Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1631783 razy)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #4290 dnia: 10 Lutego 2015, 13:17 »
Ania właśnie chodzi o to, że ja bywałam u niego częściej, a teraz nie może częściej przepisywać. Powiedział, że v kwestii tabletek widzimy się za 90 dni, a w kazdej innej kwestii już za dwa tygodnie :o on mi zwykle przepisywał po 2, 3 opakowania, nigdy więcej. Teraz musi.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #4291 dnia: 10 Lutego 2015, 13:18 »
Irminko jak Ci się udaje bez recepty?

Mnie nigdy nie chce dać więcej nniż 3.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4292 dnia: 10 Lutego 2015, 13:18 »
Ja chwilowo zmienię temat....wiecie, że nadżerka może sama się zagoić ??? nie miałam pojęcia.....
a druga sprawa, ale nie na ten wątek chyba...wiecie, że od nowego roku lekarz może przepisać antykoncepcję co 90 dni ??? Minister tak zarządził....masakra, co?
I jeszcze jedno- chodzicie z dziećmi do okulisty? Tak dla sprawdzenia czy ze wskazań? Jak często?
Może, nadżerka może zagoić się sama. Całe życie człowiek się uczy ;)
My chodzimy do okulisty ze wskazań czyli skopane oczy po mamusi. Ale nawet jak by wskazań nie było to też bym poszła.
Dosik dlaczego temat nie na ten wątek? Lubię "Rozmowy..." bo możemy tu napisać na każdy temat nie tylko o dzieciach :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4293 dnia: 10 Lutego 2015, 13:20 »
Ania właśnie chodzi o to, że ja bywałam u niego częściej, a teraz nie może częściej przepisywać. Powiedział, że v kwestii tabletek widzimy się za 90 dni, a w kazdej innej kwestii już za dwa tygodnie :o on mi zwykle przepisywał po 2, 3 opakowania, nigdy więcej. Teraz musi.

No ale skoro i tak bywasz częściej to jak miną te 90 dni to weźmiesz znowu.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4294 dnia: 10 Lutego 2015, 13:22 »
wiem, że na każdy temat, ale jest temat stricte o antykoncepcji ;) nie chciałam mieszać ;)
no właśnie osttanio była u mnie siostra i siostrzenica (10 lat) zjawiła się w okularach :o zdziwiłam się, bo dotąd było ok...niby. Jak założyła okulary to powiedziała, że teraz to widzi świat w HD :P no i się zastanawiam czy ze swoją nie pójśc, niby na dal widzi rewelacyjnie, my nie widzimy czegoś, a ona tak, ale jak czasem dorwie telefon i gra to trzyma go bardzo blisko oczek.

Ania, ale nie będę chodziła do nieg bezcelowo, czyli akurat moje kontrole będą rzadsze ;)

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #4295 dnia: 10 Lutego 2015, 13:25 »
doksik86 córka kuzynki tak właśnie nabawiła się wady wzroku - trzymając telefon blisko oczu. Tylko ona już nastolatka to na pewno dużo więcej go używa.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4296 dnia: 10 Lutego 2015, 13:27 »
No moja to gra od święta, naprawdę...ale tak trzyma jakby nie widziała  :-\ no nic, może kontrolnie się przejdę

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4297 dnia: 10 Lutego 2015, 13:28 »
Na pewno nie zaszkodzi.

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #4298 dnia: 10 Lutego 2015, 13:30 »
No moja to gra od święta, naprawdę...ale tak trzyma jakby nie widziała  :-\ no nic, może kontrolnie się przejdę

Lepiej dmuchać na zimne  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4299 dnia: 10 Lutego 2015, 13:31 »
Nie snuję wywodów czy zaszkodzi, czy nie, ale na pewno nie zaszkodzi wiedza, że w tej sprawie można co 90 dni iść ;)

Do okulisty teraz jest potrzebne skierowanie ???

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4300 dnia: 10 Lutego 2015, 13:32 »
Na pewno nie zaszkodzi.

Aaaaa, ty o okuliście :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4301 dnia: 10 Lutego 2015, 13:38 »
My mamy zalecona kontrole oczu jak maly skonczy 3 lata. Ale to ze wzgledu na moja wade wzroku dosyc powazna.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4302 dnia: 10 Lutego 2015, 13:40 »
Na pewno nie zaszkodzi.

Aaaaa, ty o okuliście :P

Właśnie nie wiedziałam o co Ci chodzi ::) :D

Nie mam pojęcia czy w koncu trzeba skierowanie do okulisty czy nie, bo coś mieli zmienić że niby miało być. Ale ja mam dwa kroki od domu prywatnego okulistę, wizyta kosztuje 35zł więc nie jest źle i nawet by mi się po skierowanie nie chciało fatygować.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4303 dnia: 10 Lutego 2015, 13:42 »
Tak to prawda, ze do okulisty i dermatologa teraz ze skiwerowaniem, ale ja tak jak Ania chodzr prywatnie co by sie nie denerwowac i mam gdzies te ich skierowania...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4304 dnia: 10 Lutego 2015, 13:43 »
Dosik idź z córką koniecznie do okulisty. Twoje "świetnie" jest wyłącznie Twoją bardzo subiektywną oceną bo nie jesteś specjalistą.
Też widziałam świetnie i okazało się, że mam nadwzroczność w jednym oku ;D Więc punkt widzenia rodziców jest bez znaczenia :)
Ktoś tam czegoś nie widział, ja widziałam, no było świetnie ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4305 dnia: 10 Lutego 2015, 13:47 »
Do oklulisty musisz mieć skierowanie, chyba, że rejestracja była w roku 2014 (no ale w Twoim przypadku nie).

Ja pierwszy raz wzrok badałam Zu na bilansie 2 latka.
Moja ma chore oczy więc u okulisty jesteśmy dwa razy w roku (w tym roku bedziemy 4).
edit - ewentualne kolejne dziecko będzie u okulisty do 6 miesiąca życia.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4306 dnia: 10 Lutego 2015, 13:49 »
U nas jest zalecenie po 3mcu życia iść z dzieckiem i uważam, że to super rozwiązanie.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4307 dnia: 10 Lutego 2015, 13:57 »
Ja chwilowo zmienię temat....wiecie, że nadżerka może sama się zagoić ??? nie miałam pojęcia.....
a druga sprawa, ale nie na ten wątek chyba...wiecie, że od nowego roku lekarz może przepisać antykoncepcję co 90 dni ??? Minister tak zarządził....masakra, co?
I jeszcze jedno- chodzicie z dziećmi do okulisty? Tak dla sprawdzenia czy ze wskazań? Jak często?
co do antykoncepcji zapytam przy najbliższej kontrolnej wizycie, ale wszystko możliwe - z tym, ze ja mam takiego fajnego ginekologa, ze po samą  receptę to nawet mąż moze podjechać ;)
co do okulisty poza tymi zalecanymi badaniami  w pierwszym roku (ok 3 i 6 msc) to u nas było przez okulistkę rekomendowane  badanie w 3 roku życia - jak dziecko jest już rozgadane i rozpoznaje obrazki, potem z synem w 6 roku zycia - tu juz wymagana znajomość literek lub cyfr, kolejną kontrolę mamy zaleconą za 1,5-2 lata...moim zdaniem warto chodzić chociażby z tego względu, ze dzieci już w pierwszej klasie maja zajęcia komputerowe, a to moze osłabić wzrok...tylko nie wiem, czy to standardowe zalecenia, czy akurat nasza okulistka tak zapobiegliwa :) (dodam, ze to badania na nfz, wiec nie chodzi o wyciąganie kasy...)
anusiaaa, czyli to musi być rejestracja tylko rok wstecz??

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4308 dnia: 10 Lutego 2015, 14:03 »
miśka - od nowego roku 2015 musisz mieć skierowanie do okulisty chyba, że miałaś umówiona wizytę już w 2014 na kontynuację leczenia. Tak mi powiedziała babka w centrum  okulistyki gdzie leczy się moja córka.
Tzn. Nowy pacjent bądź sporadyczny musi sobie załatwić  skierowanie.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4309 dnia: 10 Lutego 2015, 14:25 »
ok anusiaaa teraz wszystko jasne - o tej kontynuacji leczenia mówiła tez dermatolog męzowi :) no ale ja z dwuletnim wyprzedzeniem na wizyty się nie umawiam ;) mam napisane w książeczce zalecenie kontroli, to myśle, ze za rok pediatra nam bez problemu wypisze....

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4310 dnia: 10 Lutego 2015, 14:38 »
u nas było przez okulistkę rekomendowane  badanie w 3 roku życia - jak dziecko jest już rozgadane i rozpoznaje obrazki
To w jaki sposób ta pani sprawdza oczy u dziecka, które ma 3 lata, nie mówi a wymaga opieki okulistycznej? Przecież nie mówiące dzieci w wieku 3 lat to wcale nie jest żadkość.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4311 dnia: 10 Lutego 2015, 14:40 »
miśka, nawet jak po samą receptę to ok, tylko właśńie nie moze być częściej niż 90 dni i muszą się tego trzymać.
Anulla, ja mam w rodzinie b.poważne wady wzroku u najbliższych i mała może miec po nich, moja subiektywna ocena własnie jest taka, że coś może byc nie tak ;) ja mam okulistę w przychodni, a tam zwykle są pustki, ale zobaczę przy rejestracji ile trzeba by czekać, tez bym wolała może prywatnie, bo zwykle jest inne podejście, ale nawet nie wiem gdzie miałabym tu iść do okulisty ;) no zobaczymy, sprawdzić nie zaszkodzi na pewno. szczególnie, że geny mogły ją znacznie obciążyć. Będę w przysżłym tygodniu na bilansie z nią, to zapytam.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4312 dnia: 10 Lutego 2015, 14:47 »
u nas było przez okulistkę rekomendowane  badanie w 3 roku życia - jak dziecko jest już rozgadane i rozpoznaje obrazki
To w jaki sposób ta pani sprawdza oczy u dziecka, które ma 3 lata, nie mówi a wymaga opieki okulistycznej? Przecież nie mówiące dzieci w wieku 3 lat to wcale nie jest żadkość.
anulla_p to tylko taka umowna granica - moze byc i troche później (albo i wczesniej - jeśli są wskazania) co prawda samo dno oka okulistka moze zbadac i jak jest jakąs poważną wada to pewnie wychwyci, ale do reszty kontroli współpraca dziecka jest potrzebna - u nas mimo,   ze córka była rozgadana, to była obawa, ze u okulistki strzeli focha i trzeba by sie ponownie umawiac, ale jakoś poszło :)
i ja mówię o takim standardowym kontrolnym badaniu, ale jak dziecko ma chociażby tzw. obciążony wywiad, to na pewno sa jakieś bardziej specjalistyczne badania nie wymagające komunikatywności u dziecka...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4313 dnia: 10 Lutego 2015, 14:48 »
Lila jest pod kontrolą mojej okulistki. Ja mam problemy ze wzrokiem przez co min.miałam zalecenie CC więc wolę dmuchać na zimne i zawczasu wyłapać ewentualne wady, tym bardziej, że za np. astygmatyzm odpowiedzialne mogą być geny  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4314 dnia: 10 Lutego 2015, 14:51 »
U Nas podobnie jak u Mai, tylko wady inne... Ale moj ojciec ma to samo co ja, wiec Antek tez jest pod kontrola.
Bylismy jak mial 3 m-ce, podejrzewam, ze jak dziecko w wieku 3 lat nie mowie, to badanie wyglada podobnie jak u niemowlakow.
Ja sie czaje na operacje, ale to jeszcze nie teraz.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4315 dnia: 10 Lutego 2015, 14:51 »
I to jest właśnie bląd - badanie kiedy dziecko jest wygadane.

Tak właśnie potraktowała nas okulistka nr 1. A bo dziecko nic nie umie pokazać, powiedzieć itp. Proszę przyjść za rok.

Co się okazało, że moje dziecko ma astygmatyzm, nie widzi i jak trafiłam do lekarza kompetentnego to powiedział, że zmarnowała nam kobieta pół roku leczenia. A sposobów na sprawdzenie wzroku u maluchów jest wiele.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #4316 dnia: 10 Lutego 2015, 14:55 »
Dlatego tak ważne jest aby trafić do odpowiedniego lekarza.
Lila na szczęście wzrok ma w porządku bo ja nie dość, że astygmatyzm, krótkowzroczność to na dokładkę odwarstwiająca się siatkówka i zadatki na jaskrę bo ciśnienie śródgałkowe mam konkretne :mdleje:

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4317 dnia: 10 Lutego 2015, 14:56 »
I to myślę, że od lat bo ja nosiłam okulary od 1 r.ż.  ;D

Swoją drogą mi ginek zawsze wypisywał recepty w ilości sztuk co najmniej 6 bez daty  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4318 dnia: 10 Lutego 2015, 14:56 »
U nas też astygmatyzm w rodzinie, mi się pojawił po 2 porodzie  :-\
no a mama i brat masakryczne "minusy".....i astygmatyzm na przyczepkę, ale oni nie kwalifikują się nawet do operacji  :-\
anusia, a jak się bada takie dziecko ??? bo w zasadzie nie wiem, a zawsze mnie to ciekawiło.

A, jeszcze a propo urodzinek- dzieci noszą cukierki do rozdania i to dla nich "impreza" ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #4319 dnia: 10 Lutego 2015, 15:01 »
Doksik, a nie byłaś z dziećmi w 4 miesiącu życia u Okulisty ?