Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1648463 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Rozmowy nocą :-)
« Odpowiedź #630 dnia: 22 Września 2014, 22:02 »
Są w ogóle jakieś kaszki bez cukru?

ale nie szukaj w marketach...
Holle albo przez internet, albo w sklepach ze zdrową żywnością...
ja miałam w warzywniaku w Czerwonej Torebce pod domem
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #631 dnia: 22 Września 2014, 22:07 »
Ela ja poproszę wersję dla ambitnych :)
Są w ogóle jakieś kaszki bez cukru? Nie chcę młodemu podawać kaczek typu bobovita...
Marta tą kaszkę hoole gdzie kupujesz?

Holle jest bez cukru i z pełnego ziarna - kupisz w zdrowej żywności na Felczaka (ok 16zł) koło kaskady (około 13zł) koło medicusa (chyba około 14 zł) i pewnie w każdym innym eko

Na allegro opłaca się kupić jeśli jest większe zamówienie bo dochodzą koszty wysyłki

Ja zawsze kupuję bezmleczne i rozrabiam z wodą

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #632 dnia: 22 Września 2014, 22:21 »
Lila w ogóle masz obłędnego synka :)
Małemu zacznę wprowadzać tak dopiero za 2-3 tyg i chce zacząć od kaszki.. Tą orkiszową można od którego msc? Muszę rozeznać się w temacie.. Mam zamiar sama gotować manną itd..

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #633 dnia: 22 Września 2014, 22:22 »
A kleik ryżowy jest gorszy od kaszki, czy jak?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #634 dnia: 22 Września 2014, 22:23 »
manne odpuść ;) orkiszowa to kasza glutenowa, jest od 4 miesiąca
http://pl.holle.ch/pl_PL/our-products/ekologiczne-kaszki-dla-niemowl-t

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #635 dnia: 22 Września 2014, 22:33 »
Lila w ogóle masz obłędnego synka :)

dzięki...
powiem nieskromnie, że wiem o tym  :P :P :P :P
trenował na Tobie swój urok na basenie?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #636 dnia: 22 Września 2014, 23:06 »
ktoregos dnia znalazlam kaszki Holle w irlandzkim sklepie 'eko' :) troche po czasie ;) ale zawsze.
Z bezcukrowych kupowalam Nestle Zdrowy Brzuszek "8 zbóz" (sa jeszcze inne wersje), do dzis dodaje odruchowo miarke do mleka.

Marta ze zdrowych sypanek do mleka polecam amarantus ekspandowany, lub quinoę (tez mozna dostac w wersji puffed). otreby, poza tym dorzucaj siemie lniane, sezam (ma duzo wapnia), jesli nie uczulaja to orzechy wszelakie, pestki, owoce..
a jak Ci sie chce troche gotowac, to dodawaj kasze jaglana, quinoe itp.
fajne tez w Polsce kupowalam platki Granex, w Selgrosie, nazywaja sie 'przekaska blonnikowa' (czy jakos tak) Moja mala je uwielbia na sucho i z mlekiem. Nie maja cukru, ale maja troszke soli z tego co pamietam.
o i kiedys w lidlu kupowalam taki mix do sypania do mleka (rozne sa do wyboru) bodajze z lnem, jagodami goi i czyms tam :P Tez pewnie sa w Pl

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #637 dnia: 22 Września 2014, 23:17 »
To co wymieniłaś znam i używam :) dzięki

nowością są dla mnie te nasionka chi a w połączeniu z mlekiem migdałowym, suszony jabłkiem i amarantusem - cudo jak dla mnie - zrobił się taki kleik/pudding ciężko to określić

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #638 dnia: 23 Września 2014, 01:58 »
Zaraz będę ryczec, 2 raz juz ja odkladam a ona nie śpi  :-\

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #639 dnia: 23 Września 2014, 02:19 »
Elemelka witam w klubie. Najgorsze ze ja w e mogłam te zasnąć do 1 w nocy

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #640 dnia: 23 Września 2014, 02:42 »
Lila tak.. Zgadywał mnie co chwilę. Twój mąż dopóki się nie przedstawiłam chyba się dziwił skąd znam jego imię :)  ale naprawdę świetny chłopczyk.. Bardzo otwarty i komunikacyjny... Zuzka chodzi na basen o 17:45 :)

Loona nie każde dziecko może jeść kleik ryżowy.. Moja Zuza wylądowała w szpitalu po nim bo tak jej zaszkodził.. Ale ona ma od zawsze problemy z brzuszkiem.. Mogła tylko kukurydziany kleik.. Ryżu do teraz nie je... Adaś nie ma takich problemów jak narazie :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #641 dnia: 23 Września 2014, 05:04 »
M y dzisvco godzine pobudka v;(

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #642 dnia: 23 Września 2014, 06:00 »
My też nie śpimy od 5 tzn ja a syn już wcześniej bo na gadanie go wzięło :D myślałam ze głodny ale gdzie tam, bawić mu się chce :D

Co do glutenu my jedliśmy od czasu do czasu zupę z manną a później dałam małemu pół porcji gotowej kaszki manny później cała i było ok, dopiero n a8 i 9 dzień zwymiotował, no i zostaliśmy przy mannie tylko w zupie.
Nasz dostaje klei ryżowy i jest w porządku.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #643 dnia: 23 Września 2014, 08:56 »
Marcysia a jak Holle kupuje w Piotrze i Pawle ;D ale gluten to chyba na mm od 5msc? Choć nie wiem jak Wam tam wychodzi z mleczkiem i czy Adaś jest bardziej mm czy cycowy ;) Holle są super, u nas jest z 6 rodzajów stacjonarnie.
Od czwartego msca zaczęliśmy od sinlaca, ma dobry skład i to dzięki niemu Kuba je łyżeczką bo marchewki czy ziemniaka za chiny nie chciał, dopiero kaszka przekonała go do łyżeczki i zaczęły się warzywka :)
Bobovita to jakaś porażka, ostatnio spojrzałam na skład a tam na pierwszym miejscu 74% cukier...

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #644 dnia: 23 Września 2014, 13:59 »
Sinlac to tez cukier

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #645 dnia: 23 Września 2014, 14:36 »
A czy ktoras z Was wprowadzala inne jedzenie niz mleczko pozniej niz w skonczonym 6 miesiacu? Tak sie zastanawiam jak podejsc do tego glutenu bo wytyczne zmieniaja sie co jakis czas. Jak Szymek byl maly to byl to chyba 7 miesiac najwczesniej.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #646 dnia: 23 Września 2014, 14:55 »
Skład bobovita waniliowaSkład:
Kaszka ryżowa, mleko modyfikowane następne [odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz roślinny (zawiera lecytynę sojową), węglan wapnia, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, B6, A, kwas foliowy, biotyna, D3, K1, B12), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu], cukier, odtłuszczone mleko w proszku (z mleka), maltodekstryna, tłuszcz roślinny (zawiera lecytynę sojową), naturalny aromat waniliowy, aromat - wanilina

Gdzie tu 74% cukru?????????????
A poza tym teraz kaszki bobovita są bez dodatku cukru i wszystkie, które mam w szafce mają na samym przedzie napis na zielonym tle BEZ DODATKU CUKRU.
Warto sprawdzić co się pisze zanim najpierw się stwierdzi ze dana kaszka ma 74% cukru...to chyba nawet niemożliwe :/

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #647 dnia: 23 Września 2014, 14:59 »
Kasia kiedyś był chyba 6 miesiąc

Najnowsze badania (czytałam jakąś anglojęzyczną publikację) sugerują, że im wcześniej wprowadzisz gluten (4-5 miesiąc życia) tym większa szansa na późniejszą tolerancję glutenu

My za tydzień wchodzimy w 6 miesiąc życia tylko na mleku  ::) Amelia nie wykazuje chęci zjedzenia czegoś innego

Doksik :) utwierdzasz mnie tym cytowanym składem, że dobrze robię, że nie podawałam i nie będę podawać dziecku takich kaszek  ::)

Któraś bobovity ma lub miała masę cukru w składzie bo kiedyś (3,5 lat temu) zostałam taką uszczęśliwiona i zużyłam ją chyba do jakiegoś ciasta bo była zbyt słodka dla dziecka. Dla mnie sam fakt że jest w kaszce cukier w składzie dla takiego malucha jest już nie do przyjęcia

No i fakt, patrz co piszesz  ;) bo w cytowanym składzie jest wymieniony cukier, więc nijak ma się to do napisu "bez dodatku cukru" chyba że jest tam gwiazdka która odsyła do odpowiedniej ustawy która reguluje ile cukru może zawierać posiłek dziecięcy

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #648 dnia: 23 Września 2014, 15:03 »
Marta, ten skład jest od kaszek standardowych bobovita,  ale są w sprzedaży takie bez dodatku cukru.

https://www.bobovita.pl/home/bobovita/aktualnosci/nowa-jakosc-bez-dodatku-cukru/

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #649 dnia: 23 Września 2014, 15:04 »
to samo miałam pisać  ::)

Skład bobovita waniliowaSkład:
Kaszka ryżowa, mleko modyfikowane następne [odtłuszczone mleko w proszku, odmineralizowana serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz roślinny (zawiera lecytynę sojową), węglan wapnia, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, B6, A, kwas foliowy, biotyna, D3, K1, B12), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu], cukier, odtłuszczone mleko w proszku (z mleka), maltodekstryna, tłuszcz roślinny (zawiera lecytynę sojową), naturalny aromat waniliowy, aromat - wanilina

Gdzie tu 74% cukru?????????????

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #650 dnia: 23 Września 2014, 15:05 »
Marta, ten skład jest od kaszek standardowych bobovita,  ale są w sprzedaży takie bez dodatku cukru.

https://www.bobovita.pl/home/bobovita/aktualnosci/nowa-jakosc-bez-dodatku-cukru/

myślałam że na tej konkretnej jest napis "bez cukru" i tak skład bobovity mnie nie przekonuje  ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #651 dnia: 23 Września 2014, 15:09 »
Zgadza sie w bobovitach sa takie bez dodatku cukru, kupowalam jak bylismy w Pl, bo nie mialam czasu szukac zadnych wynalazkow.

Co do wprowadzania glutenu to najnowsze badania wykazuja, ze gluten nalezy wprowadzic miedzy 4-10 miesiacem zycia, im wczesniej, tym lepiej. Co ciekawe, zasada ta dotyczy tylko dzieci karmionych naturalnie, bo tylko u nich jest udowodnione znaczenie wczesnego wprowadzania glutenu, u tych na mm,ponoc nic nie wskazuje na taka koniecznosc, ale dopoki nie ma takich badan, polecaja ta sama zasade stosowac u wszystkich dzieci. ;) tak z kolei wyczytalam ja, z reszta jest o tympare slow w tym artykule, ktory wkleilamw mamusiach.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #652 dnia: 23 Września 2014, 15:15 »
aaa apropo cukru w składzie (jeśli mowa o nieprzyzwyczajaniu dzieci do słodkiego smaku) polecam poczytać o jednym ze składników kaszki bobovity http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art1336,maltodekstryny-w-zywnosci-jest-sie-czego-bac.html

z ciekawości wygooglowałam bo nazwa nic mi nie mówiła

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #653 dnia: 23 Września 2014, 16:14 »
Ale z tym glutenem to chyba mm się tyczy bo najnowsze zalecenia polecają wprowadzać gluten na mm od 5msca ekspozycja 2-3g przez 2 miechy i przez trzeci bodajze 6gr, a przy cycu tylko 2 miechy i gluten wprowadzony,ja tam poszłam tym trybem z kaszki holle i wydaje się ok mimo że Kuba ma od małego ogromne problemy z brzuszkiem

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #654 dnia: 23 Września 2014, 17:18 »
Czy któraś widziała pacynki z krainy lodu?  Poszukuje pacynek albo jakiś ładnie wykonanych lalek. Mam juz jakieś na oku ale może widzialyscie cos ciekawego?

Właśnie oglądam Barbie i tajemnicze drzwi  ::)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #655 dnia: 23 Września 2014, 18:18 »

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #656 dnia: 23 Września 2014, 19:26 »
Marta a Wy nie jesteście teraz w 6 miesiącu?jak to się liczy u dziecka?bo macie skończone 5?
Gluten teraz 5-6miesiąc jak Gosia pisała tylko jak to się właśnie liczy?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #657 dnia: 23 Września 2014, 19:28 »
5 miesięcy skończone to już 6 miesiąc życia dziecka. Jak coś się wprowadza w 6 miesiącu to nawet 1 dzień po skończonych 5 miesiąca pełnych.
Ja gluten dałam od razu, tzn.od razu całą porcja kaszki manny tak samo jak każda inna kaszkę jednemu i drugiemu dziecku.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #658 dnia: 23 Września 2014, 19:46 »
5 miesięcy skończone to już 6 miesiąc życia dziecka. Jak coś się wprowadza w 6 miesiącu to nawet 1 dzień po skończonych 5 miesiąca pełnych.
Ja gluten dałam od razu, tzn.od razu całą porcja kaszki manny tak samo jak każda inna kaszkę jednemu i drugiemu dziecku.

ryzykownie

Marta a Wy nie jesteście teraz w 6 miesiącu?jak to się liczy u dziecka?bo macie skończone 5?
Gluten teraz 5-6miesiąc jak Gosia pisała tylko jak to się właśnie liczy?

ja to kiepska jestem w tym liczeniu :P Próbę podjęłam chyba 2 tyg temu, Dziś Amela zassała ćwiartkę jabłka usiłując pozbawić je wszystkich soków. A siłę ssącą ma lepszą niż mój odkurzacz  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #659 dnia: 23 Września 2014, 19:47 »
http://pacynki.com.pl/2014/08/12/pluszowe-pacynki-na-palce-4-szt-kraina-lodu/
śliczne, tylko trochę drogie ::)

te pacynki są na mojej liście tylko czy one są gdzieś dostępne?