Autor Wątek: Martyna1985 będzie miała m&m'sika :) :)  (Przeczytany 86849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
Odp: Martyna1985 będzie miała m&m'sika :) :)
« Odpowiedź #420 dnia: 24 Lipca 2007, 12:33 »
ekstra ciuszki - fajne bambosze od dziadka  ;D cieplutko bedzie Maluszkowi  :D

a co do dzialki - ehh... pozazdroscic :) - teraz tylko czekamy na fotki domku  :P :P

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #421 dnia: 24 Lipca 2007, 13:59 »
Dzięki dziewczynki. Domek mamy zamiar budować na przyszłe lato, zaczniemy pewnie wiosną. Teraz i tak nie będzie czasu jeździć często, a i wybudować też nie zdążymy. Mamy ważniejsze sprawy, np remont naszego mieszkania:)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #422 dnia: 24 Lipca 2007, 14:05 »
martyna1985 wszystko powolutku sobie zrobicie , teraz najwazniejsze jest malenstwo i to ,ze jestescie razem  :D 8)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #423 dnia: 24 Lipca 2007, 14:11 »
martyna1985 wszystko powolutku sobie zrobicie , teraz najwazniejsze jest malenstwo i to ,ze jestescie razem  :D 8)

Tak, narazie musimy przygotowac piękne gniazdko dla Maluszka, bo to tutaj będzie spędzał dużą większość czasu, a tam na następne wakacje pojedziemy i będziemy sobie sielankowo spędzać czas...mam nadzieję :) Mąż musi się też obronić, w sierpniu jesteśmy praktycznie wyłączeni, bo 08.-22. nas nie ma, a na zimę nie ma co robić :)

MIŁEGO DNIA

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #424 dnia: 24 Lipca 2007, 16:20 »
martynko nadrobilam zaleglosci u ciebie :)

budowa domu to super plan, my tez chcemy zaczac w naspenym roku, tylko mnie to przeraza sama ilosc biurokracji do zalatwienia zanim zalejesz pierwszy fundament  ::)

pozdrowionka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #425 dnia: 24 Lipca 2007, 16:22 »
Tak Oleńko, niestety. Ale na szczęście, żeby tam wybudować niepotrzebne będą żadne zgody, bo jest to działka rekreacyjna i domek, który powstanie jest bez fundamentów.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #426 dnia: 25 Lipca 2007, 10:44 »
Witam po nieprzespanej, kolejnej nocy!! Jak tak dalej pójdzie, to będę czlowiek widmo!! Nie dość, że mam problemy z zaśnięciem, to jak już się uda budzę się po jakimś czasie i pół nocy leżę i nie mogę zasnąć! A później rano odsypiam do 9:30, gdzie dla mnie to baardzo długo. Chyba założę jakis klub nocny :)
A jak już marudzę to od tygodnia strrrasznie swędzą mnie sutki!! Normalnie niewyróbka! Dobrze, że siedzę w domku, bo jakbym była na praktykach, czy w mieście, to ciężko by było:)
Brzucha dalej nie mam :P

Pomarudziła, to idzie zjeść śniadanie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #427 dnia: 25 Lipca 2007, 11:03 »
Ja ze spaniem miałam i mam to samo. W nocy łaze po mieszkaniu a jak przyjdzie ranek to i do 11 moge spac.
Kolezanka polecila bym jadla 2 godz przed spaniem łatwostrawna kolacje a zaraz przed spaniem wypiła kubeczek ciepłego mleka :) Cholercia działa :) Szkoda tylko ze musze tyle w nocy do "siusiulandu" wstawac :P

• Chuck Norris
« Odpowiedź #428 dnia: 25 Lipca 2007, 11:14 »
Ja ze spaniem miałam i mam to samo. W nocy łaze po mieszkaniu a jak przyjdzie ranek to i do 11 moge spac.
Kolezanka polecila bym jadla 2 godz przed spaniem łatwostrawna kolacje a zaraz przed spaniem wypiła kubeczek ciepłego mleka :) Cholercia działa :) Szkoda tylko ze musze tyle w nocy do "siusiulandu" wstawac :P

Właśnie Antalis od chyba dwóch nocy wstaję tylko raz :) Chyba macica poszła w górę, jak to pisano w ciążowych czasopismach, więc chyba już tak bardzo nie uciska na pęcherz. Dziś wypróbuję to mleko, ale pewnie jak wypije, to będę tez siusiała...tak źlei tak niedobrze!

pozdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #429 dnia: 25 Lipca 2007, 11:19 »
Martynko kilka rad - działają :)

:) Nie ucinaj sobie drzemek w ciągu dnia. Najwyżej kwadrans po dużym wysiłku, by się zregenerować.   
 :) Zmień dietę na lekkostrawną. Jedz ostatni posiłek nie później niż 2-3 godziny przed pójściem do łóżka. Ostatnim daniem powinny być ryby, drób, ciepłe mleko z łyżeczką miodu, ewentualnie lody czy kawałeczek gorzkiej czekolady. W tych  produktach znajduje się tryptofan   aminokwas, który podnosi nieco  poziom serotoniny, hormonu pozwalającego się odprężyć.
 :) Nie sięgaj przed snem po alkohol. W drugiej połowie dnia nie pij mocnej kawy, herbaty, a nawet coli (zawierają pobudzającą kofeinę). 
 :)Po południu ogranicz do minimum picie jakichkolwiek napojów, żeby nie trzeba było wstawać w nocy do łazienki ( kobiety w ciazy mogą pić mniej ale bez przesady )
 :) Wybierz się na dłuższy spacer przed snem (nawet wtedy, gdy pada deszcz), a potem dobrze wywietrz sypialnię. 
 :) Weź ciepłą, relaksującą kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych i posłuchaj odprężającej muzyki.
 :) Kładź się do łóżka o tej samej  porze (z tolerancją do pół godziny) i dopiero wtedy, gdy naprawdę chce ci się spać.

Kłopotów i pracy nie zabieraj do sypialni. Ona ma się kojarzyć  wyłącznie ze snem, ewentualnie z seksem. Zbliżenie jest sprzymierzeńcem w walce z bezsennością; rozładowuje napięcie, a wydzielane podczas niego hormony korzystnie oddziałują na ośrodki snu w mózgu.
Nie oglądaj przed snem horrorów, kryminałów, które trzymają w napięciu i rozbudzają.
Gdy już się obudzisz rano, nawet jeśli jest zbyt wcześnie, by wziąć się do pracy, nie dosypiaj. Poleż chwilę i wstawaj bez pośpiechu.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #430 dnia: 25 Lipca 2007, 18:25 »
Antalis, bardzo Ci dziękuję za rady:) większości z tych zasad się trzymam, ale chyba bede musiała ograniczyc ten alkohol :P

A dziś...MEGA dół!! Nie dość, że internet prawie cały dzień nie działał, to jeszcze boli mnie brzuch!! Już mam pomału tego dość... juz 4 miesiąc czuję sie jak przed okresem!! A jak czytam, że przed jak przed porodem tak boli, to znaczy, że już blisko, to  mnie trafia!! Jak nie boli to kłuje po środku, po obu stronach!! Normalnie można dostać niezłej schizy i nerwów przy okazji!! Wizytę mam za tydzień w piątek przed wylotem. Ale skoro boli tak od początku ciązy i na wizytach było OK, oprócz na ostatniej mojej wizycie u Pani doktor, ale już po dwóch dniach  u Pana doktora było OK. Jemu bardziej ufam, wiec tak musi byc. Myślałam, że w 2 trymestrze przejdą te bole, ale widocznie nie...i skąd ja mam wiedziec, czy to mi się macica rozciąga?? Matko!!
Jeszcze Mąż dziś do późna w pracy, bo leją chłopaki beton i on musi być i trzymac rękę na pulsie. Przyjechał do domku tylko na obiad, nie zdążył umyć rąk i już telefon, że betoniarka się zakopała :mdleje: zjadl szybko i przyjechaliśmy razem na budowę (do Goleniowa) jakby to on miał ją wyciągnąc. Przynajmniej moge Wam pomarudzić, bo w domu neta ni mo :( !! Ja nie wiem, że bez niego nic nie mogą zrobić, tylko dzwonią 100 razy!! I zaraz mnie odwiezie do domu, a sam tu będzie pewnie do 1 w nocy!!

Ból coraz silniejszy, mam takie napady, że raz boli mocniej raz słabiej :( wzięłam w domu no-spę, ale już przestaje działac... bbbbuuuuuuuuuuuu. ja nawet nie wiem, czy to są skurcze, bo nie wiem jak się je odczuwa :(

mam strasznie głupie pytanie do Was: Jak lekarz ocenia, czy szyjka jest zamknięta i jaką ma długość?? poprzez USG, czy badanie ginekologiczne?? Az wstyd mi o to pytac, ale najzwyczajniej na świecie nie wiem...
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2007, 18:32 wysłana przez martyna1985 »

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #431 dnia: 25 Lipca 2007, 19:32 »
Jak lekarz ocenia, czy szyjka jest zamknięta i jaką ma długość?? poprzez USG, czy badanie ginekologiczne?? Az wstyd mi o to pytac, ale najzwyczajniej na świecie nie wiem...
Martynka a ty nie miałaś badanej szyjki?? Ja za każdym razem jak idę na kontrolę, a chodzę średnio co 2 - 3 tygodnie mam ma badany stan szyjki. Ginka sprawdza mi ją poprzez badanie ginekologiczne, ale wiem, ze można tez poprzez usg. Gdy byłam w szczecinie u dr Węgrzynowskiego on sprawdzał mi ją własnie poprzez USG.

PS Sprawdź w karcie ciąży tam na pewno lekarz zapisuje długość szyjki. Oznacza się ją np. 3/0/0 - wtedy masz szyjkę o długości 3 cm z zamkniętym kanałem. Jest to dobre osiągnięcie :)
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2007, 19:35 wysłana przez gosiaczekk »

• Chuck Norris
« Odpowiedź #432 dnia: 25 Lipca 2007, 19:44 »
jak chodziłam do tej babki, to nic nie wspomniala o szyjce. na ostatniej wizycie u dr Pękały, powiedział, ze szyjka jest długa i zamknieta, ale wtedy robil mi i USG i badal ginekologicznie i nie wiedzialam, w ktorym badaniu to stwierdzil. A teraz przed wyjazdem chce byc pewna, ze jest zamknięta, bo naczytalam sie glupot, ze w II trymestrze moze sie otwierac ze wzgledu na duzy wzrost macicy i mam schizę  :-\ a nie bede miala chyba USG.

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #433 dnia: 25 Lipca 2007, 20:55 »
Martynko głowa do góry!!!
Ja wiem, że to może nie jest zbytnio pocieszające, ale mnie dziś też pobolewa. Na twoim miejscu bym zgłosiła to lekarzowi, bo ile mozna znosic takie bóle. A zdecydowanie widac, że są dla ciebie uciążliwe już na tym etapie.
A co do mężusia, to powiem ci, że u nas podobnie- jakby się fabryka miała zawalić bez niego...buuu też tego nie lubię, ale coż, nie mam na to wpływu, bo nic nie wywalczę. A on to nawet lubi, bo czuje, że jest w czymś dobry i go za to szanują.
Trzymaj sie kochana.

A co do szyjki to nie mam pojęcia, muszę rozszerzyć swoją wiedzę ponownie  ::)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #434 dnia: 25 Lipca 2007, 21:07 »
ja też dzis mam zdecydowanie gorszy dzien pod względem brzucha  ::)

a co do szyjki... to.. ja jstem badana ginekologicznie na kadej wizycie..ale  wmoje karcie ciazy nie ma oznaczenia dl szyjk..tylko wyskosc (czy jakos tak) dna macicy - czy to to samo?? Nie wiem... ja mam terz p/1 ::)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #435 dnia: 26 Lipca 2007, 13:28 »
Tez mam oznaczana wysokośc dna macicy. Ja mam teraz w połowie odległości pomiędzy pępkiem a wyrostkiem mieczkowatym (dolna część mostka). Nie wiem czy to to samo co ta szyjka  ::)

p/1 oznacza chyba 1 palec ponizej pepka ale pewna nie jestem.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #436 dnia: 26 Lipca 2007, 20:53 »
Dzięki Dziewczynki, dziś jest o niebo lepiej!! Brzusio zabolał tylko parę razy, ale już nie taki uciążliwy ten ból był. Pewnie dlatego, że Mężuś był caały dzień przy mnie :) Wczoraj wrócił o 23:30 i dziś wziął wolne. Pojeździliśmy troszkę po mieście, byliśmy w Łobzie załatwiać przyłącze prądu na naszą działkę i po drodzę odwiedziliśmy nasze mamy :) Mój tata pojechał na spływ i mama ma wolną chatę :) ale jest szczęśliwa :)

Pozdrawiam

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #437 dnia: 26 Lipca 2007, 22:02 »
No to sobie odpoczywaj z mezusiem aby brzusio wiecej ni ebolał :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

• Chuck Norris
« Odpowiedź #438 dnia: 26 Lipca 2007, 22:05 »
A teraz fotki maleńkiego brzuszka ( z dzisiaj):

01.07:

z 01.06:

z 19.05:

zauważyłam, że teraz zaczął się podwyższać i zaokraglać...

niech któraś powie, że nie rośnie  :biczowanie:

Dzis pojechalismy do mojej mamy i powiedziala, ze znow urósł, a widziała mnie tydzien temu....hmm może rzeczywiście cuś sie rusza...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #439 dnia: 27 Lipca 2007, 09:29 »
Martynko urósł!!!!  ;D Nie wiem jak Ty to robisz ale ja bez ciąży mam większy brzuch, hehehe :P

już nie mogę się doczekać jak będziesz miała taki brzusio zaokrąglony :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #440 dnia: 27 Lipca 2007, 09:38 »
Martynko urósł!!!!  ;D Nie wiem jak Ty to robisz ale ja bez ciąży mam większy brzuch, hehehe :P

Ricado, uwierz, ze ja tez nie moge sie doczekac!! a jak ja to robie??? :drapanie: nie wiem ;] zawsze bylam wychudzona :)

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
« Odpowiedź #441 dnia: 27 Lipca 2007, 10:13 »
Pewnie, ze brzusio rośnie, nie wiem jak na żywo, ale na zdjęciach dzięki możliwości porównania widać to dokładnie - suuuuper  ;D ;D  :brawo_2: :brawo_2: 

• Chuck Norris
« Odpowiedź #442 dnia: 27 Lipca 2007, 10:34 »
Na zywo tez widac, ze rosnie...moja mama to zauwaza jak przyjezdzamy.

a dzis znow twardnieje mi macica :mdleje:

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #443 dnia: 27 Lipca 2007, 11:36 »
brzusio rośnie rośnie :) bez obaw

widać że się powiększa

ps. ale masz ładną figurę

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #444 dnia: 27 Lipca 2007, 11:38 »
martyna1985 widac ,ze ladnie brzuszek sie zaokragla  :brawo:

Na twardniejaca macie wez sobie no-spe i magnez z pewnoscia nie zaszkodzi  :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #445 dnia: 27 Lipca 2007, 11:59 »

ps. ale masz ładną figurę

Dziękuję *Mimi* ale już nie jest taka jak 3 m-ce temu:) Oczywiście nie narzekam, mam nadzieję, że wrócę do niej :)
Napisane: Lipiec 27, 2007, 11:56:02
martyna1985 widac ,ze ladnie brzuszek sie zaokragla  :brawo:

Na twardniejaca macie wez sobie no-spe i magnez z pewnoscia nie zaszkodzi  :)

Dziękuje Jagna za radę. No-spę na pewno zaraz wezmę. Jak się nie poprawi zadzwonię do gina i podpytam co i jak, ale jak narazie spokój. W ogóle zauważyłam, że jest napięta tylko jak mam pełny pęcherz....

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #446 dnia: 27 Lipca 2007, 12:18 »
Martyna normalnie jak patrze na twoje fotki to przypomina mi sie moja figura z "czasow" wesela  :buu:  i mimo, ze nadal waze tyle samo co przed ciaza (54kg) to wygladam zupelnie inaczej i te kilogramy ktore na poczatku stracilam powrocily, ale w inne miejsca hehe  :P

W ogóle zauważyłam, że jest napięta tylko jak mam pełny pęcherz....

moze cosik tam naciska jedno na drugie  ???

• Chuck Norris
« Odpowiedź #447 dnia: 27 Lipca 2007, 12:20 »
Martyna normalnie jak patrze na twoje fotki to przypomina mi sie moja figura z "czasow" wesela  :buu:  i mimo, ze nadal waze tyle samo co przed ciaza (54kg) to wygladam zupelnie inaczej i te kilogramy ktore na poczatku stracilam powrocily, ale w inne miejsca hehe  :P

W ogóle zauważyłam, że jest napięta tylko jak mam pełny pęcherz....

moze cosik tam naciska jedno na drugie  ???

Nie wiem właśnie, jak się powtórzy raz jeszcze zadzwonię do gina. A ja już przytyłam 3-4 kg, ale w ogóle się tym nie przejmuje, bo w końcu ktoś tam rośnie ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #448 dnia: 27 Lipca 2007, 12:21 »
Czeste bieganie do wc jest calkiem normalne . Wyczytalam ostatnio na necie ,ze w III trymestrze powinno sie czesto oddawac mocz ze wzgledu na oczyszczenie bo tak jest duze prawdopodobienstwo stanow zapalnych czy zakazen  :drapanie:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #449 dnia: 27 Lipca 2007, 12:24 »
Czeste bieganie do wc jest calkiem normalne . Wyczytalam ostatnio na necie ,ze w III trymestrze powinno sie czesto oddawac mocz ze wzgledu na oczyszczenie bo tak jest duze prawdopodobienstwo stanow zapalnych czy zakazen  :drapanie:

Tak Jagna, to wiem, ale martwi mnie to, ze jak mam pelny pęcherz to mam b. twardą macicę, a jak się wysiusiam to OK. W III trymestrze tak, ale ja dopiero II zaczęłam :(