Czas naszej wizyty w solarium zarówno gdy idziemy po raz pierwszy jak i którys z kolei zalezy przede wszystkim od typu karnacji. Jednak gdy idziemy po raz pierwszy do solarium nalezy iśc na jak najkrótszy czas.Czas spedzony w solarium zalezy od tzw Fototypu- tak więc:
fototyp 1- ciemne włosy, śniada cera, ciemne oczy,
fototyp 2-szatynowe włosy, lekko śniada cera, zielone lub piwne oczy,
fototyp 3- ciemne blond włosy, niebieskie oczy, jasna skóra,
fototyp 4- rude lub jasne blond włosy, niebieskie oczy, piegi.
Osoby o fototypie 1 to szczęściarze,

którzy mogą lezec w solarium od 20-30 min,fototyp 2 może opalac sie od 15-20 min , fototyp 3 od 10-12 min, fototyp 4 powinien unikac solarium a jesli juz to opalac sie nie dłuzej niż 5 min!! Teraz gdy juz znamy swój fototyp możemy stwierdzić na jaki czas możemy iść po raz pierwszy do solarium. Aby obliczyc ten czas wystarczy odjąć 5 min od zalecanego czasu opalania, tak więć np fototyp 3 powinien iść na około 7 min. Wartości, które podałam są wartościami czasu bezpiecznego opalania.
W solarium nalezy uzywać kosmetyków specjalnie do niego przeznaczonych. W każdym solarium takie kosmetyki powinny byc dostępne. Twarz posmarowac należy koniecznie kremem z filtrem, poniewaz skóra twarzy jest bardzo wrażliwa. Gdy po wizycie w solarium nie daj boze pojawi sie silne zaczerwienienie nalezy zastosować maśc z witamina A, do kupienia w aptece

Maść łagodzi wszelkie podraznienia i sprzyja regeneracji naskórka.
Szeroką gamę kosmetykow do opalania w solarium oferuje firma SOLEO, która jest stosunkowo tania na rynku. Lepsze kosmetyki i co sie z tym wiążę droższe oferuje firma AUstralian Gold.
Są tacy, którzy chodzą do solarium co 2 dzien. Jest to według mnie zabójstwo dla skóry. Między wizytami w solarium powinien byc odstęp minimum 24 godziny. Ja chodze raz w tygodniu. Po opalaniu stosuję kosmetyki po opalaniu. Są to zazwyczaj kosmetyki z aloesem i witaminą E. Jesli nie stać nas na wydatek w postaci specyfiku po opalaniu, ciało trzeba nasmarowac balsamem, a twarz kremem.
No i nie wskakuj od razu pod prysznic. Woda która będziemy sie myc powinna byc raczej chłodniejsza niz gorętsza.
Myślę, że jak zaczniesz chodzić to na pewno CI się to spodoba. TYlko nie zrób sie na solarkę bo to jest obrzydliwe