Autor Wątek: ciąża - tabletki antykoncepcyjne  (Przeczytany 35212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
ciąża - tabletki antykoncepcyjne
« Odpowiedź #30 dnia: 7 Lutego 2007, 13:57 »
Cytat: "ewelinkaaa7"
tabletki odrazu przestaną działać ??itd..

tabletki to przestają działąć w momencie odstawienia moje drogie...w końcu ich przeoczenie, zapomnienie o jednej może się skończyć ciążą...
Żadna w Waszych znajomych nie zaszła w ciążę biorą tabsy???? bo moje aż dwie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #31 dnia: 7 Lutego 2007, 14:06 »
Cytat: "liliann"
Żadna w Waszych znajomych nie zaszła w ciążę biorą tabsy????

zaszła i przez 3 miesiące brała tabsy bo nie wiedziała nawet o tym, że jest w ciąży-całe szczęście mały ma sie dobrze - w czerwcu skończy 5 lat :los:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 7 Lutego 2007, 14:15 »
U mnie jedna a kumpel zapomniała o tabsach przez dwa dni - sejsa była....ma ślicznego syna.
Druga brała antybiotyk - mówiłam zabezpiecz sie dodatkowo, niektóre antybiotyki mogą przyspieszyć metabolizm pilsów. Nie posłuchała, też ma synka, ale jest samotną matką.

Trzecia rzygała....miała ostre wirusowe zapalenie żołądka ( w bzzzbzzz jej nie przeszkadzało) - ta ma córeczke....
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2009, 20:02 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Lutego 2007, 11:44 »
Moja kolezanka w 15 dniu po odstawieniu tabletek zaszła w ciąże, Kacpre ma juz 5 lat i ma sie dobrze :).
A w moim przypadku bede czekac na @ jak sie pojawi to ok jak nie to tez nie bedzie źle czytalam wiele o NPR ale jakos nie wiem sama moze za któryms razem jesli nie zaszłabym w ciąż zaczęłabym stosować tą metodę. Poprostu chcialabym zdać sie na los natury.Chcociaz wiem ze im bardziej chce sie miec dzidzie tym trudniej zajść w ciąże.

Offline madi_001

• entuzjasta
  • data ślubu: 2 wrzesień 2006
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Lutego 2007, 16:15 »
a ja nie znam takiego przypadku brania tabletek i ciąży...

no cóż może za mało jeszcze żyje na tym świecie :los:
w każdym razie narazie czuję się dobrze, a czy wy miałyście jakieś objawy po odstawieniu ja martwię się o mój apetyt :drapanie: czy to możliwe że może wzrosnąć??

jak zaczynałam nie przytyłam ale bardzo uważałam :brewki:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Lutego 2007, 08:20 »
Cytat: "madi_001"
czy wy miałyście jakieś objawy po odstawieniu ja martwię się o mój apetyt  czy to możliwe że może wzrosnąć??

szczerze? raczej tabsy powoduja, że masz w organizmie więcej wody i jesteś taka, jakby opuchnięta lekko - ja po odstawieniu schudłam  :waga: ale dopiero później to powiązałam, apetyt rośnie ale na co innego :Zakochany:

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Lutego 2007, 19:37 »
Cytat: "Maja"
apetyt rośnie ale na co innego :Zakochany:

:przytul: mam nadzieję że tak będzie Maju

narazie jest :los:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Lutego 2007, 23:35 »
Widze , że większosc chłopców z tego sie urodziło  :drapanie:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline marta24
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 9 Marca 2007, 11:13 »
Ja z kolei mam taki kłopot.
Przez 5 latek brałam tabletki i było wszytko ok.
Teraz nie biorę już 2 miesiące bo chciałam się właśnie odhormonić. Pierszy miesiąc był straszny byłam strasznie zmierzła i wszytsko mnie boleało. Teraz jest ok ale mama probelm z okresem.
Pierszy cykl trwał 37 dni i był okres al dziś dokładnie mam 39 i nic w ciązy też nie jestem bo robiłam już test.
Martwię się bo nie wiem co mi jest i że nie będę miała dzidziusia. Chcieliśmy zacząć starania od sierpnia ale nie wiem czy nie zaczniemy teraz.
Strasznie się martwię.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #39 dnia: 9 Marca 2007, 11:20 »
Marta - ja miałam po odstawieniu cykle następujące (jestem w piątym po odstawieniu): 46, 37, 30 i 34 dni. Także jeśli do 45dc nie dostaniesz @ powinnaś pójść do ginekologa, żeby obejrzał Twoje jajniki. Może pojawił się jakiś torbielek. A może po prostu Twoje hormony szaleją. Często trzeba ok. 6m-cy czekać na wyregulowanie cyklu po odstawieniu. Dlatego radziłabym poczekać ze staraniami o dziecki do momentu aż Ci się nie wyreguluje cykl. Kilka m-cy Cię nie zbawi, a przynajmniej łatwiej Wam będzie trafic w owulację. No i możesz przez ten czas się spokojnie do ciąży przygotować i porobić wszelkie badania.

Offline marta24
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 9 Marca 2007, 11:23 »
Dzieki Beth troszkę mnie pocieszyłaś poniweważ myśłałm że tylko ze mną jest cosik nie tak. Dla dzidziusia zrobię wszytko żeby było zdrowe

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #41 dnia: 9 Marca 2007, 12:32 »
ja narazie miałam dopiero pierwsza miesiączkę po odstawieniu tabletek i musze powiedzieć że było troszkę gorzej bo bolało a zapimniałam jak to było wcześniej:)

Cytat: "marta24"
Strasznie się martwię.

napisz co tam powiedział lekarz

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #42 dnia: 9 Marca 2007, 12:43 »
ja narazie miałam dopiero pierwsza miesiączkę po odstawieniu tabletek

to  tak jak ja ale bez żadnych bolesci tyle ze "lało sie ze mnie" strasznie.
Teraz zamierzalam isc do lekarza na badanie cytologiczne ale niestety niedostalam sie.

Offline marta24
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 9 Marca 2007, 12:55 »
Ja pierwszą przeszłam ok. Tzn. lało się ze mnie przez 4 dni strasznie, ból do zniesienia.
Do lekarza chcę iść dopiero za tydzień jak nie dostane okresu.

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
  • ...miłość nie ustaje...
  • data ślubu: 21 czerwca 2008
Odp: ciąża - tabletki antykoncepcyjne
« Odpowiedź #44 dnia: 4 Października 2008, 18:59 »

Hej dziewczynki - ożywiam wątek sprzed roku  ;)

Biorę tabletki ok. 3 lata (z małą przerwą w połowie). Oczywiście pierwszym powodem była skuteczność antykoncepcyjna, ale oprócz tego moje okresy były na maksa nieregularne (łącznie z parokrotnym opóźnieniem o np. 10 dni od przewidywanej daty... choć ta przewidywana też się nigdy nie sprawdzała!)  :-\ i dość bolesne. Byłam wtedy niestety zupełnie niezainteresowana tym co się dzieje wewnątrz mnie więc nie jestem w stanie teraz powiedzieć, czy np. w jakichś okresach czułam się inaczej ani nic takiego...

Z tabletkami jest (prawie) jak w niebie - regularny, marny, totalnie bezbolesny 2-3 dniowy okres. Tak więc, rozumiecie, ciężko mi będzie odstawić  :P

Ale pojawiły się nowe okoliczności (największą chyba jest moje zamążpójście  ::) ) i coraz częściej zastanawiam się nad tym jak najlepiej przygotować się na dzidziusia. Nie planujemy w tej chwili, co prawda, ale przygotować się zawsze można. Także, mam do Was, drogie Forumki i Ekspertki  8) , parę pytań:

1. Skoro to że miałam dość nieregularne (przeważnie między 27-32dni) okresy może znaczyć że coś jest nie tak z moimi hormonami? Jeśli tak - czy powinnam się zbadać? Jak się takie badania nazywa i jak je wykonać?

a czy sa jakieś badania które mogłabym sobie zrobić żeby sprawdzić siebie??

są owszem...ale najważniejsze to regularność cyklów i np prosty tani i sprawdzony pomiar temperatury.
Po nim można dużo stwierdzić, dwufazowość cyklu...obecność owulacji...długość fazy lutealnej.
Juz po wykresie mozna ocenić czy wszystko jest prawidłowe.
I jest do duzo lepsze niż vesensownie zlecane badania - ona są potrzebne gdy są podstawy do niepokoju.

To co zacytowałam o badaniu temperatury... czy ta temperatura jest taka sama mimo brania tabletek??

2. Czy tabletki mogły moje hormony wyregulować? A może właśnie odwrotnie?

3. Czy to prawda że kwas foliowy powinno się brać nawet w fazie planowania, nie tylko ciąży?

4. Czy jest coś więcej co mogę zrobić aby jak najlepiej się przygotować? Nie palę, prawie w ogóle nie piję alkoholu, ale za to bardzo mało piję 'zwykłych' płynów (czasem tylko np. szklankę, albo tylko kawę dziennie i tyle) i jem dużo słodyczy  :P - czy coś powinnam tu zmienić?

5. Może to baaardzo głupie pytanie, ale - gdybym jednak zaszła w ciążę biorąc tabletki... to jak mam się tego dowiedzieć  ??? Bo przecież nawet to krwawienie to nie prawdziwy okres więc czy może ono dalej występować mimo ciąży? Czy mimo brania tabletek powinny wystąpić te objawy które wymieniałyście w innym wątku - obolałe piersi, częstomocz, mdłości, itd? (oczywiście wiem że to zależy od osoby).  I ostatecznie - jak bardzo mogłoby to potencjalnie zaszkodzić dziecku ??

6. czy polecacie jakieś źródło informacji online, albo ewentualnie książkę, która mogłaby dokładnie odpowiedzieć na te pytania, a w zasadzie ogólnie "przygotować" do ciąży?

Sorry że tak się rozpisałam ale nie chcę niepotrzebnie wątku zakładać. Będę wdzięczna za info  :blagam: :blagam: :blagam:
« Ostatnia zmiana: 4 Października 2008, 19:04 wysłana przez Natienka »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 4 Października 2008, 19:49 »
Natienko tak szczerze....wydrukuj sobie tą listę i idź do swojego ginekologa.
To nie sa pytania dla fąfel z forum, ale dla Twojego lekarza prowadzącego. W końcu to jemu powinnaś wierzyc i ufać, a nie jakimś anonimowym osobom z netu.
— Richard M. Devos

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
« Odpowiedź #46 dnia: 4 Października 2008, 20:33 »
liliann, nie mam lekarza prowadzącego. Nie jestem w ciąży i dopiero baaardzo powoli zaczynam o tym myśleć. Niestety nie mieszkam w Polsce, tak poza tym, a tu do lekarzy nie bardzo chcę chodzić. Szukam po prostu jakiś pierwszych informacji.

...a co do anonimowych dziewczyn - hm... jak podczytuję jak dzielicie się na forum dużo bardziej intymnymi zwierzeniami dot. ciąży (udanych i nie..) niż moje dość 'ogólne' pytania.. to nie wydawało mi się to aż tak nie na miejscu. Przepraszam jeżeli czegoś nadużyłam. Po prostu mam super doświadczenia z forum i bardzo mi pomogłyście w przygotowaniach do ślubu to myślałam... ale oczywiście masz rację  :glupek:
« Ostatnia zmiana: 4 Października 2008, 20:40 wysłana przez Natienka »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 4 Października 2008, 21:42 »
Taaaa ale tak naprawdę nie powinnysmy być dla Ciebie głównym źródlem informacji.
Czyzby służba zdrowia tak fatalnie funkcjonowała w Anglii??? to co do licha robią GP???

na kilka pytań odpowiedzi są dość proste i praktycznie wszedzie sie o tym trąbi.
Kwas foliwy standardowo powinno sie przyjmować na ok 3 miesiace przed planowaną koncepcją, można dłużej - nie zaszkodzi na pewno.

Dieta - powinnaś stosować zdrową zbilansowaną dietę i nic wiecej sie tu nie wymyśli, a słodycze jak wiadomo do tego kanonu nie należą.

Cykle 37 - 32 dni to cykle regularne, róznica pomiędzy najdłuzszym a najkrótszym wynosi 5 dni - to jest norma, a cykle takowe są uważane za regularne.

Po odstawieniu antykoncepcji płodność wraca różnie w zależności od kobiety. Jednym od razu w następym cyklu innym dopiero po kilkunastu miesiacach - zatem uzbrój sie w cierpliwość.

Oznaką, że pomimo pigułek jest sie w ciązy, jest najczęsciej niepojawienie się krwawienia z odstawienia, stąd najczęsciej kobiety zaczynają się domyślać, ze coś jest nie tak i że może sa w ciąży.

A czy to może zaszkodzić dziecku - może owszem. Najczęsciej taka ciąza po prostu nie dotrwa do końca pierwszego trymestru, jeśli oczywiście ma nie dotrwać...
— Richard M. Devos

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
« Odpowiedź #48 dnia: 4 Października 2008, 22:43 »
Dziekuję bardzo, liliann:-*

A co do GPs... proszę Cię  ::) tragedia. Ale oczywiście w sprawach ciąży nie mam tu pojęcia - może jest inaczej?

Cała sprawa jest taka że - ponieważ dopiero zaczynamy o tym myśleć - to za mało chyba żeby pójść do lekarza.. w każdym razie dziękuję jeszcze raz  ;D

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #49 dnia: 4 Października 2008, 22:46 »
Natienka a nie ma u was tzw. Kliniki planowania rodziny? Tam napewno wszystko by ci wyjaśnili...

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
« Odpowiedź #50 dnia: 4 Października 2008, 22:58 »
Hmm.... znaczy tam gdzie dostaję tabletki?  :drapanie: :P Fakt, fakt, może przydałoby się tam wybrać.. tylko raz próbowałam poruszyć temat ale pani od razu powiedziała 'a jakie masz pytania?' a ja tak z siebie na miejscu wymyślić nie umiałam, liczyłam że mi historyjkę opowie  8) . A wizyty niestety trwają dwie minuty, podczas których pani mnie zważy, zmierzy ciśnienie i da tabletki na następne 6 miesięcy (nawet bez badania).

Aż wstyd trochę, Dziewczyny, ale naprawdę nic nie wiem w tym temacie  ::)

A Ty SaTine byłaś może na takiej 'rozmowie' ?

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #51 dnia: 4 Października 2008, 23:02 »
Nati no dokladnie tam gdzie dostajesz tabletki. U nas to sie nazywa Family Planning. Ja bylam tam ostatnio na badaniach.. i przy okazji mialam tez pare pytan dotyczacych staranek o dzidzie  ;) Pani mi wszystko wyjasnila.. dała ulotki itp :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 5 Października 2008, 08:21 »
hmmm no proszę taką miła instytucję brytole wymyślili...

Jak mówisz, że tam tak kiepsko z GP, to ja się zacznę zastanawiać na weekendową pracą w GB.  :P :P :P :P
— Richard M. Devos

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Października 2008, 13:33 »
Natienko i tu Cie znalazłam hehe , pewnie to własnie ma byc Twoja nowina tam w wątkach ślubnych :)) Możemy podac sobie łapeczki.

Chciałam się przywitac ze wszystkimi, Jestem Renia. Odstawiłam tabletki już dosyc dawno, robiłam badania i wszystko wyszło OK! Także zaczęliśmy na dobre starania o dzidziusia... trzymajcie kciuki dziewczyny... bardzo byśmy chcieli, a wiem, że jak się chce to nie ma tak łatwo, może ktos obali ten mit?...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Stycznia 2009, 12:41 »
Natienka, jak przeczytałam o twoich nieregularnych cyklach to pomyslałam od razu o moich - pierwsza mioesiączka - rok przerwy, druga, półtora roku, potem tak co kilka miesięcy się zdarzała i musiałam się leczyć, więc Ty się nie martw

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Stycznia 2009, 16:42 »
witam

A ja z takim problemem. Biorę tabletki od okolo 6 lat raz robiłam przerwe i wszytsko si eposypalo 8 miesiecy walki z regulacja (luteina) i skonczylo sie na ponownym braniu tabletek na uregulowanie cyklu bo pan gin stwierdzil ze 4 m-ce bez okresu to nie moze byc. Miało byc na 3 miesiace, ale pozniej slub i  i zostaly 3 lata, teraz mysle o odstawieniu (3 ostatnie) i boje sie ze znowu bedzie tak samo. Słyszalam ze po odstawieniu tabletek mozna brac magnez, ze to niby pomaga wrocic do normy i to jest wlasnie moje pytanie czy ktos o tym slyszal i czy sa jakies sposoby ktorymi mozna sobie pomoc. Przyznam sie ze pytalam lekarza to mi powiedzila ze teraz na pewno bedzie dobrze, ale ja jakos watpie a nie chce zeby sytuacja sie znow powtórzyła i sie skonczylo sie na ponownym braniu tansow bo nie po to je odstawiam

Mam nadzieje ze nie zadalam glupiego pytania :P i sorry za rozpisanie ale ja chyba inaczej nie umiem

ortografia
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2009, 17:43 wysłana przez liliann »

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Stycznia 2009, 17:32 »
oj tez ta mialam ze mialamnieregulare miesiaczki i strasznie bolesne , ale jak zaczelam brac tabsy jak reka odjol ,i  bolu nie ma i jest regularnie i w sumei krwawienie rotkie i do tego takie slabe :), ale niestety zdaje sobei sprawe ze juz nie dlugo bedzie trzeba z tym skonczyc planuje brac tabsy tak gora do konca  roku, ale chciala bym juz po slubie przestac brac zeby to wszystko si ejuz wyczyscilo z tych hormonow i sie tam regulowalo po swojmu , no ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #57 dnia: 2 Maja 2009, 15:39 »
Ja biorę tabletki niezbyt długo- 3 lata no i moje cykle były regularne jak zaczęłam brać, więc wielkiej paniki w oczach nie mam  ;) Do wzięcia zostały mi jeszcze 2,5 opakowania tabsów i rzucam z cukierkami a przechodzę na mierzenie tempki, aby dobrze przygotować się na dzidzie  ;D Staranka rozpoczniemy za ponad rok a ja już biorę kwas foliowy  :) Na zimne lepiej dmuchać niż w brodę sobie pluć  :P

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 2 Maja 2009, 15:59 »
adamiewa ;) ja zrobiłam dokładnie tak samo jak Ty :))ja brałam 2 lata wcześniej piguły z przerwami... potem mierzenie tempki... 5 miesięcy starałam sie o dzidzie :))

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #59 dnia: 4 Maja 2009, 09:21 »
martusia83, najlepiej byłoby żebyś poszła do dobrego gina, ja o magnezie nie złyszłam nigdy.