Autor Wątek: Komunijny Dom Wariatów :-)  (Przeczytany 67784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Komunijny Dom Wariatów :-)
« dnia: 14 Września 2016, 00:01 »
Część naszych dzieci jest już po, część tuż przed...

Mnie w tym, roku czeka zmaganie z drugim w życiu mojej córki Sakramentem...
Jestem świeżo po zebraniu w klasie i już mi słabo.
Przekonałam się właśnie jak z każdego pierdu można zrobić problem...

Z konkretów  - znam wstępny termin.
Wstępnie zarezerwowałam salę - jak ja to mówię "z klimatem"...
Jutro po potwierdzeniu tego pierwszego zadatkuję to drugie i póki co odłożę ad acta...

Kolejnym tematem będzie uzyskanie zgody proboszcza na komunię w innej parafii...
i tu też problem, bo nie bardzo wiem, do której parafii mam się udać, do tej w której jeszcze mieszkam, czy do tej, w której zamieszkam niebawem... na dniach powiedzmy...:-)

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Komunijny Dom Wariatów :-)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2016, 14:25 »
Zyczę Ci powodzenia.

Nas to czeka w 2018 roku.

Mamy zarezerwowaną salę i tyle.

Rozumem, ze taką zgodę musisz zaniesc do kosciola gdzie chcesz robic Komunię. Jeżeli się nie pali to poczekałabym i zaniosla z tego nowego kosciola.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2016, 14:36 »

i tu też problem, bo nie bardzo wiem, do której parafii mam się udać, do tej w której jeszcze mieszkam, czy do tej, w której zamieszkam niebawem... na dniach powiedzmy...:-)

Obstawiam tę z której przyjmowaliście ostatnią kolędę. Tak przynajmniej miałam ja :P

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2016, 14:57 »
masz komunię w 2018 i już masz salę zarezerwowaną???

u nas komunia za tydzień ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Września 2016, 15:00 »
masz komunię w 2018 i już masz salę zarezerwowaną???

I to ostatni stolik, w ostatniej restauracji...obdzwonilam chyba ze 40ci....masakra.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2016, 15:15 »
anusiaa oto szok!! terminy gorsze jak z salami weselnymi jak byl boom ślubny
jaka bzdura

mi dzis kolezanka powiedziala ze syn bedzie mial dwie pierwsze komunie. w irlandzkim kosciele ze szkoły i w polskim kosciele dzien pozniej bo tam tez robia
tez dla mnie bzdura

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2016, 15:29 »
anusiaa oto szok!! terminy gorsze jak z salami weselnymi jak byl boom ślubny
jaka bzdura

Inaczej jest w wielkim miescie, inaczej w małym.
Jak wszystkie parafie mają komunie w 2go niedziele maja to robi się problem...

Ale jak dzwoniłam to słyszałam, ze i na dwa lata wprzód juz porezerwowane i ja sie z choinki urwałam ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2016, 21:03 »
Anka komunię macie we wrześniu ?  :)

Liwia idzie w 2018 roku, niedawno pisałam że zewsząd słyszę o tym że rezerwacje poczynione długo przed terminem. My zrobimy w domu i poza "naukami" nie zamierzam się pochylać nad tematem wcześniej niż w 2018 roku.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Września 2016, 21:05 »
dlatego my mamy uroczystość w sobotę...
tylko dwie klasy z naszej szkoły IIIa i IIIc...
w związku z czym bez większych problemów zarezerwowałam sobie oddzielną salę w hotelu z Żółtego Przewodnika Gaullt&Millau...
może chociaż tam odetchnę od tego wariatkowa...
z kartką z parafii się wstrzymam do zebrania z proboszczem (w przyszły poniedziałek)

Anka ma "szczególną szkołę" pod kątem komunii to ma inaczej jak reszta....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2016, 07:53 »
tak, mamy we wrześniu ;) i w sobotę

Lila, szczególna ;) ale jeśli chodzi o przygotowanie do komunii to dzieci miały przez cały rok na religii nauki a dla rodziców było może z 5 spotkań takich 30 min
choć obawiałam się tych przygotowań ... że będą bardzo czasochłonne

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2016, 11:43 »
U mojego chrzesniaka w Warszawie było tak ze pierwsza komunia była w czwartek, ale msza tylko dla dzieci i rodziców a w niedziele była msza z całą oprawą dla gosci

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Września 2016, 12:14 »
Wcale bym sie nie pogniewała jakby Komunia była w sobote....w jakimś innym dniu niż wszystkie!

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Września 2016, 14:19 »
Dołączam, chociaż u nas Komunia chyba w 2019 :) "Chyba", bo chyba w 2 klasie? Sama już się gubię.

Pamiętam ze swojej Komunii, że najpierw szło się rano do kościoła, potem do domu, a po południu znów do kościoła. Czy teraz też to tak wygląda? Jesli tak to chyba trzeba szukać lokalu w miarę blisko kościoła, żeby nie latać później po mieście.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2016, 14:25 wysłana przez japcio »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Września 2016, 14:23 »
Tak, tak to wygląda. Po południu to są chyba nieszpory ...

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Września 2016, 14:42 »
ja byłam w maju w Gdańsku na komuni i tam szło się tylko rano - na 10-tą do kościoła
po obrazki to jużna drugi dzień (w poniedziałek)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Września 2016, 15:54 »

Na majowe   ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Września 2016, 16:09 »

Na majowe   ;D

Może masz racje :D:D:D W koncu to maj ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Września 2016, 08:32 »
byłam na kongresie i oderwałam się od religijnego kołowrotka...
spotkanie z proboszczem w poniedziałek
musi iść mąż, bo ja mam gabinet...
8 października spotykam się z szefem restauracji w hotelu...nie wiem co mu się tak śpieszy, ale jak chce to proszę bardzo, jak raz mam spotkanie PTE w tym miejscu, więc za daleko nie mam :-)

właśnie zrobiłam sobie w exelu plan lekcji Ewki + zajęcia dodatkowe, bo nie ograniam co gdzie i kiedy...
wstępnie wymyśliłyśmy z mami dyżury w dowożeniu dzieci...
jakoś damy radę...

— Richard M. Devos

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Września 2016, 01:10 »
Jak ja się cieszę, że jestem już po. Córka miała w tamtym roku i u nas to wyglądało tak:
- do komunii szła do parafii, pod którą podlegamy z racji zamieszkania. Chciałam na początku, żeby szła z klasą, ale ani proboszcz naszej parafii ani parafii szkolnej, nie byli przychylni do takowej zmiany, tłumacząc to tym, że należy się jednoczyć w duchu chrześcijaństwa w rodzimej wspólnocie. Po czasie, stwierdziłam, że jednak wyszło nam to na dobre, z racji bliskości kościoła, super organizacji proboszcza przygotowań, prób itp. W październiku dostałam rozpiskę na wszystkich spotkań na cały rok.
Fakt musieliśmy chodzić na katechezy, ale na różaniec czy inne tego typu msze chodziła tylko w piątki, bo doszłam do wniosku że szkoła ważniejsza, codziennie kończyła o 16 a msze były na 17, więc odpuściłam. Oczywiście w każdą niedzielę była obecna.
Miała 11 modlitw do zaliczenia - zaliczyła przed mszą u katechetek, nikt tego u nas nie sprawdzał potem, ani nie rozliczał z wydawanych gdzieś na mszach karteczek.
W sobotę o 12 miała uroczyste odnowienie przyrzeczeń chrztu świętego, a w niedzielę tylko msza komunijna, po południu nie musiała już przychodzić
- przyjęcie - po długim namyśle i analizie cen w lokalach, zdecydowałam się na tradycyjny obiad, bez przystawek itp. Zamówiłam tylko tort. To w zupełności jak się potem okazało wystarczyło, a nawet zostało i zostało nam potem spakowane przez panie kelnerki. A ponieważ wynajmowałam mieszkanie dla gości, to po 3 godz przenieśliśmy się do tego mieszkania i dalej miło spędzaliśmy czas
- ubiór - obowiązywała alba, w kościele szyła krawcowa, ale po konsultacji z paniami katechetkami, które dzieci przygotowywały, mogłam zamówić albę o kroju sukienkowym, oczywiście bez koła, skromna ale śliczna, zamawiałam przez internet. Córka miała opaskę z żywych kwiatków, przetrwała cały biały tydzień.

Co mogę doradzić rodzicom pierwszokomunistów? Tylko spokój może nas uratować, nie dać się zastraszyć proboszczowi, nasz próbował, ale mu nie wyszło bo, gdyby było tak jak nam nakazał, to rodzice zamiast pracować cały czas musieliby latać z dziećmi do kościoła. Naszą parafię muszę pochwalić za coś jeszcze, oprócz świetnej organizacji, NIE ZDARŁA grosza od nas rodziców. Za książeczkę i obrazek płaciliśmy tyle ile znalazłam w internecie, różaniec mieliśmy kupić sami. Za wystrój kościoła płaciliśmy 35 zł, a na ołtarz co łaska. Nie było jakiś dziwnych prezentów dla katechetek itp, po uroczystości panie dostały kwiaty i podziękowania od nas rodziców, a i tak były wzruszone i kwiaty zostawiły w kościele pod ołtarzem.
W tym roku rocznica - czekam na spotkanie i plan, co w tym roku wymyśli nasz ambitny proboszcz.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Września 2016, 20:22 »
no to u nas jedynie drożej, bo 200zł
ale nie potrzebuję zgody od mojego proboszcza....
mam rozpiskę na cały czas przygotowań...
będą alby, żadnej rewii mody...
nie będzie popołudniowego nabożeństwa, bo dzieci z różnych stron miasta;
biały tydzień co drugi dzień, na zmianę z dziećmi ze szkoły rejonowej...
mamusie z pomysłami zostały spacyfikowane w zarodku - proboszcz ma jaja...
AMEN
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Września 2016, 09:03 »
A jakie niby mają pomysły mamusie?

Ciekawa jestem.

U nas są alby i mi się to bardzo poodba.
Szkoda, że mamusie porowadzaja dzieci do fryzjerów, kosmetyczek i na paznokcie przed Komunią bo skoro nie mozna sie wyroznic sukienką, to trzeba czymś innym.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Września 2016, 22:32 »
ach bo ta by wolała garnitur...
a tamta jeszcze co innego
miałam zajawkę na zebraniu w szkole, nie wsłuchiwałam się dla własnego zdrowia psychicznego...

Do kosmetyczki nie pośle, do fryzjerki tak...
Ewa ma sprecyzowane życzenia co do fryzury
chce mieć koronę z warkocza i rozpuszczone włosy...
...zobaczymy co z tego wyjdzie finalnie - zarówno opcja rozpuszczonych włosów jak i warkocza mi pasi, jak się uda połączyć to proszę bardzo...
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2016, 12:53 »
o proszę, wątek dla mnie  :) naszych przygotowań chyba nikt nie przebije  ;)  syn zaczął je już w drugiej klasie - na spotkaniu formacyjnym z proboszczem dostał taki indeks  "Moje niedzielne spotkania z Panem Jezusem" - obejmował on rozpiskę niedzielnych mszy św. w niedziele zwykłe i dni świąteczne, rekomendowane były msze dla dzieci, po których dostaje się podpis/pieczątkę w takim indeksie  :), do tego w czasie roku szkolnego były już do zaliczenia niektóre modlitwy u katechetki; termin komunii poznaliśmy  dopiero teraz na wrześniowym spotkaniu formacyjnym w klasie trzeciej , z racji tego, że jest dużo klas trzecich, to są one podzielone na dwie tury, my się łapiemy na 7 maja ;)  w tym roku tez mamy podobny indeks, klasę prowadzi siostra, jest już lista modlitw do zaliczenia do grudnia plus egzamin/rozmowa w styczniu u proboszcza  :) książeczki i medaliki są zamawiane jednakowe dla wszystkich plus alby - tu też był komentarz proboszcza, żeby potem na tzw. imprezę komunijną zwłaszcza dziewczynek nie przebierać w wystawne sukienki, bo to się mija z celem...sama komunia jest relatywnie rano, bo o 9.30, ale potem na 15 powrót po obrazki i na nabożeństwo - więc wybór lokalu też był mocno ograniczony z tego powodu...inna sprawa, że większość takich samodzielnych sal w Szczecinie jest  z wyprzedzeniem porezerwowana, w sumie dopiero teraz się dowiedziałam, że takie większe sale bankietowo-resteuracyjne są dzielone na dwie, trzy czy nawet cztery  komunie  :Mdleje_1: i tam jakby co to mają jeszcze miejsce... zupełnie fartem dostałam  fajną, kameralną sale niedaleko nas, tylko dlatego, że właścicielka akurat przy mnie zadzwoniła do osoby, która już ją zaklepała i okazało się, że mają jednak ten drugi termin  :)
 Gratuluje wszystkim, którzy doczytali do końca ten elaborat  :) Z jednej strony to  dobrze, że proboszcz kładzie nacisk na stronę duchową tego sakramentu, syn świadomie podjął decyzję o przygotowaniach i sam pilnuje chociażby tego indeksu, ale pod kątem organizacyjnym to jest duże wyzwanie.....aha, niby jeden kościół katolicki, a tak różne wymagania, nie zapomnę, jak na jednym z wyjazdów weekendowo-nadmorskich poszliśmy po mszy do zakrystii lokalnego kościółka i tamtejszy ksiądz po podpisaniu tego indeksu dał obrazek dla naszego proboszcza z informacją, żeby się nawrócił  ;) bo u niego to  jest tylko cykl paru spotkań przed samą komunią...
ps. co do tej zgody, to zasadniczo obowiązuje rejonizacja (wytyczne kurii )  i np. Dominikanie takowej wymagają , ale jak widać po przykładzie chociażby liliann co parafia to obyczaj, ja już widzę, jak nasz proboszcz taką zgodę wydaję  :P

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Września 2016, 23:53 »
to ja się cieszę, ze u nas to zupełnie inaczej wygląda ;)
chciałabym, żeby już było jutro o tej godzinie.. będziemy już po :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2016, 13:07 »
miśka przebrnęłam i czoła chylę...
ja bym chyba nawet do wyzwania nie podeszła...
jakby mi proboszcz nie dał pozwolenia na komunię w "szkolnej parafii" to bym poprosiła, żeby to córce osobiście powiedział, że nie może iść z klasą, z dziećmi, z którymi jest zżyta...ze swoją przyjaciółką...
Co więcej poprosiłabym o informację o odmowie na piśmie...
Albo bezczelnie zapytała ile kosztuje taka zgoda

tak po prawdzie jakie to znaczenie w jakiej parafii dziecko sakrament przyjmie...
dzisiaj się mieszka tu, jutro tam...
niech mi nikt nie gada o wspólnocie parafialnej...

A wracając do miśki wywodu...
no sorrrryy, ale szkoła jest najważniejsza, nauka, a nie klepanie paciorków na kilogramy...

Miśka co do sal...
nikt nie pomyślał o hotelach, one mają restauracje i osobne sale...
tam są jeszcze wolne miejsca...
mi opcja sali restauracyjnej poprzedzielanej przepierzeniem nie przeszła  nawet przez myśl... NEVER
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Września 2016, 09:25 »
liliann własnie o to chodzi, ze akurat nasza szkoła, jak i my ze względu na zamieszkanie  podlegamy pod tego proboszcza  :) więc skoro syn chce sie przygotowywać z klasą, to trzeba było przyjąć te wytyczne , gdyby sytuacja była odwrotna to tez bym pewnie nie odpuścila....no nic, jest jak jest, za rok bede miala powtorke z rozrywki, jak córka zacznie sie przygotowywać :-)  co do hoteli, to ja mialam nawet jeden konkretny na mysli, ale w wersji wracania sie na 15 to niestety za daleko...Anka jak wrażenia po? 

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Września 2016, 11:21 »
Dołączam, chociaż u nas Komunia chyba w 2019 :) "Chyba", bo chyba w 2 klasie? Sama już się gubię.

To kiedy ta Komunia w końcu? 2 czy 3 klasa? :) Znajoma mnie uświadomiła, że u nas w 3, więc dopiero w 2020 :)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Września 2016, 11:28 »
a my już po :)

było bardzo wzruszająco i zabawnie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Września 2016, 11:48 »
no to masz ulgę :-)

Ewa dzisiaj na mszy dla dzieci w parafii w Dobrej Szczecińskiej...
czyli ani w naszej obecnej, ani w naszej przyszłej... ale najbardziej nam dzisiaj na rękę...
Dzięki Bogu nie musi zbierać pieczątek  ;D
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Września 2016, 12:04 »
japcio  zasadniczo teraz komunia jest w klasie 3 ze względu na fakt, że pierwszą klasę zaczynały ustawowo 6-latki, więc niby logika nakazywała dodanie im tego roku (pisze "niby", bo z tym przygotowaniem emocjonalno-psychicznym  dziecka to tez rożnie bywa), od przyszłego roku idą obligatoryjne 7-latki, więc może i nastąpi powrót do Komunii w klasie 2,  któż to wie  :) (tzn. ustawowo już idą od tego roku, ale i ze względu na wcześniejsze przygotowanie i podstawę programową jednak jakaś grupa 6-latków jeszcze w tym roku zaczęła pierwszą klasę )
liliann rozumiem, że Ewa sama chce uczestniczyć w takiej mszy - i na tym moim zdaniem powinna polegać pozytywna motywacja Kościoła, czyli jak najbardziej zachęcać, ale nie sprowadzać tego do podpisu czy pieczątki , bo długofalowo może to odnieść skutek przeciwny do zamierzonego...
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2016, 12:13 wysłana przez miśka28 »