Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #270 dnia: 1 Kwietnia 2020, 09:27 »
Ja bym wolała. U nas lista zdan di zrobienia, poprostu, przeczytaj, przepisz, zrob zadanie. Wczoraj musialam wytłumaczyć pojęcie nasteostwa czasu. Mielismy pogadanki domowe o wodzie, powodzi, o optymistach pesymistach... Do tego mamy jeszcze treningi. Wiadomi nie gra w piłkę ale maja zadania przygotowane, nagrywamy wysyłamy. Julia ma tez zadania, ale w przedszkolu dostalam informacje zeby sie skupic na swojej pracy i nauce syna najpierw.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #271 dnia: 1 Kwietnia 2020, 09:31 »
Nasza pani zadała wiersz na pamięć na 6 kwietnia. Mamy nagrać jak dziecko recytuje i wysłać.

Nie chciałabym odrabiać w wakacje.  Cały rok człowiek na te ciepłe dni czeka.  Nie wyobrażam sobie siedzenia w szkole do godz. 17 przy 30 stopniach.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #272 dnia: 1 Kwietnia 2020, 10:10 »
Ja bym wolała skrócenie wakacji. To co się teraz dzieje to farsa. My wczoraj się uczyliśmy jak pisać opowiadanie... dodatkowo jest tak, że jak się nie zna podstawy programowej to nie wiadomo czego od dziecka wymagać. Więc jak to ma tak wyglądać to wolałabym dostac od pani zagadnienia co dziecko ma umieć za miesiąc i po swojemu nauczyć. Z resztą w temacie nauki dzielenia tak robię... ściągnęłam materiały z netu i robimy inne zadania i inaczej ćwiczymy. Zakładam, że ważny jest efekt końcowy.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #273 dnia: 1 Kwietnia 2020, 10:19 »
Japcio a gdzie te maseczki dostać? Moja mama rękawiczki to dostała aż 2 pary ale maseczki to ma miała dwie co jej mój brat ze Szkocji wysłał....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #274 dnia: 1 Kwietnia 2020, 10:42 »
Zdecydowanie wolałabym, ba! nawet pytałam Zuzi, że ona też odrobić to w wakacje.

Lekcje zdalen u nas różnie wyglądają.
Fajnie ogarnął Pan z ang., który nagrywa filmiki, robi testy on-line tak, ze dostaje on odpowiedzi. Nie trzeba w ogole angażować rodziców do tego, oprócz odpalenia komputera. Zdecydowalismy się kupić teraz Zuzi laptopa, żeby nie musiala siadać do zadań po 16:30, jak my konczymy pracę,.

Z matmy Pani ogarnęła temat tak, że przesyła filmiki z neta (bardzo fajne) gdzie tłumaczone są nowe zagadnienia, lub sama rozpisuje lekcje co i jak na dany temat, tłumacząc + daje zadania do rozwiązania.

Pani z polskiego wysyla karty pracy, akurat przerabiamy lekturę i już mam dość....codziennie ok. 2 h roboty. Zuza stara się robic sama, ale muszę jej pomóc nie raz.

Pan z informatyki popłynął i gdyby nie mąż programista to nie byłoby lekko....takie zadania zadaje, że szok....
Pan z informatyki, jest też panem z techniki....pismo techniczne ...i w ocenach mega surowy.
Oczywiście wysyłamy zdjęcia.
Ale najlepszy jest p. z religiii...mam ochotę go udusić. Zuza jest w 5 klasie, a z każdej lekcji ma do wykonania 3 polecenia, w tym dwie....ilustracje...kurde 11 lat, a ona musi rysować jak okazuje miłosierdzie, jakby nie mogła napisać. Nóż mi się w kieszeni otwiera.

Z przedszkola dostajemy zadania, ale Tymek nie ma ochoty ich robić więc go nie zmuszam...

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #275 dnia: 1 Kwietnia 2020, 10:48 »
Daria, allegro. Z dostawą do Paczkomatu. Ceny kosmiczne :(  maseczki kupiłam z troczkami, żeby móc prać w wysokich temperaturach. Gumki mogłyby nie wytrzymać. Mam też kilka takich profesjonalnych sztywnych - tata robi w bhp.

Nie chcę pracować w lipcu. Ludzie mają wykupione wczasy. Kto by chodzil do szkoły.

Anusia, religia nie jest obowiązkowa. Ja też nie zamierzam wysyłać zdjęć, jak uczestniczymy we mszy przed tv...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #276 dnia: 1 Kwietnia 2020, 10:59 »
U nas idzie spoko, bez ciśnienia. Pani za każdym razem dziękuję za zaangażowanie .

Oj nie ja nie chcę odrabiać w lipcu,
teraz pracuje i po co mi urlop w lipcu bjak dzieci będą w szkole ( a tak mam rozpisany )? Na nas wszystkich w sierpniu nie ma miejsca żeby każdy mógł wziąć urlop......
Ci co pracują czekają na ten urlop z utęsknieniem.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #277 dnia: 1 Kwietnia 2020, 11:41 »
Ja mimonze siedze na macierzyńskim i do konca sierpnia  w pracy sie nie pojawie, a potem i tak w sumie nie wiadomo co będzie bo moj zaklad pracy ledwo zipie przez ten koronawirus to też nie chce aby dzieci odrabialy wakacjami, jednak wakacje to czas takiej beztroskosci zabawy, spania do późna a nie czas na naukę i siedzenie w szkolnej lawce.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #278 dnia: 1 Kwietnia 2020, 11:46 »
Ja mimonze siedze na macierzyńskim i do konca sierpnia  w pracy sie nie pojawie, a potem i tak w sumie nie wiadomo co będzie bo moj zaklad pracy ledwo zipie przez ten koronawirus to też nie chce aby dzieci odrabialy wakacjami, jednak wakacje to czas takiej beztroskosci zabawy, spania do późna a nie czas na naukę i siedzenie w szkolnej lawce.

Wiecie ja z tymi urlopami to tez bym sie tak nie nastawiala, mnostwo firm moze nie dac urlopow w wakacje jesli sie okaze ze juz mozna wracac do normalnosci i trzeba znow podnosic biznes z kolan. Jest mnostwo zwolnien w firmach (a to dopiero poczatek) i wierzcie mi , ze duzy odsetek rodzicow nie bedzie wcale urlopował w wakacje.

Ada dla moich dzieci wakacje wygladaja troche inaczej - trwaja ok 10 tygodni a nikt pracujacy na etacie nie ma takich wakacji , wiec moje dzieci tez wstaja normalnie idac na dyzur do przedszkola czy nawet na polkolonie.  Wakacji maja 2-3 tygodnie.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #279 dnia: 1 Kwietnia 2020, 11:59 »
Nie no ja wiem ze nikt na etacie nie ma tylr wolnego. Ja za rok juz tez bede miala problem co w wakacje z Oliwcia, bo jeżeli sie dostanie do zlobka to caly miesiąc będzie zlobek zamkniety.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #280 dnia: 1 Kwietnia 2020, 12:14 »
My też mamy podobnie z lekcjami anusiaa, tylko że z techniki mniej ;) ale religia i te rysunki..
Ja jestem ogólnie zadowolona, bo córka sama wszystko odrabia a ja ewentualnie sprawdzam.

Młodsza córka ma codziennie zajęcia on-line, są świetne. Uczą się liczyć, robią szlaczki, rysują.
Miała też do nauczenia się wierszyk o wiośnie, na grupie FB wymieniamy się filmikami i zdjęciami.
Panie sa rewelacyjne, grają na keybordzie, śpiewają  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #281 dnia: 1 Kwietnia 2020, 12:41 »
Aaa Zuzia ma angielski dodatkowy na Skype. Wczoraj miała pierwszą lekcję. Bardzo jej się podobało.

Szkoda, że większość nie może zrobic na Skype zajęć...

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #282 dnia: 1 Kwietnia 2020, 12:44 »
Hahah katrinka podłącz mnie do takiej grupy. U nas lipa z przedszkolem.. Nadia nie dostała nic. Nie wiem jak ona do tej szkoły pójdzie..... Dobrze że zdążyła nauczyć się kolorów i liczyć..... I dobrze że ma starszego brata, który tyra ją w zabawowej szkole. Hihihi

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #283 dnia: 1 Kwietnia 2020, 13:22 »
Właśnie są nauczyciele którzy się przekładają. Nagrywaja filmiki, prowadzą lekcje on linę i są do tego przygotowani. Ale niektórzy to nic z siebie nie dają.
Mój syn w 3 klasie dostał test i aby być sprawiedliwym to tak jak zrobił to wysłałam aby ocenić jego poziom wiedzy. Dostał 4-. Od tego testu wysyłam pracę, które dziecko robi że mną. Bo jak Pani napisałam że chciałam aby to było tak jak by był w szkole to napisała że bardziej się mógł postarać. To tak samo jakbym mu wskazała błędy i kazała poprawić i wiadomo że każda praca dziecka byłaby na 5.
Trochę mi było przykro że nie doceniła że zrobił sam bez pomocy rodzica
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #284 dnia: 1 Kwietnia 2020, 13:28 »
Szkoda, że większość nie może zrobic na Skype zajęć...

Nie każdy nauczyciel ma warunki. Dzisiaj podczas lekcji online coś zrobiło mi się z laptopem i internetem. Dzieci mnie nie słyszały. Nie potrafiłam tego ogarnąć.

Niektórzy nauczyciele, którzy są tylko ludźmi, nie ogarniają komputerów. Nie potrafią obsługiwać aplikacji, drukarek - znam takich wielu. Ja też nie jestem specem. Wszystkiego uczę się sama. Wielu ma stare kompy, kiepski internet. Nie  mamy służbowego sprzętu. Wszystko kupujemy z własnej kieszeni. Nie bronię leni, którzy wysyłają tylko polecenia i zadania. Ale chociaż spróbujcie zrozumieć tych, którzy chcą, a normalnie w świecie nie mogą.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #285 dnia: 1 Kwietnia 2020, 14:27 »
Rozumiem i rodziców i nauczycieli i uczniów... Aczkolwiek jak zwykle dzieci beda najbardziej stratne po tym wszystkim... Obawiam sie ze wiele dzieci bedzie miało ogromną lukę. Nie kazdy rodzic dopilnuje.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #286 dnia: 1 Kwietnia 2020, 14:48 »
Ja widzę po swoich uczniach - ci, którzy zawsze pracowali i byli dopilnowani, nadal są i nadal pracują. Ci, co olewali i nigdy nic nie robili, nadal olewają. Nic się nie zmieniło. Niektórzy rodzice w ogóle nie zaglądają na Librusa i nie czytają wiadomości od nauczycieli. I nie dlatego, że nie mają dostępu do internetu, bo na Facebooku siedzą. I ci, co nic nie robią, najgłośniej psioczą na nauczycieli.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #287 dnia: 1 Kwietnia 2020, 16:32 »
Do mnie przed chwilą dzwoniła nauczycielka Alana. Bardzo przyjemna pogawędka. Pierwsze co kazała go pozdrowić. Powiedziała, że nie musi robić tych wszystkich zadań narzuconych, bo ona rozumie że każda rodzina ma inną sytuację. U nas Alan ogarnia wszystko raczej sam, my mu tylko raczej sprawdzamy. Teraz jedynie zrobił ze mną 3 dni matematyki w książce od zadań domowych.
Lekcje ma podzielone na to co by przerabiali w szkole i zadania domowe. Zajmuje mu to ok 4 godzin, ale nie bite. W przerwach wychodzi na dwór albo je obiad i daję sobie rękę uciąć, że połowę tego czasu buja w obłokach, bo ma biurko przy oknie....

A najbardziej to wzruszyła mnie wiadomość od dyrektorki, wysłała do wszystkich rodziców nagranie, na początku bla bla bla, a potem wszystkim chłopcom którzy mieli urodziny w tym czasie składała życzenia personalnie że np 23 marca taki chłopiec z takiej klasy miał urodziny więc Happy Birthday..... Urocze to było.....

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #288 dnia: 1 Kwietnia 2020, 19:34 »
Uczę polskiego w SP.  Nie mogę online, bo do 14-15 czuwam nad lekcjami 1-klasisty i przedszkolaka. Linki, zadania, nie zrobią tego sami, nie wydrukuja sami karty pracy. Jeśli miałabym pracować online, musiałabym wziąć opiekę na dzieci i moi uczniowie dostawaliby lekcje od nauczycieli z zastępstw. Za to rozmawiam przez kamerkę z moją klasą i jestem z nimi w stałym kontakcie na messengerze (mam wychowawstwo).
Wybieram tematy, które dzieci ogarna same lub z tekstem ode mnie.
Skierujcie tę złość na MEN, a nie na nauczycieli. Ta farsa jest po to, żeby nie trzeba było odrabiać latem.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #289 dnia: 1 Kwietnia 2020, 20:56 »
Wybacz selena, ale to co Ty ogarniasz do 14-15 ja musze zrobic po pracy i nikogo to nie obchodzi.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #290 dnia: 1 Kwietnia 2020, 21:19 »
Każdy powinien rozumieć każdą że stron.
Moje dzieci robią wszystko co jest zadane nawet to dla chętnych. I nie dlatego ze jestem nadgorliwa tylko dlatego ze wlasnie maja czas na odpoczynek i moga zrobić wtedy kiedy chcą. A to tylko na plus dla nich.
Jak się dziś zapytałam czy woleli by teraz nie mieć lekcji on line i chodzić w wakacje to odpowiedź była jedna. Chcą mieć wakacje i teraz wolą pracować. W sumie ja też. Jak będzie ciepło niech sobie odpoczywają.
Musimy być dobrej myśli. A luki mam nadzieję że nauczyciele nadrabia z uczniami
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #291 dnia: 1 Kwietnia 2020, 21:25 »
a ja jestem rozczarowana nasza niepubliczna szkoła. W całej szkole jest 13 uczniów. Nasza klasa liczy 9. Do dziś dyrektorka się nie odezwała. Nie posłała żadnego smsa. Na początku tzn dostaliśmy 6 rozdziałów do samodzielnego zrobienia. Od tygodnia dostajemy z rana zadania do zrobienia tzn zrób zadania w zeszycie ćwiczeń. Czasem jakis maly odnośnik do strony na necie sie trafi plus jakies dodatkowe zadania dla chetnych. A z anielskiego dostajemy jakies drobne zdania do przetlumaczenia i są to same powtórki. Dzisiejsza lekcja ang polegala na tym że syn miał przeczytać tekst który był już dawno przerabiany i nagranie podesłać w wiadomości na FB. Jak napisałam do nauczycielki że syn nie ma dostępu do FB i jest całkiem sam  w domu i proszę o inna drogę komunikacji  to sie dowiedziałam "Nie oceniam prac, to są jedynie powtórki, tak by coś sobie dziennie robić z ang, Pani Dyrektor tym bardziej nie naciska, wręcz przeciwnie. Na razie nie zaczynamy nowego tematu, więc nawet jeżeli nie uda się Państwu nagrać czytania, nic nie szkodzi." i jako wisienka na torcie byl sms od wychowawczyni  że czesne za szkołę płacimy w normalnej wysokości

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #292 dnia: 1 Kwietnia 2020, 21:53 »
Powiem wam tak - jeśli do czerwca nauka będzie wyglądała tak jak teraz, potem normalne wakacje, a od września dostaję po 1 dodatkowej godzinie tygodniowo w każdej klasie, powiedzmy do Bożego Narodzenia (może krócej), jestem w stanie nadrobić materiał.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #293 dnia: 1 Kwietnia 2020, 22:21 »
To ja Wam powiem jak wygląda nauczanie zdalne z perspektywy dyrektora, dużej publicznej szkoły i przedszkola.
470 uczniów i 150 przedszkolaków,50 nauczycieli, do tego administracja i obsługa i zero wytycznych. Za wszystko odpowiedzialny jest dyrektor. W 5 dni przrorganizowalam całą szkołę i przedszkole. Totalnie. Uczniowie mają grafik wg którego nauczyciele wysyłają im omówienie tematów, do tego w zależności od ilości godzin przedmiotu spotykają się na Skypie aby omówić to co wysłali. Tylko, że 98% moich uczniów nie ma problemu z internetem czy komputerem. Nauczyciele również, gdyby ktokowleik potrzebował mogę wypożyczyć. Ale to duże miasto, dość zamożna dzielnica, nie wszyscy mają takie szczęście. Bardzo nie chciałbym przedłużenia roku szkolnego. A na koniec link do filmiku jako nagraliśmy dla naszych uczniów

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #294 dnia: 1 Kwietnia 2020, 22:57 »
Ale super. Dominika Ty mialas najłatwiejszy text do ogarniecia. Fajna idea:-)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #295 dnia: 1 Kwietnia 2020, 22:58 »
Brawo za pomysł. Dzieciaki miały zapewne wielki ubaw.....

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #296 dnia: 1 Kwietnia 2020, 22:58 »
Super to nagranie  :)  kreatywnosc.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #297 dnia: 1 Kwietnia 2020, 23:22 »
Ja jeszcze dodam że nasza Pani dyrektor wymyśliła że wczoraj rodzice mieli osobiście do szkoły dostarczyć do szkoły kartki świąteczne na konkursu  i to nie żart

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #298 dnia: 1 Kwietnia 2020, 23:32 »
Nika, świetne!
Gratuluję inwencji.

To ja napiszę z perspektywy korepetytora i matki zerowkowiczki.
Jestem w stałym kontakcie z uczniami, ale oni nie chcą lekcji online, oni chcą osobiście... Co mnie nie dziwi.
Trochę gadamy o życiu, trochę sprawdzam zadania, które zadaje, troszkę rozpisze z wytłumaczeniem, ale to wciąż nie to samo. Dodam, że w większości są to maturzyści, którzy obawiają się co będzie w maju.
Mam nadzieję, że maturę przesuną, bardzo bym chciała, bo boję się o uczniów.
I tak sobie myślę, że po tej kwarantannie korepetytorzy będą miali nawal pracy.

U córki codziennie coś zadają z klasowych książek.
My to olewamy.
Dlaczego? Bo to co zadają to Lilia już zrobiła, gdyż z nudów wypełniła wszystkie książki do końca.
Pracę plastyczne zadane robimy, ale wiecej robimy swoich.
Obecnie jesteśmy na etapie miłości do kodowania strzałkami i do zagadek matematycznych z zakresu dodawania.

Jeśli chodzi o moje zdanie  to powinien ten rok szkolny być przedłużony.
Może nie jakoś drastycznie, ale tydzień, dwa napewno.
Moja córka ma opóźniony rozwój mowy i pokładałam wielka nadzieję w zerowke.
Miałam nadzieję, że przygotują córkę do I klasy na tyle, że będę spokojniejsza. Wiadomo, że dużo pracy wkładamy w domu plus neurologopeda w to, żeby było jak najlepiej.
Ale dużo dawała ta Zerowka, corka bardzo się rozwinela...
To mój punkt widzenia

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #299 dnia: 2 Kwietnia 2020, 08:31 »
Wczoraj rozmawiałam z siostrą męża. Jej syn od tego roku chodzi do 1 klasy katolickiego liceum. Wszyscy troszkę się podśmiewalismy, że ta szkoła taka poważna, że w krawatach każą im chodzić itp.....ale staneli na wysokości zadania.
Młody ma normalne zajęcia, wszystkie na Skype. Codziennie rano odpala kompa i po kolei lekcje....byłam w szoku.
To jest szkoła publiczna, nie prywatna.