To ja Wam napiszę jak ja robię szparagi. Odcinam końcówki i lekko obieramy tak do połowy. Wyglądam na blaszcze koło siebie. Szparagi mocno skraplam oliwą z oliwek, kładę szynkę pokrojoną w paski (może być zwykła lub długodojżewająca). Na to beszamel na mleku i posypać lekko serem. Wczoraj dałam brie. Ale może być zwykły. Do piekarnia na 15 minut. Pycha!!!!!
Oj ale nie fit
Ja mam kilka przepisów z diety ze szparagami
Szparagi z serem i migdałami
Szparagi (1/2 pęczka) + tarty parmezan/ser plaśniowy dor blue (2 płaskie łyż.) + koperek do smaku + płatki
migdałowe (2 łyż)
Szparagi obrać i ugotować odcedzić i posypać serem, koperkiem i płatkami podprażonymi na suchej patelni
Szparagi z ryżem
Ryż basmati (½ woreczka) + pierś z kurczaka/indyka (100 g) + szparagi (½ pęczka) + czosnek (1 ząbek) +
cebula (½ malej szt.) + jajko (1 szt.) + szczypiorek, sól, pieprz, cytryna - sok+ sos sojowy (1-2 łyżeczki) + olej
rzepakowy (1 łyż.).
Ugotować ryż (najlepiej dzień wcześniej), całkowicie ostudzić i osuszyć. Mięso pokroić w kosteczkę,
doprawić solą, pieprzem, oregano. Szparagi obrać i pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek i cebulę pokroić
na cienkie plasterki. Jajko wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Podsmażyć na
oleju czosnek i cebulę po kilku minutach dodać grubsze kawałki szparagów i smażyć przez około 2 - 3 minuty
co jakiś czas zamieszać, dodać resztę szparagów i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. W międzyczasie
szparagi doprawić solą. Mięso ugotować na parze a następnie wymieszać ze szparagami. Dodać ryż i smażyć
wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec wlać jajko i mieszając smażyć przez około
pół minuty aż jajko się zetnie. Wymieszać ze szczypiorkiem, skropić cytryną oraz sosem sojowym.
Krewetki z kaszą i szparagi
Pieczarki (200 g) + kasza gryczana (1/3 woreczka) + krewetki (10 szt.) + szparagi (1/2 pęczka) + czosnek (1
ząbek) + natka pietruszki (2 łyżki posiekanej) + pieprz, sól + olej rzepakowy (2 łyż.) + ser biały półtłusty (35
g).
Grzyby pokroić i podsmażyć. Kaszę gryczaną gotować. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Szparagi
opłukać, odciąć nożem końcówki, obrać obieraczką do warzyw na całej długości. Pokroić na 4 cm kawałki,
ugotować. Podsmażyć czosnek. Dodać krewetki oraz pieczarki, oprószyć solą i smażyć przez około 2 minuty,
lekko rumieniąc krewetki z dwóch stron. Dodać kaszę gryczaną, natkę pietruszki, pieprz. Wymieszać i
doprawić solą. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty, lekko rumieniąc kaszę. Dodać
szparagi, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Na końcu posypać pokruszonym serem.
Zupa szparagowa z mięsem
Szparagi (pęczek) + ziemniaki (250 g) + marchewka (1 mała szt.) + ser topiony maksylanie (16-17 % tłuszczu,
50 g) + szpinak, sól, pieprz, gałka muszkatołowa + pierś z kurczaka/indyka (300 g) + sól, pieprz, oregano,
tymianek.
Marchew, ziemniaki, szparagi o brać pokroić, umyć. Marchew ziemniaki zalać woda i przyprawić. Po ok 15
min dorzucić szparagi a na któtko przed końcem gotowania szpiank. Całość zmiksować. Mięso pokroić wk
kostkę i ugotować na parze. Gdy zupa będzie gotowa do każdej porcji dodać mięso