Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2693377 razy)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #13290 dnia: 11 Stycznia 2022, 10:23 »

Będziesz wynajmować grusze
kurczaczek83 żeby nie było- fajna agroturystyka też jest spoko, bo liczy się głównie zmiana otoczenia i towarzystwo, więc ja tu żadnej formy wypoczynku nie dyskryminuje, ale póki mogę  :) to chce mieć wybór

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #13291 dnia: 11 Stycznia 2022, 10:37 »
Dziewczyny, ja chyba zupełnie nie rozumiem stresu związanego z podróżami? Przecież wystarczy dobre ubezpieczenie i koszty zwrócą w przypadku choroby...A są kraje dużo bardziej  bezpieczniejsze niż nasz. Np. jak byłam w grudniu na Malcie odsetek zachorowań był o wiele niższy...

Czego się obawiacie?

Ja tam właśnie liczę, że ten rok będzie nadal dobry na podróże, bo jest trudniej teraz podróżować  (szczepienia, testy etc.) przez co jest mniejsze obłożenie :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #13292 dnia: 11 Stycznia 2022, 12:15 »
Jeśli latasz z biura to ok. Jeśli latasz tak jak My na własną rękę, tanie linie lotnicze niestety nie oddadzą Ci kasy. Ciężko by mi było wydać 1400 e na lot na Cypr w sierpniu np i nie polecieć..... W hotelu możesz sobie opcję płatności późniejszej załatwić, ale lot można niestety stracić....
Zresztą jak tak patrzę na sytuację w Pl i w Ire odnośnie calego covida i restrykcji to zupełnie inne światy.....

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13293 dnia: 11 Stycznia 2022, 12:18 »
Jeszcze co gorsze dla mnie by było niż strata kasy? Czekanie na wakacje, a potem bach test pozytywny i powiedzieć to dzieciom..... Kolejny raz bym tego nie przeżyła chyba.....

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #13294 dnia: 11 Stycznia 2022, 13:53 »
Jeśli chodzi o moje obawy to:

1. Lot z samolotem z moim synem- on ma różnego rodzaju zaburzenia sensoryczno-psychologiczne mówiąc w skrócie i obawiam się jego zachowania w samolocie. Za duzy stres dla mnie :P

2. Tak jak Daruda - chyba byłoby mi mega żal odwołanych wakacji zagranicznych, szczególnie jeśli urlop w pracy byłby ustawiony specjalnie pod nie.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #13295 dnia: 11 Stycznia 2022, 14:39 »
Ja osobiscie wieksze obawy mialam w tamtym roku, teraz zaczynamy chciec zyc normalnie i dlatego wakacje planujemy normalnie.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #13296 dnia: 11 Stycznia 2022, 15:42 »
Vivka no pierwszy powód to rozumiem, choć nasza ekipa lata od dawna z autystycznym chłopcem i naprawdę daje rade. Mój Kuba też jest trudnym chłopcem z bardzo dużymi zaburzeniami SI, a samolot traktuje jakby wsiadał do auta.

A co do tanich lotów to Daria wystarczy kupić ubezpieczenie. Ja nie moglam polecieć do Rzymu i odzyskałam 90% tego co wpłaciłam, zostały jakieś grosze. Można dokupić polisę samemu np. pzu, allianz, uniqa, europ assitance a można przy zakupie  biletów np. kupowałam ryainair na maltę ze 100% zwrotem w przypadku zachorowania covid i innych.

Moja siostra sama ogarniała tajlandie i teraz malediwy i to samo - kupiła ubezpieczenie. Tylko warto poczytać owu i już :)

Także naprawdę nie ma co się bać.

A warto się pozytywnie nastawić, znaleźć alternatywę jak się coś sypnie, nam też nie wszystkie wyloty czy wyjazdy wypaliły i nie było nigdy dramatu :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13297 dnia: 11 Stycznia 2022, 16:28 »
No każdy ma inne doświadczenia vivka. Dla mnie wystarczająco dużo płacę za wakacje aby dodawać kolejne koszta niestety.....
Alternatywę jaka mieliśmy na ostatnie wakacje w Chorwacji też już wykorzystaliśmy, bo zwiedziliśmy cała Irlandię wzdłuż i w szerz..... Po prostu trzeźwo patrzę na sytuację.....
Widzisz u ciebie dramatu nie było, a u mnie był...... Nie chcę tego drugi raz....

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13298 dnia: 11 Stycznia 2022, 16:44 »
Daria, ja bym z chęcią odbyła podróż po waszych wyspach ;) W Walii mnie jeszcze nie widzieli :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13299 dnia: 11 Stycznia 2022, 16:47 »
Z pozytywnym wynikiem japcio to se możesz odbyć podróż po swoim ogródku. Hahha
Ciebie to jeszcze i Cork nie widział a co dopiero Walia. Anglia fajna, Szkocja piękna, Irlandia również, ale Walia najpiękniejsza myślę.....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13300 dnia: 12 Stycznia 2022, 08:33 »
Nawiązując do tego co pisze ciri, fakt ubezpieczenia są i jak kupuje loty za 10 tys ( a zdarzało mi się) to ubezpieczenie zawsze, ale nie jest takie hop siup ich odzyskanie. TRzeba miec konkretny powód.
Po drugie, ubezpieczenia w czasach COVID są podstępne. NIe dalej jak wczoraj, oglądałam relacje z Tajlandii, Polaków. Przy wlocie robisz test, czekasz w hotelu 24 h i dają znać czy negatywny. Jak pozytywny na kwarantanee. Ok, masz ubezpieczenie i wszystko ok, ale jak lecisz z rodziną i ona jest ZDROWA, miała negatywny wynik, ubezpieczenie już ich nie obowiązuje, dlatego ubezpieczenia trzeba czytac, czytac i jeszcz raz czytac. Nie każdy lubi taki stres.

Ja załozylam, że wakacje tam, gdzie na miejscu nie trzeba testów, tylko takie robiobne w PL. Na codzien,mam kupe stresu, po co mi więcej.

A co do Daruda Twoich  obaw, tu sie nie do konca zgodze, bo w obecnych czasach jeżeli np. zamykają jakis kraj to zwykle dostajesz vocuher na wykorzystanie przez rok. Jeżeli przewoźnik nie leci ze swojej winy to oczywiście musi zwrocic koszt.

Ale nie ma co ukrywać, na pewno nie jest tak cudopwnie swobdnie jak kiedyś. Trzeba poświecic wiecej czasu, włożyć wysiłku w planowanie podróży...no chyba, że leci się z biurem (czego ja nie akceptuje).
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13301 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:01 »
Mi kochana nie chodzi o zamknięcie kraju... Mam nadzieję, że to już się nie będzie działo.... Bardziej chodzi mi o koszta, że jeśli test wyjdzie pozytywny możliwa jest kwarantanna w obcym kraju na którą nie mogę sobie pozwolić,bo nie będzie mnie na to stać.... Irlandia dopiero co zniosła testy nawet dla ozdrowieńców i zaszczepionych, ale czy znowu nie zmieni zdania to już nikt nie wie....
Dziewczyny to nie jest też tak, że ja nie planuję, nie oglądam..... Marzeń mi nikt nie odbierze......

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #13302 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:06 »
Dlatego ja latam tylko tam gdzie test robie u siebie przed wylotem.  Wtedy w razie Wu kwarantanna w domu, a ubezpieczenie zwróci koszty. Nigdy nie robie testów za granicą.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #13303 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:11 »
Daruda twoje życie w ire i moich dobrych znajomych różni się o 180 stopni ;) dopiero wrocili ze Stanów, potem mieli cała rodzine u siebie bo kominie córki mieli, a w wakacje zawsze są w Polsce :) takze chyba zależy to od organizacji i chęci...no i pieniędzy  ;)
Natalka 4.11.2012

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13304 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:13 »
Ale to mój kraj tak sobie postanowił, że bez negatywnego testu nie da rady..... Ludzie wyjeżdżający na święta do Polski testy musieli robić w Polsce, a nie po powrocie do kraju i znam kilka takich rodzin, którym pobyt się nieco przedłużył.....

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13305 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:20 »
Długo by dyskutować dmonik.... Cieszę, że ich stać na podróże i że mają takie luźne podejście..... I zaś mnie źle odebrałaś, bo ja nie pisałam nigdzie o zakazie podróżowania, bardziej moja wypowiedź opierała się na restrykcjach jakie obowiązują i obowiązywały czy będą w przyszłości, że trudno planować i potem w razie co oświadczać to dzieciom... Rodzina tu jasne że może przyjechać, ja bym swojej na razie nie narażała, bo nam ciężko  do lekarza się dostać... No każdy ma swoje priorytety jeden myśli o czymś inny nie i gitara

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13306 dnia: 12 Stycznia 2022, 10:40 »
Jasne, ja nie neguję. Tylko chodzi o to,że bardziej we wszystkim chodzi o podejście ludzi niż same obostrzenia w danym kraju.
Ja też w tamtym roku byłam mocno spanikowana i wyjazd za granicę nie wchodzi l w grę. W tym zobaczymy...Ale już mam mniejsze obawy.
Natalka 4.11.2012

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13307 dnia: 14 Stycznia 2022, 06:09 »
ja rozumiem każde obawy, ale teraz na mnie akurat te ograniczenia działają mobilizująco, szukam optymalnych rozwiązań i jakoś jestem tak pozytywnie nastawiona, że na wiosnę to wszystko trochę odpuści (a przynajmniej określone kierunki ) póki co przed nami szybkie ferie zimowe i Karpacz ;D

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13308 dnia: 14 Stycznia 2022, 08:21 »
Ja mam stres tylko po zrobieniu testu. Otwierając maila rece mi się trzęsą,  ale potem taniec radości, że lecimy czy nie mamy kwarantanny po powrocie.  W 2020 odwołali nam wczasy, ale dostałam voucher i wykorzystałam w 2021 bez problemu. LOT tez nam anulowal lot, ale zadzwoniłam i okazało się, że zmienili godzinę i lot jest późnej.  Zmienili bilety bez problemu. W tym roku była drobna zmiana terminu. Odwołali niedzielne loty na Djerbe i mogłam lecieć w czwartek albo bezkosztowo anulować. Oczywiście polecieliśmy w czwartek.
Za tydzień ferie w Zakopanem,  żadnych testów,  więc zero stresu. W maju mamy Turcję i też się cieszę, a nie martwię. Będzie cudownie i trzeba w to wierzyć  ;)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13309 dnia: 14 Stycznia 2022, 08:35 »
Mojej siostrze tanie linie właśnie zwróciły pieniądze za lot z kwietnia 2020  :D nasz wspolny zresztą do Grecji  :'( miały być wtedy pierwsze greckie święta...
Natalka 4.11.2012

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #13310 dnia: 14 Stycznia 2022, 17:25 »
Też się doczekałam zwrotu z Ryanair z 2020.. mimo bałaganu. ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13311 dnia: 19 Stycznia 2022, 06:22 »
W przypadku podróży za granicę zwracajcie uwagę na aktualne wytyczne, bo niektóre kraje już skróciły ważność tzw. paszportów covidowych albo jest wymóg ostatniej dawki szczepienia nie wiecej nić 6 msc (i tutaj przyznam się trochę wkurzyłam  ;) ale do czerwca jeszcze może dużo się zmienić ), a propo testów to potwierdzona historia - w Niemczech testują dzieci szkolne regularnie, córka znajomej ten szybki test wyszedł pozytywnie, u tej znajomej negatywnie, powtórzony test genetyczny u córki negatywnie, u znajomej pozytywnie ....dodam, że cała rodzina chorowała w grudniu na covid i miała objawy, teraz córka czuje sie dobrze, znajomej troche wysiadło gardło...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13312 dnia: 19 Stycznia 2022, 08:33 »
Niestety tez zauważyłam,  że wynik testu to ruletka.
Owszem w Niemczech 3 razy w tygodniu dziecko musi mieć test, ale może on być zrobiony w domu i rodzic tylko podpisuje kartkę, że wyszedł negatywny. Większość rodziców  nie robi dzieciom tych testów.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13313 dnia: 24 Stycznia 2022, 12:07 »
A jakie hotele polecicie na Majorce i Krecie?
Na Krecie bylam w okolicach Rethymno. I w tych okolicach szukam. Co polecicie?
Jesli Majorka to jaki region ?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13314 dnia: 24 Stycznia 2022, 14:17 »
Na Majorce byłam tutaj https://m.tui.pl/wypoczynek/hiszpania/majorka/aparthotel-calas-park-pmi58025
Polecam. Myślę, że Daruda podziela moje zdanie :) Bo bawiłyśmy się tam razem.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13315 dnia: 26 Stycznia 2022, 08:55 »
ok mam nadzieję, że już nie zapesze  ;D zatem Karpacz i okolice - taki must have, ale poza oczywistymi polecajkami na serwisach turystycznych (trochę szkoda mi tego skalnego miasta w Czechach, ale podobno i tak  tam  lepiej na jesień)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #13316 dnia: 26 Stycznia 2022, 21:09 »
A dlaczego szkoda?
Nie chcecie pojechac ?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13317 dnia: 27 Stycznia 2022, 05:41 »
Sylwia chcielibyśmy, ale...."Przed wjazdem do Republiki Czeskiej cudzoziemcy (dotyczą wszystkich cudzoziemców, w tym i obywateli Polski), którzy są uprawnieni do wjazdu do Czech, będą musieli dysponować negatywnym wynikiem testu PCR, dotyczy to również osób zaszczepionych przeciwko Covid-19 i ozdrowieńców" to już wole taką kasę wydac na aquapark albo dodatkowa nauke jazdy n nartach :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #13318 dnia: 27 Stycznia 2022, 12:00 »
Aaaaaa to mnie chyba ten covid mozg przetrzepal bo czytalam przedwczoraj i ... bylam pewna ze majac ozdrowieńca plus dwa szczepienia  moge do czeskow wjechać na luzie.
Bo dzieci do 12rz nie musza miec testów ani szczepienia

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13319 dnia: 27 Stycznia 2022, 17:59 »
Sylwia jeśli rocznikowo, to nasze nastolatki tez już się nie łapią  :P no nic, jak nie teraz, to może jesienią....ok to moze chociaz ten aqupark polecicie, ta Tropikana warta swojej ceny ?:)