Autor Wątek: Kto obok kogo powienien siedzieć  (Przeczytany 76233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
Odp: Kto obok kogo powienien siedzieć
« Odpowiedź #150 dnia: 7 Marca 2011, 18:57 »
my też będziemy się wspomagać winietkami ;) zdecydowaliśmy o tej formie po zeszłorocznym weselu, gdzie musieliśmy siedzieć z początku osobno  :o bo nie było już wolnych 2 miejsc koło siebie... masakra... dobrze, że kuzyn zareagował i przekonał jakiegoś wujka, żeby się ze mną miejscem zamienił  ::) że już nie wspomnę o tym, że rodzinka zamiast wznosić toast za młodych latała po sali zajmując miejsca  >:(

podzielimy gości wg wieku i względnych sympatii, a że mamy okrągłe stoliki 8-10 osobowe to obie rodzinki zostaną pomieszane :D i liczę na to, że winietki się sprawdzą i wszyscy będą zadowoleni ;)

Jaszczurka, a argumenty z zamieszaniem do niego nie przemawiają? że goście zamiast patrzeć na Was i pić Wasze zdrowie będą 'polować' na miejsca???

Offline Ruda007
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.07.2012
« Odpowiedź #151 dnia: 10 Marca 2011, 23:58 »
Ja z moim PM mam podobny problem.  Również jest dość sceptycznie nastawiony co do winietek, a ja uważam to za pomysł genialny.  Mam też inny problem.  Nie wiemy co robić z dziećmi.  Czy sadzać je razem z rodzicami czy robić dla nich osobny stół.  Mam na myśli dzieci w wieku 5- 11 lat. . .

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 11 Marca 2011, 09:17 »
Ja bym posadziła osobno. Niech się czują ważne.

Co do winietek to wprowadzają pożądek i poczucie że organizator panuje nad weselem. Nie ma nic gorszego niż goście zagubieni na sali.

Offline konwalia2006

• forumowicz
  • data ślubu: ustalam
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Kwietnia 2011, 20:43 »
Ja myślę, że winietki ułatwiaja zasiadanie przy stole .
Pokój jest najczystszą formą szczęścia

Offline MiaLou_eu
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: brak
« Odpowiedź #154 dnia: 26 Czerwca 2012, 15:47 »
my usadzaliśmy tak standardowo, najpierw dzieliliśmy na rodzinę moją i męża, a potem wiekowo.  Rodzice, dziadki, ciotki itp.  przy jednym stole, a młodzież tj.  siostry, bracia i znajomi przy drugim stole.  w sumie były dwa stoły od mojej strony i dwa od strony męża.  I nikt chyba z gości nie narzekał na swoje miejsce, a przynajmniej do nas nic nie doszło, że ktoś był niezadowolony.

Offline pan_w_garniturze
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21/09/2013
« Odpowiedź #155 dnia: 7 Lutego 2013, 08:24 »
No właśnie my też planujemy usadzić rodzinami, mamy dwa podłużne stoły - dla jednych i drugich.  Myślę, że podział na rodziny jest najlepszy. . . .  A jak Wy sądzicie?
 Czy może lepiej dwa stoły - młodzi i starzy, tak żeby doszło do wymieszania rodzin?

Offline gwiaazda25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2013
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Października 2013, 08:37 »
u mnie mąż był przeciwko winietkom bo on z Kujaw i niby tam takiego czegoś nie ma, ale słysząc od moich  znajomych którzy byli już po . . .  ze to ułatwia zasiadanie, niepotrzebna stratę czasu. . . zgodził się . . .  to usadzanie gości trochę zajmuje czasu ale na weselu unika się zamieszania, przesuwanie sie o jedno bo tutaj jeszcze dziecko siedzi itp, a ten koło tego nie będzie siedział . . My byliśmy zorientowani kto za kim nie przepada więc było ok

Mieliśmy 3 stoły gości
jeden stół - Młodzi,  świadkowie z osobami, plus po parze najbliższych znajomych, którzy lubią się bawić  w sumie 8os :)
drugi stół - moja rodzina - znajomi, rodzice, ciotki
trzeci stół _ rodzina męża jw

My kierowaliśmy się wiekiem, chęcią zabawy gości, moja mama strasznie się przejmowała weselem więc nie chciałam jej usadzać blisko nas-wiecie o co chodzi- wzrok, kontrola  :p  najbliżej dawaliśmy kuzynostwo, znajomych, rodzice byli usadzeni koło ciotek, wujków gdzie mieli z kim pogadać.
Siostra na swoim weselu też miała ta kolejność :)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #157 dnia: 28 Października 2013, 12:43 »
U nas z rozsadzaniem było ciężko, ze względu na rodzinne perypetie, ta ciocia nie lubi tego wójka i vice versa to standard, więc trzeba było się nagłówkować.

Mieliśmy 10 stołów przy każdym od 7 do 9 osób. Nasz stół stał na środku sali, po rawej i po lewej stoły. Najbliżej nas usadziliśmy rodziców i najbliższą rodzinę, następne stoły to już były inne ciotki, następnie kuzynostwo razem (odpowiednio wiekowo) i znajomych przy jednym stole ( to był wyjątkowo stół 10 osobowy). Co prawda młodzi siedzieli z dala od naszego stołu, ale tak na prawdę przy stołach się nie siedziało, tylko na posiłki, a tak to wszyscy się ze wszystkimi mieszali.

Winietki i plan rozmieszczenia stołów były bardzo przydatne, nikt nie mial problemu ze znalezieniem stołu ( były na nich numerki) i usadzenie zajęło dosłownie 3 minuty bez zbędnych roszad. Wszyscy byli zadowoleni z miejscówek, także udało nam się dobrze ich rozsadzić :)

Offline Nodi
  • forumowicz
  • data ślubu: 26.09.2015
« Odpowiedź #158 dnia: 15 Września 2015, 12:57 »
A korzystał ktoś z tej aplikacji, wg informacji darmowej

LINK USUNIĘTY

Dziś chcemy ją wypróbować :)
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 18:37 wysłana przez zibi »
Żonki suknia na sprzedaż: suknia ślubna na sprzedaż: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=55372.0

Koleżanka odstąpi termin 15.07.2017: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=56064.0

Offline kmorawka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.01.2010
« Odpowiedź #159 dnia: 2 Października 2015, 22:35 »
ja bym dała wizytówki ale przed wyznaczeniem jeszcze zapytała rodziców i teściów, oni więcej wiedzą kto z kim może a kto nie

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #160 dnia: 2 Października 2015, 22:38 »
Tak. Konsultacja z rodzicami jest istotna. Tez popieram. Daj znać Nodi jak apka się sprawdzi.

Offline Nodi
  • forumowicz
« Odpowiedź #161 dnia: 5 Października 2015, 07:54 »
Tak. Konsultacja z rodzicami jest istotna. Tez popieram. Daj znać Nodi jak apka się sprawdzi.

Ostatecznie z apki zrezygnowaliśmy, zaznaczyliśmy komórki w excelu na wzór ustawienia stołów, wydruk w kilku egzemplarzach, ołówek i gumka i do dzieła ;) I całkiem niegłupi wg mnie to sposób :) bo można porobić kilka kombinacji na raz i później sobie porównywać i ewentualnie kolejne zmiany nanosić :)
U nas było tak, że przy stole prezydialnym siedzieliśmy my ze swoim rodzeństwem i ich osobami towarzyszącymi (świadkowie byli wśród rodzeństwa;) a rodzice byli na początku tych "odnóg" od prezydialnego ze swoimi najbliższymi, w sensie ich rodzeństwo itd...i całkiem fajnie to wyszło, bo po jednej stronie mieli nas a po drugiej resztę rodziny.
Żonki suknia na sprzedaż: suknia ślubna na sprzedaż: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=55372.0

Koleżanka odstąpi termin 15.07.2017: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=56064.0

Offline SandraGorka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16 lipca 2016
  • Ślub w: Piekielnik
« Odpowiedź #162 dnia: 11 Stycznia 2016, 22:06 »
Ja chciałąbym aby gośie siedzieli w towarzystkie osób, które dobrze znają. Dobrać mniej wiecej podobne grupy wiekowe, aby było wiecej wspólnych tematów do rozmów. Dalej mamy jednak problem kto powinien siedzieć przy Młodych. Narzeczony nalega na rodziców ja wolałabym przyjaciól. Rodzice zajeli by się naszymi goścmi weselnymi, a my przyjaciólmi. Co sądzicie na ten temat ?

Offline Nodi
  • forumowicz
« Odpowiedź #163 dnia: 12 Stycznia 2016, 01:57 »
A stoły macie okrągłe czy prostokąty i ile wtedy osób by miało siedzieć przy Waszym?   Bo wg mnie rodziców właśnie najlepiej posadzić z rodziną ale tak żeby też mieli Was w miarę blisko :-) a rodzeństwo Wasze?   jeśli jest to bym dał pierwszeństwo przed przyjaciółmi, a jeśli nie ma, no to przyjaciół posadzić i już ;-)

Offline Nastia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Maja 2016, 13:03 »
Jeśli chodzi o usadzanie, to z tym zawsze jest problem. Ale wykorzystałam winietki na stół aby orientacyjnie zorganizować owe usadzanie gości.
Wyszło fajnie tym bardziej, że to było dość proste. Później zrobiło się tylko korekty ewentualne.
« Ostatnia zmiana: 3 Czerwca 2016, 09:20 wysłana przez zibi »

Offline moniczkaDe
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: 30 Czerwca 2016, 15:47 »
my usadzaliśmy gości rodzinami lub grupkami znajomych. Po usadzeniu obowiązywały winietki.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #166 dnia: 2 Lipca 2016, 00:33 »
Trochę a propos.
Stoły okrągłe czy klasyczne?
http://e-wesele.pl/ciekawostki-i-porady/1251-wybor-stolow-na-wesele

Offline Katts

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.05.2021
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Lutego 2022, 09:16 »
My robiliśmy podział na młodszych i starszych, wiadomo kto woli gadać z którą grupą a jak będą chcieli to potem i tak się wymieszają.