Buraczku wszystkie domy fajne

Balkonu bym na pewno nie dodawała. ja nawet bym likwidowała- u nas będą dwa. Nad wejściem- spełni funkcje zadaszenia, a drugi od strony ogrodu. Usuwając je zaburzyłabym wygląd.
No i u nas ten dach wieloospadowy wiec ograniczony wybór projektów w przedziale poniżej 150 m2.
Co do ułożenia na działce, najlepiej dopasować dom do niej. Bo "głupie" by było mieć ciemny salon na północ a dać maks słońca do kuchni - południe i zachód- w kuchni potrzebujesz chłodku w przypadku przechowywania, a nagrzewasz gotowaniem. a w salonie będzie zawsze zimno i ciemno....
Moje takie zdanie.
najwięcej typowych projektów jest przygotowanych na wjazd od północy, salon (strefa dzienna) od południa. My przy zakupie działki już to uwzględnialiśmy.
Ale jak wiadomo działki są różne. Typówki są też przygotowane na wejście od południa lub wchodu i zachodu- ale tych projektów jest mniej.
Na pewno odradzałabym odwracanie domu tak po prostu, że zaprojektowany z wejściem od północy a postawić go w stronę południową- całkiem to zaburza odbiór światła dziennego- nie chodzi tylko o naświetlenie ale też walory cieplne.
Wybacz długi post, takie tam moje przemyślenia względem mojego domu.