Autor Wątek: Boże Narodzenie tuż, tuż.....  (Przeczytany 636804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #4110 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:33 »
Moje dzieci nie dostają drogich prezentów bez okazji, dlatego rozpieszczam je w święta (ale i tak bez przesady)
Prezenty są u nas na urodziny, imieniny, Dzień Dziecka, Wielkanoc, Mikołaja i Boże Narodzenie. I to nie zawsze jakieś drogie i z reklam.
U nas w domu nie ma Furby, zestawów lego za 200 zł, tej zabawki 3D, itp. itd. Od takich "topowych" zabawek mamy córkę znajomych, która ma wszystko :) jeździmy do niej co jakiś czas, dzieci się wybawią i nie marudzą, by im coś kupić :)

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #4111 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:38 »
Prezenty są u nas na urodziny, imieniny, Dzień Dziecka, Wielkanoc, Mikołaja i Boże Narodzenie.
U nas imieniny bez prezentu, więc jeszcze "słabiej" ;)
Za to bez okazji i do oporu kupuję książki i jakieś plastyczne rzeczy.

Poza tym nie generalizujmy, bo dla każdego "dużo", czy też "drogo" znaczy coś innego.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4112 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:43 »

Za to bez okazji i do oporu kupuję książki

Mam to samo zboczenie ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #4113 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:44 »
No to u nas zupełna bida bo prezenty "duze" tylko na urodziny i pod choinkę. Na Mikołaja symbolicznie i to koniec. Zajączków, imienin czy Walentynek nie obchodzimy  ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4114 dnia: 15 Grudnia 2016, 13:51 »
Loona nie jesteś sama.
Moje dzieci dostaną po jednej rzeczy tak za ok 80 zł.
Z wujkami i ciociami zgodnie stwierdzilismy ze każdy kupuje tylko swoim c dzieciom po jednej właśnie rzeczy.
Babcie i dziadkowie również maja powiedziane zeby nic nie kupować.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #4115 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:10 »
u nas tez bidnie :) urodziny i swieta plus drobiazg na mikolaja. a pod choinka jeden prezent, nie nascie.
niestety tesciowa jest niereformowalna i co rusz wysyla jakies bzdetne prezenty bez konsultacji

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4116 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:15 »
Teraz będzie, że biedne dzieci nie dostają prezentów.
U nas to w ogóle.
Zuza dostaje prezenty tylko w grudniu i 2 stycznia na urodziny :D
POtem caly rok nic :P

Na Dzien dziecka zazwyczaj gdzies idziemy, coś robimy.
No, na Zająca dostaje zawsze coś w stylu: hulajnoga, rolki, rower itp - co i tak bym musiala kupic na wiosna/lato ;)

Miśka - chce worek i już ;)

A jeszcze apropo prezentów to ostatnio czytalam, ze jakas babka w rodzinie ma tradycje, ze robią prezenty dla rodziny ALE do 10 zł i na konkretną literę - w tym roku padło na "G". Czyli szukała prezentu do 10 zł na literkę G hyhyhy
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4117 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:22 »
Na G to tylko jedno mi się kojarzy ;)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4118 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:23 »
no to moje dziecko rozpuszczone przy Waszych na maxa ;-) ciągle ma coś kupowane, od nas glownie książeczki, ale np. każde spotkanie z dziadkami to mnostwo prezentow, poza tym Święta tez i od nas o id dziadkow i chrzestnych i cioci....Na szczęście wszyscy w miarę sie stosują do moich list prezentowych i dzięki temu prezenty zazwyczaj trafione i sensowne :-) u nas prezenty i na Swięta i na Mikołajki i urodziny i imieniny i od dziadka na dzien kobiet i nawet na walentynki i na zająca...mnostwo okazji :-)
ale ja sama uwielbiam prezenty :-) nawet drobniusie :-) i robić je komuś też uwielbiam :-)i zawsze bacznie obserwuję kiedy obdarowany rozpakowuje prezent...jaka reakcja :-) moje prezenty zazwyczaj przemyślane i trafione na szczęście :-)
dlatego u nas przygotowania do Świąt w sferze kulinarnej....zero :-p ale np. prezentowej to juz tylko czekam na kurierów z dostawami :-) :-) i jeszcze zostanie pakowanie upominków :-) suuuper :-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #4119 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:25 »
Na G to tylko jedno mi się kojarzy ;)

O tym samym pomyslałam hehehe :-)

To moja NAdia na
Maxa rozpiszczona przy waszych , no ale ja uwielbiam jej cos kupowac i generalnie lubie robic prezenty :-)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4120 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:40 »
oj tam, nie ma co się  licytować...taki bardziej wartościowy, wymarzony prezent to u nas na główne okazje typu urodziny czy pod choinkę, ale książki czy rzeczy kreatywne to sa  kupowane na bieżąco, bo to akurat rozwija dzieci i przy okazji zajmuje im czas  ;)
anusiaaa jeszcze dziś widziałam w Lidlu taki czteropak worków prezentowych, akurat na mniejsza doniczkę - ale to w dziale wyprzedażowym, wiec nie wiem, czy w kazdym sklepie sie uchowało...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4121 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:43 »
Tak myslę sobie, że są prezenty i prezenty.

Nie wiem czy Wam pisałam ale ostatnio pytam chrzesnicy brata"
- A ty czym sie teraz bawisz? Zwariowalas jak Zuzia na punkcie trolli?"
- Niczym ciociu, niczym.
- No czymś musisz? Na pewno czymś się bawisz?
- No tabletem.

I mi smutno wtedy, że teraz dzieci bawią się tabletem, komputerem, PS4, telefonem itp.
Powie ktoś, takie czasy, a ja powiem, że nie prawda.
Ze to rodzic decyduje czym sie bawi jego dziecko.

Ostatnio laska na grupie FB pytała czy to nie przesada, że jej niespełna 2 letnie dziecko gra na komorce w gry...ale krótko zaledwie godzinkę!!
Myślałam, że się przewrócę.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4122 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:51 »
Dokładnie, dlatego też napisałam:
Poza tym nie generalizujmy, bo dla każdego "dużo", czy też "drogo" znaczy coś innego.

Najważniejsze, że każdy szczęśliwy ze swoimi wyborami i decyzjami. Innym do tego... Nic ;)

Tosi koleżanka z klasy namiętnie korzysta ze smartfona mamy i tabletu. Od tygodnia ma zakaz i okulary. Okulistka od razu wiedziała od czego ta wada, bo podobno gałka reagowała na badanie w konkretny sposób. Nasza wychowawczyni zresztą rozsyłała link do kampanii społecznej związanej z tym temaptem.

Tosia bajki na tablecie ogląda raz w miesiącu, w trakcie podróży do dziadków i w nosie mam, że nie potrafi sama tych wszystkich sprzętów obsłużyć.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #4123 dnia: 15 Grudnia 2016, 16:13 »
Ale zależy co te dzieci na tych tabletach, komórkach robią.
W naszym środowisku jest chłopiec, który namiętnie gra w minecrafta ale jest też bardzo inteligentny, kreatywny i ma najlepsze oceny w szkole.
Mądre gry uczą kreatywnego myślenia, mają wiele zalet edukacyjnych. Ktoś powie "no to może kupić zabawkę edukacyjną?". Można, ale w tablecie można takich "zabawek" mieć mnóstwo.

Wiktor ma pozwolenie gry w minecrafta w weekendy i u dziadków. I powiem Wam, że podczas gry staje się jakiś taki "doroślejszy" - lepiej opowiada, fajnie tłumaczy co się dzieje, jest bardzo zaangażowany.
Jest wiele artykułów w sieci nt. komputerowych gier, które mają korzystny wpływ na rozwój dzieci.
Wiadomo, wszystko z umiarem, jak zwykle :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4124 dnia: 15 Grudnia 2016, 18:06 »
To nie chodzi o to co robią a o wpływ komórek/ tabletów na oczy dzieci. Chodzi o dewastację młodego, ciągle rozwijającego się oka przez ten sprzęt.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #4125 dnia: 15 Grudnia 2016, 18:35 »
No tak.
A chodzicie ze swoimi dziećmi do okulisty?

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4126 dnia: 15 Grudnia 2016, 19:30 »
No to u nas zupełna bida bo prezenty "duze" tylko na urodziny i pod choinkę. Na Mikołaja symbolicznie i to koniec. Zajączków, imienin czy Walentynek nie obchodzimy  ;D

To tak jak my :). A i pod choinkę to nie szalejemy, porządny prezent ma raz w roku na urodziny. Niestety bez okazji ma mnóstwo małych prezencików co chwila od dziadków, a to jakies autko, a to coś innego. Walczę z tym, ale się nie da. Plus jedynie, że Adrian rzeczywiście wszystkim się bawi.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #4127 dnia: 15 Grudnia 2016, 19:43 »
U nas dzieciaki dostaną po dwa prezenty jeden od nas drugi od dziadków i wujka sałatkowy. Patryk dostaje 2 zestawy lego jeden avengers jeden ninjago który bardzo chciał. Hania dostanie biegowke i radio z cd i płytkę z ulubionymi piosenkami z przedszkola. Nietypowe prezenty ale Hania ma już tyle zabawek a wiem ze będzie szczęśliwa jak będzie miała swoje piosenki w pokoju

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4128 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:05 »
A chodzicie ze swoimi dziećmi do okulisty?
Tak, regularnie co 3 miesiące ;D Hanka nosi okulary jak tylko skończyła 3 lata. Zakaz (zwłaszcza) komórki dostaliśmy od okulisty zanim jeszcze pierwszy raz miała ją w ogóle w rękach więc okulista zaczął się śmiać i powiedział, że w takim razie to zakaz na wszelki wypadek.
Im mniejszy wyświetlacz i więcej szczegółów tym gorzej dla oka dlatego komórki są na cenzurowanym następne w kolejce są tablety. TV i komp już nie są aż tak groźne pod warunkiem nie więcej niż 2h dziennie. 

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #4129 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:19 »
ja sie prze chwila zapytałam syna co by zrobił jak by dostał gruszki i mandarynki pod choinkę a on mi na to no jak to co -zjadł bym. I jeszcze powiedział że z wszystkiego co sie dostanie idzie zrobić zabawkę. Nawet z rózgi...i mi tłumaczy jak z niej można zrobić z gałązek droge dla autek..
  Na ale abstrahując od jego wywodów pod choinką znajdzie tam składkowy rower o którym marzy.Stary sprzedany ( a kasa dołożona do składkowego)Dodatkowo będą dwie paczuszki od moich koleżanek Dostanie prawdopodobnie wymarzony zestaw lego i helikopter z PLAYMOBIL. Te dwa prezent były konsultowane z snem więc będą trafione. Na zajączka prezentów syn nie dostaje bo on z konca marca i ma uodziny...

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4130 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:11 »
nie wiem, czy to standard, ale nasza okulistka od wieku przedszkolnego zaleca kontrole co 1,5-2 lata i tak też z dziećmi chodzimy  :) ja jeszcze zwrócę uwage na aspekt emocjonalnego uzależnienia się od takiego grania, swego czasu wspomiany minecraft owszem, zwłaszcza rozwinąl u syna fachowe słownictwo z angielskiego  :) ale też zauwazyłam, że  za bardzo się w niego wciągnał, więc został ukrócony, a potem to i swego rodzaju moda na niego minęła...teraz czasem zagra w coś z kolegą na xboxie, ale sporadycznie, na szczeście na pierwszym miejscu sa treningi pilkarskie w "realu ", córki za to póki co do zadnych gier nie ciągnie....a nie, przepraszam, ostatnio chciała coś potrenować na kanale paint - jak to mówi - bo przyniosła to z zajęc informatyki  :)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #4131 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:31 »
My z młodym od 2 rż do okulisty chodzimy. Od 3 lat nosi okulary.Wszystko wygląda na to że do szkoły syn pójdzie bez okularów

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4132 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:52 »

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4133 dnia: 15 Grudnia 2016, 23:30 »
Moje dziewczynki dostana sporo zabawek.Moim zdaniem w Swieta moga dostac.A no i urodziny -wiadomo.
Bez okazji to nie kupujemy zabawek.
Wiec ogolnie dwa dni w roku kiedy dostana cos fajnego.

Ja podzielilam i na Wigilie u rodzicow dostana od nas 2 prezenty , a jak wrocimy do domu bedzie reszta prezentow czeksc pod choinka - to juz takie drobiazgi typu puzzle , toster do kuchenki.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4134 dnia: 17 Grudnia 2016, 13:50 »
u nas dziś wielkie pieczenie piernikowe i muszę obiektywnie pochwalić pomocników, bo naprawdę sami wałkują i wycinają, ja tylko wymieniam blachy :) po południu pewnie już dekorowanie i pakowanie...
i systematyczne uczestnictwo w roratach zostało nagrodzone, bo w środę serduszko syna zostało wylosowane, już dawno nie widziałam takiej radości u dzieci na widok świetej figurki  :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4135 dnia: 17 Grudnia 2016, 14:38 »
Lila ogląda bajki w podróży w laptopie. Wiem, ze w tablecie byłoby wygodniej ale moje dziecko nosi okulary i od dwóch lat jest rehabilitowane. Dobrze, że nie podróżujemy za często

Prezenty dostaje z okazji, bez - książki, gazetki i inne kredki. Teraz zbierała smoki to jej zawsze ktoś kupił albo zostawiałam jej, jak jechaliśmy do Poznania
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2016, 14:40 wysłana przez Maja »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4136 dnia: 17 Grudnia 2016, 15:34 »
U nas dzis wszystkie pierniczki upieczone, dekorować bedziemy chyba jutro :)

A zaraz obiad i jedziemy po choinkę :D

No i wszystkie prezenty mam juz zakupione!

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4137 dnia: 17 Grudnia 2016, 16:17 »
My ubraliśmy choinkę, zaraz odkurzę, rozwinę czyściutki dywan i przez chwilę będę się delektować porządkiem ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4138 dnia: 17 Grudnia 2016, 16:29 »
Powiesiłam lampki na balkonie i popakowałam prezenty. Koniec roboty na dziś :) Jutro jedziemy piec pierniki do naszego ulubionego hotelu :P

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4139 dnia: 17 Grudnia 2016, 19:18 »
A ostatnio mówiłam w domu, że zanim się obejrzymy to będą święta  ;D

Znalezione ;) i jakie prawdziwe :)