Autor Wątek: ciąża - tabletki antykoncepcyjne  (Przeczytany 35105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
Odp: ciąża - tabletki antykoncepcyjne
« Odpowiedź #60 dnia: 1 Lipca 2009, 08:43 »
A ja w ogóle jakoś nie w temacie chociaż już myslimy o staraniu sie o dzidziusia pod koniec roku ewentualnie po Nowym Roku ... tabletki mam do września i tak sobie myśle odstawić czy nie odstawić(tabletki biorę już od kilku lat chyba 5-6)....
Ja sobie wymyśliłam tak: odstawię, poczekam 2-3 miesiące, w tym czasie zacznę brać kwas foliowy i tyle. Pozostawię sprawy samym sobą. Nie będę robić żadnych badan bo jestem przekonana o tym, że jestem zdrowa, czuję się dobrze, zdrowo się odżywwiam, nigdy na nic nie chorowałam tak więc nie widzę powodów żeby biegać po lekarzach bo straszie tego nie lubię.  :)
kasia

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 1 Lipca 2009, 09:01 »
katrishja... to że czujesz sie świetnie i zdrowo, że zdrowo się odżywiasz i nigdy na nic nie chorowałas NIE ŚWIADCZY O TYM, że z Twoimi hormonami jest wszystko ok!  Każdy organizm jest inny! Ja rzuciłam tabletki w sierpniu i od razu brałam centrum materne, po niej kwas foliowy i zelazo... po 5 miesiącach od rzucenia tabletek , bo pod koniec stycznia zaszlam w ciaze...  u Ciebie może byc tak samo, a nie musi... ludzie zdrowi; dobrze sie odzywiajacy, nigdy na nic nie chorujacy staraja sie latami o dziecko i nie moga zajsc w ciaze!!! Oczywiscie zycze Ci jak najlepiej, ale to nie sa powody zeby wykluczyc lekarza, bo co zrobisz jak sie tak bedziesz z dwa lata starac i nic? Nadal nie pojdziesz do lekarza? Moim zdaniem warto jest zrobic badania hormonalne i ewentualnie badanie spermy... wtedy jezeli wszystko Ci wyjdzie dobrze, bedziesz mogla powiedziec ze jestes zdrowa pod tym wzgledem. Poza tym bierzesz dlugo tabletki, niektore organizmy musza sie oczyscic i to trwa i trwa.... Ja bralam tabletki 2 lata (Cilest) z przerwami 3 meisiace tabletki, 3 miesiace przerwy.

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #62 dnia: 1 Lipca 2009, 09:09 »
Morgan... pewnie masz rację moja droga i z pewnością po tym jak zdecyduję się odstawić tabletki pójdę do lekarza o poradę ale ja jestem taką niepoprawna optymistką w tej kwestii hehe obym dobrze na tym kochana wyszła!! Głęboko wierzę że w ciągu pierwszego roku zajdę w ciążę i do tego jak by były bliźniaki to by było ekstra hi hi. Może wiele osób tego nie popierać i mogę zmienić w przyszłości zdanie ale narazie jestem pozytywnie nastawiona! Oby było tak jak u ciebie  :-*
kasia

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 1 Lipca 2009, 09:16 »
A nie lepiej byłoby Ci iśc do lekarza np miesiąc po rzuceniu tabletek i zrobic badania hormonalne? Od razu wiedzialabys co i jak, a takie badanie nie boli, pobiora krew i tyle. Oszczedzilabys sobie ewentualnych lat starania i oczekiwania ze moze to juz ? Mowie Ci nie warto odkladac tym bardziej jak sie dziecka pragnie, bo wiem sama po sobie jak wyglada takie oczekiwanie czy wyjda dwie kreski czy nie, a tez myslalam ze ja sie w to nie wkrece.... jednak sie mysli!!! U mnie bylo tak ze ja w styczniu zrobilam wszystkie badania hormonalne sobie i z meza spermy a kiedy czekalam na wyniki okazalo sie ze jestem w ciazy.... zrzadzenie losu.

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #64 dnia: 1 Lipca 2009, 09:26 »
Jestem raczkująca w tym temacie więc nawet nie wiedziałam. Dziekuję za tę radę pójdę z pewnością i tak zrobię!
Ale o czym to badanie hormonalne w ogóle "mówi"?? I powinnam zrobić je tylko sobie czy razem z przyszłym PM?
kasia

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 1 Lipca 2009, 10:21 »
Badania hormonalne to np:

TSH, FT4, ESTRADIOL, TESTOSTERON, PROGESTERON, FSH, LH, PRL - kazdy inny hormon.

Najlepiej jak pojdziesz do ginekologa, ktory Cie przebada itd, on Cie wypyta o wszystko o cykle itd, wtedy tez podejmie decyzje na ktore badania Cie skierowac. Czy nie brakuje Ci np progesteronu .... itd... Najpierw ginekolog :)) Po prostu do specjalisty ;)

Ja np szłam z moim męzem, który oddał nasienie do badania, nic poza tym :)

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #66 dnia: 1 Lipca 2009, 10:48 »
Acha! Oki dziękuję Ci bardzo!
Przynajmniej teraz będę wiedziała "jak zacząć"gdy już będę na to gotowa! :D
kasia

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #67 dnia: 1 Lipca 2009, 13:59 »
Ja nie robilam zadnych badan hormonalnych, meza nasienia tez nie badalismy. Udalo sie i teraz i poprzednio w pierwszym cyklu staran. Nie popadajmy w skrajnosci. Jak Wam sie nie uda w pierwszych cyklach to zrobcie badania ale wg mnie nie trzeba sie nakrecac i od razu po lekarzach latac.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 1 Lipca 2009, 14:01 »
anulka tak dokladnie masz racje... tylko zeby nie czekac latami :)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #69 dnia: 1 Lipca 2009, 22:53 »
Nie wiem czy każdy lekarz tak na naszą prośbę zrobi badania hormonalne. Ja powiedziałam lekarzowi, że chcialabym zrobić takie badanie ale powiedział mi, że może zrobimy je później jeśli bedą ku temu powody.
A teraz sprawa wygląda tak, że mam praktycznie 70dc i jestem umówiona dopiero na 14 lipca do lekarza i wtedy zobaczymy co dalej, ale ja w sumie nie staram się teraz o dziecko więc mam czas, żeby spokojnie dojść do siebie.

Jeśli chodzi o badania to uważam, że powinno się zrobić badania przed. Ja ostatnio robiłam badania na toxo te z krwi nie wiem dokładnie co tam jeszcze było :) bo mimo tego, że się nie staram to jeśli by się przydarzyło, że zajdę w ciąże to nie chcę się martwić, że mogło być coś nie tak. Folik też przyjmuję, pytałam się lekarza i mogę go przyjmować przez długi czas, nie zaszkodzi

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 2 Lipca 2009, 07:52 »
martusia83.... a moze sprobuj centrum materna? to kompleks witamin :) ja sobie go bardzo chwale. Mozna jesc przed ciaza i w ciazy. Jest tam miedzy innymi kwas foliowy :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #71 dnia: 2 Lipca 2009, 16:10 »
Dzięki Morgan, na razie i tak muszę skończyć opakowanie Folika.

Jestem bardzo ciekawa co mi powie lekarz jak już się u niego zjawię, na pewno będzie Luteina ble :(  
Jak na razie to mój czwarty cykl po odstawieniu tabletek i wcześniej było wszystko ok i już myślałam,że tak zostanie, ale jednak nie

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Sierpnia 2009, 00:55 »
Co do badań "przed" to zrobiłam w kierunku toxo, cmv i różyczki. Biorę natomiast folik już jakieś 3 miesiące. Witaminy odradziła mi gin, powód - tycie. To nie biorę :)

Co do badań hormonalnych to robiłam przed pigułkami. W miarę ok. Pigułki rzuciłam w maju, teraz mam najdłuższy cykl w życiu - dziś 56dc. Pełne rozregulowanie... Testy ciążowe negatywne...

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Sierpnia 2009, 12:38 »
ciekawy temat bo ja jestem bardzo bardzo zła na siebie :(:(:(
brałam tabletki i teraz nie mogę zajść w ciąże :(:(:(:(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Sierpnia 2009, 13:30 »
dość szybkie myślenie przyczynowo skutkowe...
nie koniecznie prawidłowe...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Sierpnia 2009, 13:33 »
Co do badań "przed" to zrobiłam w kierunku toxo, cmv i różyczki. Biorę natomiast folik już jakieś 3 miesiące. Witaminy odradziła mi gin, powód - tycie. To nie biorę :)

Co do badań hormonalnych to robiłam przed pigułkami. W miarę ok. Pigułki rzuciłam w maju, teraz mam najdłuższy cykl w życiu - dziś 56dc. Pełne rozregulowanie... Testy ciążowe negatywne...

ja oostawieniu tabletek nie miałam 4 m-ce okresu :(:(:( zaczełam strasznie tyć myślałam że ciąża a tu lipa :(:(:(
a gin dalej mi antykoncepcje chciała przepisywać mimo moich problemów :)

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Września 2009, 19:16 »
Nie popadajmy w skrajnosci. Jak Wam sie nie uda w pierwszych cyklach to zrobcie badania ale wg mnie nie trzeba sie nakrecac i od razu po lekarzach latac.

ja byłam dziś na szczepieniu przeciwko różyczce bo chyba nie miałam :(
tak czytam te wypowiedzi i jestem lekko zaskoczona, i potwierdzam słowa anulki, kobietki spokojnie, ciąża to nie choroba, owszem rozumiem przygotowania (jak moja szczepionka), branie kwasu fliowego itp, ale spokojnie! bierzesz pigułki to jesteś pod stałą opieką lekarza, który robi (a przynajmiej powinien) Ci okresowe badania i sprawdza czy wsio ok, moim zdaniem bieganie do lekarza zaraz po odstawieniu i sprawdzanie i dokładne badania jest trochę bezsensowne, jak Wam się nie udaje to rozumiem ale tak zaraz?gdzieś przeczytałam że badania powinno się robić jak 2 lata nie udaję się zajść w ciążę, mi się wydaje że to długo ale nie tak łatwo jednak jest zajść w ciążę i od razu sie to może nie udać nawet jak się jest zupełnie zdrowym i nigdy nie brało hormonów.

aha i jeszcze gdzieś tu przeczytałam o poznawaniu własnego ciała żeby wiedzieć kiedy jest owulacja i kiedy się starać.... może przesadzam ale takie podejście do tematu że seks tylko w czasie owulacji bo się staramy o dziecko a w innym terminie to już bez sesnu bo i tak się nie zajdzie... a gdzie tu kurcze spontaniczność???
dziewczyny miej planów i kombinowania i wszystko będzie dobrze, nie ma się co zamartwiać na zapas

ale się rozpisałam ;) mam nadzieję że nikogo nie uraziłam ja tylko przedstawiam swoje zdanie ;)
buziaki dla starających się
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Września 2009, 19:22 »
Ja nie robilam zadnych badan hormonalnych, meza nasienia tez nie badalismy. Udalo sie i teraz i poprzednio w pierwszym cyklu staran. Nie popadajmy w skrajnosci. Jak Wam sie nie uda w pierwszych cyklach to zrobcie badania ale wg mnie nie trzeba sie nakrecac i od razu po lekarzach latac.

Tylko jest róznica kiedy ktoś sie stara pare miesiecy i nic z tego nie wychodzi a inaczej tak jak ty zachodzi odrazu w pierwszym cyklu ;)
W pierwszej ciazy i w drugiej zaszłas własciwie bez starania (to jest poprostu niesamowite) i nie mozesz sobie wyobrazic co czuja dziewczyny jak po paru miesiacach nie wychodzi .
Ja zaczełam martwic sie po 3 cyklu ze nie wychodzi , jednak pare dni pozniej okazało sie ze zafasolkowałam :)

Kolejnym absurdem w moim wypadku było robienie parunastu testów przed terminem miesiaczki itd  :P
Jednak ja jestm w gorącej wodzie kąpana i testy robiłam codzinnie , wiedzac ze mają prawo nic nie pokazac  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Września 2009, 20:52 »
]

Tylko jest róznica kiedy ktoś sie stara pare miesiecy i nic z tego nie wychodzi a inaczej tak jak ty zachodzi odrazu w pierwszym cyklu ;)
W pierwszej ciazy i w drugiej zaszłas własciwie bez starania (to jest poprostu niesamowite) i nie mozesz sobie wyobrazic co czuja dziewczyny jak po paru miesiacach nie wychodzi .
Ja zaczełam martwic sie po 3 cyklu ze nie wychodzi , jednak pare dni pozniej okazało sie ze zafasolkowałam :)

ech właśnie my się staramy już z jakieś pół rokuj i ciągle nie wychodzi :(:(:(:(

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Września 2009, 08:48 »
pół roku to naprawde jeszcze nie histeria, ludzie latami się staraja :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Września 2009, 17:04 »
A ja się cieszę, że jeszcze nie staram się o dzidzie, bo przy tych moich długich cyklach to pewnie nie raz bym się nakręcała, że już jestem w ciąży i tylko niepotrzebne rozczarowanie. Z drugiej strony patrząc na te moje przeboje od stycznia z cyklami to nie wiem czy udało by mi się szybko zajść w ciążę więc pewnie po 9 miesiącach byłam bym już też zestresowana.  Więc decyzja o tym, że staranka odkładamy na następny rok wyszły mi chyba na dobre, może w końcu dojdę do ładu i będę miała jako takie normalne cykle   :-[

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Września 2009, 17:38 »
martusia? a czym regulujesz cykl zeby miec krotszy? czekasz? czy bylas u lekarza po jakies tabletki?

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Września 2009, 18:02 »
Byłam u lekarza i teraz mam trzeci cykl z duphastonem. Pierwszy najdłuższy to brałam duphaston żeby @ się wogóle pojawiła, a później miałam brać jeszcze przez dwa cykle dupka od 16 do 25 dnia cyklu. Następny cykl będzie juz bez niczego więc zobaczymy jak się bedzie,  bo na razie to jestem głupia z tego wszytskiego i tyle :(

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Września 2009, 18:23 »
No wiec wszystko wporzadku :) duphek powinien uregulowac cykl... ;) moja kolezanka ma taka sytuacje jak ty, ze wariowala jej tempka w gore i w dol i myslala ze to przed duphek, okazalo sie ze ma cykle bezowulacyjne :) udala sie do lekarza dostala CLO i teraz juz wszystko ok... cykle sa normalne i stara sie o dzidzie dalej.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Września 2009, 21:15 »
pół roku to naprawde jeszcze nie histeria, ludzie latami się staraja :)

ja wiem że to lnie tragedia - ale mam problem z okresem i to właśnie przez tabletki, bo mam problem z hormonami

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Września 2009, 10:42 »
gin chcial ci przepisac dalej tabletki zeby wlasnie uregulowac cykl... nie dostalas luteiny ani duphastonu np?
zawsze mozesz zapytac wlasnie o to... niektorym duphek pomaga, ale to juz tylko po konsultacji z lekarzem.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Września 2009, 18:20 »
Morgan luteinę też bralam... odstawiłam i dalej mam problem z okresem :(
właśnie kolejny raz nie dostałam okresu a w ciąży nie jestem już mogłam sobie w ogóle darować te antykoncepcyjne już wolałam aby było tak jak było kiedyś...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Września 2009, 10:23 »
Ada, może zmień lekarza jezeli nie przepisuje Ci leków typowych na uregulowanie cykly i nie bada Cię, coi?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Września 2009, 15:44 »
No bo skoro Ci zalezy to nie masz co expertymentowac na swoim organizmie i to na takim etapie.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Września 2009, 16:05 »
Ela ja nie twierdze że wiem jak to jest, bo tego nie przeżyłam. Mówię tylko o tym żeby nie robić WSZYSTKICH badań w pierwszym cyklu, nakręcać się negatywnie. Nie chodzi mi o to żeby czekać latami ale tez nie ganiać po lekarzach od razu.