Autor Wątek: Jagna77 zafasolkowala :)  (Przeczytany 68980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Odp: Jagna77 zafasolkowala :)
« Odpowiedź #870 dnia: 22 Sierpnia 2007, 20:12 »
Antalis najpierw niech lea urodzi a na Ciebie jeszcze czas kochana  :D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #871 dnia: 23 Sierpnia 2007, 06:57 »
  :hello:

Dzisiaj znowu od samego rana meczy mnie bezsennosc  :P

Staram sie nadrobic zaleglosci na forum ale chocbym chciala nie daje rade  8) Wstawilam pranie a rteraz ogarne troche w domku . U nas straszna mgla od samego rana  :o

Zycze milego dzionka wszystkim foremkom  :hello:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #872 dnia: 23 Sierpnia 2007, 09:27 »
7 miesiąc

Dzidziuś

Z drobnej chudziutkiej istotki Wasz dzidziuś przemienia sie powoli w pulchniutkie niemowle, jakim bedzie po narodzeniu. Pod skórą intensywnie rozwija sie tkanka tluszczowa, która zapewni mu Lródlo energii na pierwsze dni zycia w nowym świecie i umozliwi utrzymanie prawidlowej cieploty ciala. Do konca miesiąca wytworzy sie okolo 50 g tej tkanki, co stanowi 3,5% calkowitej masy ciala. Poznawanie świata za pomocą zmyslów nie zawsze powoduje przyjemne doznania. Malec rozporządza teraz zmyslem smaku i potrafi juz zamanifestowac swoje niezadowolenie ze zbyt gorzkich, slonych lub kwaśnych wód plodowych, krzywiąc sie i zmniejszając czestotliwośc polykania. Polyka je natomiast chetnie i w duzych ilościach (nawet 1 litr dziennie), gdy za pomocą niedawno wyksztalconych kubków smakowych stwierdzi, ze są slodkie. Jezeli uwaznie śledzisz poczynania Waszego dziecka w brzuszku, mozesz zaobserwowac pewne cechy temperamentu swojego potomka. Na tym etapie rozwoju róznicują sie bowiem reakcje dzieci na podobne zjawiska. Niektóre reagują zywiolowo na gwaltowne zmiany, inne są spokojniejsze. Teoretycznie 28-tygodniowy malec jest juz w stanie samodzielnie egzystowac, ale kazdy kolejny dzien zycia śródmacicznego zwieksza jego szanse na przezycie. Z dnia na dzien maluch staje sie bowiem coraz bardziej dojrzaly. Rozwijające sie pluca, mogą coraz sprawniej uczestniczyc w wymianie gazowej z otoczeniem. Kazdego dnia dojrzewa wątroba, rozwija sie mózg, zapewniając coraz lepszą i bardziej precyzyjną kontrole czynności fizjologicznych ustroju.

Mama

Z powodu rozciągania sie mieśni i wiązadel, podtrzymujących rosnącą macice, mozesz zacząc miewac bóle po bokach brzucha. Mają one zwykle charakter skurczu lub klucia i najcześciej pojawiają sie przy wstawaniu z krzesla lub lózka albo w czasie kaszlu. W tym okresie mogą takze wystepowac bóle krzyza. Zwykle są one związane ze zmianą postawy w czasie ciązy. W utrzymaniu kregoslupa w nalezytym stanie moze pomóc wlaściwa postawa, noszenie butów na plaskim obcasie, odpowiednie (nie nadmierne!) przybieranie na wadze, a takze aktywne wzmacnianie (cwiczenie) mieśni miednicy, brzucha i pleców. Mozesz zacząc odczuwac pierwsze skurcze macicy, nazywane skurczami Braxtona Hicksa. Są to, calkowicie normalne w Twoim stanie, trwające ok. 20 - 30 sekund, twardnienia brzucha. Jeśli jednak wystepują one cześciej niz 5 razy na godzine, skontaktuj sie ze swoim lekarzem. Spośród dotykających Cie dolegliwości ciązowych, najbardziej dokuczliwa moze byc teraz zgaga. To nieprzyjemne uczucie pieczenia, odczuwane w gardle lub powyzej mostka, zwykle pojawia sie po zjedzeniu ciezkostrawnego posilku. Niestety, w ciązy moze wystepowac takze po lekkich daniach, a nawet przy pustym zolądku. Zgaga moze nasilac sie wraz z rozwojem ciązy. Rosnąca macica przesuwa ku górze zolądek i dwunastnice, co powoduje cofanie sie treści zolądkowej do przelyku. Aby zapobiegac zgadze, najlepiej jest wylączyc z jadlospisu pikantne potrawy i jeśc czestsze, ale mniej obfite posilki. Objawy mozna natomiast lagodzic kilkoma lykami zimnego mleka lub gorącej herbaty. Skuteczne bywa takze zjedzenie paru migdalów, pozucie natki pietruszki lub gumy mietowej.

Tata

Ciąza to bardzo niezwykly okres w zyciu kobiety, który dla Ciebie moze byc troche tajemniczy. Staraj sie odslaniac te tajemnice, duzo czytając i rozmawiając na temat jej przebiegu. Niewiedza budzi wątpliwości i leki. Jako przyszly ojciec, dobrze wyksztalcony w tej dziedzinie, bedziesz mógl takze sluzyc swojej partnerce radą, pomocą i przypomnieniem. Warto zapisac sie do szkoly rodzenia. Uczeszczanie na zajecia niesie ze sobą wiele korzyści dla was obojga. Pozwala fachowo przygotowac sie do macierzynstwa i ojcostwa. Daje mozliwośc wymiany poglądów i doświadczen z innymi parami spodziewającymi sie dziecka. Przede wszystkim jednak przygotowuje do porodu, aby uczynic go lzejszym i bardziej świadomym.

Badania

W trzecim trymestrze zwieksza sie czestotliwośc wizyt u lekarza. Teraz powinnaś bywac w jego gabinecie co 2 - 3 tygodnie, a pod koniec ciązy nawet co kilka dni. Lekarz bedzie przeprowadzal z Tobą te same badania co wcześniej, do których dojdzie sluchanie bicia serca malenstwa, a takze ocena jego ruchliwości na podstawie karty ruchów dziecka, którą prowadzisz.

Dieta

Prawidlowe odzywianie jest bardzo wazne w trzecim trymestrze, zwlaszcza w dwóch ostatnich miesiącach ciązy, kiedy szybko formują sie komórki mózgowe dziecka. Wlaściwe odzywianie ma pozytywny wplyw na lepszą koordynacje ruchów i energie Twojej pociechy. Powinnaś teraz zwiekszyc spozycie zelaza, a unikniesz anemii, która jest czestą dolegliwością w zaawansowanej ciązy. Przyswajalnośc zelaza poprawia witamina C, która ponadto bierze czynny udzial w produkcji kolagenu - bialka, od którego zalezy sprawnośc wszystkich tkanek, w tym skóry, kości, ściegien i naczyn krwionośnych, których ściany uszczelnia, co zapobiega zylakom i lagodzi obrzeki nóg. Pomaga takze bialym cialkom krwi sprawniej zwalczac wirusy i bakterie chorobotwórcze. Najwiecej witaminy C dostarczą Ci: czarne porzeczki, truskawki, pomarancze, grejpfruty, papryka, kapusta, pomidory, brukselka i natka pietruszki. W trzecim trymestrze dziecko potrzebuje wiecej wapnia - niezmiernie waznego budulca ukladu kostnego. Jezeli nie zadbasz o spozywanie teraz wiekszej ilości wapnia, maluch pobierze go z Twoich kości i zebów. Niezastąpionym Lródlem wapnia są oczywiście produkty mleczne, które mozesz dobierac tak, aby byly jak najmniej kaloryczne. Spozywanie produktów mlecznych, a w szczególności jogurtów i kefiru, sprzyja takze utrzymaniu prawidlowej mikroflory jelitowej. Naturalnie wystepujące w ukladzie pokarmowym paleczki kwasu mlekowego i bifidobakterie wywolują korzystny efekt zdrowotny: regulują procesy trawienia - zapobiegają zaparciom, biorą udzial w syntezie niektórych witamin, oraz stanowią ochrone przed bakteriami chorobotwórczymi. Produkty spozywcze zawierające te "dobre bakterie" nazywamy probiotykami. Probiotyki pomagają w utrzymaniu korzystnej mikroflory jelitowej i wywierają dobry wplyw na Twoje zdrowie.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #873 dnia: 23 Sierpnia 2007, 10:52 »
Jagna ale fajnie, że możesz już do nas klikać z waszego domku :)

I poproszę o kilka pierożków :obiad:

Offline pomarancza

• entuzjasta
« Odpowiedź #874 dnia: 23 Sierpnia 2007, 10:58 »
  :hello:

Dzisiaj znowu od samego rana meczy mnie bezsennosc  :P

Ojej, ale nie martw sie nie długo bedzie Cie meczyć innego rodzaju bezsennośc. Ja już szukam jakiegos specyfiku na worki pod oczami, hehe

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #875 dnia: 23 Sierpnia 2007, 11:02 »
Mi ani melisa, ani herbatka Vitaxu ,,Na dobranoc" nie pomogły..W średnim stopniu, ale choć tyle pomaga mi wypicie ciepłego mleka przed snem (fuuuu...czego się nie robi by usnąć.. :mdleje: ), ale najlepszy sposób ma mój mąż..kiedy razem...eeeeeee....ten teges... :oops: :oops:
Właśnie!!! Mówią,że seks przyspiesza poród- w moim przypadku to nie działa :nie: :nie: :nie:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #876 dnia: 23 Sierpnia 2007, 13:12 »
Jagus moze to niezbyt wielkie pocieszenie...mi klopoty ze snem tez doskwieraja coraz bardziej...dzis w nocy Amelka chyba wyciagala nozki i chciala cos wypchnac nimi, bo bok mnie tak bolal, ze szok...nic nie pomagalo, ani zmiana pozycji, ani poduszka miedzy nogami ani nawet spacer... nic :(

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #877 dnia: 23 Sierpnia 2007, 16:16 »
Jagus moze to niezbyt wielkie pocieszenie...mi klopoty ze snem tez doskwieraja coraz bardziej...dzis w nocy Amelka chyba wyciagala nozki i chciala cos wypchnac nimi, bo bok mnie tak bolal, ze szok...nic nie pomagalo, ani zmiana pozycji, ani poduszka miedzy nogami ani nawet spacer... nic :(

ja tez należe do klubu BEZSENNIKÓW  ::)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #878 dnia: 23 Sierpnia 2007, 16:21 »
ja też  :-\

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #879 dnia: 23 Sierpnia 2007, 18:48 »
martulka z mila chcecia bym Cie nimi poczestowala , ostatnio maz zabral od mamy z zamrazarki te stare i u nas w domku je odsazyl i zaprosil kolege na poczestunek , maz nie moze sie nimi najesc. W zamrazrce chyba z 5 woreczkow jest zamrozonych wiec wpadaj na pierozki  :)

pomarancza masz racje kochana , narazie to nic w porownaniu z nocnym wstawaniem  :D

Lea kochana ja zasypiam jak mops tylko nad samym ranem nie moge spac , wypijam sobie a to mleczko czy kakao i tak mi sie spac nie chce , tak jakbym sie wysypiala juz po kilku godzinach  ;D

olkahof no to faktycznie Ty masz o wiele gorezj bo na dodatek jeszcze bol  :o Ja po prostu czuje sie wyspana i tyle  :)

Vall Anusia-szczecin  to witamy w naszym klubie kochane ciezarowki  ;D :D

Bylam u tesciowej , maz wrocil z pracy i przyjachalismy do domciu  ;D Mezulek poszedl sobie polezec w wodzie choc z pracy przchodzi wykapany ale to tylko prysznic a mu sie zachcialo polezec w wannie  ;D :D Zaraz ide mu glowe na lyzo ogolic bo  jest cieplo uwielbia chodzic na Kojaka  :D ;D

Ja wroce beda nowe fotki , skromne zakupki od tesciowej  :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #880 dnia: 23 Sierpnia 2007, 19:04 »

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #881 dnia: 23 Sierpnia 2007, 19:10 »
Witaj Jagno:)

Na początku baaardzo dziękuję za pomoc i przekazywanie wieści:)  :Daje_kwiatka:  :Daje_kwiatka:

Przeczytałam wszystkie zaległe posty:) Łóżeczko wybralismy to samo, znaleźliśmy na allegro w podobnej cenie:) Ciuszki super, w końcu i Ty zaczęłaś zakupki!! To już 7 miesiąc :mdleje: nie mogę nadążyć!!

Pozdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #882 dnia: 23 Sierpnia 2007, 19:31 »
No zakupki pierwsza klasa :)
Najsłodsze sa czapeczki - no bomba :) Oby tylko dzidzia miała kiedy je zalozyc :)
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2007, 19:33 wysłana przez Antalis »

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #883 dnia: 23 Sierpnia 2007, 20:31 »
martyna1985 witamy spowrotem  :hello:

Polecam sie na przyszlosc  :D

Antalis mysle ,ze spokojnie bede miala kedy je zalozyc mateuszkowi , urodzi sie pod koniec listopada wiec bedzie zima  :) Babcia bedzie z nim wychodzila na male spacerki  :skacza:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #884 dnia: 23 Sierpnia 2007, 20:36 »
no i sie zaczeły zakupki ! ;D teraz juz rozszalejesz sie na maksa :) :) :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #885 dnia: 23 Sierpnia 2007, 20:53 »
no i sie zaczeły zakupki ! ;D teraz juz rozszalejesz sie na maksa :) :) :)

Wlasnie zebym nie nakupowala za wiele tych najmniejszych rozmiarow , jak sie zapedze to zapomne ,ze maly bedzie rosl  ;D

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #886 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:13 »
fajne ciuszki, czapeczki są takie słodki hihi ;D maluteńkie

Jagna to uważaj z tymi zakupami żeby nie przesadzić w tych cukiereczkach dla małego  ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #887 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:19 »
*Mimi*   :hello:

Dzis na dodatek meczy mnie kregoslup , nic takiego nie robilam aczuje sie jak po ciezkim dniu pracy  :drapanie: Dobrze ,ze mam laptopa to sobie go przytargalam do lozka  :skacza:

Dzis takze kupilam nastepny numer miesiecznika M jak Mama  :) Prawie caly juz przeczytalam  8) :) duzo ciekawych artykulow  :)
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2007, 21:22 wysłana przez Jagna77 »

• Chuck Norris
« Odpowiedź #888 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:26 »
*Mimi*   :hello:

Dzis na dodatek meczy mnie kregoslup , nic takiego nie robilam aczuje sie jak po ciezkim dniu pracy  :drapanie: Dobrze ,ze mam laptopa to sobie go przytargalam do lozka  :skacza:

Dzis takze kupilam nastepny numer miesiecznika M jak Mama  :) Prawie caly juz przeczytalam  8) :) duzo ciekawych artykulow  :)

Jagna, mnie też boli kręgosłup, krzyż i mam zgagę od 2 dni:)

A dziś również zakupiłam sobie M jak Mama, ale jeszcze nie zaczęłam :) uwielbiam tą gazetkę i zawsze się nią delektuje :) Aaa, zapomniałam napisać, że widziałam wczoraj w aptece niedaleko Twojej tesciowej (na przeciwko netto) Ziajkę, ale nie dam sobie uciąć głowy, że to była ta na rozstępy...choć wydaje mi się, że tak.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #889 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:31 »
martyna1985 dzieki za info ale juz Ziajke dawno sobie kupilam bedac na pierwszych zakupach dla maluszka w Szczecinie  :D Brzusio smaruje codziennie 2x  :)

Dziekuje ,ze pamietalas o mnie i za info  :uscisk: :skacza:

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #890 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:32 »
meczy mnie kregoslup
ło rety to co tu Tobie poradzić,
może delikatny masaż - ale nie wiem czy masaż jest dozwolony ?? :drapanie:

Jagna trzymaj się i odpoczywaj
Buziaczki i dobrej nocy - żebyś się tylko wyspała  ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #891 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:38 »
martyna1985 dzieki za info ale juz Ziajke dawno sobie kupilam bedac na pierwszych zakupach dla maluszka w Szczecinie  :D Brzusio smaruje codziennie 2x  :)

Dziekuje ,ze pamietalas o mnie i za info  :uscisk: :skacza:

Luzik:) ale jak będziesz musiała kupić sobie drugą buteleczkę, to żebyś nie musiała jechać specjalnie do Sz-na, a jak w Pyrzycach nie znajdziesz, zawsze Tobie mogę tu kupić i przywieźć:) No problemo!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #892 dnia: 23 Sierpnia 2007, 21:42 »

Luzik:) ale jak będziesz musiała kupić sobie drugą buteleczkę, to żebyś nie musiała jechać specjalnie do Sz-na, a jak w Pyrzycach nie znajdziesz, zawsze Tobie mogę tu kupić i przywieźć:) No problemo!

Dziekuje kochana  :uscisk: :uscisk: :uscisk: ale bez wyjazdu do Szczecina i tak sie nie obejdzie bo jak tu nie jezdzic i sie rozgladac za wyprawka dla maluszka  8) ;D

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #893 dnia: 24 Sierpnia 2007, 09:49 »
Jagienko jak tam plecki?
Poleż sobie i poodpoczywaj! :tak_2:
... Martynka  wspominala coś o zgadze. Możecie nie  wierzyć, ale mi najbardziej pomagała guma do zucia! ;D Naprawdę!! ... A czemu mnie tak okrutnie męczyła? Odpowiedź poznałam 15 lipca!hihi ...Pewnie u Was będzie podobnie!hihih. ;D
... Gazetka M jak Mama!!Rewelacja!!! :ok:

Miłego dzionka!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #894 dnia: 24 Sierpnia 2007, 09:58 »
AGULA witam serdecznie  :uscisk:

Plecki dzis mniej dokuczaja nie mniej wizelam laptopa do lozka , a co  8) jak wygoda to wygoda  ;D

Sniadanko juz sobie zjadlam , leki wzielam ni i co najwazniejsze dzis udalo mi sie nawet dluzej pospac bo az do 8  :D

Dzis specjalnych planow nie mam , jeszcze troche pobuszuje na forum i chyba przejde sie do tesciowej , zobacze co u niej slychac. Juz planowalysmy wczoraj ,ze po niedzieli znowu pojda w ruch pierogi , tym razem chyba ruskie  :D
 W niedlugim czasie ma przyjechac meza braz , ktory mieszka w Angli wiec pomalu zrobimy male zapasy dla niego , co by takze mogl sobie troche zabrac ze soba nasza wyzerke  :D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #895 dnia: 24 Sierpnia 2007, 10:33 »
Świetne prezenty dla maluszka, szał sie powolutku zaczyna ;)

Widzę, ze nie tylko ja cierpię na "nadranną" bezsenność. U mnie to jeszcze pewnie wynik tych tropikalnych upałów, żywcem nie ma czym oddychać, nawet w nocy.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #896 dnia: 24 Sierpnia 2007, 11:47 »
o rajuuuuuuuuu jakie slicznosci  ;D ;D ;D

nic tylko kupowac te słodziaskie ciuszki :0

widze ze czas szybko leci ty juz prawie na koncowce jestes :mdleje:

powodzonka :ok:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #897 dnia: 24 Sierpnia 2007, 11:52 »
Sliczne ciuszki !!!

Jagna nie wpadla w szal  ::) ona poprostu kupuje bo juz coraz blizej i najwyzszy czas no nie???  :P

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #898 dnia: 25 Sierpnia 2007, 21:13 »
Jagus ciszki jak zwykle przecudne  :D
Chwała za laptopy - tez często wykorzystuje jego mozlwiosci  ;)

ps. Jagus czy  wtym nr M jak mama jest płytka z 3 trymkiem ::) ??

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #899 dnia: 25 Sierpnia 2007, 21:44 »
~monika~ Tajusia olkahof Vall   witam Was serdecznie  :hello: :hello: :hello:

U mnie ostatni jest wszystko na wariata  :mdleje:

W piatek  juz czesc rzeczy popakowalismy a dzis od samego rana wywozilismy nasze meble i je tu skrecalismy  8)  troche juz poukladalam a reszte bede ukladala w tygodniu  8)
   Od wczoraj zauwazylam u siebie opuchniete stopy  :o jestem padnieta choc niewiele robie ale ta przeprowadzka mnie wymeczyla  :mdleje:
  Jutro jedziemy z tesciowa do babci wiec bedzie dzien rodzinny bo i jeszcze dojadzie rodzinka ze Stargardu wiec bedzie gwarno ale mysle ,ze symaptaycznie  ;D