Szczerze, nie widzę sensu podawania sztucznego, jeśli cyce pełne, jak również ściągania i podawania z butli, może to prowadzić w rezultacie do przekarmienia, jak ona z cyców się najada, to po co.
Dziecko z cyca zje dokładnie tyle ile mu potrzeba nie mniej i nie więcej, pod jednym warunkiem mleko tam musi być. Ale jak Ci ładnie przybiera, to znaczy ze mleczko jest. Ja ściągam dwa razy na dobę tylko i wyłącznie w celu stymulacji laktacji i mała butle z maminym mleczkiem dostaje tylko raz na dobę, bo pod wieczór nie stacza jej żeby się najeść przed snem.
A co do sztucznego to mam wrażenie ze jesteś zmęczona tym karmieniem cycowym, przestań często odciągać zrobi Ci się od razu więcej czasu, albo zostaw sobie tylko nocne cycowanie. Choć ja uważam, ze jak z laktacja nie ma problemów to dla zdrowia dziecka jak również w celu zaoszczędzenia sobie roboty (gotowanie wody, podgrzewanie ...) najlepiej karmić jak najdłużej a min. do 6 m-cy. A jak masz już dość to nie ma również sensu robić coś na sile bo wtedy ani dziecko ani ty nie będziecie mieli z tego radości.