlasnie boje sie czy inna marchewka tu, a inna tam, jej nie zaszkodzi.
Mnie osobiscie zawsze sponiewiera przez pierwszy tydzien :P

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2918 dnia: 11 Kwietnia 2016, 19:05 »
Lolalola, ale tu chodzi o ten sam poczatek, bo potem to juz spoko ☺tylko czy rozpoczynac przeprawe z nowym jedzonkiem na wakacjach, czy czekac I zrobic to juz po powrocie do domku?

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2919 dnia: 11 Kwietnia 2016, 19:46 »
Edzia, możesz już zacząć rozszerzać. Ja dawałam nowość przez 3-4 dni i potem kolejną. Dajmy na to zdążysz dać 3 lub 4 nowe smaki i po prostu przez czas pobytu w pl możesz nie wprowadzac nic nowego, a dawać jej te juz wprowadzone, także łączone. Będziesz dawać swoje czy słoiczki?

Ja nowości na wyjazdach nie wprowadzałam, nawet jak to było w Pl, 500km do teściów, bo to jednak podróż, nowe wrażenia i wolałam nie ryzykować.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2920 dnia: 11 Kwietnia 2016, 20:04 »
Ale mam np. dac marchewke, odczekac z dzien, dwa i znow marchewke? Czy marchewke, odczekac, brokula, odczekac, jabko,...?
Dam swoje, tzn ze sklepu ;) Jutro pojade po oranicna marchewke ;)

A czy ktoras z Was uzywa? Przyda sie, czy tak tradycyjnie gotowac w garnku, a pozniej zmiksowac?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2921 dnia: 11 Kwietnia 2016, 20:28 »
Dwa trzy dni dawać to samo, jak nic się nie dzieje, to można dać kolejną rzecz. Ja najpierw dawałam słoiczki, jeden malutki na dwa dni, bo to bardziej próbowanie było. Np. jak dałam już marchewkę, ziemniaka, dynię i jabłko, to wprowadzając nowość mogłam już dać coś nowego na obiad, a jabłko jako deserek. Albo jak jadł już marchewkę, to dawałam marchewkę z ziemniakiem jako nowość. Później robiłam tak, że na obiad nowość, a deser sprawdzony i odwrotnie, obiad sprawdzony, a deser nowość - jak już zjadał mi cały maly słoiczek.

Nie wiem co to za urządzenie, ja gotowałam wszystko na parze, w zwykłym garnku. Przy miksowaniu ewentualnie dodawałam trochę wody. Pamiętaj o dodawaniu odrobiny tłuszczu - dobrej oliwy, oleju rzepakowego lub masła. Ale to nie do pierwszego słoiczka.

Aha, ja nowości na wyjazdach nie dawałam, bo jakby coś nie tak było z brzuszkiem czy z kupą, to nie wiedziałabym, czy to przez nowość czy przez zmianę miejsca itp, ale jak kto uważa :-).

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2922 dnia: 11 Kwietnia 2016, 20:30 »
Az musialam sobie zrobic zdjecie twojej wypowiedzi selena, bede na niej bazowala ☺

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2923 dnia: 11 Kwietnia 2016, 21:06 »

Nie wiem co to za urządzenie, ja gotowałam wszystko na parze, w zwykłym garnku. Przy miksowaniu ewentualnie dodawałam trochę wody. Pamiętaj o dodawaniu odrobiny tłuszczu - dobrej oliwy, oleju rzepakowego lub masła. Ale to nie do pierwszego słoiczka.
To gotuje na parze i pozniej miksuje, takze nie trzeba sie bawic z garnkiem.
O tym tluszczu to nie mialam pojecia...

Offline konefqa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2924 dnia: 11 Kwietnia 2016, 21:40 »
BabyCook ❤ marzy mi sie :P

My od tygodnia 'jemy': marchewka, marchewka+ziemniaczek, brokułki, kaszka ryżowa :) tez poczulam, ze to jest 'ten' moment :) pierwsze dwa dni była zdziwiona, a teraz lepiej :)

Tak jak napisała Selena, możesz zacząć a w PL kontynuować poznane smaki :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2925 dnia: 12 Kwietnia 2016, 07:45 »
Tak, tłuszcz bardzo ważny. Nie dość,  że kwasy omega, to jeszcze pomaga na trawienie, że tak powiem :-). Później można tez kokosowy, ale na pierwsze razy bym nie dawała.

Mam nadzieję, że Wasze dzieciaczki super załapią, już widziałam takie, które szamały pięknie od pierwszej łyżeczki. U nas pierwsze dwa miesiące myślałam, że mam niejadka, ale później okazało się, że on po prostu uczył się nowych smaków.

I nie zrażac się jak za pierwszym razem coś nie zasmakuje, odczekać i dać znowu.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2926 dnia: 12 Kwietnia 2016, 10:34 »
U nas na początek była: marchewka dwa dni, potem ziemiak + marchewka, potem brokuł + ziemniak, potem  dynia i jak sie nic nie działo to mieszalam. Wszystko na parze. Potem jablko, gruszka i banan.
Ale od kilku dni robie zupę: ziemniak, ociupinka selera, ociupinka pora, ociupinka pietruszki korzenia, do tego daje cukinie, marchewkę, natkę i lisc laurowy . Po ugotowaniu wyciagam seler, pietruszke i po i miksuje. Młody wcina w koncu aż miło.

Edzia - wiesz zwykly garnek wystarczy ale jak chcesz se kupic gadzet to se kup ;)

A a tu ciekawy artykuł: http://malgorzatajackowska.com/2016/04/07/czy-mozna-to-podac-niemowlakowi/

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2927 dnia: 12 Kwietnia 2016, 11:00 »
anusia,a dlaczego wykładasz ten seler i pietruchę????

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2928 dnia: 12 Kwietnia 2016, 12:11 »
Bo sa takie intensywne w smaku ale dzis juz zostawilam i obadamy czy zje ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2929 dnia: 12 Kwietnia 2016, 13:01 »
Seler jest potencjalnym alergenem.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2930 dnia: 12 Kwietnia 2016, 13:20 »
Własnie, Daruda, jeśli będziesz kupować słoiczki napierwsze razy to czytaj składy, w bardzo wielu jest wpakowany seler - ok, ale nie do pierwszych razów!

A jak przyjdzie pora na rybkę czy mięsko (u nas wyszło w 8 miesiącu), to pamiętajcie, aby gotować je osobno, dzieciom do roku bodajże nie poleca się wywaru z mięsa, a do 3 z kości. Pamiętam jak mnie mama z babcia masakrowały, daj mu rosołku, tej wody, ale w tej wodzie właśnie zostaje wszystko to, co było w dodatku do pasz itp. Ja tak robiłam nawet z indykiem, który jak wiadomo faszerowany  nie jest...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2931 dnia: 12 Kwietnia 2016, 13:25 »
Selena chodzi o bialko rowniez ktore jest w wywarze miesnym. Ja czytalam ze zupy na miesie po roku ale i tak w donu talich nie gotuje wiec jedynie jeśli mu babcia zrobi to dostanie.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2932 dnia: 12 Kwietnia 2016, 13:42 »
Glowa mnie juz od tego boli, ale jak poradzilam sobie do tej pory, to chyba dam rade i z jedzeniem ::)
A ta marchewke czy ziemniaka, to mam ugotowac w skorce i pozniej obrac? Czy przed gotowaniem?

Edzia - wiesz zwykly garnek wystarczy ale jak chcesz se kupic gadzet to se kup ;)
Kolejny do kolekcji ;) Musze poczytac jak dlugo sluzy, czy zupy mozna w nim tez gotowac.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2933 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:08 »
Dzieki za rady dziewczynki

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2934 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:11 »
A co do rosolkow I ewentualnego probowania, u nas babcia co chwile kaze przeczytac w internetach, aby podac juz herbate, jakos w tym sensu nie widze. ...dajecie w takim wieku jak moja Nadia? Poza tym ciagnie ja, aby dac jej cos polizac, bo ona swoim dzieciom dawala. ...rany te babcie.!!

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2935 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:14 »
Matylda też za chwilę zaczyna przygodę z nowymi smakami.
Zamówiłam kaszki Nominal, amarantus i taki olej: http://biomaluszek.pl/herbatki-i-oleje/3431-olej-dla-mamy-i-dziecka-bio-250-ml--4003247104100.html

Daria, Tosia nie dostała nigdy herbatki/ soczku. Te smaki poznała zdecydowanie później. Z Matyldą będzie podobnie i mam nadzieję, że też pokocha wodę :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2936 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:15 »
hahah uwielbiam temat herbatki.
Co przyjezdzamy do tesciowej to jest tekst "A dajesz mu herbatkę? Bo w naszych czasach zawsze przed każdym jedzeniem dawalo się lyzeczkę herbatki!".

Nie, nie daje herbatki :D i nie bedę dawać gdzieś do 2 roku zycia :) Mojej Zuzi wystarczyła woda to i Tymkowi musi ;)

Edzia ja na parze bez skóry robie.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2937 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:22 »
Matylda też za chwilę zaczyna przygodę z nowymi smakami.
Zamówiłam kaszki Nominal, amarantus i taki olej
A te kaszki da sie gdzies stacjonalnie kupic w Szczecinie? A amarantus, to jak i kiedy sie podaje?
I czy holle tez jest nadal na czasie? Bo do nas dopiero dotarly i sa polecane wlasnie jako te naj.

Moja mama od razu mi powiedziala "Wiesz, kiedys to bylo inaczej, dawalo sie herbatki itd" i ze ona mi nie doradzi. I to jest dobre podejscie. Niestety moja tesciowa, to inny przypadek ::)
A moja babcia do tej pory wspomina, na co mojej mamie wlos sie na glowie jezy, ze moczyla mi smoczek w cukrze i bylam taka grzeczna :o

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2938 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:38 »
Koleżanka kupiła stacjonarnie w eko sklepie. Kilka mamy w pobliżu i w każdym mają kaszki różnych firm.

anusiaaa rzuciła link do sklepu i tam chyba mają większość tych z fajnymi składami: http://biomaluszek.pl/213-kaszki-
Generalnie składy są bardzo podobne, więc stawiałabym wszystkie na jednej pozycji.

Amarantus eksandowany trochę poczeka, ale czytałam o dodawaniu do obiadków lub kaszek. Sugerowany czas to 9m., ale mamy ten nie wymgający obróbki dają wcześniej.
To obszerne info: http://dziecisawazne.pl/amarantus-w-diecie-dziecka/

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2939 dnia: 12 Kwietnia 2016, 14:46 »
Ok, dzieki.
Popatrze sobie na te kaszki.
Amarantus jemy, ale jak to na pozniej to dobrze.
Za duzo tych informacji naraz ::)