Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1649233 razy)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #11280 dnia: 15 Lipca 2017, 23:10 »
Znam taką jedną Dżesikę, muszę się przyjrzeć czy ma przebite uszy a jej brat to nawet Brajan ;D ;D ;D ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #11281 dnia: 16 Lipca 2017, 00:26 »
A ja lubię gdy małe dziewczynki mają przekłute uszy, w związku z tym moja Liwia nosi kolczyki od bodaj 9 czy 10miesiąca życia.

Nie czujemy się przez to gorsze, ja też nie czuję się wyrodną matką...
I owszem, zdecydowałam za moją córkę, ale nie oszpeciłam Jej i nie zrobiłam czegos czego mogłaby się kiedyś wstydzić. Po prostu jesli w przyszłości stwierdzi, że nie chce kolczyków to nie bedzie ich nosić, dziurki zarosną ( bo zarastają) i temat zakończony ... Także luuuuuuuuz ;)

Kwestia gustu... Tak jak z większością podejmowanych przez nas życiowych wyborów ...
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2017, 00:31 wysłana przez loona »

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #11282 dnia: 16 Lipca 2017, 11:53 »
Temat jest meeeega kontrowersyjny..
Gdybyscie poczytaly na grupach fb co wypisuha kobiety o kolczykach...
Szok.
Zdrcydowanie zazdroszczę mojej mamie czasow gdy nas wychowywala...

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #11283 dnia: 16 Lipca 2017, 12:08 »
to prawie jak dyskusje o karmieniu  kp czy mm :)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #11284 dnia: 16 Lipca 2017, 12:20 »
Tylko zrobienie malemu dziecku kolczykow moze wiazac sie z bolem o ktorym ci nawet niepowie...moze byc problem przy zdejmowaniu bluzki nie mowiac tu o zapaleniu czy ropie ktora sie moze zbierac. Przeciez sam moment przebicia pistoletem tez ma znaczenie jest to trzask...po co dziecko straszyc??dla wlasnego widzimisie?!Wyglad...kwestia gustu.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11285 dnia: 16 Lipca 2017, 12:49 »
Już kilka razy myślałam, by mojej, lat prawie 7, zrobić dziury. Ale zawsze pojawiało się właśnie "ale". Moja córka to mały dzikus. Biega, skacze, zbiera siniaki. Kolczyki to zwiększone ryzyko na uraz.
Poza tym, w przedszkolu nie raz inne dziewczyny gubiły kolczyki i był ryk.
Jak dla mnie na kolczyki przyjdzie jeszcze czas. Można bez nich żyć :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11286 dnia: 16 Lipca 2017, 13:41 »
Ja córce nie zrobię kolczyków dopóki sama nie wyrazi chęci. I to takiej świadomej ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #11287 dnia: 16 Lipca 2017, 13:44 »
Loona bez urazy ale malutkie dziewczynki z kolczykami w uszach to dla mnie takie male cyganeczki. Jeszcze jak maja ciemna karnacje... No rzecz gustu. Ale wlasnie to moze ropiec... Dwa- dzieci w przedszkolach szaleja wiec tez jest ryzyko rozerwania ucha...

♡ Szymon & Leon ♡

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #11288 dnia: 16 Lipca 2017, 14:49 »
ja o możliwych powikłaniach dowiedziałam się przez swoją dociekliwość, bo sama - uwaga - przebiłam sobie uszy dopiero, jak urodziłam córkę  ;D i wtedy od razu podpytałam kosmetyczkę o kwestie małych dzieci i to ona również sugerowała, by się wstrzymać - a propo miała przypadek, jak niby zdecydowana bodajże 4-latka uciekła  po przebiciu jednego ucha, bo tak się wystraszyła tego pistoletu....ale tak jak pisałam wczesniej, nie demonizuje tej decyzji u innych rodziców, są większe problemy zdrowotne...poza tym pewnie za jakiś czas będą dylematy w drugą stronę czyli przyjdzie taka nastolatka z pomysłem, ze chce zrobić tatuaż albo przebić sobie nos lub język  :P

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #11289 dnia: 16 Lipca 2017, 15:21 »
malutkie dziewczynki z kolczykami w uszach to dla mnie takie male cyganeczki.
W sedno. Dodam jeszcze na podstawie obserwacji ulicznych to małe murzynki tak 50/50, dzieci rodziców z Indii prawie wszystkie oraz patologia angielska. Z tym że ci ostatni jak już przebijają dzieciom uszy to rodzice są okolczykowani w sposób bardziej zaawansowany czyli w jednym uchu 7 dziurek, nos, brew itd.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11290 dnia: 16 Lipca 2017, 18:00 »
każdy ma swoje upodobania i gdyby wszyscy lubili to samo, byłoby nudno :-)
mi się po prostu nie podoba, jak małe dziewczynki mają kolczyki, uwazam, ze i bez tej ozdoby są śliczne :-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #11291 dnia: 16 Lipca 2017, 18:23 »
A moja córka nosi kolczyki i nie uważam się za głupią, czy bezmyślną, a już na pewno nie patologię  :P
Argument, żeby dziecko samo zdecydowało mnie nie przekonuje, bo nawet jak te dziurki będą, to do noszenia kolczyków w przyszłości się nie zmusi.
To samo tyczy się wiary. Nic na siłę, a przecież większość z nas dzieci ochrzciła...
Kwestia gustu  :D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11292 dnia: 16 Lipca 2017, 18:38 »
Porownywanie kolczykow do chrztu jest troche nie na miejscu :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #11293 dnia: 16 Lipca 2017, 20:05 »
Kolczyki u niemowlaka to jednak widzimisię matki - widzimisię w celu upiększenia dziecka. I nie ma co się obrażać - bo to przecież fakt, bo jaki niby inny powód tego miałby być? Przecież nie tradycja, jak u afrykańskich dzieci.

I jeśli kolczyki są noszone przez okres dzieciństwa, kilka lat, to nie dziurki nie zarosną, a czasem są tak duże, że wyglądają nieestetycznie.

Argument o niebezpieczeństwie też mnie przekonuje, bo mam koleżankę, której w podstawówce przerwało się ucho  :o, zahaczyła o coś właśnie, owszem, zeszyli, ale ślad ma.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #11294 dnia: 16 Lipca 2017, 21:30 »
Pamiętam swoje przebijanie uszu ...
miałam 5 lat i siedziałam na takim zielonym krześle w domu
sąsiadka przebijała mi je zwykłą igłą
to dopiero był hard core a nie dzisiejsze pistolety  ;D
i bynajmniej nie wspominam tego jako coś strasznego  8)
płacz był ogromny ale jak zgubiłam komunijny złoty kolczyk  :P

gdybym miała córkę sama musiałaby podjąć taką decyzję i gdyby chciała pewnie nie miałabym przeciwwskazań

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #11295 dnia: 16 Lipca 2017, 21:49 »
Ja miałam 8 lat i byłam strasznie szczęśliwa i dumna,  że dostapie tego zaszczytu noszenia kolczyków  :D
Mi się  u jednych dziewczynek podoba,  u jednych nie  :P Lusia dostała dwie pary na chrzest ale poczekaj pewnie parę lat jak sama zechce  ;)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #11296 dnia: 16 Lipca 2017, 21:57 »
Ja też czekam aż same zechcą mieć kolczyki. Kaja ma 6 lat i rozmawiałyśmy o kolczykach ale nie wyraża jak na razie w ogóle zainteresowania przebiciem uszu, co mnie bardzo cieszy.
Ja miałam przebite uszy w 2-giej klasie i strasznie mi się babrało.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • data ślubu: 01.03.2001
« Odpowiedź #11297 dnia: 16 Lipca 2017, 22:01 »
Mialam uszy przebijane jak vonka, zwykla igla, ale nie siedzialam, a stalam - pewnie zeby moc szybciej uciec, jakby co  ;D i trzymalam sie obiema rekami komody. Oczy mialam zacisniete ;) Mialam 4 lata i uszy mialam przeklute na wlasne zyczenie.
Niestety jedna z dziurek przekluta jest pod troche dziwnym katem i niektore kolczyki nie wygladaja w niej ladnie.

Corkom uszu nie przebijam i nie zamierzam, dopoki same sie nie upomna.

Ania odkryla niedawno naklejane kolczyki i nosi takie.  ;D

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #11298 dnia: 16 Lipca 2017, 22:02 »
ok zmieniając temat mi Nadia oznajmiła dziś siedząc sobei na kibelku dumna jak paw "mama a ja obcięłam sobie włosy !!!!"hee co zrobiłaś "obciełąm sobie włosy " j: gdzie . N . tu i tu .j w myślach patrze i tylko ufff tylko trochę i jakoś nie widać ale ona taka dumna i tylko mówi jeszcze " ale nie mów tacie " :P  za chwilę pytam a skąd wzięłaś nożyczki ?  N. a od Amelki z pokoju , i prowadzi mnie i pokazuje otwarte opakowanie z nożyczkami i obcinaczkami do paznokci

tak myślałam ,że kiedyś przyjdzie taki dzień :P

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #11299 dnia: 16 Lipca 2017, 22:04 »
Niestety jedna z dziurek przekluta jest pod troche dziwnym katem i niektore kolczyki nie wygladaja w niej ladnie.

to chyba urok takiego przebijania uszów, ja mam pod skosem przebite prawe ucho i nie wszystkie kolczyki są dla mnie bo po prostu wiszą krzywo  :D

wbrew pozorom mi ucho nie chciało się zagoić jak miałam przebijane w salonie kosmetycznym drugie dziurki
za pierwszym razem problemów nie było

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #11300 dnia: 16 Lipca 2017, 23:09 »

Jak najbardziej na miejscu.
Dlaczego zdecydowałaś za swoje dzieci w kogo i czy w ogóle będą wierzyły?

To jest dokładnie taka sama sytuacja ... o wiele niższa rangą, ale jednak chodzi o to samo.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #11301 dnia: 17 Lipca 2017, 00:25 »
ok zmieniając temat mi Nadia oznajmiła dziś siedząc sobei na kibelku dumna jak paw "mama a ja obcięłam sobie włosy !!!!"hee co zrobiłaś "obciełąm sobie włosy " j: gdzie . N . tu i tu .j w myślach patrze i tylko ufff tylko trochę i jakoś nie widać ale ona taka dumna i tylko mówi jeszcze " ale nie mów tacie " :P  za chwilę pytam a skąd wzięłaś nożyczki ?  N. a od Amelki z pokoju , i prowadzi mnie i pokazuje otwarte opakowanie z nożyczkami i obcinaczkami do paznokci

tak myślałam ,że kiedyś przyjdzie taki dzień :P
Pamietam swoja grzywke dlugosc 1cm :P
Na pamiatke mam zdjecia, bo akurat dzien pozniej mielismy robione pamiatkowe w szkole ;)
Chyba kazda dziewczynka miala taki epizod z nozyczkami.
Mojej Lence robia sie dredy z tylu na glowie, aktualnie ma dwa. Takie koltuny, ze nie da sie rozczesac. Chyba sama jej to obetne i bedzie chodzila z takimi kikutami ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #11302 dnia: 17 Lipca 2017, 05:53 »
Michasia dostała kolczyki od chrzestnej ale też leżą i czekają aż sama zdecyduje

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #11303 dnia: 17 Lipca 2017, 06:19 »

Jak najbardziej na miejscu.
Dlaczego zdecydowałaś za swoje dzieci w kogo i czy w ogóle będą wierzyły?

To jest dokładnie taka sama sytuacja ... o wiele niższa rangą, ale jednak chodzi o to samo.
choć nie mam nic przeciwko "ozdabianiu" innych dzieci przez swoich rodziców, to tutaj się nie zgodzę....kwestia rangi sprawy to swoją drogą, ale jeśli rodzice sa wierzący, chodza do Koscioła, to co - mają niemowlaka czy potem kilkulatka zostawiać specjalnie w domu pod czyjąś opieką? Zeby czasem nie 'nasiąkło" wiarą katolicką? Oczywiście przy opcji, ze nie decydujemy sie ochrzcić dziecka i ma ono sobie potem świadomie wybrać wiarę....fakt, odpowiedzialność za chrzest biora na początku rodzice, ale już chociażby Pierwsza Komunia Św. jest takim momentem, gdzie dziecko powinno samo sie zadeklarować...
Ok to jeszcze wsadzę kij w mrowisko  :P tatuaż u nastolatka - wyrażacie zgodę czy nie? 

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11304 dnia: 17 Lipca 2017, 06:56 »
Chrzest wiaze sie z pewnym kregoslupem moralnym. Decyduje tu za dziecko bo to jest kwestia priorytetow i wartosci ktore wyznajemy. Bardziej porownalabym do braku wychowania- bo jak mozna wpajac pewne rzeczy dziecku- dorosnie wybierze co dobre a co zle.
Kolczyki to tylko widzimisie mamy.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #11305 dnia: 17 Lipca 2017, 08:06 »
Moim zadaniem porównanie kolczykow u dziewczynki przez was do malych cyganeczek to jest nie na miejscu..
Sa tu mamy ktore swoim córkom przebily uszka szybciej niz same świadomie zadecydowały i czytanie o Tym ze sa patologia spoleczna, umyslowa czy matka cyganki mnie zniesmacza..

Zreszta zajrzalam do  watku o przebijaniu uszu i polowa starych forumek przebijala mlodszym córkom a druga polowa pisala ze ekstra hehe

Mi mama przebila szybko chyba.
Nie mam zalu do niej  i ciesze sie ze nie pamietam.tego bo gdy przebilam na kolonii kolczykiem dtuga dziurke to mnie to bolalo, papralo sie i wtedy myslalam sobie ze szkoda ze nie mialam dwoch dziurej z dzjecinstwa bo byly modne :-D

Kolczyk mialam w nosie jako szalona 16.
Dziurke msm dp dzis ;) draznila mnie dlugo szczere mowiac.

Gdybym miala corke chyba bym przebila uszka ale dopiero w podstawowce bo zwyczajnie w mojej pracy obserwuje ze kolczyk to niebezpieczenstwo u takich malych dzieci.

Ale mi sie to podoba.

Miska fajny temat rzycilam bo oslabia mnie argument ze dziecko samo bedzie decydiwac o swoim ciele.
Wszystko pięknie ksoazkowo tylko ciejawe co mamuski na to gdy 15 latka bedzie chciaka sibie machnac Wielka kotwice lub chocby makijaz pernamentny.
Przeciez to jej ciałko jej decyzja  :D
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2017, 11:49 wysłana przez ~Ania~ »

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #11306 dnia: 17 Lipca 2017, 08:14 »
Chrzest wiaze sie z pewnym kregoslupem moralnym. Decyduje tu za dziecko bo to jest kwestia priorytetow i wartosci ktore wyznajemy. Bardziej porownalabym do braku wychowania- bo jak mozna wpajac pewne rzeczy dziecku- dorosnie wybierze co dobre a co zle.
Kolczyki to tylko widzimisie mamy.

Brak chrztu porównałabyś do braku wychowania? Co ma piernik do wiatraka?
Sorry ale chyba trochę popłynęłaś...

Można dziecka nie ochrzcić, można nie wierzyć w Boga a wciąż wychowywać dziecko pokazując mu co jest dobre a co złe, wiara w Boga nie ma z tym nic wspólnego.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11307 dnia: 17 Lipca 2017, 08:21 »
To ja zmienię temat ;) jesteście skarbnicą pomysłów więc liczę na pomoc :) prowadziłam ciążę prywatnie i lekarz nie brał ode mnie kasy...chciałabym mu jakoś podziękować i zastanawiam się co mu kupić...zupełnie nie mam pomysłu a wydaje mi się, że wódka to za mało...

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11308 dnia: 17 Lipca 2017, 08:25 »
Sylwia zgadzam się z Tobą
To tak jakby obrażać np w co się dziecko ubrało.
Jedni uwielbiają tiule , inni uważają to za kicz.
Sama miałam przebite uszka po roczku - nie mam pretensji do rodziców i jestem zadowolona ;)
W sumie to nawet ostatnio się zastanawiałam czy Łucji nie przebić
Matko za cyganów by nas wzięli i patologie  ;D - niezły wyznacznik  ::)

Sylwia i masz rację z tym wychowaniem 30 lat temu - mimo iż nie było tyle udogodnień to było łatwiej

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11309 dnia: 17 Lipca 2017, 08:37 »
POza tym, co wy macie do Cyganów??

Tam kolczyki u dzieci to tradycja.

Wiecie, mnie to ani ziębi ani grzeje kto przebija swoim dzieciom uszy.
I argument, że dziecko może nie chcieć, później mieć pretensje....znajdźcie mi prosze jakaś kobiete, która ma wielkie prenetnsje do matki, ze jej uszy przebiła....

Moja mi nie chciała przebić to musialam prosic koleżankę i mam krzywą dziurkę jak Vonka i Marta :P

To ja zmienię temat ;) jesteście skarbnicą pomysłów więc liczę na pomoc :) prowadziłam ciążę prywatnie i lekarz nie brał ode mnie kasy...chciałabym mu jakoś podziękować i zastanawiam się co mu kupić...zupełnie nie mam pomysłu a wydaje mi się, że wódka to za mało...

Może jakieś pióro? Albo długopis? Wiesz jakies takie wypaśniejsze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"