Autor Wątek: FIT przepisy, czyli jak nie przytyć nie głodując.  (Przeczytany 213510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: FIT przepisy, czyli jak nie przytyć nie głodując.
« Odpowiedź #810 dnia: 5 Maja 2015, 11:22 »
Dzięki Aniu - wczoraj gapiłam się na ten przepis i dumałam, a teraz już muszę zrobić :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #811 dnia: 5 Maja 2015, 11:28 »
Karolina nie zastanawiaj się - pychota. Zrobiłam za mało mimo, że dalam wszystkiego o 1/3 więcej mąż marudził, że chce jeszcze, Zuza wsunęła i dla mnie resztki starczyły :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #812 dnia: 5 Maja 2015, 17:20 »
Potwierdzam Ania-bardzo dobre-tylko ja robilam z jarmużem,szpinak mi troszke uszami wypełza ;),jesli chodzi o cos bardziej cieżkiego,polecam chili con carne  także z pęczakiem.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #813 dnia: 5 Maja 2015, 20:11 »
Jutro zrobię na obiad..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #814 dnia: 6 Maja 2015, 09:11 »
Pyszny koktajl, który pokochała moja corka mimo, że zielony ;D

Szpinak, mango, melon, banan, sok z polowki limonki, sok z świezych jabłek (lub ten z Biedrony świeżo tłoczony).
To jest mega pyszne!

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #815 dnia: 6 Maja 2015, 18:29 »
narobilyscie smaka na to  peczotto, tylko mam pytanie - to musi byc koniecznie kasza pęczak?
zielony koktajl mój ulubiony to tez szpinak, banan, garść winogron zielonych i trochę jogurtu naturalnego  :)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #816 dnia: 6 Maja 2015, 19:26 »
ja właśnie zrobiłam zielony koktajl: szpinak, banan, awokado i sok z pomarańczy ;D tego mi się chciało ;D

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #817 dnia: 6 Maja 2015, 22:54 »
Podsuncie jakies adresy blogow kulinarnych gotujacych fit :)
Musze teraz bardzo uwazac na to co jem.
Generalnie niedlugo nie bede sie rozstawac z waga ;D ;)

A te peczotto na pewno zrobie!

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #818 dnia: 7 Maja 2015, 00:46 »
Pyszny koktajl, który pokochała moja corka mimo, że zielony ;D

Szpinak, mango, melon, banan, sok z polowki limonki, sok z świezych jabłek (lub ten z Biedrony świeżo tłoczony).
To jest mega pyszne!
. Zrobiłam.swietne! :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #819 dnia: 7 Maja 2015, 21:16 »
Możecie podać jakieś sałatki do obiadu. Od pięciu dni na diecie jestem i na obiad nie jem ziemniaków, makaronów tylko samą rybę, mięso +sałatka. Zazwyczaj robie mix sałat + pomidory + ogórek + ser feta + słonecznik prażony, oliwa, ocet balsamiczny lub warzywa na parze..

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #820 dnia: 7 Maja 2015, 22:09 »
Ja dzis zrobilam pycha salatke w 5 minut - rukola, pomidor, prazone ziarna slonecznika i pestki dyni oraz losos wedzony na goraco (z biedronki). Do tego odrobina soli, pieprzu i oliwy z pestek winogron. W pelni samodzielne danie.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #821 dnia: 7 Maja 2015, 22:17 »
No to podobna do mojej, ja dokładnie dziś miałam sałatę mix z ruccola, pomidor koktajlowy, ogórek, prażony słonecznik, dynia , migdały, żurawina, feta, ocet balsamiczny i oliwa.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #822 dnia: 7 Maja 2015, 22:58 »
Rob sobie Marcela surówki np z kiszonej i marchewki czy teraz z nowalijek.
Ostatnio polubilam sałatki z kapusty pekińskiej albo z pora.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #823 dnia: 8 Maja 2015, 08:57 »
Marcella, w ogóle węglowodanów nie jesz?

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #824 dnia: 8 Maja 2015, 10:50 »
Selena staram się. Ograniczam do minimum bo tylko wtedy wada mi spada. Dziś zjadłam jedną kromkę chleba żytniego. Ma śniadanie szparagi :) na pierwsze danie zupa krem botwinka bo Adasiowi gotuje a na drugie karkówka plus sałatka taka jak wczoraj.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #825 dnia: 8 Maja 2015, 14:11 »
Hmm, tylko wiesz,  że to błędne koło. Waga na początku spada, bo schodzi woda. Ok, spadnie też z braku węgli... Ale schudniesz i na pewno zaczniesz je jeśc znowu, a wtedy odganizm zacznie znów magazynować i waga wzrośnie, na tym polega efekt jojo... Dieta musi być zbilansowana, dołóż do posiłków chociaż troszkę węgli. Nie jestem ekspertem, ale mam już na ten temat szeroką wiedzę, po tym jak po ciąży nie moglam zrzucić nadprogramowych 10kg. Zrzuciłam, jakwyeliminowałam blędy :-).

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #826 dnia: 8 Maja 2015, 14:25 »
marcella trzymam kciuki, by u Ciebie ten system długofalowo zadzialał, ale mam doswiadczenia podobne do seleny - ja swoje błędy zobaczylam na podstawie dwutygodniowego żywienia ustawionego przez dietetyk i tam jak najbardziej chleb pełnoziarnisty na sniadanie był, do posiłku powiedzymy lunchowo-obiadowego porcja makaronu, ryżu czy nawet ziemniaków - bo te węglowodany tez sa nam potrzebne i w zasadzie one same nie tuczą, ale dodatki, jakie z nimi serwujemy.... ważne, zeby umiejetnie podkręcić naturalny metabolizm, przerwy między posilkami bez podjadania  ;) tez są istotne.....
właśnie zrobiłam to pęczotto, spróbowalam póki co  bez dodatku fety i pomidorów i tez  jest bardzo dobre  :ok:

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #827 dnia: 8 Maja 2015, 16:08 »
Ja wlasnie zrobilam to...http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/kaszotto_z_kurczakiem_botwinka/przepis.html i tez pyszka!  :) To ze szpinakiem tez musze machnac :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #828 dnia: 8 Maja 2015, 16:50 »
To z botwinką chyba jutro zrobię, bo właśnie botwinki nie mogłam dostać. A jak nie dodam wina to i tak będzie ok? Dodawałyście?

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #829 dnia: 8 Maja 2015, 16:54 »
ja nie ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #830 dnia: 8 Maja 2015, 18:12 »
A ja machnęłam to z ciecierzycy:
Karol się zajada  :D

http://www.olgasmile.com/falafel.html

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #831 dnia: 9 Maja 2015, 06:50 »
Selena dzięki za radę. Mam troszkę inne doświadczenia bo na takiej diecie schudłam 15 kg i nie wróciła mi waga mocno gdy zaczęłam jeść z powrotem węglowodany. Jedynie 2-3 kg. W ciążach też nie przytyłam jakoś bardzo tylko jak karmiłam piersią i przy Zuzi i przy Adasiu. Ale macie rację, że nie powinno się zupełnie likwidować węglowodanów i tym razem zamierzam jeść ale naprawdę w bardzo małych ilościach. :)
Teraz sezon na botwinkę i szparagi. Znacie jakiś fajny przepis na zupę ze szparagów?

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #832 dnia: 9 Maja 2015, 08:22 »
Podepnę się pod pytanie Marcyś - mam w lodówce białe szparagi i zastanawiam się, co z nich zrobić

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #833 dnia: 9 Maja 2015, 09:35 »
To ja Wam napiszę jak ja robię szparagi. Odcinam końcówki i lekko obieramy tak do połowy. Wyglądam na blaszcze koło siebie. Szparagi mocno skraplam oliwą z oliwek, kładę szynkę pokrojoną w paski (może być zwykła lub długodojżewająca). Na to beszamel na mleku i posypać lekko serem. Wczoraj dałam brie. Ale może być zwykły. Do piekarnia na 15 minut. Pycha!!!!!

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #834 dnia: 9 Maja 2015, 10:12 »
Wczoraj wlasnie myslalam czy nie zrobic tego kaszotto z kurczakiem i botiwnką, ale zrobilam spaghetti, oczywiscie fit :)

Ja szparagi robilam z sosem holenderskim, ale teraz nie wskazany, tluszczu za duzo.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #835 dnia: 9 Maja 2015, 10:43 »
Jak zrobię koktajl dziś wieczorem/ po południu to rano będzie jeszcze dobry? Zazwyczaj robię tyle żeby wypić od razu ale jak wstanę do pracy to nie chcę budzić nikogo o 5 dźwiękiem blendera ;) a bym sobie wypiła na śniadanie ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #836 dnia: 9 Maja 2015, 11:11 »
Ja mojemu k. Czesto robie napoj z pietruszki i cytryny wieczorem i on go pije rano w pracy .
Tylko w lodowce stoi przez noc

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #837 dnia: 9 Maja 2015, 11:37 »
Jakie zdrowe ciacho polecacie?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #838 dnia: 9 Maja 2015, 13:22 »
To ja Wam napiszę jak ja robię szparagi. Odcinam końcówki i lekko obieramy tak do połowy. Wyglądam na blaszcze koło siebie. Szparagi mocno skraplam oliwą z oliwek, kładę szynkę pokrojoną w paski (może być zwykła lub długodojżewająca). Na to beszamel na mleku i posypać lekko serem. Wczoraj dałam brie. Ale może być zwykły. Do piekarnia na 15 minut. Pycha!!!!!

Oj ale nie fit :D

Ja mam kilka przepisów z diety ze szparagami

Szparagi z serem i migdałami
Szparagi (1/2 pęczka) + tarty parmezan/ser plaśniowy dor blue (2 płaskie łyż.) + koperek do smaku + płatki
migdałowe (2 łyż)
Szparagi obrać i ugotować odcedzić i posypać serem, koperkiem i płatkami podprażonymi na suchej patelni

Szparagi z ryżem
Ryż basmati (½ woreczka) + pierś z kurczaka/indyka (100 g) + szparagi (½ pęczka) + czosnek (1 ząbek) +
cebula (½ malej szt.) + jajko (1 szt.) + szczypiorek, sól, pieprz, cytryna - sok+ sos sojowy (1-2 łyżeczki) + olej
rzepakowy (1 łyż.).
Ugotować ryż (najlepiej dzień wcześniej), całkowicie ostudzić i osuszyć. Mięso pokroić w kosteczkę,
doprawić solą, pieprzem, oregano. Szparagi obrać i pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek i cebulę pokroić
na cienkie plasterki. Jajko wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Podsmażyć na
oleju czosnek i cebulę po kilku minutach dodać grubsze kawałki szparagów i smażyć przez około 2 - 3 minuty
co jakiś czas zamieszać, dodać resztę szparagów i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. W międzyczasie
szparagi doprawić solą. Mięso ugotować na parze a następnie wymieszać ze szparagami. Dodać ryż i smażyć
wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec wlać jajko i mieszając smażyć przez około
pół minuty aż jajko się zetnie. Wymieszać ze szczypiorkiem, skropić cytryną oraz sosem sojowym.

Krewetki z kaszą i szparagi
Pieczarki (200 g) + kasza gryczana (1/3 woreczka) + krewetki (10 szt.) + szparagi (1/2 pęczka) + czosnek (1
ząbek) + natka pietruszki (2 łyżki posiekanej) + pieprz, sól + olej rzepakowy (2 łyż.) + ser biały półtłusty (35
g).
Grzyby pokroić i podsmażyć. Kaszę gryczaną gotować. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Szparagi
opłukać, odciąć nożem końcówki, obrać obieraczką do warzyw na całej długości. Pokroić na 4 cm kawałki,
ugotować. Podsmażyć czosnek. Dodać krewetki oraz pieczarki, oprószyć solą i smażyć przez około 2 minuty,
lekko rumieniąc krewetki z dwóch stron. Dodać kaszę gryczaną, natkę pietruszki, pieprz. Wymieszać i
doprawić solą. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty, lekko rumieniąc kaszę. Dodać
szparagi, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Na końcu posypać pokruszonym serem.

Zupa szparagowa z mięsem
Szparagi (pęczek) + ziemniaki (250 g) + marchewka (1 mała szt.) + ser topiony maksylanie (16-17 % tłuszczu,
50 g) + szpinak, sól, pieprz, gałka muszkatołowa + pierś z kurczaka/indyka (300 g) + sól, pieprz, oregano,
tymianek.
Marchew, ziemniaki, szparagi o brać pokroić, umyć. Marchew ziemniaki zalać woda i przyprawić. Po ok 15
min dorzucić szparagi a na któtko przed końcem gotowania szpiank. Całość zmiksować. Mięso pokroić wk
kostkę i ugotować na parze. Gdy zupa będzie gotowa do każdej porcji dodać mięso

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #839 dnia: 9 Maja 2015, 15:09 »
Na profilu Lewandowskiej był mega fit przepis na szparagi znpiekarnika. Będę je robić.