Helooołł dziewuszki w ten piękny, słoneczny poranek

Niedawno dopiero wstaliśmy
Dzisiaj skończylismy 28 tydzień

W poprzednim tygodniu po raz pierwszy od czterech miesięcy nasze dziecko otworzyło oczy i zaczęło rozróżniać światła i cienie. W tym tygodniu, jeśli by poświecić latarką na mój brzuch, maleństwo pewnie otworzyłoby oczy i odwróciło główkę od światła, jakby chciało powiedzieć “Hej, mamo, zgaś to - ja tu próbuję spać.”

Głośno i wyraźnie. Nie tylko wzrok naszego dziecka już się rozwinął. Zapis fal mózgowych wskazuje na to, że dziecko reaguje na dźwięki pochodzące z otaczającego go świata. Co jest w stanie usłyszeć? Dźwięk mojego głosu, burczenie w brzuchu, gdy jesteś głodna, a nawet odgłosy pochodzące spoza twojego ciała. Wykres fal mózgowych zaczyna się też różnić w czasie jego snu. W miarę zbliżania się daty porodu, okres snu i czuwania będzie się coraz wyraźniej różnicował.

Łatwość oddychania. Jest to ważny etap w rozwoju płuc dziecka. W obu płucach tworzą się naczynia krwionośne. Kiedy dziecko weźmie pierwszy oddech, jego płuca wchłoną tlen i przekażą go do tych właśnie naczyń, które wyślą natlenioną krew do całego ciała. Zaczyna się też wytwarzać substancja, która zapobiega zapadaniu się płuc. Dzięki niej dziecko będzie mogło prawidłowo oddychać po urodzeniu. Dojrzewają także oskrzela, dzieląc się na coraz mniejsze odgałęzienia.

Rosnę zdrowo. Nasze dziecko szybko teraz przybiera na wadze - może już ważyć około jednego kilograma. Od czubka głowy do pupy ma teraz 25 cm, ale gdyby wyprostować nóżki, jego długość sięgnęłaby nawet 38 cm.

Zaraz jakies śniadanko trzeba wciągnąć. Potem mamy w planach nad jeziorko pojechać. Buziaki dla Was!