Autor Wątek: wiejski stół  (Przeczytany 109178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: wiejski stół
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Lutego 2009, 21:51 »
Na moim weselu też będzie taki stół wiejski - uwielbiam takie jedzonko, tata zna panów którzy robią świetne wyroby. . . .  całość będzie na specjalnym miejscu, pod strzechą. . .  mam nadzieję, że uda mi żeby głowa świnki też tam była.  Najważniejsze że w lokalu pozwolili nam załatwić to we własnym zakresie :)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #91 dnia: 6 Marca 2009, 09:19 »
Super sprawa. Spotkałem się z takim stołem kilkakrotnie i za każdym razem było OK. Jeżeli jeszcze jest tam okowitka to tylko palce lizać.

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Marca 2009, 08:24 »
wiejski stol coraz czesciej gosci na weselach, nie ma co sie martwic ze w sierpniu beda potrawy sie psuc bo nie beda, co swojskie to swojskie, 700 zl to nie duzo u nas norma jest 1100-1500

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marca 2009, 10:20 »
To zalezy gdzie taka norma ajko ;)) Ja jestem z DG (teraz juz mieszkam w Angli), ale slub mialam w DG, a zabawe w Sławkowie w Austerii i nie placilam napewno wiecej niz 1000zl ;) Buziaki

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Marca 2009, 10:50 »
mowie o normie w DG i okolicach katowic  na przyszly rok ;) w 2007 u mojej siostry placilismy 600

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Marca 2009, 14:59 »
Witam.
Stoły wiejskie cieszą sie bardzo dużą popularnośćią przynajmniej w naszym regionie.Mają duże zaonteresowanie wśród gości którzy mają dość szynek sklepowych i chcą zjeść pieczone golonki czy schaby i inne rarytasy,a do tego napić się swojskiego wina czy bimberku.Polecam każdemu super sprawa.

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2009, 15:05 wysłana przez Maja »

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #96 dnia: 21 Marca 2009, 19:18 »
A jak wyglada sytuacja wiejskiego stołu na sali "Dorado" przy podpisywaniu umowy nic włascicielka nie wspominała o nim ...wiec chyba go nie maja w menu...ale czy zezwala osobiscie cos takiego zorganizować (czy nie ma tematu sanepidu itp)??

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Marca 2009, 13:11 »
Befi :) Mój brat miał wesele 19 stycznia 2008 w Dorado i był stół wiejski :) Zaproponowalismy go i zrobili :) Stół był świetny!!! Przepieknie przystrojony i duzo było na nim smacznego jedzenia :) Także w Dorado robią :))

Offline Befi

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.11.2009 godz.16
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Marca 2009, 16:32 »
Morgan dzieki za info :) A wiesz moze czy to dodatkowo było płatne czy wliczone juz w cene za osobe??Pewnie wszystkiego dowiem sie przy uzgadnianiu menu ale chciałabym wiedziec wczesniej bo mój tatko ma mozliwosc zamówienia małego wieprzoszka pieczonego gorzej z reszta jadła wiejskiego kiełbasa boczus smalczyk itd:(

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Marca 2009, 16:51 »
Befi wiem :) Było to dodatkowo płatne i w styczniu za stół płacilismy 700zł. Teraz pewnie ok. 1000zł bedzie kosztowało :))

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Kwietnia 2009, 11:02 »
My też będziemy mieli wiejski stół. Widziałam pierwszy raz coś takiego u koleżanki na weselu i cieszył się dużym zainteresowaniem ;D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Kwietnia 2009, 16:45 »
My też będziemy mieć wiejski stół, z powodu tego, że odchudziliśmy bufet to stół będzie dla osób którzy lubią dużo mięska zjeść a zestaw będzie taki:
Prosiak płonący
Udziec wieprzowy w całości
Golonka peklowana z jarzynami
Kaszanka na ciepło z cebulą
Pierogi (z kapustą , grzybami , szpinakiem ,mięsem)
Pomidory faszerowane
Kapusta kiszona zasmażana
Ogórki kiszone
Musztarda
Chrzan
Ketchup
Chleb wiejski

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Kwietnia 2009, 08:27 »
o ja :) fajnie ;) chociaz pierogi i pomidory to pierwsze slysze zeby na wiejskim byly ;)

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Kwietnia 2009, 12:41 »
A ja pierwszy raz słyszę, żeby był ketchup. Ja bym dodała jeszcze smalec ze skwarkami i cebulką w kamiennej beczułeczce ;D
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:14 »
ja tez :) idealnie pasuje
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #105 dnia: 24 Kwietnia 2009, 16:21 »
U nas też będą pierogi :) ruskie i z kapustą; wiem od znajomych, że jak tylko na weselach jest taki stół wiejski to pierogi są i mają bardzo duże wzięcie. A przecież chcemy żeby goście byli zadowoleni :)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:41 »
U nas w lokalu jest możliwość zamówienia wiejskiego stołu, na którym są mi.in swojskie wyroby, kiełbasy, chleb, smalec, śliwowica, itp. specjały. Niestety taka przyjemność kosztuje dodatkowo 800 złotych, jak myślicie czy opłaca się inwestować w coś takiego ?? i czy nie jest to za duży koszt ??

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:52 »
800ZL jak na wiejski stól to jest mało!!! Tym bardziej ze w tym roku ceny sie ksztaltuja w okolicach od 1000zl. My placilismy chyba nawet ponad 1000zl za stol. Jak najbardziej jest oplacalny! Jedzenie szybko znika!!! Jest smaczne. My mielismy tez dodatkowo pieczonego prosiaka :))

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Kwietnia 2009, 13:55 »
Morgan, dziękuję za opinię:)
Pytałam, ponieważ nie miałam osobiście konfrontacji z innymi cenami za stół wiejski :)
Pozdrawiam i chyba zamówię ten stół :) :)

Offline Miya

• forumowicz
  • data ślubu: 09-07-2011
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Kwietnia 2009, 14:31 »
Za nasz cena to 2500 zł więc 800 zł to mało. :) Poza tym opłaca się bardzo, bo podobno takie jedzonko ma na weselu wzięcie. :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Maja 2009, 19:48 »
Trochę mnie ceny szokują, które podajecie. Czy na wiejskim stole musi być prosiak?. Najczęściej jest kiełbasa swojska, ogórki kiszone, jakaś kaszanka , smalec, trochę szyneczki i oczywiście okowitka, a jak kto woli to bimberek. Tego nie musi być dużo bo przecież nie każdy próbuje takich specjałów.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Maja 2009, 20:27 »
Nie ma obowiązku, żeby znalazł się na wiejskim stole świniak. Każdy robi to co chce. Nie każdy próbuje, ale z tego co ja wiem to specjały te cieszą się dużym zainteresowaniem, ale to w mojej rodzinie i wśród znajomych i wiem że "troszka" nie wystarczy. U mnie prosiak będzie zabijany, nie będzie go w całości na stole - będą tylko wyroby.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Maja 2009, 20:50 »
 Jeżeli znam rodzinę i jak to ładnie nazwałaś "troszka" nie wystarczy, to takie dania nie daję na stół wiejski tylko na stoły wszystkim gościom. Cały czas mówimy o stole wiejskim . Stół wiejski jest przeze mnie rozumiany jako dodatkowa ciekawostka w postaci dań, potraw których nie ma na stołach. Jeżeli ktoś uważa, że goście dużo zjedzą jakiegoś specjału  to powinien go zaserwować  gościom na ich stołach, a nie na stole wiejskim. Tak ja rozumiem celowość stołu wiejskiego, ale oczywiście każdy zrobi jak uważa.

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #113 dnia: 11 Maja 2009, 08:53 »
My wciąż się wahamy nad stołem, a prosiakiem pieczonym. Większą atrakcją wydaje mi się chyba jednak prosiak w pięknym wydaniu niż wiejski stół....sama nie wiem, co wybrać.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #114 dnia: 11 Maja 2009, 08:59 »
większą atrakcją oczywiście będzie prosiak ale ja bym wolała mieć stół wiejski, który przez całe wesele będzie stał i każdy w dowolnej chwili będzie mógł spróbować swojszczyzny :D

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #115 dnia: 11 Maja 2009, 09:01 »
Baska98 właśnie stąd ten nasz dylemat, między jednorazową frajdę, a takim cało- weselnym "bufetem".

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #116 dnia: 11 Maja 2009, 09:03 »
dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać...
z resztą wiele osób w życiu nie jadło nawet swojskiego smalcu wiec dla nich to też będzie atrakcja... a nie mówię o spróbowaniu bimbru ;D

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 11 Maja 2009, 09:37 »
obserwator u nas NIE BYŁO PROSIAKA NA WIEJSKIM STOLE!!! Był podawany po 22:00 z cwiartkami pieczonymi ziemniaków. Był wiejski stól i był prosiak, wszystko osobno!!! Prosiak byl z kapusta pieczarkami i kasza w srodku, ladnie udekorowany itd....
Tak wiec u Nas było i to i to. Mimo, że wszyscy goście do górale i ślązacy i nic z tych rzeczy nie było im obce, to wszystk cieszyło sie ogromnym zainteresowaniem, że nad ranem już nic nie zostało :)))

oto fotki

Z prawej strony widac kawałek wiejskiego stołu

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #118 dnia: 11 Maja 2009, 16:19 »
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wiejski stół niż atrakcja chwilowa z pieczeniem prosiaka. Każdy oczywiście zrobi jak zechce, ale wiejski stół jest bardziej długofalowy. Ineze ja bym głosowała za stołem :)
Wiejski stół ma też swój urok w wyglądzie, "troszka" czy nie to jednak potrawy powinny się znaleźć tam a nie na stołach gości. Z odpowiednią dekoracją ma zupełnie inny wymiar niż ustawione tam gdzie i tak już sporo rzeczy będzie. Obserwator nie rozumiem Twoich rozważań co do serwowania dań ze stołu wiejskiego na normalnych stołach...

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #119 dnia: 11 Maja 2009, 18:23 »
Nie zrozumieliście mnie. Ja twierdzę, że jeżeli jesteś przekonany, że danie, które np. Twoim zdaniem będzie robiło furorę wśród Twoich gości i wszyscy, powtarzam wszyscy będą chcieli je skonsumować to nie ma sensu dawać to na wiejski stół. Po prostu będzie tego za dużo. I z tego też powodu powinno się zaserwować to danie wszystkim. Na wiejskim stole są potrawy swojskie w małych ilościach. Pisząc w małych mam na myśli mniej, dużo mniej od ilości przybyłych gości. Mam nadzieje, że teraz wyraziłem się dużo jaśniej. Jeżeli chodzi o Ciebie Morgan to Twoja decyzja była najlepsza z najlepszych :). Miałeś prosiaka i wiejski stół. Czasami warto wydać więcej pieniążków aby mieć lepszy efekt i mile zaskoczyć gości :D