Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #1050 dnia: 23 Grudnia 2008, 21:54 »
teraz jak liliann o tym LUF napisałaś, to mi się przypomniało, że ginka coś takiego mówiła, że dojrzewa pęcherzyk, ale nie pęka, nie ma owulki i jajeczko sobie obumiera w tym pęcherzyku czy jakoś tak ::) I wtedy jest normalnie cykl z tempkami prawidłowymi... Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam ;)
Ja to zawsze muszę mieć wszystko odwrotnie niż w samolocie ;)
A możliwe jest, żeby usg nie pokazało pęcherzyka, jeśli takowy mi dojrzewał, bo powiedzmy pęcherzyk był z tej strony jajnika, której usg "nie widziało"?? ::) Głupie pytanie, ale się nie znam i nie wiem czy usg "widzi" dany narząd z każdej strony czy tylko z jednej ???
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1051 dnia: 24 Grudnia 2008, 00:03 »
co do LUF dobrze usłyszałaś...
ale nie taki diabeł straszny...ja mam LUF i proszę....mamą zostałam;

a co do USG to się nie wypowiem...bo wszystko to było by tylko gdybaniem
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1052 dnia: 24 Grudnia 2008, 00:26 »
liliann, ty faktycznie masz bezsenność ;)
A nie możesz tak choć troszszszszszszkę pogdybać z tym usg ::) Proooooooszę :Daje_kwiatka:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1053 dnia: 24 Grudnia 2008, 00:44 »
przykro mi, ale nie da się mówić o czymś czego się nie widziało...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1054 dnia: 24 Grudnia 2008, 00:49 »
no w sumie logiczne :) Ja już lecę spać, dobranoc ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1055 dnia: 24 Grudnia 2008, 09:59 »
Ale tu nocne rozmowy się toczyły ;D dopiero dotarlam tutaj, ale widze, że Lilka fachowiec wsio wyjasniła  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1056 dnia: 24 Grudnia 2008, 10:22 »
Merkuś jesteś...ufff czekałam na Ciebie kobito....
ja już połowę zapomniłam....LAM na razie nie stosuję, to mi wiedza w kąt poszła...
czas podręcznik odpalić i uczyć sie siebie na nowo, podobno po ciąży wszystko się zmienia...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1057 dnia: 24 Grudnia 2008, 10:36 »
Ja w nocy sypiam ;) dlatego rano dotarłam dopiero :P

Zmienia się, ale nie bardzo, u siebie subtelne różnice zauważam tylko, więc spokojnie, a wiedzą mnie przewyższasz z razji pasji i zawodu ;D

A co do skoku to był albo w 14 albo w 16, ale tak jak pisąłaś trudno bez dodatkowych danych to stwierdzić, co prawda w 14 nie ma 0,2 różnicy, ale ja np. własciwie nigdy 0,2 nie mam, wsio więc zalezy od  organizmu, no ale to dopiero można stwierdzić prowadząc jakiś czas obserwacje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1058 dnia: 24 Grudnia 2008, 11:14 »
Asiu ale Ty masz wieloletnie doświadczenie, którego mnie brakuje...
no fakt nie śpię po nocach...wczoraj poszłam spać o 3...karmienie o 4 fajnie...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1059 dnia: 24 Grudnia 2008, 11:24 »
Tak w off topicu: podziwiam, ze funkcjonujesz normalnie, ja bym chyba nie do życia była ;)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1060 dnia: 24 Grudnia 2008, 12:23 »
merkunku, jak już napisałam, o śluzie nie potrafię powiedzieć więcej, jak to że ciągle jest białawy i że ciągle jest mi wilgotno, poza 2 dniami po @ i jednym przed @ Teraz jak patrzę na swoje zapiski to od 12 do 14 dc zaznaczyłam śluz białawy płynny. Reszta cyklu jest oznaczona jako śluz białawy.  ::) Szyjki nie obserwowałam jeszcze, bo dopiero czytam na ten temat, może po obecnej @ zacznę się uczyć... ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #1061 dnia: 24 Grudnia 2008, 14:57 »
Fasolku, ostatnio będąc na USG moja ginekologa obejrzała dwa  jajniki i mówi że nie widzi pęcherzyka dominującego, czym mnie troszkę zmartwiła.
Nie odpuściła jednak i w końcu jej się udało znalazła pęcherzyk 18mm ( było to w 11 dc). Fakt, że pierwsze co się rzuciło w oczy na monitorze to mój pełny pęcherz moczowy, który troszkę utrudnił USG. Następnym razem chyba nie będę nic piła pół dnia przed wizytą :)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #1062 dnia: 27 Grudnia 2008, 13:43 »
Fasolek w porównaniu z Merkunek to ja jestem początkująca w NPR, ale mogę Ci powiedzieć tyle, że aby wszystko zrozumieć, zobaczyć jak to wygląda, potrzeba do tego 3-4 wykresów ... wtedy można porównać ... zobaczyć co się powtarza i w jakiej fazie cyklu. Co do śluzu, to ja u siebie do tej pory mam problemy z obserwacją śluzu (a obserwacje prowadzę od ok. 1,5 roku), przejrzysty śluz u siebie zaobserwowałam kilka razy w ciągu tego czasu ... o rozciągliwym to nawet nie wspomnę ... ale da się odróżnić dwa rodzaje śluzu, biały i lepki  no i nieprzejrzysty, nierozciągliwy lub rozciągliwy ... obserwacje śluzu utrudnia częste współżycie.
Na wszystko potrzeba czasu i wszystkiego się z czasem nauczysz ... dla mnie to fajna zabawa ;-)
Jeśli chcesz badać szyjkę, to pamiętaj aby to robić w jednym czasie ... np. codziennie wieczorem, albo codziennie rano, czy kiedy Ci tam pasuje.
Powodzenia :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1063 dnia: 27 Grudnia 2008, 13:58 »
Gosiaaa, dzięki :) Na pewno z czasem wszystkiego się nauczę, tylko potrzebuję dobrych podstaw ;) Co do szyjki, to wczoraj i dziś spróbowałam, ale myślę, że dopiero po paru cyklach będę wiedziała, czy te obserwacje z początków obserwacji są prawidłowe czy nie :)
Co do śluzu, to bardzo mnie pocieszyłaś, bo już myślałam, że coś ze mną nie tak, no bo jak można nie wiedzieć, jaki ma się śluz ::) ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1064 dnia: 27 Grudnia 2008, 14:04 »
dla mnie to czarna magia

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1065 dnia: 27 Grudnia 2008, 14:09 »
agulkaaa, dla mnie miesiąc temu też była czarna magia, teraz może nie czarna magia, ale dalej terytorium niezbadane, hehehe ;) Wszystkiego można się nauczyć, a to nie jest tak trudne jak myślałam  :) Trzeba tylko chcieć ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #1066 dnia: 27 Grudnia 2008, 15:46 »
nie wiem, czy pytanie się już pojawiło (jeśli tak, to przepraszam)
ale jaki termometr z dokładnością do 2 miejsc po przecinku polecałybyście?
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1067 dnia: 27 Grudnia 2008, 16:33 »
z elektronicznych Microlife MT 1622

ale jak mam być szczera to najlepszy jest ten, wcale nie musi mieć dwa miejsca po przecinku...jedno wystarczy....

— Richard M. Devos

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1068 dnia: 27 Grudnia 2008, 16:51 »
ja mam i Microlife z którego jestem bardzo zadowolona i rtęciowy ale taki zwyczajny - też jest ok.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1069 dnia: 27 Grudnia 2008, 17:04 »
ja też korzystałam z Microlife- po porodzie wróci do łask ;)

Co do obserwacji śluzu- na początku też miałam z tym straszny problem... poza tym jak się dużo bzykamy to trudno
określić co jest śluzem... a co pozostałością nasienia ;) po kilku cyklach można jednak sporo nauczyć
i niektóre rzeczy wiedzieć niemal intuicyjnie  ;)
Jedno wiem na pewno- chciałabym, aby NPR był moją metodą zarówno planowania powiększenia rodziny jak i antykoncepcji.
Gdyby ktoś mi kilka lat temu powiedział, ze będę się bawić w "kalendarzyki" wyśmiałabym go... a teraz? teraz uważam, że to
nie tylko dobry sposób aby poznać swój organizm, ale także nauka systematyczności i czerpania przyjemności z miłości fizycznej
bez ograniczenia w postaci gumek, czy hormonów...

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1070 dnia: 3 Stycznia 2009, 13:58 »
Witajcie, długo mnie tu nie było, a to wszystko dlatego że intensywnie pracujemy z K. nad :dzidzia: i jakaś taka zakręcona chodzę i cała w skowronkach :brewki: Odniosłam mój prywatny mały sukces: tak się zawzięłam na obserwację śluzu i szyjki, że musiało to przynieść pożądany efekt. No więc szyjka jak dla mnie łatwizna odróżnić kiedy twarda a kiedy miękka- nie wiedziałam, że aż tak się zmienia :o. Ale najważniejsze- przedwczoraj rano zauważyłam taki troszkę już rozciągliwy, przeźroczysty śluz, który rwał się, jak go mocniej chciałam rozciągnąć, wczoraj cały dzień też taki był aż wczoraj wieczorem pierwszy raz zaobserwowałam u siebie śluz dokładnie przypominający surowe białko jajka kurzego :skacza: No normalnie takie nitki się z niego robiły :o -oczywiście wykorzystaliśmy fakt jego pojawienia się, i mam nadzieję, że jakiś efekt będzie...  ;) Dziś ten śluz dalej się utrzymuje. Przepraszam, że Was tak tym zanudzam, ale jestem niesamowicie przejęta, że coś innego udało mi się zauważyć, i że jest to coś co świadczy może o moim prawidłowym cyklu ;D Ale ze mnie głupol, hehehe :brewki:
Tylko teraz mam pytanie- jak długo taki śluz się utrzymuje? I jak długo szyjka pozostaje w takim stanie "rozmiękczenia"? Bo taka mięciutką szyjkę mam już od 3 dni, a wydawało mi się, że ona tylko 1 dzień taka jest? ::)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1071 dnia: 3 Stycznia 2009, 20:46 »
Fasolku to wiele zależy od twojego organizmu, cyklu itp. u mnie płody śluz ten taki najlepszy utrzymuje się około 2 dni, trzeci dzień już jest słabiej ale nadal dość dobrze. Szyjka -hmmm szybko robi sięmiękka i wysoka ale też szybko wraca na twardą i niską. może z 3 dni trzyma się w tej najlepszej fazie.
dla mnie przy npr największym zaskoczeniem było to że...."mam szyjkę"....haha nigdy wcześniej nie miałam zwyczaju badać co tam tak na prawdę jest i jak odkryłam szyjkę to chodziłam cała w skowronkach. Wstyd się przyznać ale długo słysząc szyjka myslałam o wejściu do pochwy.. ;/

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1072 dnia: 3 Stycznia 2009, 20:50 »
Fasolek....fizjologia to nie matematyka...
ile się utrzymuje zobaczysz jak się zmieni...
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1073 dnia: 3 Stycznia 2009, 21:18 »
Jedno wiem na pewno- chciałabym, aby NPR był moją metodą zarówno planowania powiększenia rodziny jak i antykoncepcji.
Aniu to nie jest antykoncepcja :-X to jest naturalna regulacja poczęć - to dwie różne kwestie gwoli wyjasnienia.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1074 dnia: 4 Stycznia 2009, 00:11 »
Ewelina_Michał, dzięki za odpowiedź, ja tam wiedziałam, zę szyjkę mam, ale w życiu by mi samej do głowy nei przyszło, że można ją samodzielnie badać, hehee ;)

liliann, wiem że fizjologia to nie matematyka. Potrzebuję punktów odniesienia, bo npr to dla mnie zupełnie nowa sprawa. Taka jestem, że jak mam jakieś pytania, wątpliwości, to pytam osób, które są bardziej doświadczone. Jeszcze pół roku temu nikt by mi nie wmówił, że będę stosować kalendarzyk, więc nie rozumiem, dla czego uważasz, że jestem tak naiwna, że wszystko będzie u mnie chodziło jak w zegarku?? :drapanie: Mam wątpliwości i staram się je rozwiać, to chyba naturalne? ::)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1075 dnia: 4 Stycznia 2009, 00:21 »
idąc nurtem Merkunka....nie myl NPRu z kalendarzykiem....
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1076 dnia: 4 Stycznia 2009, 00:37 »
liliann, tak w off topicu, (proszę nie złość się) ale czym ja Ciebie uraziłam? ::) Bo odnoszę wrażenie, że napisałam coś, przez co odnosisz się do mnie trochę no...chłodno ::) Nie oczekuję wylewności, w końcu się nie znamy prywatnie, ale takie odnoszę ostatnio wrażenie jakbym musiała wiedzieć wszystko w 100%- a to niemożliwie, skoro "bawię się" w npr od niecałych 2 miesięcy :-\ Uważam, że niewiedza nie dyskwalifikuje mnie z uczestniczenia w tym temacie ::)  Jeśli się mylę we wszystkich albo choćby w jednej z poruszonych przeze mnie kwestii to przepraszam i więcej tego Tobie nie zarzucę  :)

Co do nazewnictwa, to chyba wiadomo o co każdej z nas chodzi :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1077 dnia: 4 Stycznia 2009, 13:22 »
niczym mnie nie uraziłaś...
po prostu mam dbałość o szczegóły...
podobnie jak Merkunek...myślę, że zwróciłaby uwagę na to samo...
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1078 dnia: 4 Stycznia 2009, 13:35 »
No ok.  :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1079 dnia: 4 Stycznia 2009, 22:02 »
Fasolku spokojnie :) widzisz są tematy w których jest "pitu pitu", a sa na forum tematy, które np. ja staram się traktować rzeczowo (Lilka pewnie podobnie), dlatego tutaj trzymamy się faktów, piszemy jak jest bez słodzenia i wazeliny, no i na chłodno właśnie co by "słodycz" nie zasłoniła tego co najistotniejsze ;)
A uwaga odnośnie kalendarzyka, czy to co ja napisałam o NPR - regulacji poczęć, bierze sie stąd, że nie należy mylić pojęć i tyle. Kalendarzyk niewiele ma wspólnego z NPR-em, podobnie jak NPR z antykoncepcją, no ale to już odrębna kwestia.

Tylko teraz mam pytanie- jak długo taki śluz się utrzymuje? I jak długo szyjka pozostaje w takim stanie "rozmiękczenia"? Bo taka mięciutką szyjkę mam już od 3 dni, a wydawało mi się, że ona tylko 1 dzień taka jest?

Widzisz, no i nie da się odpowiedziec na to pytanie wprost, częściowo Ewelina odpowiedziała, ale też tylko na swoim przykładzie..cała trudnośc w NPR polega na tym, że każdy organiz m jest inny, kazdy mimo ogólnych zasad wspólnych tak naprawdę funkcjonuje inaczej i trzeba to zauwazyć, nauczyć się siebie i nie można porównywać się z innymi kobietami, bo to nic nie daje.

Poniżej rysunek obrazujący fazy cyklu, jest też rozrysowana szyjka

, podaję też link do strony, może to Ci coś rozjasni TUTAJ