Olucha z całym szacunkiem a kto może Ci na 100% powiedzieć co jest bardziej szkodliwe? Jeżeli będziesz pić alkohol w ciąży możesz ale nie musisz zaszkodzić dziecku - Twój wybór, leków raczej nie bierze się z wyboru tylko z musu. Nie znam nikogo, kto dla własnego kaprysu bierze fenaterol, nie słyszałam też nigdy o tym aby jakikolwiek lekarz kazał zamiast niego pić czerwone wino. Leki bierzesz jak musisz ( i to takie które przepisuje lekarz i które są możliwie bezpieczne w ciąży), wino pijesz jeżeli chcesz, to jest podstawowa różnica. Co bardziej lub mniej zaszkodzi?? Nikt nie udzieli odpowiedzi, tak jak nikt Cię nie zapewni, że coś jest w 100% bezpieczne. Nie wiem tylko jak matki dzieci z FAS mogą żyć z poczuciem winy, bo jakby nie było to one doprowadziły swoje dzieci do takiego stanu, i wcale nie trzeba pić w ciąży nałogowo aby dziecko miało problemy, a FAS często wychodzi dopiero kiedy dziecko jest w wieku szkolnym. Ja biorąc w ciąży fenatero czułam się fatalnie ale nie myślałam o tym, czy może zaszkodzić dziecko w znaczny sposób, ponieważ wiedziałam, że to jedyny sposób abym nie urodziła wcześniaka, który byłby narażony na gorsze komplikacje. Tak jak napisała Gosiaczek80, jest to wybór mniejszego zła.