Autor Wątek: Wózki :D  (Przeczytany 527790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Wózki :D
« Odpowiedź #3000 dnia: 17 Maja 2011, 11:31 »
Zdradzę:) Wybrałam prostszą wersję - przy zakupie wózka dostałam saszetkę - i ciągle się zastanawiałam po co mi ona... Przeczytałam na forum wózkowym, że można ja po prostu zapiąć pod oparciem - naokoło rączki, tak żeby stanowiła podporę dla oparcia wózka. Nie wiem jak to wytłumaczyć… Jeśli nie masz takiej saszetki można osiągnąć ten sam efekt robiąc samemu pasek do regulacji oparcia: trzeba kupić pasek parciany  - ponad metr, plastik do przekładania (taki jak do regulacji długości szelek), napy do mocowania na stelażu (choć wg mnie to niekonieczne, jeśli dobrze naciągniesz). Jakby co mogę na pw podesłać linki ze zdjęciami.
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline Ewiszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3001 dnia: 17 Maja 2011, 16:40 »
dzięki, ale nic nie kumam z tego opisu :D

chętnie zobaczę foty...z góry dziękuję ;)
foty już nie potrzebne...mężu zrobił ;D

dzięki za radę, teraz mam wózek idealny...tego brakowało i ratowałam się poduszką ;)

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #3002 dnia: 17 Maja 2011, 18:32 »
Ja też nic nie rozumiem z tego opisu ale ide poszperać na forum x-landera może i mi się uda  :D.
Bo mój tata mnie męczy żebym dziecku kupiła pożądną spacerówke  :P 

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3003 dnia: 18 Maja 2011, 08:22 »
Ja juz mojego XA sprzedalam ale podam instrukcje dalej  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #3004 dnia: 30 Maja 2011, 15:35 »
Macie jakieś doświadczenie z Tako Jumper:

Ja mieszkam w domku, więc nie ma znaczenia czy jest ciężki. Ważne, żeby się łatwo składał i mieścił do bagażnika. Xlandery jakoś mnie nie przekonują... no i te ceny...

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #3005 dnia: 30 Maja 2011, 16:56 »
oglądałam... mają małe gondole.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3006 dnia: 30 Maja 2011, 18:01 »
80 cm to mała?

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3007 dnia: 30 Maja 2011, 18:09 »
ja właśnie wybierałam pomiędzy Tako Jumper a Espiro GTX

wybrałam espiro bo mężowi się bardziej podobał :P no i chyba miał większą gondole niż Tako. Ale z tego co pamiętam to Tako ma bardzo duży wybór kolorystyki i do wózka jest dołączana folia i moskitiera no i cena była ciut mniejsza niż espiro.
A co do gondoli to różnie piszą, na nie których stronach podają, że Tako ma 75cm najlepiej zobaczyć na żywo i zmierzyć.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #3008 dnia: 30 Maja 2011, 20:15 »
ja z espiro gtx byłam bardzo zadowolona. Gondolka duża, więc na zimowe dziecko była ok. Prowadził się super i nie był tragicznie ciężki. Potem trochę mnie spacerówka wkurzała. Była w sumie mała (niskie oparcie) i ten pałąk nie wiem po co ma - w  zasadzie niczemu nie służy bo dziecko ani się na nim nie wesprze ani nic. No ale wózeczek fajny. Dziś pewnie kupiłabym Roana Marita - ale to trzeba się przekonać samemu jakie cechy są ważne dla nas w wózku. Wydaje mi się też, że Roan ma lepszą spacerówkę - wygodniejszą dla dziecka. Ja teraz mam spacerówkę z X-landera xgo - jest fajna, lekka, super się podbija, ma wysokie oparcie, ale po dłuższym użytkowaniu wydaje mi się być mało wygodna dla dziecka.... w tej chwili byłabym skłonna kupić deltim dot, bo wydaje mi się być wygodniejszy dla dziecka. Za to jest cięższy i nie wiem jak się prowadzi.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3009 dnia: 31 Maja 2011, 08:09 »
Prowadzi się super, dziecko ma dużo miejsca ale kiepsko się podbija, to w zasadzie jedyny minus. Przy bardzo dużej ilosci plusów do przelknięcia :)

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3010 dnia: 31 Maja 2011, 10:12 »
A my właśnie wybieramy pomiędzy tako jumperem x a tako warriorem. Są bardzo podobne z tym, że warrior jest trochę wyższy, co dla nas jest plusem bo oboje jesteśmy wysocy. Poza tym podobają mi się wyższe wózki a nie takie małe czołgi.  Natomiast jumper wydaje mi się że ma ładniej wykończoną gondolkę, lepszy koszyk na zakupy ale za to to ma brzydkie zamykanie torby na taką gumkę przy czym warrior ma zatrzaski. Może ktoś doradzi??
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3011 dnia: 31 Maja 2011, 13:07 »
Eovina, warriora ma Ejotek i Japcio o ile sie nie mylę, możesz zapytać w ich wĄtkach :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3012 dnia: 31 Maja 2011, 18:56 »
Tak, możliwość wpięcia fotelika do stelaża to duże ułatwienie.
Tak samo jak możliwość zakupu samej gondolki ze stelażem. Mało producentów ma taką opcję w ofercie, na pewno Navington (my mamy Corveta, zastanawialiśmy się też wcześniej nad Cadetem).

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3013 dnia: 31 Maja 2011, 19:59 »
Szwagierka poleciła nam wózek jaki Oni mieli - z tym że Oni go nie wybrali a dostali zupełnie przypadkiem - producent nie dysponował tym wózkiem który kupili ( zamawiali przez all ) i wysłał im zastępczą gondole właśnie tą , stało się tak ze 6 miesięcy jeżdzili za darmo bo w końcu tamtej nie przysłał, a tą odesłali po użytkowaniu.

Mowa tu o wózku kadex elipse

a tu jego opis :

Elipse to uniwersalny wózek dla dziecka w wersji głębokiej od 0-6 miesięcy a w wersji spacerowej od 6-36 miesięcy i wagi do 15 kg. Wykonany w nowoczesnym trendzie stylistycznym łączący w sobie tradycje, komfort, bezpieczeństwo i elegancję.
Stelaż wykonany jest z profili i rur stalowych , na który możemy zamontować przodem lub tyłem do kierunku jazdy: gondolę , spacerówkę lub fotelik samochodowy.
• w wersji głębokiej - obszerna gondola z budką, funkcją kołyski, regulowanym zagłówkiem, wkładką z miękkim materacem, uchwytami do szelek, moskitierą , pokrowcem, torbą, folią przeciwdeszczową oraz dużym koszem.
• w  wersji spacerowej - siedzisko z pięciopunktowymi szelkami bezpieczeństwa,  regulowanym podnóżkiem oraz trzystopniową regulacją oparcia, wypinaną budką, barierką i pokrowcem .
• fotelik samochodowy, montowany przy pomocy adaptera, wyposażony w trzypunktowe pasy bezpieczeństwa miękką wkładkę odpinaną budkę i pokrowiec, Fotelik Berber Carlo spełnia najsurowsze normy ECE R44/04 jest  odpowiedni dla dzieci o wadze od 0 do 10 kg (waga fotelika 3,1 kg)
• zawieszenie przednie obrotowe i łożyskowane z blokadą do jazdy na wprost
• zawieszenie tylne z dwustopniową regulacją amortyzacji i hamulcem
• koła przednie pompowane i łożyskowane '10' o średnicy 23 cm
• koła tylne pompowane i łożyskowane '12' o średnicy 30 cm

Wymiary wewnętrzne gondoli:
dł. 79,5 cm szer. 37,5 cm wys. 20 cm waga 5,2 kg
Wymiary siedziska:
w pozycji leżącej 89x34 cm (wys. oparcia 42 cm), waga 5kg
Wymiary stelaża złożonego z kołami:
dł. 99 cm wys. 30 cm, szer. 63 cm, waga 8-10 kg (w zależności od rodzaju kół)
Wysokość prowadnicy stelaża:
od 80 - 110 cm
Waga fotelika:
3,1 kg

Jedyne co mnie w nim nie przekonuje to fotelik firmy "kogucik" której nie ma w testach , tylko cena nowego wózka 3 w 1 1200 zł , ale jest promocja na wybrane kolory za 950 zł , można jeszcze dostać 100 zł rabatu jeśli wybiorę przednie koła piankowe , a tylne pompowane.
Więc w sumie zawsze można kupic lepsiejszy fotelik  ::)

Ale powiedzcie mi jak to jest z wielkością spacerówki czy ona nie jest przypadkiem bardzo mała ??
Bo gondolka jest okey  ;)
Najbardziej zadowalają mnie te funkcje które pogrubiłam  ;)

Spoglądam jeszcze na x lander xa ale nie przekonuje mnie to że nie ma przemiennej rączki  ::)

Zaciekawił mnie jeszcze ten wózek Roan 4runner

Opis:
-nowoczesna konstrukcja aluminiowego stelaża
-prosty i niezawodny mechanizm składania
-przekładane siedzisko spacerówki umozliwiająca przewożenie dziecka przodem i tyłem do kierunku jazdy
-pełnowymiarowa gondola
-regulowany podnóżek
-mocny hamulec
-folia przeciwdeszczowa
-daszek przeciwsłoneczny w budce spacerówki
-pojemny kosz na zakupy
-przednie koła skrętne z możliwością zablokowania
-4 - stopniowa regulacja kąta ustawienia spacerówki
-pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa
-teleskopowa regulacja wysokości rączki do prowadzenia
-pokrowiec na nogi

Rama: aluminiowa
Koła: pompowane
Regulacja oparcia : 4stopniowa ( do leżącej )
Rozmiar po złożeniu : 60x80x36 cm
Średnica kół : przednie 20cm, tylnie 31 cm
Szerokość siedziska : 32cm
Wysokośc oparcia : 41cm
Głębokość siedziska : 25 cm + podnóżek 17cm
Wymiary gondoli : 77x35x20 cm
Waga wózka w wersji głębokiej : 12kg
Waga wózka w wersji spacerowej: 10,5kg

Poza tym jeśli wózek byłby z tych droższych to w grę wchodzi tylko używka, bo z kasą u nas nie najlepiej

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #3014 dnia: 31 Maja 2011, 20:49 »
maggi-80 ja miałam Tako i ogólnie bardzo sobie chwaliłam. trochę ciężki, ale ja musiałam czasami na 2 piętro wnosić :)
a czy gondola mała, wydaje mi się że to standard. córa z października do maja w niej spokojnie jeździła

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #3015 dnia: 2 Czerwca 2011, 09:25 »
My mamy Warriora. Gondola spora - woziliśmy dziecko zimą w kombinezonie i się mieściło. Tylko ciężkie to cholerstwo wrrrr No i ciężko się wrzuca rzeczy do koszyka pod gondolą. Bardzo zwrotny wózek i wygodny na wertepach.

Gdybym miała jeszcze raz kupować wózek, wybrałabym opcję bez spacerówki. Jest wielka i ciężka. I też niewygodnie wrzuca się rzeczy do koszyka pod. Na 3 piętro za chiny bym go nie wzniosła. Nawet bez dziecka :(

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3016 dnia: 2 Czerwca 2011, 09:30 »
A jest w ogóle wersja warriora bez spacerówki? My niestety mieszkamy na trzecim pietrze bez windy, ale jak sobie tak porównuje to większość wózków waży ok 15-16 kg.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #3017 dnia: 2 Czerwca 2011, 09:52 »
No niestety, ale taka jest prawda, zwłaszcza te modułowe z pompowanymi kołami.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3018 dnia: 2 Czerwca 2011, 13:13 »
eovina u nas własnie ten sam problem z piętrem, dlatego szukam coś jak najlżejszego , z lżejszych wózków z pompowanymi kołami to hebart, wprowadzili teraz wersje że pzrednie koła są skrętne - waga 11,5 kg  ;)

wklejony wyżej przeze mnie Roan 4runner - koła pompowane - waga 12 kg , mówię o wersji głębokiej , eovina a skąd jesteś ?? dobzre kojarze woj śląskie , bo jeśli tak to własnie tego roana można obejrzeć w tych sklepach :
SOSNOWIEC

"DZIECIACZEK" ul. 3-go Maja 1
tel. 032 266 00 55 

"BOBAS" ul. 3-GO Maja 35
tel. 032 785 02 85

ZABRZE "BOCIEK"  ("MODEX") ul. Mikulczycka 1
tel. 032 271 56 79 

hebarta można w Czeladzi , a wcześniej wklejony przeze mnie kadex elipse, tyle że on z wszystkimi pompowanymi kołami waży ok 15 kg, w wersji gdzie pzrednie koła piankowe a tylne pompowane 13 kg można zobaczyć w :
Dąbrowie Górniczej
Raj Dziecka ul. Kościuszki 19

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3019 dnia: 2 Czerwca 2011, 21:39 »
Ja jestem z Chorzowa ale mieszkam w Bytomiu. Tak się zastanawiam czy ta waga ma takie znaczenie, bo czy wózek będzie ważył 12 kg czy 16 plus do tego dziecko to i tak sadze, że za każdym razem będzie mi musiał mąż pomóc innego wyjścia nie widzę.  ::)
Też myślałam o hebarcie omega(tym ze skrętnymi kołami) tylko, że on mi się taki czołgowaty na zdjęciu wydaje, musiała bym na żywo zobaczyć. A nie wiesz może ile taki hebart kosztuje?
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3020 dnia: 2 Czerwca 2011, 23:16 »
nie wiem ile ten omega, bo hebart classic sama gondola ok 400-500 zł  ;)
ja też muszę go najpierw zobaczyć na zywo  ;)

dla mnie 12 i 16 kg to jest różnica , bo trzeba do tego jeszcze dzieciątko doliczyć, które z biegiem czasu waży coraz więcej  ;)

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3021 dnia: 3 Czerwca 2011, 04:04 »
Oglądałam hebarta classic na allegro i mi w sumie odpowiada, bo tez chętnie bym kupiła samą gondole a potem dopiero na wczesną wiosnę jakąś lekką spacerówkę. Nie upieram się nawet tak bardzo przy tych skrętnych kołach, bo przecież gondola i tak na około max 8 miesięcy a będzie wykorzystywana głównie jak pogoda i tak będzie sprzyjać kółkom blokowanym. .Tym bardziej, że w hebarcie jest duża gondola i maluch spokojnie by zimę przejeździł. Niestety mój mąż tak się uparł na tego Tako, ze mu przemówić do rozsądku nie mogę. Ciągle mnie zapewnia, że mi będzie Tako wszędzie wnosił tylko mam się zgodzić na jego zakup. I co ja mam zrobić jak nie mogę go przekonać na nic lżejszego.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #3022 dnia: 3 Czerwca 2011, 07:14 »
A jest w ogóle wersja warriora bez spacerówki?

A tego to nie wiem. Można zapytać producenta. Gdyby nie było takiej opcji, kupiłabym inny wózek.

bo przecież gondola i tak na około max 8 miesięcy

Oj, chyba krócej. Nasza urodzona we wrześniu, a już jakoś w marcu przesiadła się do spacerówki. Czyli mając pół roku.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3023 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:19 »
Ja wczoraj oglądałam Xlandera XA i dalej jestem w nim zakochana :D Tyle, że w Tato nie dali nam zmierzyć wózka do bagażnika. Musze jutro do innego sklepu podjechać. Jeśli się zmieści z kółkami do bagażnika to dalej nie szukam ;D

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #3024 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:38 »
Nie dali wam w tato zmierzyć wózka? Dziwne, bo jak my poszukiwaliśmy wózka, to właśnie w tato nie było najmniejszego problemu żeby sprawdzić czy wózek wejdzie do bagażnika. Nawet sam szefu nam pomagał. Tak samo było, jak kupowaliśmy foteliki. Za każdym razem (czyli dwa) wjechaliśmy autem do środka i sprzedawcy przymierzali nam foteliki do samochodu i tłumaczyli jak się montuje.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3025 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:41 »
My trafiliśmy na jakąś babę, która stwiedziła, że mamy najpierw zapłacić, a potem możemy mierzyć...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #3026 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:45 »
Powiem Wam, że moja siostra od 2 lat użytkuje X-landera i stwierdzam, że był on wart swojej ceny ponieważ mimo nieustannego użytkowania on się prawie wcale nie zniszczył!

Poza tym spacerówka jest bardzo duża i nasza Lenka bez problemu się w niej mieści.

Offline żonka

• maniak
« Odpowiedź #3027 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:46 »
No co ty opowiadasz!!  :o Co za babsztyl. Po czymś takim już nic bym tam nie kupiła. Ale ja jak na razie miałam widać szczęście trafić na samych uprzejmych sprzedawców.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3028 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:47 »
Żonak - my wyszliśmy i na pewno już tam nie pojedziemy. Jest konkurencja i jest w czym wybierać. Pani chyba zapomniała o tym :D

Offline żonka

• maniak
« Odpowiedź #3029 dnia: 3 Czerwca 2011, 10:49 »
No, chyba tak. Ręce opadają...