martyna1985 jak mozna wiedziec gdzie kupiliscie dzileczke ??
Jagna działkę kupiliśmy nad jeziorem Woświn, to jest po drodze do Drawska Pomorskiego w wiosce Trzebawie. Z Pyrzyc jest ok. 63 km, od nas ze Szczecina tak samo. Nawet nie można powiedzieć, że mieści się ona w tej wiosce, bo jest jeszcze ok 1-2km za nią
Vall u nas wczoraj bylo baaardzo zimno

A my już zaczeliśmy 15 tydzień:
TYDZIEŃ 15
(13 tygodni po poczęciu)
Czas na zakupy!
Twoje dotychczasowe ubrania zaczynają być wyraźnie ciasne. Niektóre kobiety na czas ciąży przerzucają się na legginsy i obszerne podkoszulki czy swetry, inne potrzebują bardziej eleganckich strojów. Zapytaj koleżanek lub uczestniczek grupy dyskusyjnej, gdzie zaopatrywały się w ciążowe ciuchy. Na szczęście nieśmiertelne sukienki z karczkiem odeszły w zapomnienie - dzisiejsza moda ciążowa to znakomite fasony i świetne tkaniny, dzięki którym możesz czuć się wspaniale przy każdej okazji. Jeśli twój budżet nie pozwala na takie ekstrawagancje, spróbuj dowiedzieć się, gdzie w Twoim mieście działają sklepy z używaną odzieżą ciążową lub skorzystaj z ofert młodych mam, które chętnie przekazują dalej swoje ciążowe ubrania (na które zresztą po kilku miesiącach nie mogą już patrzeć !).
Ty
Dno macicy znajduje się w połowie wysokości pomiędzy kością łonową a pępkiem. Możesz już odczuwać niebolesne, szybkie skurcze macicy (zwane skurczami Braxtona Hicksa), którymi Twoje ciało przygotowuje się do porodu. Jeśli odczuwasz je częściej niż 5 razy na godzinę, jeśli pojawiają się regularnie i towarzyszy im ból pleców lub skurcze podbrzusza, skontaktuj się z lekarzem.
Kolejna dolegliwością ciążową są zaparcia. Można im zapobiegać pijąc dużo płynów (co najmniej 8 szklanek wody dziennie) i wykonując lekkie ćwiczenia (takie jak spacery czy pływanie). W przypadku przewlekłych zaparć, zwróć się o pomoc do lekarza, który przepisze Ci lekarstwo nieszkodliwe dla dziecka.
Twój brzuszek stale się powiększa. To zachęca inne kobiety do opowiadania o swoich doświadczeniach z zakresu ciąży i porodu. Czasami te zwierzenia dotyczą strasznych historii i możliwości zagrożeń. Jeżeli to wzbudza Twój lęk - poproś o zmianę tematu. Z pewnością nie będziesz chciała, aby Cię straszono. Możesz w zamian poprosić o rzeczowe rady, np. co zabrać ze sobą do szpitala. To, jak inni traktują Cię w tym okresie wpływa na Twoje psychiczne samopoczucie. Dbaj więc o to, w czyim towarzystwie przebywasz i nie zgadzaj się na słuchanie wszystkiego, co proponują inni.
Twoje dziecko
Dziecko waży 28 gramów i mierzy 9 centymetrów. Maluszek zanurzony jest w płynie owodniowym, który łagodzi wszelkie wstrząsy, zapewnia utrzymanie stałej temperatury wewnątrz macicy, a także dostarcza dziecku potrzebnych składników odżywczych. Płyn owodniowy jest przez dziecko połykany (około 1 litra dziennie). Dzięki temu maluszek ćwiczy swoje mięśnie, których po narodzeniu będzie używać podczas jedzenia czy oddychania.
Dziewczyny! Ja jestem jakaś nienormalna. Wkurza mnie to, że nie widać jeszcze ciązy

Niby można już się dopatrzeć, ale kilka dni temu dowiedzialam sie, że moja kolezanka jest tez w ciazy, dwa tygodnie za mną i juz normalnie widac! Wiem, wszystko wiem, że później ten brzuch będzie mi przeszkadzał itp, ale pewnie Wy, jak byłyście w 1 ciąży też się nie mogłyście doczekać:)