Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2675341 razy)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #13140 dnia: 3 Sierpnia 2021, 12:16 »
Hej, jesteśmy w rejonie w którym pożary się zaczęły ale nie zagrażały turystom. Pierwszy dzień był trudny bo był dym i strach. W hotelu wszystko działało i działa zupełnie jakby nic się nie działo. Wczoraj byliśmy na wyycieczce i po drodze widzieliśmy jeszcze dymy w górach. Poza tym Turcja jako kraj rozkochała nas w sobie. Na pewno tu wrócimy.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #13141 dnia: 3 Sierpnia 2021, 13:39 »
No to super!

Ja za tydzień lecę na Rodos, a moja mama już panikuje bo był tam jakiś pożar w niedziele. Z tego co się dowiaduje to jest już opanowany i jakoś nie mam stresu.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13142 dnia: 3 Sierpnia 2021, 14:22 »
Trzy lata temu jak byliśmy na Krecie też były pożary. Aktualnie podobno i Włochy i Grecja płoną. Przy tych temperaturach to chyba nic dziwnego.
W Turcji to pod no sprawa terrorystów, bo pożary wybuchły nagle w 14 miastach.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #13143 dnia: 3 Sierpnia 2021, 21:17 »
Szczerze nie wiem jak mozna sie bawic, wypoczywac, imprezowac jak ludzie obok traca życie i cały dobytek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13144 dnia: 3 Sierpnia 2021, 21:24 »
Zgadzam się z bubuliną. Rodos, Cypr, Turcja - nie leciałabym w tym roku.
Znajomy jest w Bodrum. Mieli ewakuację hotelu. Nic nie mogli ze sobą zabrać. Nie wyobrażam sobie takiego stresu, zwłaszcza z dziećmi.

Jutro zaczynam pakowanie na Kanary. Dobrze, że lecimy na wulkaniczną wyspę bez drzew :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13145 dnia: 4 Sierpnia 2021, 08:45 »
Japcio z całym szacunkiem ale co byś zrobiła? Zrezygnowała na chwilę przed wylotem? Zresztą my lecąc nie mieliśmy świadomości, bo pożary dopiero się zaczynały.
Generalnie w te rejony nigdy nie można by było podróżować, bo tu pożary w sezonie zawsze mogą się zdarzyć.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #13146 dnia: 4 Sierpnia 2021, 09:15 »
Ja bym odwolala lub zmienila kierunek. A jezeli to generalnie teren pozarowy to napewno bym niemyslala o wyjezdzie tam.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #13147 dnia: 4 Sierpnia 2021, 09:18 »
Odwołać tuż przed wylotem to strata pieniędzy za całą wycieczkę. Zadne biuro nie odda jeśli samemu się rezygnuje. Zmienić kierunek tez tylko do 25 dni przed wylotem.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13148 dnia: 4 Sierpnia 2021, 09:27 »
No to super!

Ja za tydzień lecę na Rodos, a moja mama już panikuje bo był tam jakiś pożar w niedziele. Z tego co się dowiaduje to jest już opanowany i jakoś nie mam stresu.

W Grecji biorą na wyrywkowe testy. Daj znać czy duzo osob z samolotu wzięli.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13149 dnia: 4 Sierpnia 2021, 09:33 »
Nika, nie wiem, co bym zrobiła. Na szczęście, nie jestem w takiej sytuacji.
Na pewno trzeba zadbać o dobre ubezpieczenie od rezerwacji.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13150 dnia: 4 Sierpnia 2021, 09:51 »
Mamy ubezpieczenie od rezygnacji ale skorzystanie z niego zmuszałoby nas do kombinacji z zaswiadeczmiem od lekarza, a takich sytuacji nie lubię, nie robię i robić nie zanierzam. Poza tym w tym roku wakacji już byśmy nie mieli, bo zmiana kierunku graniczy z cudem. Tak jak pisałam nie mieliśmy świadomości lecąc tutaj, co się dzieje.
Nie czuję się złym człowiekiem spędzając miło czas w hotelu. Współczuję ewakuowanym, współczuję poszkodowanym ale myślę że gorzej byłoby dla całej Turcji i innych miejsc gdyby turyści masowo zaczęli rezygnować.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13151 dnia: 4 Sierpnia 2021, 10:38 »
Nika, nie tłumacz się. Gdy lecieliście sytuacja nie była jeszcze tak dramatyczna. Kto by pomyślał, że tak to się rozwinie. Dziś czytałam o Chorwacji. Tam też pożary :(

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #13152 dnia: 4 Sierpnia 2021, 15:33 »
Nie da się wszystkiego przewidzieć. Tym sposobem można się zamknąć w 4 ścianach. Co kto lubi.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #13153 dnia: 5 Sierpnia 2021, 09:41 »
Ja już miałam wszystko opłacone bez możliwości rezygnacji bo sama wszystko organizowałam. Dlatego lecimy, co będzie to będzie, a myśle ze będzie wszystko Ok.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #13154 dnia: 6 Sierpnia 2021, 08:09 »
Jakis czas temu polecalyscie co zobaczyc w Warszawie, ale w gąszczu postow nie mogę znaleźć. Mozecie mi pomóc. Moze jakies fajne noclegi. Na pokladzie 3 i 5.5 latki.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #13155 dnia: 7 Sierpnia 2021, 12:23 »
Ania pożary były bardziej w Manavgat, wiem, ze Nika tam była ale wszystko było ok. My dzisiaj wróciliśmy z Alanyi było po prostu cudownie !
Raz widziałam dym z daleka w górach jak przyjechaliśmy. Teraz szykujemy się nad morzem test negatywny u córki po powrocie uff

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #13156 dnia: 7 Sierpnia 2021, 12:49 »
Ja pamiętam w zeszłym roku jak wjechaliśmy do Czarnogóry przy Podgoricy ogromby pozar w gorach :-[
Bylam przerazona, napusalam do takich ludzi z bloga hvala.pl czy to ktos ugasi bo komfort mojego wypoczynku byl slaby.... ale cóż.. dowiedziałam się ze to norma i ze akurat byl to najgorętszy dzien roku.

Nie zazdroszczę wypoczynku gdy wszystko wokół płonie,  z drugiej strony latwo nam radzić i oceniac gdy chodzi np o strate 20tys za dana wycieczke.
Wiadomo ze gdyby palilo sie bezpośrednio w wiosce do której lecimy to by czlowiek w zyciu tam nie polecial

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13157 dnia: 8 Sierpnia 2021, 22:15 »
My jesteśmy w Czarnogórze. Nie, nie rozkochała nas w sobie ale wiele widoków zapamiętamy na zawsze. Zaspokoilam swoją ciekawość i będę odkrywać kolejne miejsca.
Za to Słowenia podbiła moje serce ❤️
Istny czad! Muszę tam wrócić na dłużej. 
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13158 dnia: 8 Sierpnia 2021, 22:18 »
Słowenia

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #13159 dnia: 8 Sierpnia 2021, 22:24 »
My dziś zrezygnowaliśmy z podróży autem do pl
Takie szopki nas czekały, że szkoda nerwów na takie eskapady w covidzie..lecimy zatem samolotem.
Mam też pierwsze spostrzeżenia odnośnie pandemii obecnej w pl. Wszystkie moje koleżanki z ire, które obecnie są w Polsce mówią..... Pandemia? Jaka pandemia? W Polsce żyje się normalnie, żadnej pandemii nie widać! My to pewnie nie będziemy wiedzieć jak się zachować. Haha i czy gdzieś możemy iść czy nie, czy trzeba szczepionki okazywać czy nie... Haha ha

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13160 dnia: 8 Sierpnia 2021, 22:27 »
Daruda, ja tam nie widzę żadnej pandemii nie tylko w PL. Nie widziałam jej w Słowenii, Chorwacji, Czarnogórze i Austrii. Nikt nigdzie nie chadza w maskach, nie ma żadnych odstępów itp. Nam sprawdzali paszporty Covidowe tylko w Bośni, na granicach z Austria, Czechami, Słowenia nikt się nami nie interesował.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13161 dnia: 9 Sierpnia 2021, 06:11 »
Tylko Irlandia to jakieś cudaki......

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13162 dnia: 9 Sierpnia 2021, 08:52 »
Pozdrawiam z Lanzarote!
Na Okęciu kilka osób z naszego lotu miało problemy z kodami QR i prawie nie polecieli.
Na miejscu Hiszpanie sprawdzali wszystkim te kody i temperaturę. Przechodziło się przez takie specjalne bramki.
W hotelu w pomieszczeniach typu stołówka trzeba nosić maseczki. Obsługa pilnuje tego.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13163 dnia: 9 Sierpnia 2021, 09:05 »
Pandemii nie ma nigdzie,  nie tylko w Pl. W Egipcie sami mówią,  że u nich nie ma wirusa, a w Tunezji maseczki tylko w restauracji jak nakładają jedzenie. Nigdzie nie trzeba mieć szczepien. W Tunezji mówią,  że  testy są lepsze i nawet miejscowi muszą mieć testy przy meldowaniu w hotelu. Testy sprawdzają tylko u nas przy odprawie.  Na miejscu nikogo nie interesują.  Do Tunezji trzeba kody qr i też nigdzie ich nie sprawdzają.  Wycieczki fakultatywne normalnie się odbywają.  Wczoraj wróciliśmy z Wrocławia,  bylismy 3 dni i nigdzie maseczek.  W hotelu tylko 2 kelnerki miały.  W sklepach i restauracjach nikt.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #13164 dnia: 9 Sierpnia 2021, 09:57 »
Daria jest tak jak mówisz  ::)
My jesteśmy jedyne cudaki, ale osobiście wolę być ostrożnym cudakiem.. no tak jest dla mnie naturalniej, strasznie mnie razi to co widzę w Pl. Ludzie praktycznie wszędzie bez maseczek mimo że na sklepach info żeby mieć, włażą prawie na plecy..  męczące to.. Już mi tęskno za Irlandią
Trzymamy się z dala, ale znajomi to się różnie odnoszą, czasem aż przykro że nie potrafią zrozumieć i strzelają fochy.  ::)
Bajzel z papierami i wszystkim na lotnisku.
Podrukuj sobie te formy ze strony Ryanair bo zbierają w samolocie (od nas tylko jeden wzięli nie pamiętam teraz który) na certyfikat covid wielkie oczy na kontroli paszportowej, no ale za to powiedzieli że kwarantanny nie trzeba ( mimo że teoretycznie powinnam mieć, bo 2tyg od drugiej dawki nie minęły) dla spokoju i tak zrobiliśmy testy rano i w ten sam dzień był wynik.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #13165 dnia: 9 Sierpnia 2021, 17:08 »
Dziwne, my też wczoraj wróciliśmy z Wrocławia, i w sklepach, i zamkniętych pomieszczeniach ludzie normalnie w maseczkach, nie mówię, że 100 %, ale z 85. W zoo weszłam że mną do punktu obsługi siostrzenica bez maseczki to kazał jej Pan założyć. Przy wejściu do Arykanarium kazali zakładać maseczki, nie mówię, że rygorystycznie tego potem przestrzegali już w trakcie, ale dużo osób miało.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13166 dnia: 9 Sierpnia 2021, 18:04 »
Maseczki w zoo, dobry żart . Byliśmy w sobotę,  w Afrykarium przy wejściu owszem kobieta poinformowała i kilka osób miało pod broda. Ogólnie to noszą na łokciu.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #13167 dnia: 9 Sierpnia 2021, 18:10 »
Cóż. Czasem mam wrażenie, że każdy widzi to co mu pasuje ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13168 dnia: 9 Sierpnia 2021, 18:27 »
To teraz to już nic nie wiem. Haha haha będę się pewnie dziwnie czuła w swoim kraju! Kto by pomyślał, że tak będzie.....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13169 dnia: 9 Sierpnia 2021, 18:57 »
W wakacje pandemia zanika
Wznawia się w roku szkolnym  8)