Autor Wątek: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??  (Przeczytany 47008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: po odstwieniu tabletek jak to jest u was??
« Odpowiedź #240 dnia: 25 Listopada 2009, 14:16 »
Ja cytologie robiłam pół roku temu :0

Ale trzeba robic regularnie wiecie moja bliska kolezanka ostatnio po raz pierwszy w życiu robiła i wyszło jej bardzo źle.
Okazało się że ma HPV i robili jej mnóstwo badań i łyżeczkowanie.
Lekarz zakazał jej od razu brać tabletek bo powiedział że to przez nie wirus się tak szybko rozwinął

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
« Odpowiedź #241 dnia: 25 Listopada 2009, 14:34 »
no u nas to jest raz na pol roku przwidziane przez kase chorych (DE) i sam lekarz przysyla przapomnienie, wiec trzebaby sie opierac. Mysle, ze raz na pol oku nie zaszkodzi, ale czesciej to chyba tez nie trzeba. Ja robie dokladniejsze badania tylko jak sie cos dzieje nietypowego. Ale tu to zadna filozofia, bo lekarz ma gabinet jak statek kosmiczny.
 Mysle, ze w PL w jakichs mniejszych miejscowosciach to moze byc problem.. ale o cytologie to mozna sie te 2razy do roku pokwapic uwazam. lepiej dmuchac na zimne :)
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #242 dnia: 25 Listopada 2009, 14:43 »
U nas to wogóle bezpłatna cyto jest tylko dla kobiet powyżej 25 roku życia....ja mam dop.24 a już nie wspomne od ilu lat współżyję ;) i powinnam też mieć bezpłatną..no ale cóż, robię prywatnie płacę 30 zł z genotypowaniem więc i tak nie jest źle. Od wielu lat mam stałego partnera, cytologia jest prawidłowa, więc robię co rok..ale jak by mi oferowali co pół to też bym robiła...ja należę do tych co się lubią badać ;D

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
« Odpowiedź #243 dnia: 25 Listopada 2009, 14:57 »
no jasne!
tylko wiesz, tu wsz troche inaczej dziala. Bynajmniej panstwowo idzie sie do gabinetow, czy to dentysta, czy ginekolog, czy psycolog, a  nie do szpitala.. no i tam, niby mam wsz. bezplatnie, nie liczac kwartalnych 10€ ale..
ale juz jako student place ulgowa, acz obowiazkowa wersje ubezpieczenia panstwowego (!) w wysokosci ponad 60€ miesiecznie.. wiec  :-\ biore co moge  ;)
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #244 dnia: 25 Listopada 2009, 15:01 »
Do dentysty,gine i dermatologa chodzę prywatnie...reszty nie odwiedzam, więc i tak płacę...czasem tylko do ogólnego i alergologa wdepnę przelotem na NFZ..

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #245 dnia: 25 Listopada 2009, 15:09 »
Cyto robię co roku, w okresie okołourodzinowym :) Jakoś tak mi się przyjęło i zawsze pamiętam. Po prostu idę do swojej ginki (nfz) i jej przypominam.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #246 dnia: 25 Listopada 2009, 15:16 »
A ja nigdy nie płaciłam za cytologie :)

Kiedyś wiem ze była bezpłatna dla każdego a potem jak inni lekarze kazali płacić to moja i tak mi robiła za darmo :) Potem zmieniłam lekarza i on juz mówił że dopiero od 25 roku życia jest za darmo.

Ale to nasza słuzba zdrowia jak ktos nie ma kasy i nie robi to potem okazuje się że w wieku 25 lat ma takie problemy że hej

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #247 dnia: 25 Listopada 2009, 18:18 »
A ja nawet jakoś nigdy nie słyszałam, że sie płaci za cytologię do 25 roku życia  :o miałam robioną ją już kilka razy wcześniej i nigdy nie płaciłam, ostatnio się zapisałam bo już jakoś 1,5 roku mineło od ostatniej ale coś mi wyskoczyło nie mogłam iść. U mnie to wkurza mnie to, że ona mnie zawsze chce umówić na jakieś ranne godziny kiedy ja nie mogę bo  w pracy jestem - bo u nas cytologię pobiera nie lekarz tylko pani pielęgniarka co się zajmuje jeszcze rejestracją a wiem, że u innych często lekarz sam na wizycie pobiera próbkę do badania, nie wiem czemu u nas taki dziwny zwyczaj, że muszę się osobno umawiąć na cytologię :/

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Stycznia 2010, 20:12 »
Witam Was

Do lekarza się w końcu umówiłam ale wizyte mam dopiero 23 luty  :-\ masakra. Nie wiem chyba muszę poszukać gdzie indziej bo kurczę mam problem z tym cyklem od samego jego początku :( Najpierw przedłużający się okres później kilka dni bóli podbrzusza co skończyło się plamieniem, które ciągle trwa i jest bardziej obfite a dzisiaj mam juz 23dc (ostatnie moje cykle były 50 dniowe). Do tego juz od jakis 10dni bolą mnie piersi tzn. są wrażliwe na dotyk i mam też wyższą temperature, odkąt mierze tempke nigdy mi się nie utrzymywała na takiej wysokości 36,80/90. Fakt, że dopiere w tym cyklu mierze ją od 14dc i od razu już była taka wysoka. Dodam jeszcze, że już robiłam jeden test ale nic nie wyszło. Nie wiem sama co mam o tym myśleć i nie chce czekać jeszcze miesiąca czasu chciałabym iść jak  najwcześniej na wizyte

Offline werka23

• Chuck Norris
  • Dwa serca przez miłość połączone stały się jednym
  • data ślubu: 14.02.2009 15.05.2010 :i_love_you:
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Stycznia 2010, 18:30 »
ja juz w ogóle nie biore tablet anty...... po każdych :Naciaga: :Naciaga:

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #250 dnia: 22 Stycznia 2010, 00:25 »
U mnie tfu, tfu dalej jak w zegarku ::) ::)

Za Was trzymam kciuki :przytul: :przytul: :przytul:

Offline mietowka
  • entuzjasta
  • data ślubu: 06.06.2009r
« Odpowiedź #251 dnia: 22 Stycznia 2010, 09:42 »
a ja w dalszym ciągu jestem na duphastonie i tylko dzięki niemu mam regularnie cykle ale to pewnie dlatego że staramy się o dzidzię więc muszę go brać bo jak by go nie było to masakra jak ja cykl to miałam ponad 60 dni

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #252 dnia: 22 Stycznia 2010, 17:01 »
mka tylko pozazdrościć, ja obecnie borykam się z okropną @ boli jak nie wiem, leci jak nie wiem  :( ahh

mietowka u mnie ostatnie cykle 50 dniowe były więc rozumiem cię  :glaszcze: teraz chce iść do lekarza bo jeśli zamierzam od maja się starać to jakoś nie widze tego jeśli dalej będę miał takie cykle 

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #253 dnia: 24 Lutego 2010, 21:43 »
Witam

Jestem w końcu po wizycie u gina :) Mam zrobić badania hormonalne i lekarz powiedział mi, że mam stenoze szyjki macicznej (wg lekarza dość znaczne zwęrzenie szyjki). W związku z tym mam do Was pytanie czy ktoś o tym słyszał lub może miał, szukałam na necie ale w sumie nie znalazłam zbyt wiele.

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 24 Lutego 2010, 21:48 »
Nie mam pojęcia co to jest! A co lekarz jeszcze powiedział?Z czym wiąże się to zwężenie?

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #255 dnia: 24 Lutego 2010, 23:00 »
mka

Stenoza szyjki macicznej (Cervical Stenosis) - zwężęnie lub nawet blokada kanału szyjki macicznej spowodowana wadą wrodzoną lub komplikacjami pooperacyjnymi

W sumie to wiele nie mówił, może się to wiązać z problemem zajścia w ciąże, ale powiedział, że na narazie zobaczymy jak wyjdą wyniki z badań hormonalnych i na następnej wizycie będziemy dalej myśleć. Jakoś tak mnie zaskoczył, że nawet się o nic nie wypytałam :-[

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #256 dnia: 25 Lutego 2010, 09:14 »
Uuu to faktycznie ale na razie nie martw się na zapas!  :przytul: :przytul: :przytul: Lekarz na pewno coś poradzi i koniecznie zrób te badania hormonalne  :-* :-* :-*

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #257 dnia: 25 Lutego 2010, 17:37 »
Dzięki mka, na razie nie myślę o tym, czekam na @ chyba jak nigdy bo już bym chciała te badania zrobić :) chciałam bym już wiedzieć co i jak.
Aha i jeszcze jak coś to będę miała monitoring
Ale cieszę się, że coś się w końcu ruszyło bo czas leci i do staranek już coraz bliżej  :D

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #258 dnia: 25 Lutego 2010, 18:29 »
No to jak nic musisz w końcu zadbać o swoje zdrowie!! ;) ;) ;)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #259 dnia: 13 Kwietnia 2010, 21:00 »
No więc jestem już po badaniach wyniki w sumie mam dobre, lekarz powiedział, że mam ciut za niski progesteron.

Badania zrobione na początku cyklu
LH 7,37 mIU/ml    faza folikularna (2,4-12,6), faza owulacyjna (14 - 95,6), faza lutealna (1 - 11,4)
FSH 5,45 mIU/ml   faza folikularna (3,5-12,5), faza owulacyjna (4,7 - 21,5), faza lutealna (1,7 - 7,7)
Testosteron 0,771 ng/ml  [0,06 - 0,80]

Badania w 20dc
Prolaktyna 12,8 ng/ml [4,79 - 23,3]
Progesteron 1,69 ng/ml   faza folikularna (0,2-1,5), faza owulacyjna (0,8 - 3), faza lutealna (1,7 - 27)

30 kwietnia mam iść na USG tak pooglądać ewentualne pęcherzyki i ogólny stan :)
A później mam zacząc brać clostilbegyt od 3dc do 7dc, od 8dc do 12dc coś na E... na poprawę śluzu i od 16dc do 25 luteine - i tak dwa cykle mają wyglądać a połowie drugiego znów USG

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #260 dnia: 13 Kwietnia 2010, 22:21 »
LH, FSH, prolaktyna ładne. Testosteron troszkę wyższy, ale też w normie. Nie znam się w ogóle na tym progesteronie. Ja w ostatnim dniu cyklu miałam też coś poniżej 2.

A 30 kwietnia to który to będzie Twój dc?

Ja już drugi cykl na clo. Mam nadzieję, że ostatni...

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Kwietnia 2010, 19:09 »
małgosiak 30.04. to będzie mój 22dc. Chciałam te USG zrobić ciut wcześniej ale pielęgniarka powiedziała mi tylko datę i już, nawet się nie pytała kiedy miałam okres i w ogóle więc i tak się cieszę z jednej strony, że nawet tak ok połowy cyklu wypadło mi to badanie.
Życzę Ci żeby to był Twój ostatni cykl. Ja teraz stwierdziłam, że tak jak lekarz nakazał będę brać te wszystkie leki w sumie niby starania mieliśmy zacząć od czerwca ale już od stycznia przytulamy się kiedy chcemy i nie zważamy na nic :P Gin to chyba uznał, że jak już ponad rok temu odstawiłam tabletki i jeszcze nic się nie udało to już pora brać leki :), chociaż w tamtym roku to mu tylko wspominałam, że zamierzamy się starać ale z drugiej strony to nawet może dobrze się składa bo jak zacznę brać CLO to będzie już pewnie maj więc poprostu przyśpieszymy nasze starania by branie leków miało sens. I tak patrząc na moje cykle to ciężko mi określic kiedy jest owulacja więc nie spodziewam się na szybki ich koniec :)  

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #262 dnia: 16 Maja 2012, 21:49 »
dziewczyny, po jakim czasie od odstawienia tabletek uregulowala Wam sie @ ?
odstawilam w sierpniu, pierwsze miesiace super a pozniej klapa... cykle min 50 dni a teraz rekord... grubo ponad 70 :(
jestem po luteinie i czekam, bardzo sie martwie bo nie czuje w ogole objawów przyjscia @

oczywiscie bylam u lekarza a nawet 2... nic, zero, wszystko w porzadku
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #263 dnia: 22 Maja 2012, 21:55 »
Ja brałam tabsy bardzo długo, odkąd odstawiłam a będzie już prawie 3?lata? jest regularnie i było tak od początku....w  zasadzie nie "'odczułam" przejścia...
70 dniowy cykl raczej nie jest w porządku...a lekarz żadnych badań nie zlecił?

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #264 dnia: 22 Maja 2012, 22:03 »
paooolka ja zaczęłam brać tabletki właśnie kiedy cykle miałam po 60 do 90 dni.
Jak odstawiłam po 7 latach to miałam 4 cykle odpowiednio 21, 34, 50 67 później po 46 i w 3 takim 46 zaszłam w ciąże :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #265 dnia: 22 Maja 2012, 23:27 »
Ja odstawiłam w listopadzie, pierwsze 2 cykle w porządku, jak przy tabletkach... a później się zaczęło... od stycznia miałam okres dopiero 2 razy... byłam u lekarza, niby wszystko ok, ma się samo wyregulować, ale przytyłam po odstawieniu i lekarka mówiła, że u niektórych kobiet tak jest... czułam się taka napuchnięta, ale na szczęście już mi to przeszło..
zamierzam iść po kolejnym okresie (choć nie wiem kiedy nastąpi) do innego lekarza się skonsultować...

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #266 dnia: 23 Maja 2012, 08:40 »
ja jestem po wszystkich badaniach, po paru usg.
pomine fakt ze jeden z lekarzy tak sie doszukiwał problemu ze usłyszałam pcos... oczywiscie odrazu kolejna konsultacja, okazało sie ze wszystko ok - taki moj urok na ta chwie.

martwie sie bo teraz pobiłam rekord - 90-dniowy cykl, luteina a po tym 2 dni plamienia. płakac mi sie chce.

Ja odstawiłam w listopadzie, pierwsze 2 cykle w porządku, jak przy tabletkach... a później się zaczęło... od stycznia miałam okres dopiero 2 razy... byłam u lekarza, niby wszystko ok, ma się samo wyregulować, ale przytyłam po odstawieniu i lekarka mówiła, że u niektórych kobiet tak jest... czułam się taka napuchnięta, ale na szczęście już mi to przeszło..

liczylam ze pod odstawieniu waga pojdzie w dol a tu psikus wrrrrrrr

całkiem nowa JA

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #267 dnia: 23 Maja 2012, 19:56 »
jak znajdę jakiegoś dobrego specjalistę, który mi z tym problemem pomoże, to dam Ci znać... póki co, jestem tym załamana...

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #268 dnia: 23 Maja 2012, 20:08 »
70 dniowy cykl raczej nie jest w porządku...a lekarz żadnych badań nie zlecił?

usg, badania krwi, hormony - wszystko piekne, bez odchylen

całkiem nowa JA

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #269 dnia: 23 Maja 2012, 20:38 »
a przed włączeniem tabsów cykle były regularne?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos