Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #450 dnia: 18 Kwietnia 2020, 09:35 »
Ja uwielbiam chodzić w leginsach albo dresach :D
Na początku ograniczeń siedziałam w domu i nie malowałam się, ale w końcu stwierdziłam że nie będę tak straszyć i nawet jak nie wychodzę to mały makeup robię :)
Wczoraj wyszłam do osiedlowego sklepu i pierwszy raz miałam maseczke na sobie. Moja jest fajna, bawełniana, mogę w niej normalnie oddychać na szczęście :)
Cieszę się, że zmniejszają ograniczenia, będę krócej stać w kolejce do sklepu.  ;)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #451 dnia: 18 Kwietnia 2020, 11:05 »
Mojej przyjaciolki z Dusseldorfu maz mial dzis test na Corone. Na wynik trzeba czekac 4 dni. Od trzech dni ma goraczke, kaszel raczej rzadko( w nocy). Nie chcieli go wcziraj nigdzie przyjac ( w pt lekarze oracuja do 12-13). Wczoraj dzwonil do sanepidu, a dzis dostal termin o 8:30 na test. Odbywa sie to tak, ze podjeżdża sie Autem do okienka ( jak mcDrive), biora wymaz z buzi, wypisujesz papiery i mailem ma przyjsc wynik.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #452 dnia: 18 Kwietnia 2020, 12:26 »
A moja siostra, która pracuje w aptece miała 2 razy kontakt z osobą, która wyszła z kwarantanny sobie na zakupy, (wcześniej bez maski potem w masce) wczoraj potwierdzili u tej pani koronawirusa. Policja zamknęła aptekę, zrobiono dezynfekcję. Zadzwonili do sanepidu i odpowiedź: nie było bezpośredniego kontaktu ! także nie ma kwarantanny dla pracowników. Nie wspomnę, że 2 koleżaki mają gorączkę po 38.. Także ja już z tego nic nie rozumiem...

A na zakupach byłam wczoraj po 21, ale fajnie mało ludzi ;D ale makijaż musi być ;)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #453 dnia: 18 Kwietnia 2020, 15:41 »
My dzis spotkalismy sie z moimi rodzicami na dworze na prywatnym terenie. Dzieci jak zobaczyly dziadkow to biegly do nich z placzem tak tesknily. Jak sie rozchodziliamy to byl mega placz. Przez to wszystko dzieci beda mialy zryta psyche;(

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #454 dnia: 18 Kwietnia 2020, 16:20 »
Moim zdaniem musimy się nauczyć żyć z tym wirusem...nie będzie lepiej...
Natalka 4.11.2012

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #455 dnia: 18 Kwietnia 2020, 18:21 »
My tez planujemy odwiedziny na terenie otwartym. Rodzice maja bardzo duży ogród wiec możemy zachować bezpieczną odległość,  dzieci beda mogły sie wybiegać.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #456 dnia: 18 Kwietnia 2020, 18:54 »
Moje dzieci bardzo tęsknią za normalnością. Szczególnie córka pyta kiedy skończy się koronawirus bo chciałaby do dziadków do przedszkola czy do choćby kina. Serce sje sciska

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #457 dnia: 18 Kwietnia 2020, 20:07 »
U nas to samo. Emilka nawet juz przez telefon z dziadkami niechciala rozmawiac, a Antosa plakala kilkukrotnie za dziadkami. Dlatego zdecydowalismy sie na spotkanie. W sumie i tak wszyscy pracujemy w jednej firmie, (znaczy rodzice, moj brat i maz).

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #458 dnia: 19 Kwietnia 2020, 08:20 »
W takich chwilach myślę, co czuli ludzie, zwłaszcza dzieci, w czasie wojny :( :(

Nasz były uczeń popełnił samobójstwo :( Nie kojarzę go. Artysta, wrażliwy człowiek. Myślę, że cała obecna sytuacja w jakiś sposób przyczyniła się do tragedii :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #459 dnia: 19 Kwietnia 2020, 09:48 »
My dwa razy byliśmy na naszej działce sąsiadującej  z teściami. Gadaliśmy przez płot, a wczoraj nawet wypiliśmy kawę...postawiliśmy stolik na środku i każdy podchodził osobno po kubek, nalewał sobie kawę po dezynfekcji rąk i odchodził na swoje krzesełko w oddali....mega dziwnie. Moje dzieci mają zakaz podchodzenia do babci. Tymon płacze. A pierwszym razem babcia rryczala jak bóbr, że wnuka przez płot musi oglądać.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #460 dnia: 19 Kwietnia 2020, 09:52 »
No wlasnie to jest dla dzieci i dziadkow mega trudne. Ja sie tylko zastanawiam jak dlugo?? Tydzien, dwa, rok...masakra. moje dzieci tego juz nie wytrzymaja. Sa w stanie siedziec w domu ale uczuc sie nie da wylaczyc.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #461 dnia: 19 Kwietnia 2020, 12:46 »
Oj tak mega trudne
Jeszcze gorzej jak dzieci nie mogły zobaczyć się z dziadkiem i nigdy go już nie zobaczą.....
Ja mam do tej pory wyrzuty sumienia że nie pożegnałam się z tatą.......

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #462 dnia: 19 Kwietnia 2020, 13:20 »
Justyś,jeśli nie masz siły to nie pisz oczywiście, ale jak Karol to odebrał?
U mnie taka kontrowersyjna sytuacja z zadaniem z języka polskiego w lekcjach pl. Pani kazała napisać opowiadanie Ja i Koronawirus. Niektóre matki się nie zgodziły na ten temat. Co myślicie? Czy dzieci powinny pisać coś takiego?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #463 dnia: 19 Kwietnia 2020, 17:59 »
Japcio a wiesz ze te dania są dostępne w Lidlu?

Ja w legginsach czasem chodze :)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #464 dnia: 19 Kwietnia 2020, 18:11 »
Ania, możliwe. Ale nie bywam teraz w Lidlu. Zbyt długa kolejka przed sklepem mnie zniechęca.
Właśnie zrobiłam zamówienie w sklepie Sante. Chleb, masło orzechowe, bakalie, nawet smalec wegetariański, wafle... Do odbioru w Paczkomacie.

Daria, dziwny temat. Są dobre i złe strony. Ale chyba nie chciałabym, żeby Ola pisała.

Justyna, przecież to nie twoja wina :(

Nasza babcia jest w hospicjum. Jedyne miejsce, gdzie udało się ją umieścić po znajomości. Ma opiekę. Można ją zobaczyć jedynie przez okno. Zero kontaktu osobistego.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #465 dnia: 19 Kwietnia 2020, 19:26 »
Ja jeszcze się waham czy Alan ma coś napisać.... Moja koleżanka już powiedziała, że nie...
Alan jest wrażliwym chłopcem, ale też mądrym i wiem że dużo czyta w internecie... Radzi sobie z sytuacją na swój sposób. Na sposób 10 latka. Na dzień dzisiejszy nie płakał ani razu, że czegoś nie może raczej jest silny, choć nie zakładam że nie przyjdzie taki gorszy czas w jego odczuciach.... Oby nie. Myślę, że pozwolę mu napisać chociażby to co mówi babci dzwoniąc codziennie....

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #466 dnia: 19 Kwietnia 2020, 19:41 »
ja jutro wracam do pracy, otwieraja już przedszkola , ale nie wszytskie dzieci wracją odemnie z gr połowa , ale jest tyle zaleceń, że mnie brzuch na samą myśl boli, nie boję się ,że się zarażę , ale ten chaos, ta nie wiedza , te próby co działa a co nie. mamy dzielić się na grupy , jest zredukowany czas otwarcia , tak ,żeby wszyscy pracownicy przyszli o tej samej godz, mamy podział 1osoba dorosła na max 3dzieci poniżej 3lat i 1 dorosła na 6dzieci powyżej 3lat , tylko 2 gr ,mogą ze sobą współpracować i tylko dzieci z tych gr mogą ew się razem bawić , ale najlepeij tylko ze swojej gr . czyi jeśli gr 1i 2 ze sobą współpracuje to dzieci już z dziećmi z 3gr nie mogą się bawić , na dworze mamy wydzielone strefy w środku zresztą też, zabawki mamy myć po użyciu(ciekawe kiedy jak mamy pilnowac naszej gr ) dzieci odbieramy an dworze, mają przyjść już ubrane tak ,żeby były na dworze , mają ze sobą zabrać jedzenie na cały dzień i to ma być w plecaku na dworze - nie mozemy mieć nic co trzeba dać do lodówki i podgrzania, itp wszytsko na papierze wygląda ok ale w praktyce , noo jutro się okaże , ale nie wiem czy ten kto ustalił te zasady pracował kiedyś w przedszkolu :/ , nie mówię, ż ete rozwiązania są złe tylko średnio wykonalne :(

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #467 dnia: 19 Kwietnia 2020, 20:12 »
O kurde, faktycznie ciężko to wszystko ogarnąć. Daj znać jak to w praktyce wyglada.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #468 dnia: 19 Kwietnia 2020, 22:27 »
Justynka trzymam kciuki za to zebyscie odnalezli sircw tej sytuacji!
Ja obstawiam ze max tydzien po majowce wrocimy u nas do przedszkoli.
I tez sie obawiam co wymyśla ... co będzie wykonalne ..
Powodzenia

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #469 dnia: 20 Kwietnia 2020, 07:01 »
dam znać jak było :P , ale spałam na maxa źle , śnił mi się dzisiejszy dzień , dzieci z przedszkola , zaraz muszę wychodzić i aż mnie brzuch boli , jak ja nie nawidzę takich niewiadomych :(

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #470 dnia: 20 Kwietnia 2020, 07:18 »
Justyna powodzenia! Też dziś kiepsko spałam. Właściwie to prawie nie spałam. Myślałam o tej całej naszej obecnej sytuacji. Nerwy mnie wykończą.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #471 dnia: 20 Kwietnia 2020, 18:01 »
Ja słyszałam że 11.05 dzieci mają wrócić do rlzedszkola....

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #472 dnia: 20 Kwietnia 2020, 21:57 »
Ja mam taką sinusoidę emocjonalną, że sama siebie nie poznaję. Dziś spacer na luzie był, choć maseczka to dla mnie masakra, wypróbowałam z 10 różnych, nie umiem przez nie oddychać.
Ja chyba nie puszczę młodszego, jeśli otworzą przedszkola. Sama nie wiem.
Skoro to ma trwać rok albo dwa, to kiedy zacząć spotykać się z rodzicami, dziadkami? Z moimi rodzicami tez widujemy się na działce, w odległości, ale dziadek i babcia mieszkają sami (jedno od mamy, drugie od taty), samotność doskwiera im bardziej niz wszystko. Jak długo tak? Czy świadomie zdecydujemy się ich odwiedzać w domu? Jesli otworza szkoly, to czy bede prowadzic lekcje w maseczce? Nie dam rady, dyszno mi w niej,  w pomieszczeniu az kręci mi sie w głowie.
Ehh.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #473 dnia: 20 Kwietnia 2020, 23:01 »
Maz mojej przyjaciolki dostal dzis wynik mailem- ujemny.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #474 dnia: 20 Kwietnia 2020, 23:03 »
U nas w De otworzyli dzis sklepy, dzieci z końcowych klas wrocily do szkoly. Parkingi pelne. Podobno ruch na drogach spory. Niemcy wracaja do normalnego zycia. Chorych na te chwile jest prawie 150 tys.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #475 dnia: 20 Kwietnia 2020, 23:08 »
Selena to raczej większość z nas przeżywa.... Ale jeśli ma to potrwać rok czy dwa to chyba musimy się przyzwyczaić.
Próbowałaś maseczki od naszej Moni?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #476 dnia: 21 Kwietnia 2020, 08:12 »
Ja tez nie moge oddychać w maseczce. Bylam na większych zakupach i az ciemno przed oczami, zawroty głowy.  Na dworze tez nie lepiej.  Wczoraj bylo bardzo ciepło, okulary przeciwsłoneczne paruja non stop. Dziewczyny, które nosza okulary na codzień macie jakieś sposoby na parowanie?

Mam przyjaciółke w Niemczech i tam na plaży mnóstwo ludzi, dzieci. Szkoly zamknęli duzo później niż u nas i tak jak Kasia pisze otwierają po kolei klasami.  Oczywiście żadnych maseczek.

Chorwacja, Grecja, Włochy szykują się na sezon letni.  Ciekawe co u nas wymyśla. 

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #477 dnia: 21 Kwietnia 2020, 09:47 »
Ja przeżyłam dziś chwilowe załamanie... Zamówiłam coś w niedzielę przez internet. Dzisiaj rano miało przyjść. Nie przyszło. Zadzwoniłam do sprzedawcy. Okazało się, że nie przeszedł przelew. Poryczałam się jak dziecko :( Nerwy puściły z tak błahego powodu :(

Wczoraj spędziliśmy chwilkę w lesie nad rzeką. Było cudownie.....

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #478 dnia: 21 Kwietnia 2020, 10:11 »
Te maski wymyślił lekarz, który ma świadomość, że to nie działa, brak słów...
Nie mam maski i nie zamierzam nosić.
Mam za to komin do biegania więc sobie zasłoniłam wczoraj na pare min w sklepie, ale szybko zdjęłam. Nie da sie tak żyć.
I chyba oszaleli, żeby tak było rok czy 2.
1 raz w życiu zaczynam żałować, że wróciłam do Pl i nie zostałam w Nl.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #479 dnia: 21 Kwietnia 2020, 10:21 »
To teraz sobie wyobraźcie, że ja 7 godzin jestem w maseczce, noszę okulary, w rękawiczkach nitrylowych i za folią....
Nie chcialybyscie widzieć moich rąk i paznokci.....
Więc proszę nie narzekajcie ze musicie założyć maseczkę na zakupy....
Nie wspomnę o osobach które muszą zakładać te całe skafandry....

Daria Karol ciężko to przeżył... On w takich sytuacjach zamyka się w sobie...
Łucja co wychodzi na dwór to patrzy w niebo i mówi " cześć dziadek ".....