Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1631823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #4170 dnia: 8 Lutego 2015, 20:57 »
Moje dziecko jak i ja uwielbiamy czerwony  ;)
bez problemu bym taki kupiła dla chłopca  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4171 dnia: 8 Lutego 2015, 20:59 »
W UK czerwony jest dla chłopców.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4172 dnia: 8 Lutego 2015, 21:04 »
Mój ma czerwoną kurtkę zimową :-)

U nas też kaszel - nic więcej. Dziwne wirusy panują  ::)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4173 dnia: 8 Lutego 2015, 21:07 »
czerwony jak najbardziej dla chłopca, teraz syn ma już pewne wymagania ;) ale jak był mniejszy to nawet i fioletowej koszuli się dorobił  :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #4174 dnia: 8 Lutego 2015, 22:02 »
Moj ma czerwony kombinezon :-))
Zaraz ci na fb fote wysle ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #4175 dnia: 8 Lutego 2015, 22:13 »
Nikola a pulmicort nie jest jeszcze droższy? Tzn na 100%? A inhalujesz go raz czy dwa razy dziennie. Adasio jak kaszle to szczeka. Kaszel na szczęście już mokry. My teraz aż trzy razy dziennie inhalacje. Mam nadzieję, że minie szybko, ale dziś znów gorączkę miał.

Ulubiony kolor mojego Marcina to czerwony i mój też :) Adasio ma bordowy kombinezon.. Niektórzy twierdzą, że fioletowy.. :) mi to nie przeszkadza :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4176 dnia: 8 Lutego 2015, 22:15 »
Marcella cena zależy od dawki  ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #4177 dnia: 8 Lutego 2015, 22:28 »
My inhalujemy Nebbudem 0,25, na 100% 57 z groszami, na ryczałt płacę 3,20 za 20 ampułek.

Czerwony jak dla mnie to najbardziej uniseksowy kolor według mnie wraz z brązami i czarnym.
Tymol miał w swoim życiu kilka czerwonych kurtek.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4178 dnia: 8 Lutego 2015, 22:49 »
Nikola a pulmicort nie jest jeszcze droższy? Tzn na 100%? A inhalujesz go raz czy dwa razy dziennie. Adasio jak kaszle to szczeka. Kaszel na szczęście już mokry. My teraz aż trzy razy dziennie inhalacje. Mam nadzieję, że minie szybko, ale dziś znów gorączkę miał.

Ulubiony kolor mojego Marcina to czerwony i mój też :) Adasio ma bordowy kombinezon.. Niektórzy twierdzą, że fioletowy.. :) mi to nie przeszkadza :)

No wczoraj tyle płaciłam, w grudniu kupowałam z tym że wypisywała receptę inna lekarka i płaciłam coś 23-26 zł także różnica wielka.
Inhalacje robię 2 x dziennie. Kaszel ma taki mokry ale przez dzień to z 5 razy może zakaszlał. Teraz śpi bardzo niespokojnie, usnąć nie mogł w ogole jest od 3 dni taki w szczególności w nocy przez sen niespokojny, stawiam na zęby.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4179 dnia: 8 Lutego 2015, 22:51 »
Dziewczyny ale napiszcie o jakiej dawce piszecie  ;)
każda ma inną cenę, więc każda z Was może mówić o czymś innym  ;)

a ceny leków zmieniają się co 2 miesiące, więc na to co było w grudniu nie patrzcie, bo w styczniu była zmiana. Teraz będzie od 1 marca.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4180 dnia: 8 Lutego 2015, 22:54 »

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4181 dnia: 8 Lutego 2015, 23:16 »
kurcze pulmicort tak poszedł w góre (ten 0,125) ? ja płaciłam w starym roku na pewno mniej...dobrze, ze mamy zapas na wszelki wypadek :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #4182 dnia: 8 Lutego 2015, 23:32 »
A ja jestem przerazona jak lekko lekarze wypisuja sterydy. Nie pisze tu o Was bo nie znam Twojego przypadku nikola. Marceli Adas np nie ma wyjscia. Pisze ogolnie ze taki pulmicort, elocom czy zyrtec tak malym dzieciom czesto bez potrzeby przepisuja. My tak np mielismy. Kaszel nie wiadomo skad, to co... Damy pulmicort profilaktycznie  ::)
Alergolog, pediatra podczas wizyty z Leo " ja nie wiem czemu rodzice sie tak boja tych sterydow. One wcale nie sa takie straszne".  :o

♡ Szymon & Leon ♡

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #4183 dnia: 8 Lutego 2015, 23:42 »
A ja myślę, że to zależy od doświadczenia lekarza dlaczho podejmują taką decyzję o przepisaniu sterydów i również od doświadczeń rodziców czy się ich boją czy nie.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #4184 dnia: 9 Lutego 2015, 05:43 »
O dziękuję dziewczynki!
To kupimy czerwony a co!
Sylwuś foty widziałam boski jest Sebuś :D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4185 dnia: 9 Lutego 2015, 08:16 »
My mamy 0,125 i teraz patrzę i 2.01 kupowałam i dawałam ponad 23 zł

Kasia mamy podejrzenie astmy, a tym bardziej że ja astmę miałam do 25 r teraz od 6 lat mam spokój, choć nie powiem czasem duszności wracają ale nie muszę brać lekków (odpukać) jak na razie.

U mnie lekarka i ta co chodzimy do przychodni (jedna z najlepszych w przychodni u nas i nie tylko) nie wypisała by mi od tak bo chcę, miał zapalenie oskrzeli więc dostał. Teraz ma nawracający kaszel i charczenie z tym że po szpitalu aby nie latac do przychodni zaczęłam chodzić prywatnie do lekarki ze szpitala i ona od razu kazała inhalacje robić z racji tego aby znowu te oskrzela nie były załatwione.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #4186 dnia: 9 Lutego 2015, 08:18 »
Justys no tak.. My mamy dawkę 0.25. W czwartek płaciłem za dwa opakowania i montelukast niecałe 80 zł. Więc nie wiem ile dokładnie za sam pulmicort. Ale kiedyś przez krótki czas wycofali refundację to płaciłam chyba ok 200zł ale widocznie coś pomyliłam. Nam lekarz za to nie chce wypisać tańszych odpowiedników..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4187 dnia: 9 Lutego 2015, 08:21 »
kjp83 nie wiem, jakie masz doświadczenia z pediatrami, ale raczej czasy, kiedy na wszystko wypisywano od tak antybiotyk czy własnie sterydy dawno minęły....my z kaszlu przeziębieniowego w 90% wychodzimy tylko przez inhalacje ze stezonej soli i domowe mikstury, pulmicort jest na wszelki wypadek na okres pylenia alergenu u córki - odpukać od dawna mamy spokój, ale jak dziecko ma podejrzenie świstów na tle alergicznym z predyspozycją do duszności to najpierw osłuchanie u lekarza, a potem dopiero inhalacja - a nie na zasadzie, bo taki widzimisię...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #4188 dnia: 9 Lutego 2015, 08:53 »
Dziewczyny ta stezona sol fizjologiczna ma 10%?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4189 dnia: 9 Lutego 2015, 08:56 »
Sterydy nie są straszne - fajny lekarz.
Te niestraszne sterydy, którymi leczy się moja mama rozwaliły jej wątrobę  ::) ale są choroby przy których innego wyjścia nie ma.

Nasza pediatra jest anty antybiotykowa  ;D
Moje dziecko było leczone antybiotykiem w szpitalu (ostre odmiedniczkowe zapalenie nerek) i przy bakteryjnym zapaleniu ucha.
Wszelkie kaszle i inne atrakcje zwalczamy bardziej naturalnie

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4190 dnia: 9 Lutego 2015, 09:13 »
A ja jestem przerazona jak lekko lekarze wypisuja sterydy. Nie pisze tu o Was bo nie znam Twojego przypadku nikola. Marceli Adas np nie ma wyjscia. Pisze ogolnie ze taki pulmicort, elocom czy zyrtec tak malym dzieciom czesto bez potrzeby przepisuja. My tak np mielismy. Kaszel nie wiadomo skad, to co... Damy pulmicort profilaktycznie  ::)
Alergolog, pediatra podczas wizyty z Leo " ja nie wiem czemu rodzice sie tak boja tych sterydow. One wcale nie sa takie straszne".  :o

To może Kasia zmień lekarza.
Ja nawet zapalenie oskrzeli bez antybiotyku leczylam, bo nie ma takiej potrzeby. Dłużej trwało ale obeszlo się.

A co do Pulmicortu i wziewnych sterydów, na pewno są "lepsze" niz antybiotyk.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #4191 dnia: 9 Lutego 2015, 09:20 »
Jasne jak jest uzasadnienie to stetydy sa niezbedne i nie wyobrazam sobie unikac ich dla samej zasady. Ja sama bez elocomu ani rusz. Teraz mecze sie okrutnie bo karmie i moge tylko naturalnie i delikatnie sie wspomagac. Ale dawac dziecku stetyd bo kaszle i w sumie nie wiadomo czemu. Albo dawac elocom czy inna cudna masc malemu dziecku... Jasne, zadziala a lekarz zyska kolejna opinie cudotworcy. Tylko nie chce wiedziec jak ten dzieciak bedzie sobie radzil w wieku 30 lat.
Pamietam jak mialam ok 12 lat i mama dostala zyrtec na azs. Pomogl jej bardzo, wiec rozmawialysmy z dr zeby mi tez przepisal. Jego odp- absolutnie dopiero po okresie dojrzewania! Ciekawe czy sklad sie zmienil... Bo w  coraz wiecej lekow wczesniej dostepnych na recepte teraz sa bez ( i nie pisze tu o tabletce po  ;) )

Akurat nasz lekarz daje antybiotyk w ostatecznosci, Szymek ostatni raz mial 5 lat temu. Tak tylko pisze o swoich spostrzezeniach na przestrzeni kilku lat i nie tylko moich doswiadczen. Obecni lekarze sa w porzadku.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4192 dnia: 9 Lutego 2015, 09:33 »
Mój starszy syn miał antybiotyk tylko po urodzeniu w szpitalu, a jak ma kaszel czy ewentualnie gorączkę tylko lipomal mu pomaga, raz w zeszłym roku dałam mu paracetamol i mu sie temperatura obniżyła do 34 stopni, całą noc nie mogliśmy go dogrzać.
Ja też jestem anty-antybiotykówa sama ich nie zażywam, jak mi coś jest to herbatka z miodem i sokiem malinowym  ;)
Młodszy za to miał już 3 antybiotyki od grudnia i szczerze mówiąc nie chciałam podawać po prostu nie było wyjścia kiedy trzeba podać to trzeba i już. A było na prawdę nie ciekawie.
Sama w rodzinie miałam przypadek bo mój tata nigdy nie brał leków, był anty lekowy,, zresztą mało chorował i niestety nie wyleczona angina poszła na serce, co za tym idzie zawał o którym nawet nie wiedział, bo wygrzał się w pościeli na drugi dzień do pracy.
O reszcie się rozpisywac nie będę bo nie ma go z nami juz od ponad 7 lat...
I wcale nie piszę że antybiotyki czy jakiekolwiek lekarstwa są dobre czy złe ale kiedy mus to mus  ;)
Moja mama nie przełknie żadnej tabletki, za to moja siostra (kiedys lekoman)  ;), od kilku lat pracuje w szpitalu i troche rozsądniej podchodzi do leków czyta skład itp  ;)

Zresztą każdy ma swój rozum , ja jak bym nie musiała takiemu maluszkowi dac antybiotyku to bym nie dała, cały czas sie bałam czy to nie wpłynie na jego rozwój itp

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4193 dnia: 9 Lutego 2015, 09:44 »
Ja sie Kasia nie dziwię że zapytałaś, bo wcześniej 2 lata temu od małego ze starszym synkiem chodziłam do mojej lekarki (tej która mnie prowadziła jeszcze w podstawówce) wydawała mi się ok. Ale własnie tak jak piszesz na każdy kaszel próbowała Alexowi wyspisać antybiotyk, ja jako matka pierwsze wtedy dziecka wystaszona no trzeba podac to podam, ale mój mądry synek nie chciał zarzyc, wypluł i tak obyło sie bez. Poźniej znowu jakiś katarek a ona dała skierowanie do alergologa (sama wczesniej wypisała antybiotyk z którego ja zrezygnowałam).
Okazalo się że moje dziecko ma skaze białkowa oraz alergie na pyłki drzew, na trawę.
Przestalam do niej chodzić bo wiedziałam że nie jest dobrym lekarzem, chciałam sie dostac do tej lekarki u której teraz jestem, ale niestety miala/ma tyle dzieci że bardzo trudno było, ale zbieg okoliczności chcial że bedąc w ciązy zapytałam się jej ponownie czy by nie przyjęła mojego syna a widząc mój brzuszek i pewnie uznając że ciężarnej się nie odmawia przyjeła i jestem bardzo zadowolona.
Lekarka przed samymi świetami przyjechała do nas raz przed pracą , drugi raz po pracy w przychodni po 20 aby mi przebadać małego i co dalej robimy, bo próbowaliśmy uniknąć antybiotyku, nie obyło się bez. Poźniej wyjeżdzała w nowym roku za granicę potrafiła zadzwonić zapytać sie jak sie mały czuje i doradzić.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4194 dnia: 9 Lutego 2015, 09:44 »
Z moich obserwacji wynika, że obecnie mniej antybiotyków się przepisuje.
Jak byłam dzieckiem to królowała penicylina - na wszystko i to najlepiej zastrzyki. Te kolejki pod zabiegowym :mdleje:
Później Biofuroksym był na topie i też zastrzyki.
Teraz chyba królują zawiesiny  ;D

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #4195 dnia: 9 Lutego 2015, 09:47 »
Ja tez w dzieciństwie przyjęłam w tyłek ogrom penicyliny.  Pamiętam jak nas wozili karetka na zastrzyki  ;D fajnie było.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4196 dnia: 9 Lutego 2015, 10:08 »
Dziewczyny przedstawiam Wam mojego solenizanta :D
Nasze dziecię bez wahania wybrało kieliszek i nie wiedziało skąd takie poruszenie publiczności  ;D
Zabawek dostał full, chyba trzeba przeznaczyć na nie kolejny pokój ;)
A torcik pyszny choć niepozornie wygląda.

Ale najlepsze jest to, że się zaczął przesuwać wzdłuż wersalki, a dzisiaj rano robił kilka kroczków w przód trzymany za rączki  :hopsa: Jak zacznie chodzić to naprawdę uwierzę, że wszystko jest możliwe  ;D Pomyśleć, że nie dawali mu rok temu na to szans, a on nawet nie jest specjalnie opóźniony  ;D ;D ;D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4197 dnia: 9 Lutego 2015, 10:11 »
Ale słodziak.

Wszystkiego najlepszego dla synka  ;D

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #4198 dnia: 9 Lutego 2015, 10:12 »