Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #1770 dnia: 13 Maja 2021, 10:08 »
Nauczycieli szczepią Astrą. Nie mogliśmy wybrać szczepionki. Ty możesz.

Ja dzieci zaszczepię. Szczepiłam wszystkim i żyją. Nie chorują. Nawet ospy nie miały.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1771 dnia: 13 Maja 2021, 10:12 »
Martka przechodzą kiepsko, bo boli ręka albo łamie w kościach? No bez przesady.....
Chyba nie musiałaś się martwić o bliską osobę chorą na covid, że masz takie podejście.... I tego ci zazdroszczę...

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1772 dnia: 13 Maja 2021, 10:20 »
Właśnie, zgadzam sie z Darudą.
A mnie zdecydowanie przekonują badania i statystyki. Moim rodzicom i teściom udało się nie zachorować, wolałabym nie sprawdzać jakby znieśli. Sama do dzisiaj walczę z powikłaniami po chorobie, a zniosłam stosunkowo lekko. Wolałabym chorować 2-3 dni po szczepionce, niż znosić powikłania covidu. Ale rozumiem, że każdy ma swoje prawo, cieszę się, że moi bliscy zaszczepieni mają ogromną szansę, żeby przejść chorobę lekko lub wcale i nie walczyć z powikłaniami. Świata się nie zmieni dziewczyny. Zawsze ktoś będzie się wyłamywał.

Przekonują mnie badania. Cytując lekarza Fiałek
Wyniki, które Wam tutaj przedstawię, są fantastyczne! Skupię się na grupie osób, tzw. fully vaccinated, czyli w pełni zaszczepionych (osoba, która otrzymała 2 dawki preparatu mRNA przeciw COVID-19 i od podania II dawki minęło minimum 14 dni):
-ochrona przed zakażeniem tzw. brytyjskim wariantem SARS-CoV-2 (B.1.1.7): 89,5 proc.!
- ochrona przed zakażeniem tzw. południowoafrykańskim wariantem SARS-CoV-2 (B.1.351): 75 proc.!
-ochrona przed ciężkim/krytycznym/śmiertelnym przebiegiem COVID-19 wywołanym przez tzw. brytyjski wariant SARS-CoV-2 (B.1.1.7): 100 proc.!
-ochrona przed ciężkim/krytycznym/śmiertelnym przebiegiem COVID-19 wywołanym przez tzw. południowoafrykański wariant SARS-CoV-2 (B.1.351): 100 proc.!
-ochrona przed ciężkim/krytycznym/śmiertelnym przebiegiem COVID-19 wywołanym przez jakikolwiek wariant SARS-CoV-2: 97,4 proc.!

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1773 dnia: 13 Maja 2021, 10:36 »
Martka przechodzą kiepsko, bo boli ręka albo łamie w kościach? No bez przesady.....
Chyba nie musiałaś się martwić o bliską osobę chorą na covid, że masz takie podejście.... I tego ci zazdroszczę...

Wyobraź sobie, że  nie tylko ból ręki.  Znam osobe, która trafiła do szpitala w ciężkim stanie. Pani od ang przez kilka dni nie mogla wstać z łóżka. I wiele tym podobnych.

Moi teściowie przeszli covid bardzo lekko,  teść z astmą i rakiem płuc również. Taka straszna choroba powinna go pokonać, a jednak nie.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1774 dnia: 13 Maja 2021, 10:46 »
Ale pokonała wielu z naszych bliskich..... Szczepionka jeszcze bliskich nie pokonała....

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1775 dnia: 13 Maja 2021, 10:51 »
Przecież nie bronię sie Wam szczepic.   sie nie wtracam.  Wasza sprawa.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1776 dnia: 13 Maja 2021, 10:53 »
Jedno mnie ciekawi. Katastrofa w Czernobylu. Matki  zjawiły się z dnia na dzień w przychodniach, by podać dzieciom płyn lugola. Nie było protestów. Nikt nie podważał skuteczności.
Teraz co drugi to lekarz z dyplomem Googla. Specjaliści z memologii.
Przeciwnicy maseczek, szczepień.
Internet robi ludziom wodę z mózgu.
Fakt, źle się czułam po 1 szczepieniu, po 2 lekkie zmęczenie. Ale warto było. Żyjemy w XXI wieku. Medycyna jest na wysokim poziomie. Niektórzy cofnęli się do średniowiecza. Ale to ich wybór. Współczuję.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1777 dnia: 13 Maja 2021, 11:05 »
A na Covid zmarł mój teść i kolega z pracy. Żałuję, że nie doczekali szczepienia.

Mimo wszystko życzę jednak tym niezasczepionym ( z powodu: bo nie), żeby nie zachorowali, ale poszli po rozum do głowy.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1778 dnia: 13 Maja 2021, 11:14 »
Każdy ma wybór. Nie ma co przekonywać. U mnie wieksza część rodziny i znajomych się szczepi. Fajnie,bo zwiększamy swoje bezpieczeństwo. Ja na początku nie byłam przekonana do szczepienia, czas mnie przekonał. I mam nadzieję, że to dobra decyzja. Argumenty Marty mnie nie przekonują. Ale Justyny już tak. Każdy decyduje o sobie,na całe szczęście.
Natalka 4.11.2012

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1779 dnia: 13 Maja 2021, 11:20 »
U mnie niestety dużo osób z rodziny się nie szczepi ale są akurat tacy którzy i tak się wkońcu zaszczepią bo będą chcieli móc wyjeżdżać zagranicę lub chodzić na koncerty. A rozrywka przekonuje ich niestety bardziej niż życie ludzkie...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1780 dnia: 13 Maja 2021, 11:25 »
Pytalyscie czemu ktoś się nie szczepi, macie odpowiedzi i od razu najazd - dajcie już spokój. Niech każdy robi co chce.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1781 dnia: 13 Maja 2021, 11:33 »
Żaden najazd. Zwykła dyskusja. Jest akcja to i jest reakcja.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1782 dnia: 13 Maja 2021, 11:40 »
A jakie macie argumenty za nieszczepieniem?
nie czuję potrzeby ani zagrożenia covid. Moja cała rodzina się nie szczepi. Rodzice mają poważne choroby więc boją się szczepionki i powikłań. Są na co dzień ostrożni i do tej pory nie zachorowali, ani ja im nie przyniosłam. Tata był nawet na operacji w szpitalu niedawno i też się nie zaraził. To musi być podatny grunt. Uważam, że to podobnie jak z rakiem. Jeden zachoruje i wyjdzie bez szwanku, drugi niestety nie.

Nie mam przeciwciał więc nie chorowalam na covid. Teść mieszka z Nami i jest po chorobie, nawet nie wie kiedy chorował.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1783 dnia: 13 Maja 2021, 12:03 »

Nie sądzę. Szczególnie te teksty życzenia rozumu itp.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1784 dnia: 13 Maja 2021, 12:09 »
Pytalyscie czemu ktoś się nie szczepi, macie odpowiedzi i od razu najazd - dajcie już spokój. Niech każdy robi co chce.

Dokładnie!!
Nie warto odpowiadać.
A moje powody wcale nie są bo nie. Nigdy tak nie napisałam.
Kończę temat.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1785 dnia: 13 Maja 2021, 12:52 »
Covid ma tą wyższość nad innymi chorobami, że nawet osoby zaszczepione mogą zarażać nadal i ludzie, którzy nie są zaszczepieni mogą czuć się bardziej zagrożeni (aniżeli chodzi o inne choroby). Dzięki temu, że większość społeczeństwa jest wyszczepiona antyszczepionkowcy nie chorują np. odrę. To dzięki nam, świadomym ludziom.

W przypadku COVID, zaszczepieni będą bardziej bezpieczni. Przejdą COVID lżej (choć niektórzy, jak zawsze mogą zkonczyć życie na tej chorobie bez względu na wszystko).

Ja się cieszę, że moja rodzina i znajomi są/będą zaszczepieni bo będę czuła się bezpiecznie w gronie znajomych, a nie ukrywam, że mamy takich gdzie często u siebie śpimy itp. lub wyjeżdzamy na wspolne wyjazdy.
Mam natomiast obawy przed pojściem na koncert itp czyli tam gdzie tego dystansu nie ma.

Ostatnio w Brennej, jak zeszlismy z gór i zobaczyłam tłumy, to założyłam maskę i jak najszybciej poszłam do samochodu, źle się czułam wśród chmary ludu....

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1786 dnia: 13 Maja 2021, 12:59 »

Ania, chodzi też o to żeby nie powielać i nie rozpowszechniać bzdur na temat szczepień, choćby to, że większość je źle przechodzi. To po prostu bzdura i kłamstwo, do tego szkodliwe w przypadku osób, które się wahają.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1787 dnia: 13 Maja 2021, 13:00 »
Ja dziś mam szczepienie o 15;10...mimo że wcześniej byłam na nie tak. Teraz ide

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1788 dnia: 13 Maja 2021, 14:03 »
Na tym forum zawsze tak było że jak ktoś miał inne zdanie od większości to było źle.

Znam masę ludzi którzy się szczepić nie będą, nie oceniam. Każdy ma do tego prawo.

Ja mam termin w sobotę idę się szczepić tylko i wyłącznie ze względu na mamę z którą mam kontakt codziennie, być może raz to przeszłam a nie chce jej więcej narażać. To jest mój jedyny w sumie powód.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1789 dnia: 13 Maja 2021, 14:14 »
A co do szczepienia dzieci
Oliwia będzie zaszczepiona ale tylko w przypadku kiedy będzie to jakiś wymóg do dostania się do państwowego przedszkola w innym przypadku nie mam zamiaru szczepić.

Adaś jeżeli będzie to zwiazane z tym, że warunkiem uczestnictwa w lekcjach stacjonarnie będzie szczepienie to tylko i wyłącznie wtedy zostanie zaszczepiony. Wiem że nigdzie nikt nie napisał o takiej możliwości ale biorąc pod uwagę nasz rząd i ich pomysłu można się spodziewać wszystkiego.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1790 dnia: 13 Maja 2021, 14:55 »

Nie sądzę. Szczególnie te teksty życzenia rozumu itp.
dokładnie... I współczucia decyzji itd... to każda indywidualna sprawa czy chce się szczepić czy nie. Taka sama jak czy ktoś się leczy tym czy tamtym.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1791 dnia: 13 Maja 2021, 14:58 »
Dla mnie głupim argumentem za szczepieniem jest np. że ktoś chce na wakacje polecieć/pojechać...  ::)

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1792 dnia: 13 Maja 2021, 15:11 »

Ja mam termin w sobotę idę się szczepić tylko i wyłącznie ze względu na mamę z którą mam kontakt codziennie, być może raz to przeszłam a nie chce jej więcej narażać. To jest mój jedyny w sumie powód.

Ada przepraszam, nie chce Cię urazić, ale to jest argument nie mający oparcia w faktach. Szczepienie nie uchroni Cię przed chorobą i przed tym czy zarazisz mamę jak zachorujesz(Zwłaszcza jak po szczepieniu przejdziesz to mega lekko albo bez objawów). Szczepienie natomiast z dużą dozą prawdopodobieństwa uchroni Twoją mamę jak się sama zaszczepi.

Ja tam mam generalnie w pompie czy ktoś się szczepi czy nie. Znam jedną osobę która nie chce i jedną która nie może. Ale nic mi do tego, jak mowie zawsze znajdzie się ktoś kto będzie na nie.
Jestem natomiast zła, że Polska nam to ozdrowieńcom ogranicza. WHO i CDC zaleca szczepienia już po 14 dniach od przechorowania. Tymczasem nam pozwalają po 3 miesiącach podczas gdy jest coraz więcej wieści, że reinfekcja pojawia się nawet po 6 tygodniach. W zasadzie może być tak, że teraz już nie mam przeciwciał, a nie mogę się ochronić szczepieniem.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #1793 dnia: 13 Maja 2021, 15:19 »
Nie chciałam się szczepic, zachorowałam, przeszłam ciężko naszczescie byłam w domu i w ostatnim momencie lekarka prywatną przepisała bardzo mocne sterydy, miałam już duszności...płakałam i zegnalam się że światem. Blagalam męża by mi pomógł...myślałam co z dziećmi...po 20 dniach wirus odpuścił A ja stanęłam w końcu  A nogach...nikomu tego nie życzę, ale wiem jedno że gdy będę mogła się zaszczepić to to na pewno zrobię.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1794 dnia: 13 Maja 2021, 15:21 »
W zasadzie może być tak, że teraz już nie mam przeciwciał, a nie mogę się ochronić szczepieniem.
zrób przeciwciała i będziesz wiedzieć na czym stoisz.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1795 dnia: 13 Maja 2021, 15:26 »
Ja przeszłam, ale łagodnie. Po prostu zatoki. Moja mama przeszła, jest po zawale, ma cukrzyce. Była po prostu chora jak co roku choruje. Mój mąż to samo, kilka dni przeziębienia, dzieci przeszły bezobjawowo.

Tesciowa się zaszczepiła, teść nie i nikt nikogo nie przeciąga na swoją stronę.

Ja nikogo nie namawiam do szczepienia, nikomu nie odradzam, niech każdy robi co chce.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1796 dnia: 13 Maja 2021, 15:58 »
W zasadzie może być tak, że teraz już nie mam przeciwciał, a nie mogę się ochronić szczepieniem.
zrób przeciwciała i będziesz wiedzieć na czym stoisz.
taka informacja mi niewiele da. i tak jak mi nie wyjdą przeciwciała nie mogę się zaszczepic i nie mogę siedzieć w domu zeby się od nikogo nie zarazić.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1797 dnia: 13 Maja 2021, 18:32 »
Moja mama też się będzie szczepić.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1798 dnia: 13 Maja 2021, 19:04 »
U mnie niestety dużo osób z rodziny się nie szczepi ale są akurat tacy którzy i tak się wkońcu zaszczepią bo będą chcieli móc wyjeżdżać zagranicę lub chodzić na koncerty. A rozrywka przekonuje ich niestety bardziej niż życie ludzkie...

Rozrywka to część ludzkiego życia. Wyjazdy, koncerty (mamy bilety na Kiss, Gunsów, Iron Maiden :) ), spotkania ze znajomymi - nie wyobrażam sobie bez tego życia. I zaszczepiłam się także między innymi z tego powodu.

Dziwi mnie też argument wielu osób, że szczepionki powstały za szybko, bez wieloletnich testów - ludzie, mamy XXI wiek. Tylko  się cieszyć, że medycyna jest tak rozwinięta. Latamy na Księżyc, przeszczepiamy serce, płuca, kończyny, twarz.... wymyślamy szczepionki w kilka miesięcy. Tylko cię cieszyć. Ale niektórzy nadal woleliby chodzić do przysłowiowego kowala-dentysty.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1799 dnia: 13 Maja 2021, 20:23 »
Dla mnie to jednak poważny argument, że te szczepionki nie są tak długo testowane jak pozostałe... A i te "zwykle" mogą siać spustoszenie w organiźmie, więc skąd pewność że te nie będą. Nawet antybiotyk szkodzi i po nim trzeba pół rocznej suplementacji probiotykami.