Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 210000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #480 dnia: 21 Kwietnia 2020, 11:20 »
Te maski wymyślił lekarz, który ma świadomość, że to nie działa, brak słów...
Nie mam maski i nie zamierzam nosić.
Mam za to komin do biegania więc sobie zasłoniłam wczoraj na pare min w sklepie, ale szybko zdjęłam. Nie da sie tak żyć.
I chyba oszaleli, żeby tak było rok czy 2.
1 raz w życiu zaczynam żałować, że wróciłam do Pl i nie zostałam w Nl.

Działa w jakimś stopniu, w zależności jaką masz maskę. Głównie je nosimy po to, aby chronić innych przed tym, że sami możemy nie wiedzieć czy jesteśmy zakażeni.

Nie rozumiem Was, noszenie maseczki to jest tak ogromne poswięcenie? Jeszcze chwila i na świecie będzie taki smog, że nie wyjdziemy bez maski z domu, zapewniam.
Dzięki koronie, mamy czystsze powietrze więc albo Bóg, albo natura wie co robi.

Ludzie w Azji, gdzie jest wilgotność 99% i temperatura min 25 stopni chodzą w maskach, nie od dziś i żyją.

Do wszystkiego idzie przywyjknąć, do masek też. Mój 4 latek nie ma problemu z chodzeniem z maską, a mają dorośli. No proszę Was.
Czasami nie rozumię ludzi. Wiem, że siedzenie 8 h w pracy w masce jest małokomfortowe, ale są gorsze rzeczy na świeci niż marudzenie, że muszę założyć maskę i nie wyjadę na wczasy. To takie polskie. Zawsze źle.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #481 dnia: 21 Kwietnia 2020, 11:41 »
Anusia brawo, wyjęłaś mi to z ust.

W ogóle jak widzę te wszystkie teorie spiskowe, albo bagatelizowanie, że to jest jak grypa i że więcej ludzi umiera na raka to nie wiem czy śmiać się czy płakać. To jak w tym memie, że Godzilla atakuje miasto, uciekajcie! Na to odpowiadają, że spokojnie i bez przesady, zabiła dopiero 145 tys ludzi, a na raka co roku umiera ponad 9 milionów  ::)

Mi też się ciężko oddycha w maseczce, ale po prostu poszukam innej, w której będzie trochę lepiej i tyle. Mamy nową rzeczywistość i chcąc nie chcąc, musimy się jakoś dostosować żeby funkcjonować.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #482 dnia: 21 Kwietnia 2020, 12:06 »
Moje panny mają maseczki w jednorożce i wczoraj lans życia, kiedy mogliśmy swobodnie dłużej pospacerować 8)  Mi maseczka nie przeszkadza szczególnie, bo tyle do do sklepu czy na spacer da się wytrzymać. Współczuję wszystkim, którzy całe dnie muszą być zabezpieczeni.

Mój R. walczy od niedzieli z mega anginą. Gorączka dopiero dziś spadła poniżej 39, a sięgała nawet 41.
Z jednej strony dobrze, że to nie wirus, ale nawet nie potrafię sobie wyobrazić cierpienia ludzi, którzy muszą być z jego powodu hospitalizowani i nie mają wsparcia rodziny...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #483 dnia: 21 Kwietnia 2020, 13:50 »
Ja mam okulary i w maseczce daje radę, moja Nati też nosi i nie marudzi...takze hmm brak komentarza.
I jak to nie będzie spa??? Dziewczyny...
Anusia brawo za podsumowanie w punkt!
Natalka 4.11.2012

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #484 dnia: 21 Kwietnia 2020, 20:28 »
moj 10 latek na ogródek ubiera  bo mu sie to podoba a śmiało może być bez maseczki.

My mamy to szczescie ze mieszka z nami mój tata wiec syn ma dziadka pod ręką więc namiastka dziadków jest

Od mojej "macochy" kuzynka z mężem mają wirusa. Ona na tyle ok że jest w domu a on niestety leży w szpitalu. Z oddychaniem już ma lepiej ale zaszwankowała mu wątroba...

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #485 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:12 »
Mam przyjaciółke w Niemczech i tam na plaży mnóstwo ludzi, dzieci. Szkoly zamknęli duzo później niż u nas i tak jak Kasia pisze otwierają po kolei klasami.  Oczywiście żadnych maseczek.
Troche kolezanke ponioslo. Jest zakaz chodzenia po plazy i przebywania na niej- mieszkam 40 km od morza. Znajomi byli w 2 dzien Swiat.
Co do szkół... jakie dlugo pozniej? 16.03 czyli tak jak w Pl.
Maseczki beda obowiązkowe od poniedzialku- tylko dlatego ze sklepy pootwierali i nie chca zeby liczba chorych sie zwiększyła.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #486 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:17 »
Ja odwiedzam rodziców raz na jakiś czas, ani oni ani my nie mieliśmy kontaktu z nikim zarażonym więc nie ma ryzyka.
W maseczce ciężko się oddycha fakt, ale współczuję naprawdę tym którzy muszą nosic całe ubranie cały dzień!!!  :'( to jest dopiero dramat.... :/ poza tym można na chwilę nos zza tej maski wychylić żeby nabrać świeżego powietrza trochę kiedy nikogo nie ma w pobliżu.  ::)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #487 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:25 »
Koleżanka mieszka nad morzem i przesłała fotki z plaży.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #488 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:40 »
W Kiel i Timmendorferstrand jest zakaz
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #489 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:56 »
Kasia a wiesz jak to wygląda np w Primark? Ja pracuję w Penneys w Irl i ciekawi mnie jak będzie wyglądało otwarcie mojego sklepu? Czy są jakieś limity?

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #490 dnia: 21 Kwietnia 2020, 22:38 »
Jutro zapytam kolezanki ktora pracuje w naszym Primarku.
Poki co sklepy otwarte takie do 800 m2. Ale np Zalando outlet( 3 piętra) otworzyli tylko 1 i puszczają po 40 osob. Wszedzie stoja srodki do dezynfekcji- nie to ze bylam( bo ja u mamy w Hanoverze) ale moja ciocia byla( nie na zakupach tylko chciala zobaczyc na przerwie obiadowej i przy okazji rece zdezynfekować po Przerwie)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #491 dnia: 21 Kwietnia 2020, 22:55 »
Bardzo byłabym wdzięczna, bo podobno Irlandia bazuje na innych krajach z odblokowywaniem, więc warto wiedzieć co nas czeka. Oczywiście u nas może być zupełnie inaczej.. Nie widzę jakoś tego, no ale nad tym oczywiście pracują fachowcy, więc damy radę....
Na razie siedzimy w domu i dwa kilometry od niego spacer bez masek do 5 maja....

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #492 dnia: 21 Kwietnia 2020, 23:37 »
Chyba nie rozumiecie, że pisząc o kłopotach z oddychaniem przez maskę rzeczywiscie mam KŁOPOTY Z ODDYCHANIEM. Nie widzimisię i to nie jest kwestia przyzwyczajenia. Mam mimowolna reakcje nieoddychania, niczym niemowlak, który nie oddycha, gdy zakryje mu się twarz pielucha. Świadomie muszę zmuszać się do krótkich oddechow, mam wrażenie, nie nie mam tlenu, jest mi gorąco i dziś na spacerze zrobilo mi sie ciemno przed oczami.
Mój mąż i dzieci tez nie mają problemu z maseczkami, mąż to śpi z głową wcisnieta w poduszkę lub nakryty kołdra. Ja nigdy nie mogłam obwiazac się wyżej szalikiem nawet. Nie wiem, z czego to wynika, ale tak mam.
I co to za teksty, że w Chinach maski są od lat, ma mi to pomoc oddychac czy jak? Super, jeśli ktoś nie ma z tym problemu, zazdroszczę.
Najwyzej będę jak 90% społeczeństwa, z maseczka pod nosem  ::).

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #493 dnia: 22 Kwietnia 2020, 06:38 »
Selena ale chyba jak kyos ma jakies problemy zdrowotne yo nie musi nosic maseczki czu sie myle?

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #494 dnia: 22 Kwietnia 2020, 06:52 »
Wydaje mi sie ze selen mowi bardziej o problemie psychicznym przez ktory ma duzy problem z oddychaniem. To niestety nie problem zdrowotny o jakim mowia czyli astma itp. Rozumiem cie Selen w 200%. Tak jak mowisz nos maseczke jak wiekszosc pod broda bo to dla ciebie mniej szkodliwe niz np. Jak zemdlejesz na srodku ulicy.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #495 dnia: 22 Kwietnia 2020, 08:55 »
Ja mam to samo co selena...nigdy nie nosiłam golfów, szalików, jak mnie ktoś nakrył kocem czy kołdrą to od razu się dusiłam i chodzenie dla mnie w maseczce to koszmar. Najgorsze jest pierwsze 5 min...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #496 dnia: 22 Kwietnia 2020, 09:59 »
I ja mam to samo.  Od małego zadnych szalikow, golfow, apaszek , bandam czy co tam innego. Wczoraj bylam z synem na rowerze i ciemno przed oczami, szum w uszach. Nie mam zamiaru nosić na dworze.  Jak wejde do sklepu na te parę minut założę i tyle.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #497 dnia: 22 Kwietnia 2020, 11:17 »
I ja mam to samo.  Od małego zadnych szalikow, golfow, apaszek , bandam czy co tam innego. Wczoraj bylam z synem na rowerze i ciemno przed oczami, szum w uszach. Nie mam zamiaru nosić na dworze.  Jak wejde do sklepu na te parę minut założę i tyle.

Jak dla mnie Marta jesteś ignorantką...i nie patrzysz na innych tylko na siebie.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #498 dnia: 22 Kwietnia 2020, 11:28 »
A nie martwi was taka reakcja organizmu na zasłanianie twarzy? Przecież to może być objaw jakiegoś schorzenia, np. na podłożu psychicznym. Bo to, co opisujecie, raczej normalne nie jest. Nie jestem lekarzem, ale nic nie dzieje się bez przyczyny. Twierdzenie, że już tak mam albo taki mój urok mnie nie przekonuje. Różne lęki, np. wysokości, to też choroby.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #499 dnia: 22 Kwietnia 2020, 11:31 »
Patka a skąd wiesz; ze nie mieliście kontaktu z nikim zarażonym? Przecież sa tez bezobjawowi.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #500 dnia: 22 Kwietnia 2020, 15:17 »
Japcio mnie nie martwi, każdy ma tam swoje schizy :D
Chodzę w tych maseczkach, jak trzeba to trzeba :D Zamówiłam sobie ładne z kwiatkami to będzie mi lepiej :D

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #501 dnia: 22 Kwietnia 2020, 15:24 »
Daruda co do Primarka. Kolezanka mowila ze do 4.05 maja na pewno zamkniete

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #502 dnia: 22 Kwietnia 2020, 16:30 »
Dzięki Kasia xxx

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #503 dnia: 22 Kwietnia 2020, 20:22 »
Patka a skąd wiesz; ze nie mieliście kontaktu z nikim zarażonym? Przecież sa tez bezobjawowi.
to w takim razie my też bezobjawowi wszyscy bo jeśli ktoś by się zaraził to objawy już dawno któryś członek rodziny by miał. Poza tym jeśli zachowa się podstawowe zasady higieny to nie ma opcji zarażenia się.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #504 dnia: 22 Kwietnia 2020, 21:44 »
Martwi mnie to, że męczę się w maseczce nawet przez krótki czas, a jakże, ale jak mam się teraz przebadać? Nie było wczesniej potrzeby chodzenia w maseczce, to nie przyszło mi do głowy, że taki problem będę miala. Ale czytalam na naukowych forach, ze nie jestem jedyna i sporo osob tak ma. Nie mam astmy.

Anusia, więcej empatii, Martka jest ignorantka, bo woli oddychac niz zemleć? Na pewno karetki ucieszą się z dodatkowych wezwan.

U mnie jest jeszcze ten problem, że ja w tej maseczce chodze, bardzo przestrzegam przepisów i walczę ze sobą i oddechem. Kolejny dzień, ze spaceru pol h wrocilam mokra i zmęczona. Do tego wczesniej nie dotykalam twarz, teraz robię to nieustannie.
Czytam jednak, ze to nie bedzie tak różowo z tymi maskami. Zwlaszcza te zwykle, nieprofesjonalne, namnazaja się na nich drobnoustroje z naszego oddechu i otoczenia i wdychamy to, zapewne wkrótce będzie więcej infekcji układu oddechowego, a nawet pogorszenia stanu cery od maską. Jedna maska na maks godzinę. Do pracy to z 7-8 będę musiała mieć?

Justys, często zmieniasz maseczki w aptece?

U mnie na mieście tlumy. U Was tez?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #505 dnia: 22 Kwietnia 2020, 21:59 »
Selena wiem co czujesz :*

U nas tez dużo ludzi i sporo tez bez maseczek albo maska na jednym uchu lub pod broda.

W sklepie nie bylam, ale siostra mowila, ze juz nie ma pilnowania ile osob wchodzi.  Nie stoi ochroniarz tylko kazdy wchodzi i w sklepie tez tłumy.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #506 dnia: 23 Kwietnia 2020, 08:16 »
Do wieksZych sklepów nie pilnują ale do mniejszych owszem przynajmniej u mnie w mieście. Wszyscy w maseczkach chodzą i płyny do dezynfekcji w każdym nawet małym sklepiku na wejściu.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #507 dnia: 23 Kwietnia 2020, 09:46 »
Apropo tych, którzy nie mogą w maskach oddychać.
Dziś na ten temat wypowiadała się pani doktor.
Głównym powodem tego jest brak wiary, że maska działa i większość, ma te powody z podłoża psychologicznego....także, dziewczyny może jak uwierzycie, to będzie się Wam lepiej oddychać.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #508 dnia: 23 Kwietnia 2020, 12:16 »
Dziewczyny, tu macie oficjalny komunikat ze strony rządowej. Ministerstwo zdrowia informuje kto NIE musi nosić maseczki.
Poczytajcie i same zdecydujcie
https://www.gov.pl/web/koronawirus/zaslon-usta-i-nos

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #509 dnia: 23 Kwietnia 2020, 12:51 »
Anusia, więcej empatii, Martka jest ignorantka, bo woli oddychac niz zemleć? Na pewno karetki ucieszą się z dodatkowych wezwan.

Nie, nie d,atego. Dlatego, że piszę, że idzie na rower, ale na pewno nie w masce....skoro jest jak jest, to może warto wstrzymać się z rowerem i iść do lasu, tam nie trrzeba mieć maski.