Autor Wątek: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??  (Przeczytany 46928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Lutego 2009, 15:01 »
Ja na razie spokojnie czekam na @, ale mam dopiero 18dc czyli jeszcze sobie musze poczekać. Na razie nie mierzę temperatury coś około 14/15dc zaobserowoałam na moje niewykwalifikowane na razie :) oko szczyt śluzu wiec moze wtedy była owulacja i nie bede musiala czekąc na @ ponad 2 miesiace :)

A mam jeszcze jedno pytanko madejak3 kiedy robiłas badania hormonalne po odstawieniu (bo nie pamietam ale wydaje mi sie ze obiło mi sie o uszy, że badania te robi sie tak 3 m-ce po dostawieniu jak organizm sie oczycsci)

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Lutego 2009, 15:43 »
A te badania sa refundowane?? bo mi jakos lekarz o nich nie wspomniał a tez bym chciała w sumie zobaczyć co się dzieje w moim organiźmie.

Ja wogóle miałam ostatni cykl bez owulacji i trwał 41 dni nawet bym o tym nie wiedziała ale wyczytałam w instrukcji lady comp że jak się palą cały cykl czerwone lamki to właśnie to oznacza.

grr już się wkurzam same problemy przez te tabletki

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Lutego 2009, 17:49 »
martusia83 ostatnia tabletke wzielam pod koniec grudnia a badania robilam 11 lutego czyli po 2 miesiacach. wazne bylo, zeby je zrobic pomiedzy 3 a 5 dc. lekarz znal moja sytuacje i wiedzial od kiedy biore i kiedy przestalam brac tabletki a i tak wyslal na badania. akurat z tego sie ciesze, ze szybko dziala, a nie mowi, ze poczekac, jak nie bedzie efektow przez pol roku to wtedy zacznie myslec :)
generalnie wg wynkow wyszla mi hiperprolaktynemia, kazal jednak powtorzyc badania w innym laboratorium i zbadac jeszcze tsh, ale musze czekac do kolejnego cyklu (to tez najlepiej miedzy 3 a 5).

A te badania sa refundowane?? bo mi jakos lekarz o nich nie wspomniał a tez bym chciała w sumie zobaczyć co się dzieje w moim organiźmie.

ja za badania placilam - srednio kazde z badan 20 zł. razen wyszlo mi jakies 150 zł. pewnie jak bym poszla na kase to mialabym skierowanie i byloby za darmo, ale czy od panstwowego dostalabym skierowanie?? ::)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Lutego 2009, 20:48 »
Mogę podzielić się z Wami moimi doświadczeniami z przygodą pt. "tabletki antykoncepcyjne". Brałam je ponad rok z przyczyn głównie zdrowotnych, ale nie tylko  :) Na początku przepisano mi Mercilon, czułam się ok, jednak po 3 miesiącach zażywania zaczęłam puchnąć. Nieszczęśliwie przebywałam w pracy poza granicami (zaopatrzona w tabletki na kilka miesięcy), następnie zaczęłam tyć i to przeraźliwie....koniec końców po powrocie do Polski, poszłam do lekarza po zmianę tabletek. Dostałam Jasmin (po którym nie ma rzekomo tzw. skutków ubocznych)....nieprawda. Dopiero po całkowitym odstawieniu tabletek zaczęly się bóle głowy, puchnięcie stóp, wypadające włosy i 12 kilogramów więcej. Do równowagi dochodziłam pół roku. Zbędne kilogramy straciłam po 9 miesiącach solidnej diety. Tak więc  w moim przypadku "hormonki" odpadają.

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Lutego 2009, 21:20 »
Witam

Ja wczoraj miałam dokładnie 30dc i plamienie rano a reszte dnia nic spokój, dzisiaj znowu rano plamienie, które tak bardzo słabo trwało do poludnia. Nie wiem czy się w końcu rozkręci czy nie i przyjdzie @ bo szczerze mówiąc to myślałam, że dłużej na nią poczekam ale z drugiej strony nie boli mnie brzuch jak to zwykle u mnie bywa przed @. Sama juz nie wiem, zobaczymy co będzie jutro. A 10 marca wiztya u gin już umówiona więc się dokladnie zapytam o te badania jak i co

Offline mietowka
  • entuzjasta
  • data ślubu: 06.06.2009r
« Odpowiedź #65 dnia: 1 Marca 2009, 10:00 »
a u mnie 43dc i nic, nadal czekam - przeraża mnie to czekanie ...

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #66 dnia: 1 Marca 2009, 10:27 »
martusia83 - przyszla @?

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #67 dnia: 1 Marca 2009, 21:12 »
Madejka3 na szczęście przyszła @. Te moja dziwne plamienia trwały 4 dni ale na szczęście później już normalnie sie rozkręciło, a już się zaczynałam bać bo nigdy tak nie miałam.

Mietowka to ja trzymam kciuki za twoja @, żeby szybko przyszła  :przytul:

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 3 Marca 2009, 15:32 »
No ja tez trzymam kciuki rzeby przyszła ja mam dopiero 20dc ale dalej owulacji nie było:(

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #69 dnia: 3 Marca 2009, 16:47 »
Chyba się nie doczekam-za dużo o tym myślę. W czwartek umówiona wizyta do lekarza. Zobaczymy co mi powie. Już mam dość tego czekania-normalnie można ześwirować, co chwila do toalety bo może już - a tu oczywiście nic...
Nikomu nie polecam brania tabletek przez 8 lat ...
martusia83 gratuluję @

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #70 dnia: 3 Marca 2009, 22:25 »
Mietowka bedzie dobrze, pojdziesz do gina i sie dowiesz dokladnie co i jak

A co do tej mojej @ to tak jak się nie chciała rozpocząc tak teraz się nie chce skończyć i znowu mam plamienia  :-\

Offline epata

• forumowicz
  • data ślubu: 03.07.2010
« Odpowiedź #71 dnia: 4 Marca 2009, 10:58 »
Zajrzałam do tego wątku z ciekawości bo właśnie odstawiłam tabletki (aż wstyd się przyznać po 10 latach) W sumie miałam jakieś 3 dłuższe przerwy ale i tak brałam je ok 6-7 lat. Na początku było wszystko OK. po ostatniej przerwie tabletki biorę 1,5 roku i przytyłam 15 kg choć tabletek nie zmieniłam.
Chciałam juz na stałe odstawić tabletki bo po tak długim okresie ich brania chciałam przygotować organizm przed ciążą (planowana :) jak sie uda za jakieś 1,5 roku)
Poszłam do lekarza i dostałam receptę na plasterki. Ponoć mają mniej hormonów. Chciałam zapytać jak się to ma do basenu, czy się nie odklejają - przecież muszę zrzucić zbędny potabletkowy balast. Teraz mam dylemat czy w ogóle je kupić. Z jednej strony nie chcę zajść w ciążę już teraz bo ślub dopiero za rok w lipcu. Kochane Forumki doradźcie co robić? Nie znam sie na innych metodach bo od zawsze brałam tabletki.
Jeszcze jedno właśnie mija 1 miesiąc kiedy nie biorę tab. jutro powinnam mieć @ ale z tego co tu wyczytałam to chyba marne szanse :(

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #72 dnia: 4 Marca 2009, 22:27 »
Epata a może warto było by sie bardziej zstanowić nad tym czemu nagle zaczełaś tyć po tabletkach mimo, że brałaś te same co wcześniej. Może lekarz powinien cie dokłądnie zbadać, nie wiem wysłać na badanie krwi i wogóle i wtedy dopiero dobrać odpowiednie tabletki do twojego organizmu, przecież plastry to też hormony. Ja też miałam problemy podczas brania tabletek (tylko u mnie to było plamienie, które często się pojawiało w róznych momentach cyklu) i zmiany tabletek pod wzgledęm mniejszej lub większej ilości hormonów nie przynosiły żadnych rezultatów poprostu pewnie były żle dobrane, bo wiadomo łatwiej jest przepisywać byle co aż się trafi niż zrobić komplet badań.

Co do basenu nie pomogę bo nie miałam nigdy plastrów i nie wiem jak to jest, ale one mi się nie podobają. Zacznie robić się ciepło i z takim plastrem wyskoczyć - nie to nie dla mnie.

Co do okresu to każda z nas inaczej reaguje, ja @ dostałam w 32 dc, wiec normalnie. Więc spokojnie jeszcze ma czas :)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #73 dnia: 5 Marca 2009, 08:08 »
Epata, ja nosiłam plastry... ale po paru miesiącach zrezygnowałam... była to pora letnia i za każdym razem gdy szłam się kąpać nad jezioro, bałam się, że ten plaster mi zleci (no i raz się odkleił), tak samo w wannie, jak kąpałam się z Piotrkiem - zawsze było trzeba uważać na plaster - płyny do kąpieli dla mężczyzn źle na plasterki działały - bo też się odklejały.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 5 Marca 2009, 10:25 »
Zajrzałam do tego wątku z ciekawości bo właśnie odstawiłam tabletki (aż wstyd się przyznać po 10 latach) W sumie miałam jakieś 3 dłuższe przerwy ale i tak brałam je ok 6-7 lat. Na początku było wszystko OK. po ostatniej przerwie tabletki biorę 1,5 roku i przytyłam 15 kg choć tabletek nie zmieniłam.
Chciałam juz na stałe odstawić tabletki bo po tak długim okresie ich brania chciałam przygotować organizm przed ciążą (planowana :) jak sie uda za jakieś 1,5 roku)
Poszłam do lekarza i dostałam receptę na plasterki. Ponoć mają mniej hormonów. Chciałam zapytać jak się to ma do basenu, czy się nie odklejają - przecież muszę zrzucić zbędny potabletkowy balast. Teraz mam dylemat czy w ogóle je kupić. Z jednej strony nie chcę zajść w ciążę już teraz bo ślub dopiero za rok w lipcu. Kochane Forumki doradźcie co robić? Nie znam sie na innych metodach bo od zawsze brałam tabletki.
Jeszcze jedno właśnie mija 1 miesiąc kiedy nie biorę tab. jutro powinnam mieć @ ale z tego co tu wyczytałam to chyba marne szanse :(

Jeżeli chodzi o inne metody to masz przecież w czym wybierać wszystko lepsze od chemii a plastry to też przecież hormony!!

Ja mam Lady compa ma skuteczność jak tabletki ale jest on drogi więc wiem ze nie każdego stać.
ale jest przecież jeszcze NPR czy w końcu prezerwatywy.

Sama pisałaś że przytyłaś 15 kilo a to nie jest normalne może powinnaś zrobić jakieś badania hormonalne aby sprawdzić co się dzieje u ciebie w organizmie a nie od razu brać nowe hormony

Co do pojawienia sie miesiączki po odstawieniu to u każdego jest inaczej dlatego nie powinnaś się stresowac jak będzie za szybko albo się opóźni

Offline epata

• forumowicz
« Odpowiedź #75 dnia: 5 Marca 2009, 12:06 »
chodzi o to że zrobiłam badania i wszystko jest OK
dlatego się zastanawiam co robić tym bardziej, że plasterki maja dużo mniej hormonów

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 5 Marca 2009, 15:01 »
A co na to twój lekarz on chciał abyś plastry zaczeła używać??
Zawsze to lepiej niż tabletki ale jednak i tak hormony

Offline epata

• forumowicz
« Odpowiedź #77 dnia: 5 Marca 2009, 15:14 »
sama chciałam odstawić hormony z myślą o przyszłej ciąży - za jakieś 1,5 roku - ale bardzo boje sie jej wcześniej. Wiecie jak to jest, chciałabym byc szczupła w białej sukience :) dlatego lekarz zaproponował mi takie rozwiązanie. Wiem że sa jescze krążki, które mają jeszcze mniej hormonków ale dowiedzialam sie że są troszke "uciążliwe"

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 5 Marca 2009, 15:27 »
grr krążka w zyciu bym sobie nie włożyła
wiesz jak ty i tak chcesz brać hormony to po co rezygnujesz z tabletek, może do ślubu bierz a potem odstawisz.
bo dla mnie jak się rezygnuje z hormonów to już ze wszystkich

Offline epata

• forumowicz
« Odpowiedź #79 dnia: 5 Marca 2009, 16:02 »
w sumie masz racje, tak tez mialam zrobic ale gdy przestałam brac tabletki ogrnął mnie strach i to prawie paniczny przed ciążą, dlatego zdecydowałam sie na zmniejszenie ilości hormonow

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #80 dnia: 5 Marca 2009, 17:42 »
No to w sumie chyba nie pozostaje ci nic innego jak dalej brać te hormowy i zabrać się ostro za ćwiczenia, może uda ci się coś zrzucić.
A może twoje tycie miało też jakieś inne przyczyny niż tylko tabletki, może też warto by się temu przyjrzeć.

Ja też czekałam z odstawieniem tabletek do ślubu bo nie chciałam by sie coś przytrafiło, ale jak bym zaczeła tyć po tabletkach to nie wiem czy bym się nie zastanowiła nad rezygnacją, wiadomo że każdy chce wygladać super w tym wyjątkowym dniu. Nie martw się jeszcze masz dużo czasu możesz nawet sprubować z tymi plastrami jak to jest. Ja się zaczełam odchudzać 8 miesięcy przed weselem :)

Offline epata

• forumowicz
« Odpowiedź #81 dnia: 5 Marca 2009, 19:06 »
tak tez zrobie , od poniedziałku zaczynam ćwiczenia 2xtyg + dieta. Bede dzielna i w 1,5 roku zrzucę 15 kg a jak sie uda to 20. Chyba jest to realne, mam tez nadzieje ze nie zaszkodzi mojemu zdrowiu

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #82 dnia: 5 Marca 2009, 19:51 »
Ja stosowal dietę 1200 kcal plus ćwiczenia i udało się schudnąc 7 kilo :) Wiesz 1,5 roku to dużo czasu, spokojnie dasz rade jeśli się postarasz. Wiesz czym wolniej chudniesz i dłużej to trwa tym lepsze i długotrwalsze skutki i nie możesz na początku przeginać max 4 kilo na miesiąc nie wiecęj a w takim czasie mozesz nawet mniej. Powodzenia

Mietowka a jak u ciebie już czwartek więc pewnie po wizycie i co ci lekarz powiedział

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #83 dnia: 6 Marca 2009, 07:29 »
wizyta u lekarza hmm... Pani powiedziała że ciąży brak-nie widać jej. No chyba że jestem w początkowych tygodniach-to tego nie widzi-trzeba by usg wykonać. Wstępnie przepisała mi Duphaston i kazała w 21 dc zrobić badania na prolaktynę i testosteron a po tym wszystkim na usg. eh

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #84 dnia: 6 Marca 2009, 21:10 »
To i tak masz dobrego lekarza, że zlecił ci te wszystkie badania i chce wiedzieć co i jak. Ja jak wcześniej odstawiałam tabletki i nie mialam okresu to jedynym lekiem była luteina a jak to nie pomagało to dostałam znowu przepisane tabletki i żadnych badań nic.

A ja na razie muszę się pilnować bo na razie mam problem z kolanem :( 10 marca mam umowioną wizytę do gin w sumie nie wiem po co

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #85 dnia: 6 Marca 2009, 22:16 »
cena duphastonu mnie zabiła-oby to pomogło
jeżeli chodzi o panią doktor to w niedalekiej przeszłości zostałam mi polecona i rzeczywiście jestem zadowolona. Wcześniej miałam lekarza do którego przychodziłam i mówiłam mu co chce i co ma robić ....
Decyzja na zmianę zapadła w momencie podjęcia decyzji o staraniu się o fasolkę :) 

martusia83 a co z kolanem? coś poważnego?

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #86 dnia: 7 Marca 2009, 13:20 »
Powiem Ci ze dobry lekarz to podstawa, teraz nawet się też o tym przekonałam.
30 grudnia skręciłam sobie kolano na nartach i wczoraj byłam prywatnie u lekarza bo już powoli zaczełąm się załamywać. Skończylo sie na tym, że jadę w poniedziałek do szpitala do piekar i zobaczymy, ale wisi na demną wizja operacji   :buu: :buu: :buu:

Offline mietowka
  • entuzjasta
« Odpowiedź #87 dnia: 7 Marca 2009, 16:37 »
nie martw się martusia83 na pewno wszystko będzie dobrze , trzymam kciuki

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 9 Marca 2009, 10:21 »
Powiem Ci ze dobry lekarz to podstawa, teraz nawet się też o tym przekonałam.
30 grudnia skręciłam sobie kolano na nartach i wczoraj byłam prywatnie u lekarza bo już powoli zaczełąm się załamywać. Skończylo sie na tym, że jadę w poniedziałek do szpitala do piekar i zobaczymy, ale wisi na demną wizja operacji   :buu: :buu: :buu:

O jej daj znać co z tym kolanem czy operacja będzie konieczna. trzymam kciuki aby wszystko było dobrze.

Ja niestety jakiegoś super lekarza to nie mam chociaż o dziwo to on sam namawiał mnie na odstawienie tabletek co się rzadko zdarza bo zazwyczaj  to zawsze mi wszyscy wpychali tabletki.
Ale rzadnych badań mi nie robił poza usg i cytologią

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #89 dnia: 9 Marca 2009, 16:22 »
Witam kochane, dziękuję za takie zainteresowanie  :przytul:

Jestem już po wizycie w szpitalu oprócz tego, że naczekałam się za wszystkie czasy bo byłam tam od 9:30 do 14:00 to nie było aż tak źle. Doktor stwierdził, że on by na razie się nie decydował na operacje tylko starał się dojśc samemu do zdrowia bo operacja nie ucieknie zawsze można ją zrobić, więc dostałam zastrzyk ze sterydów i mam ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć i starać sie za wszelka cene wyprostować kolano, a jak mi nie przejdzie to mam termin na 27.04.09 i wtedy już artroskopia stawu kolanowego. Więc mam nową nadzieję :)

Jutro idę do ginekolga już dawno umowiłąm wizytę więc pojdę powiem mu, że na razie leczę kolano więc staranka odkładam jak na razie nie wiadomo do kiedy zobacze co mi powie.