Autor Wątek: Jagna77 zafasolkowala :)  (Przeczytany 69262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Odp: Jagna77 zafasolkowala :)
« Odpowiedź #750 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:34 »
AGULA brzusio wyglaskany , robie to codziennie wieczorem przed snem i wtedy maluszek mnie super kopie  :D

Vall ostatnio serduszko bije tak samo co miesiac  :) a test na obciazenie glukoza mam zrobic do nastepnej wizyty i to najlepiej na czczo choc czytalam rozne opine na necie .

olkahof ciesze sie ,ze i Ty sie cieszysz ze mna  :)

Polezalam sobie , brzusio wyglaskalam i posieczylam sie jak mnie pokopal babelek .  Jakos mi sie spac nie chce , jest tak duszno a ja jutro od samego rana mam tyle spraw do zalatwienia i pobiegam sobie , chco pogoda nie bardzo mi na to pasi ale mus to mus  :)

oki doki zmykam :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #751 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:36 »
a test na obciazenie glukoza mam zrobic do nastepnej wizyty i to najlepiej na czczo choc czytalam rozne opine na necie .

Ja tez mam zrobic ten test. Tylko nie wiem czy tę glukozę kupuje się samemu w aptece czy podają i trzeba wrócić za godzinę na pobranie krwi?

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #752 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:41 »
gosiaczekk z kazdym laboratorium jest inaczej wiec warto sie tam dowiedziec . Wiem ,ze przychodzi sie i wtedy pobieraja nam krew do badania i wtedy dopiero wypijamy glukoze i po godzinie znowu nam pobieraja krew . Najlepiej jest nic nie jesc ani pic miedzy pierwszym a drugim pobieraniem krwi aby nie zafalszowac wyniku.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #753 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:44 »
 cos takiego znalazłam:
Każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #754 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:47 »
Ja sie dzis pytalam poloznej i mi powiedziala ,ze tzreba byc na czczo , aby wynik byl wiarygodny. Ja jestem w grupie ryzyka ze wzgledu na to ,z eoboje rodzice sa cukrzykami , wiec wole miec 100% pewnosci co do prawdziwego wyniku.

Z reszta jak pierwszy raz sie robilo krew na glukowe tez tzrebabylo byc na czczo.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #755 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:52 »
może i tak - tylko jak ja wytrzymam na czczo tam czekać godzinę między jednym pobraniem krwi a drugim. ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #756 dnia: 8 Sierpnia 2007, 22:52 »
Ja dzis nawet ie zauwazylam ,ze ....................

Jestem zona juz 4 miesiace   :skacza: :skacza: :skacza:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #757 dnia: 9 Sierpnia 2007, 09:27 »
Ja dzis nawet ie zauwazylam ,ze ....................

Jestem zona juz 4 miesiace   :skacza: :skacza: :skacza:

No to gratuluje 4-miesięczniny  :Daje_kwiatka:

ps,. a co do glukozy to własnie nie wiem czy robic teraz czy nie  ::) - moja gin. jeszcze nie kazała na tą wizyte next week - bedzie to 24 tc; ale wczoraj na usg inna kobietka (moja pani na urlopie) powiedziała, ze nalezy juz koniecznie na nastepną.. wiem że sa różne szkoły..i w sumie..pewnie będe się 3mac mojej gin, co?? i wstrzymam sie az ona kaze?? Jak myslisz?? 

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #758 dnia: 9 Sierpnia 2007, 09:56 »
mnie też czeka test z glukozą - tyle, ze o ile dobrze pamiętam to gin mi kazał zrobić test z dawką 75  ??? ???
na wizytę mam iśc pod koniec miesiaca więc jeszcze do niego zadzwonię i sie dowiem dokładnie.
wiecie mi sie wydaje ze na ten test trzeba być na czczo - to w koncu badanie pozoimu cukru

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #759 dnia: 9 Sierpnia 2007, 10:25 »
Jagna gratuluję 4 miesięczkniówki!!
Co do badania glukozy to również słyszałam że trzeba być na czczo i to nie jest ważne czy z obciązeniem czy też nie!! Wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny!!!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #760 dnia: 9 Sierpnia 2007, 12:25 »
gosiaczekk z pewnoscia wytrzymasz ta godzinke pomiedzy jednym a drigim pobraniem  :ok:

Vall test na obciazenie glukoza jest robiony miedzy 24tc a 28tc wiec sama najlepiej powinnas wiedziec kiedy Ci pasuje , jest na to przeciez 4 tygodnie wiec spokojnie sobie zrobisz :)
 Ja aktualnie jestem w 25tc i teraz spokojnie sobie zrobie , najwazniejsze abym zdazyla to zrobic do 28tc.

Anusia-szczecin troche sie dziwie dlaczego odrazu masz 75g  :drapanie: myslalam ,z ejesli cos nie tak wychodzi z 50g wtedy powtarzaja ale juz z 75g glukozy  :drapanie: troche to dziwne , choc nie sadze aby lekarka sie pomylila co do gramatury  :drapanie:

kurczaczek83 dokladnie tak jak piszesz kochana  :)

Tak  dziekuje za odwiedzinki kochane  :uscisk: :skacza:

ja dzis padam ze zmeczenia , tyle sie nalazilam  :) Na dodatek jutro ponownie musze isc do ZUSu bo jeden papierek z przychodni nie mial pieczatke zakladu i musialam sie dzis ponownie tam pokazac po ta pieczatke ale juz nie mialam sily dreptac spowrotem do ZUSu , wiec spokojnie pojde sobie jutro.
 Kadrowa na miejscu mi powypelniala dokumenty , byla nwet mila i zaprosila mnie do kasy aby mi wyplacili roznice z ostatniej pomniejszonej wyplaty  :) Odwiedzilam dziewczyny , pogadalam sobie  z nimi  :D ;D no i do przychodni poszlam po ta pieczatke  :D Juz wszytsko mam ale musze jutro doniesc ten jeden papierek.
 Na tych dokumentach,ktore wypelnia lekarz zaznaczyli mi ,z enie moge sie stawic osobiscie na komisji wiec nie bede musiala sie fatygowac do Szczecina , nie maja mnie prawa wzywac  8) :D

Zauwazylam ,ze mam glupie szczescie jak musze cos zalatwiac i tzreba sie z domu ruszyc wtedy sa upaly i jest duchota  :mdleje: ale jak teraz to zalatwie to nie bede sie martwila czy nic nie przegapilam.

Pozdrawiam  :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #761 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:46 »
 Tak wiec sprawy papierkowe juz mam zalatwione. Wycieczka do ZUSu odbebniona  :) Zostawilam ten statni swistek z piecztka z przychodni , babka sprawdzila wszystko i przekaza to do ZUSu w Szczecinie i mam czekac na komisje ale jak zobaczyla ,ze mam zaznaczone przez lekarza ,z enie moge byc wezwana na komisje to stwierdzila ,ze sprawa bedzie zalatwiona zaocznie i tylko mam czekac na decyzje z ZUSu  :D

Bylam w aptece po leki , dostalam recepte na 3 op Luteiny a na paragonie zauwazylam ,ze zaplacilam tylko za 2 op i oczywiscie kwota zryczaltowana , dokupilam no-spe i aspargin .

Najgorsze ,jest to ,ze nigdzie u nas nie moge dostac Ziajki  :-\ juz bylam w tylu sklepach i aptekach , narazie nie moge jej dostac a jakos przez internet nie nie chcialabym kupowac kosmetykow , nie mam do tego zaufania  :( Juz nawet szukalam na allegro i znalazlam , tam jest .

A Wy dziewczyny w jakich sklepach kupowalyscie Ziajke ?? Moze poprosze meza jak bedzie wracal z pracy to niech sie rozejrzy po drodze w Szczecinie .

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #762 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:50 »
Jagus - ale z ta komisją to słyszłam, ze raczej cieżarówek tak czy siak nie wzywają..bo co moga stwierdzic - tym bardziej ze wśród lekarzy orzeczników..w zależności kto ma dyzur - może byc np pediatra, albo ortopeda  :D
Wtedy jeśli wezma to ocena odbywa sie tlyko po tym- że "oo jest brzuch, jest ciąza"  ;D

A tak  to gratuluje ze masz za soba ta papierologie ja zaczynam od next week :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #763 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:55 »
No ja sie ciesze ,ze mam to z glowy .

Wiem ,z ei tak nam musza przyznac ten zasilek ale ciesze sie ,z enie bede musiala sie tluc autobusem do szczecina bo maz bedzie w pracy a ja sama musialabym sie tam doczolgac  ;D :D wiec mi jest na reke , ze lekerka zaznaczyla ,z enie moge byc wezwana na komisje  :D

Zapomnialam Wam napisac ,ze mezus wczoraj wieczorem spotkal sie z naszym wspolnym kolega u niego w sadzie i naprzywozil mi swiezych owocow , jabluszek , gruszek i takich wielkich sliwek (odmiana jak wegierki) Od wczoraj sie nimi zajadam  :D

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #764 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:40 »
Jak ja bym zjadła gruszkę....chyba do warzywniaka trzeba skoczyć... :hmmm:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #765 dnia: 10 Sierpnia 2007, 21:06 »
 Po kolacji takze sie obzarlam sliwkami  ;D  Wczesniej mialam nieziemska ochote na zimne kakao  8) ma nadzieje ,ze mnie nie pogoni  ;) :D

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #766 dnia: 10 Sierpnia 2007, 23:19 »
No kochana taka mieszanka hoho ja już bym biegła  :tupot:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #767 dnia: 11 Sierpnia 2007, 00:09 »
Jaguś kochana w końcu moge spokojnie coś napisać bo normalnie to ledwo czytać nadąrzam :)

Brzuszek ślicznym, mąż widąć po zdjęciach ubawiony po pachy, super że na wizycie wszystko ok i że jesteś już pewna gdzie rodzić, glukozy nie zazdroszcze i wiem z doświadczenia że co lekarz to inna szkoła. Przy Kasi wogóle nie robiłam.

Sciskam Cię mocno i czekam na jakieś wieści zakupowe, masz coś na oku?

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #768 dnia: 11 Sierpnia 2007, 05:32 »
 Dzien dobry kochane foremki  :D ;D

No kochana taka mieszanka hoho ja już bym biegła  :tupot:

Nie uwierzysz ale nic mnie nie ruszylo  8) :o Teraz sobie zrobilam kawe zbozowa pol na pol z leczkiem , moj ulubiony napoj na sniadanko  :)

rybkawiedenka witam Cie serdecznie w moim watku. Doskonale Cie rozumiem z brakiem czasu  tak podziwiam Was ,ze macie tyle czasu na forum przy malutkich dzieciach .

Jak narazie caly czas przegladam na necie ale ciuszki to chyba sie wybierzemy do hurtowni i kupimy za jednym zamachem  :) Jakby co listy zakupowe juz dawno mam wydrukowane tylko ciagle cos dopisze albo cos wykresle  ;) :D

Dobra zmykam spokojnie poczytac co innych sie dzieje  :D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #769 dnia: 11 Sierpnia 2007, 08:26 »
Jak narazie caly czas przegladam na necie ale ciuszki to chyba sie wybierzemy do hurtowni i kupimy za jednym zamachem   Jakby co listy zakupowe juz dawno mam wydrukowane tylko ciagle cos dopisze albo cos wykresle 

podziwiam cierpliwośc :)

a kiedy zabierzecie sie za "sprawunki" :) ??

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #770 dnia: 11 Sierpnia 2007, 08:58 »
Mysle ,ze we wrzesniu i pazdzierniku a listopad bede juz tylko czekala . Chyba ,ze cos wypadnie extra potzrebnego to bedzie musial maz zakupic  ;) :D

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #771 dnia: 11 Sierpnia 2007, 09:20 »
Jaguś a Ty spać nie możesz??? Co Ty robiłaś o 5.32 na forum??? :hmmm: :skacza:

Ja w Pyrzycach lubię ten sklep niedaleko rożna węglowego- ,,Oleńka" mają tam baaardzo duży wybór, a ceny?? Niektóre tańsze niż na allegro lub w hurtowni (no chyba,że w hipermarkecie jest jakaś promocja ), bo np. bodziaki kupowałam tam za 6.70 :shock:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #772 dnia: 11 Sierpnia 2007, 14:06 »
Właśnie Jaguś,co Ty robisz po 5 rano na necie? ;D Spij i wypoczywaj!!Potem bedziesz wstawała!hiihi

Jeżeli chodzi o test na glukozę, to ja wg zaleceń ginekologa badanie robiłam w 25 TC!nie musiałam być na czczo (chociaż w  labolatorium wymagali :) , ale posłuchałam się Ginki  ;) ) Niepotrzebnie też zakupiłam glukoze w aptece bo akurat w labolatorium posiadali.
Polecam wam zabrać ze sobą plasterek cytryny i wycisnąć do tego "pysznie" słodkiego napoju!!Naprawdę poprawia smak przez co łatwiej się pije i co ważne cytrynka jest dozwolona!!!
... Nie mogłam opuścić labolatorium i musiałam tam siedzieć przez godzinkę! Przed wypiciem glukozy pozwolono mi jedynie wyskoczyć  do kiosku po gazetę! :D
Krew pobierano przed wypiciem i godzinkę po!

Pozdrawiam!!!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #773 dnia: 11 Sierpnia 2007, 20:48 »
Lea AGULA dziekujemy za odwiedzinki  :)

Maz tak caly tydzien wstaje do pracy  4:30 wiec i ja juz mam taki swoj budzik , ze mi sie spac nie chce  :D Posiedze sobie spokojnie 2 godzinki na forum a pozniej spowrotem na drzemke  :D ;D

AGULA wlasnie chyba w poniedzialek rano pojde i po drodze kupie sobie gazetke zeby mi sie nie nudzilo i cytrynke (przekroja mi w sklepie na pol) to sobie ja wcisne  :D

Dzis maz mnie zabral na mala wyprawe po sklepach dzieciecych. No i pierwsze male zakupy sie odbyly , pochodzilam sobie i popatrzylam na asortyment i ceny.Wreszcie  zakupilam sobie Ziajke bo u nas nie moglam jej dostac :)

Fotki z zakopow wkleje dopiero w poniedzialek jak bede miala wiekszy dostep do netu i czas spokojnie zrobic fotki. Dzis padam ze zmeczenia  :mdleje:

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #774 dnia: 12 Sierpnia 2007, 13:42 »
hej Hej Jaguś!
Pozdrawiamy i czekamy na fotki!
Miłego Dnia! ;D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #775 dnia: 12 Sierpnia 2007, 15:02 »
AGULA dziekujemy za odwiedzinki  :)

Fotki beda jutro , rano chyba pojde na test z glukoza a pozniej zrobie Wam fotki.

Offline AGULA

• entuzjasta
« Odpowiedź #776 dnia: 12 Sierpnia 2007, 16:14 »
Idź idź Kochanieńka!
Nie zapomnij o cytrynce!!!
Na fotki poczekamy!!!Ucaluj brzusio od Kamilki i Cioci Agi ! ;D
POZDRAWIAMY! :id_juz:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #777 dnia: 12 Sierpnia 2007, 20:35 »
no to czekam na fociaki zakupów  ;D
ale jestem ciekawa na co sie skusiłas na początek  ;)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #778 dnia: 12 Sierpnia 2007, 20:38 »
Doslownie pare rzeczy a mialam sie  tylko najpierw rozejrzec  ;) :D ale rzeczy dla maluszkow sa takie urocze  8) ;D

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #779 dnia: 12 Sierpnia 2007, 20:44 »
:D ale rzeczy dla maluszkow sa takie urocze  8) ;D

:hahahaha: :hahahaha: :hahahaha: