Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1632275 razy)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #4260 dnia: 10 Lutego 2015, 10:11 »
Dzięki dziewczyny :) :) :)
urodzinki minęły fajnie, w sobotę byli nasi rodzice i rodzenstwo, wiec kuzyni młodej, poszaleli, pobawili się, w niedzielę była moja chrzestna i dziadki....wiec dwa dni imprezy :P wczoraj jeszcze mała była w kinie, a dziś rozdaje cukierasy w szkole, więc czwarty dzień mowi, że ma urodziny  :D :D :D

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #4261 dnia: 10 Lutego 2015, 10:53 »
dosik a dla znajomych malej tez imprezke robisz? Moj syn uparcie mowi ze chce dla kolegow z przedszkola imrezke i mamz agwozdke jak to ogarnac

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4262 dnia: 10 Lutego 2015, 10:55 »
Nie, oni za mali, nie wiem, czy rodzice by ich puścili, u nas nie ma takich zwyczajów ::)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4263 dnia: 10 Lutego 2015, 10:59 »
Na serio? A są bawialnie np? Ze zjazdzalniami, kulkami, torami przeszkód? Albo jakieś kawiarnie z kącikiem dla dzieci.

U nas właśnie w takich miejscach najczęściej rodzice robią imprezki dla dzieci. A córa juz duża przecież. U nas to 3latkom juz się tak wyprawia :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4264 dnia: 10 Lutego 2015, 11:01 »
Są, ale nie widzę takiej potrzeby ::) córka też się nie upominała, a płacić 300 zł+ tort za obce dzieci jakoś mnie nie kręci ::) chociaż pewnie za rok czy dwa będziemy to rozważać.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4265 dnia: 10 Lutego 2015, 11:05 »
Za rok czy dwa to już u nas nikt nie robi, już dzieci za duże i chyba nie chcą :)

Przecież ja nie zmuszam,  napisałam tylko.jak u nas jest. I płaci się połowę tej ceny co napisałaś wiec nie jest tak źle.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4266 dnia: 10 Lutego 2015, 11:10 »
Netula u nas zapraszanie na urodziny zaczeło sie u syna w przedszkolu w 5-latkach, z tym, ze wtedy królowały właśnie bawialnie i rodzice raczej zostawali z dziećmi, ale 6-latki spokojnie dawały sobie radę same, my nawet ogarnęliśmy prawie całą grupę  na urodzinach basenowych :) córka zaczęła wcześniej, bo juz na 4-te urodziny zaprosiła  koleżanki z przedszkola i jedną tata zostawił i tez nie było problemu - wiele zalezy od dziecka...
doksik za rok czy dwa bawialnia na urodziny to jak slusznie zauważyła Ania już obciach :P nie wiem, jak u Was z możliwościami, ale poza bawialniami moze byc basen, kreatywne urodziny z robotyki czy inne tematyczne, ostatnio syn był na takich fajnych naukowych z eksperymentami...ja tam wole własnie zrobić taką wymarzona impreze dla dziecka, którą zapamieta na dlugo,niz wydac na wypasiony prezent, ktory za chwile pójdzie w kąt....aha i u nas to nie sa obce dzieci, tylko zaprzyjażniona grupa, z która syn przez 4 lata spędzał wiekszośc swojego czasu w przedszkolu....ale podkreslam to tylko i wyłacznie moje zdanie :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #4267 dnia: 10 Lutego 2015, 11:12 »
Doksik a jak tort? Sama robiłaś?

U nas teżzwyczaj, że w bawialni. Maly juz na 2 urodziny miał ze swoimi znajomymi i potem co roku. On też chodzi do dzieci.
U nas płaci się 30 zl za dziecko plus tort sami przynosimy.  No i musi być minimum sześcioro.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4268 dnia: 10 Lutego 2015, 11:18 »
Miśka, gdyby oni byli tak zżyci, to pewnie, że można, ale w klasie nikt nie wyprawia i córka nie prosiła o to, bo nawet nie wie, że są takie rzeczy :D
od nas dostała teleskop, więc prezent poniekąd wypasiony, ale też sporo z niego korzysta :D
Martka, w rezultacie tort zamówiłam :D

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4269 dnia: 10 Lutego 2015, 11:20 »
A z podwórka nie ma koleżanek?  Mój zaprasza podwórkowe towarzystwo  ;D

Jaki zamówiłas,   pokażesz?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4270 dnia: 10 Lutego 2015, 11:22 »
Szwagierka wyprawiala teraz synkowi 6 urodziny i robila osobno dla rodziny, a osobno w bawialni dla dzieci, jego kolegow. Mlodzi sie wyszaleli, a on dostal tyle prezentow od kolegow ;D

Ja torta mialam zamawiac, i ciesze sie, ze tego nie robilam, bo bysmy go do teraz pewnie jedli ::)
Sama zrobie teraz na sobote.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4271 dnia: 10 Lutego 2015, 11:24 »
Aaa mialam zoaytac... Mozna czyms zastapic sol fizjologiczna do inhalatora?
Mam mucosolvan i nie moge go podac, bo nie mam soli, ale moze czyms mozna ja zastapic ::)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4272 dnia: 10 Lutego 2015, 11:34 »
Nam mucosolvan zaszkodził przy inhalacjach...znaczy córce ;/
nie ma koleżanek z podwórka, tzn. ma jedną przyjaciółkę i z nią chodzi do klasy ;) wiecej nie ma, bo jak już to jadę z nimi na działkę zeby się tu pod blokiem nie szlajali albo po prostu spacerujemy, nie lubię tutejszych placów zabaw ::) nie widze potrzeby wyprawiania urodzin na siłę dla znajomych, jeszcze nie całkiem to rozumieją, nie ma takiego zwyczaju, a ja bym się głupio czuła, że poniekąd zobowiązuję tamtych rodziców do kupowania prezentu....no jakoś nie bardzo szczególnie, że nikt tego nie robi w klasie, więc problem z głowy ;)
Pokażę, ale jak zgram zdjęcia, nic wielkiego, tort z opłatkiem z Krainy Lodu ;) takie było zyczenie solenizantki ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4273 dnia: 10 Lutego 2015, 11:49 »
bo do mucosolvanu muszą być wskazania - inaczej moze tylko nasilić kaszel...
patka jedyne co mi przychodzi do głowy do moze mgiełka solankowa? ale jak nie masz zwykłej soli fizjologicznej, to pewnie tego tez nie...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4274 dnia: 10 Lutego 2015, 11:51 »
bo do mucosolvanu muszą być wskazania - inaczej moze tylko nasilić kaszel...

No właśnie to były pierwsze inhalacje małej, miała ok. 2,5 roku i po tym się po prostu dusiła normalnie...lekarz przepisał, inhalator wzięliśmy z przychodni i to, że się tak zraziłam było jedynym powodem, dla którego nadal nie kupiliśmy inhalatora;/

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4275 dnia: 10 Lutego 2015, 11:56 »
U Nas ma to pewne na celu wykrzsztuszanir wydzieliny z oskrzeli.
Mgielke mam...

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #4276 dnia: 10 Lutego 2015, 12:15 »
u nas w przedszkolu w ogóle nie ma "tradycji" robienia urodzin i zapraszania rówieśników.
Ja raz robiłam w sali zabaw, ale moje dzieci w domu mieć ze swoimi przyjaciółmi.
śREDNI lipcowy więc zawsze impreza dziecięca na powietrzu z basenem i innymi atrakcjami dla dzieci.

Ogólnie co roku wyprawiam im urodziny dla dzieci i wtedy zapraszają kogo chcą (w miarę rozsądku)
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4277 dnia: 10 Lutego 2015, 12:21 »
doksik to zmienic lekarza, który nie rozpoznaje wskazań do mucosolvanu (chyba, ze córka jest uczulona na jakis jego składnik)
u nas inhalator to podstawa przy zwalczaniu wszelkich infekcji :)
patka myśle, ze solanke w takiej dawce jak sól fizjologiczną mozesz smiało wlewać...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4278 dnia: 10 Lutego 2015, 12:22 »
Lekarka zalecila Nam 1,5 ml inhalacji ijakos szybko poszlo ::)
Co prawda wiekszosc wpowietrze uleciala ale cos tam zawsze wachnal...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4279 dnia: 10 Lutego 2015, 12:24 »
miśka, lekarz jest już inny, tu się ciągle zmieniają ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4280 dnia: 10 Lutego 2015, 12:30 »
u nas w przedszkolu w ogóle nie ma "tradycji" robienia urodzin i zapraszania rówieśników.
Ja raz robiłam w sali zabaw, ale moje dzieci w domu mieć ze swoimi przyjaciółmi.
śREDNI lipcowy więc zawsze impreza dziecięca na powietrzu z basenem i innymi atrakcjami dla dzieci.

Ogólnie co roku wyprawiam im urodziny dla dzieci i wtedy zapraszają kogo chcą (w miarę rozsądku)

To ja Ci bardzo zazdroszcze, że nie ma tradycji w przedszkolu ::)

U nas jest niestety.
Nie trawie kulkolandii itp. a właśnie na takie imprezy Zu byla zapraszana w 3,4 latkach. Zawsze stamtąd przywoziła gila ::)
My dopiero teraz zorganizowaliśmy urodziny dla Zu dla dzieci (osobno w domu robimy dla rodzinki) i robilismy w Klubie Malucha z panią Animatorką z zabawami, lepieniem z ciastoliny i innymi pierdołami.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4281 dnia: 10 Lutego 2015, 12:33 »
Zapraszam, dodałam trochę ciuszków na 86, 86/92 i 92, również uniwersalne ;)

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49983.0

Eee tam, ja się cieszę, że u nas nie ma takiej "tradycji". Do domów też się nie zapraszają.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #4282 dnia: 10 Lutego 2015, 12:39 »
my mucosolvan używamy przy mega gęstych gilach i mokrym kaszlu tak by wykrztusić wsio z oskrzeli i płuc .. nam pomaga :)
a co do urodzin to właśnie jesteśmy zaproszone do 3 przyjaciół Natalki, wszyscy mają po 2 latka i są z naszego osiedla :) razem dorastają i się lubią więc imprezki będą super ;) wszystkie poza domem .. i nas też czeka wyprawienie takich urodzin w kwietniu  :)

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #4283 dnia: 10 Lutego 2015, 12:40 »

To ja Ci bardzo zazdroszcze, że nie ma tradycji w przedszkolu ::)

U nas jest niestety.
Nie trawie kulkolandii itp. a właśnie na takie imprezy Zu byla zapraszana w 3,4 latkach. Zawsze stamtąd przywoziła gila ::)
My dopiero teraz zorganizowaliśmy urodziny dla Zu dla dzieci (osobno w domu robimy dla rodzinki) i robilismy w Klubie Malucha z panią Animatorką z zabawami, lepieniem z ciastoliny i innymi pierdołami.

Ania ja się w sumie bardzo cieszę, zaprasza tylko te dzieciaki, które lubi.
W innych grupach słyszałam, że niektóre mamy robią, a u nas nie.
Jak przed urodzinami się pytałam czy chcę urodziny na sali zabaw (ostatni rok przedszkola, więc chciałam zrobić) to powiedział, że nie. Maglowałam go, maglowałam a i tak za każdym razem słyszałam nie. To dałam sobie spokoj.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4284 dnia: 10 Lutego 2015, 13:01 »
Ja chwilowo zmienię temat....wiecie, że nadżerka może sama się zagoić ??? nie miałam pojęcia.....
a druga sprawa, ale nie na ten wątek chyba...wiecie, że od nowego roku lekarz może przepisać antykoncepcję co 90 dni ??? Minister tak zarządził....masakra, co?
I jeszcze jedno- chodzicie z dziećmi do okulisty? Tak dla sprawdzenia czy ze wskazań? Jak często?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4285 dnia: 10 Lutego 2015, 13:07 »
A co ile byłodo tej pory? Mi zawsze daje rreceptę na 3 opakowania,  więc to jest 90 dni.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4286 dnia: 10 Lutego 2015, 13:11 »
Martka, do tej pory nie wiem, chyba mógł co miesiąc, wyliczył mi dziś, ze 3 opakowania to 84 dni, więc wypisał na 4.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4287 dnia: 10 Lutego 2015, 13:13 »
Tak jest, co 3mce powinno się chodzić na kontrolę przyjmując stale jakieś leki. Nieważne czy to kardiolog, czy ginekolog czy neurolog. Pewnie teraz bardziej się będą tego trzymać.

O tym, że nadżerka się może sama zagoić wiem bo sama tak miałam, po porodzie.

Do okulisty nie chodzimy jak nie ma potrzeby, więc syn dawno nie był, córka co rok ma kontrolę.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #4288 dnia: 10 Lutego 2015, 13:14 »
Doksik nie wiedziałam ze nadżerka może sama się zagoić słyszałam ze po ciaży może.
Mi tabsy sprzedają bez recepty :p

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #4289 dnia: 10 Lutego 2015, 13:15 »
Mi zawsze dawał na 6 opakowań, raz jedną lekarkę poprosiłam o więcej to też dała bez problemu.

O nadżerce się dowiedziałam niedawno, podobno każda kobieta to ma już podczas narodzin, potem zanika i jakoś w okresie dojrzewania znowu się pojawia.