Autor Wątek: Kiedy do solarium?!!  (Przeczytany 38559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ann008

• nowicjusz
  • *
Teżmyslę o solarium
« Odpowiedź #60 dnia: 4 Kwietnia 2006, 08:12 »
Ja chodziłam kiedyś na solarium, ale od prawie 6 lat już nie z róznych powodów. Teraz tak sobie myślę, do ślubu zostało tylko 18 dni a ja jestem blada - nie chcę wyglądać sztucznie ale i za blado to tez niedobrze. Tylko tak się zastanawiam jak zareaguje moja skóra po taaakiej dłuuuuuuugiej przerwie!!! Może wy tez macie takie doświadczenia, chętnie poczytam rady. Pozdrawiam. ann008
Anka

Offline argissa
  • użytkownik
  • **
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #61 dnia: 4 Kwietnia 2006, 11:05 »
Powinno sie zakonczyc  opalanie około 2 tyg przed slubem.Nalezy opalac sie co 3 dni..a dlugosc sesji zalezna jest od tego jak bardzo chcesz sie opalic , blondynkom nie polecam mocnej opalenizny , bo przy jasnej sukni wcale nie wyglada to smacznie.Zacząc trzeba od 5-7 min i z czasem rozciągnac do 13-15 min.Ja osobiscie polecam wybrac sie na solarium jakies 5-7 razy. Polecam schemat:

1. 7min
2. 9min
3. 10min
4. 12min
5. 14min
6. 15 min

( opalać sie koniecznie 'na kremie' - tj uzywac specjalnego preparatu utrwalającego opaleniznę ,np. australian gold - gele lub soleo )
 Jeseli jednak opalasz sie szybko to skrócic czas opalania.Podczas opalania nalezy bardzo dbac o cere na twarzy,szyji i dekoldzie.Czesto ktos kto nie chodzi czesto na solarium nagle ma bardzo przesuszona skóre lub nierówno sie opala.Przed opalaniem zrobic peeling twarzy ( aby równo sie opalac) polecam krem-maske-peeling z AA ok 14 zł, jest on hipoalergiczny i dosc delikatny,a po kadej sesji nakladac na noc grubą warstwe kremu nawilzającego ( avena - hydrance optimal do cery wrazliwej) ok 60 zł w aptece.Dobrze jest tez nalozyć 2 razy w tygodniu maseczke ( tu w zaleznosci od wieku ) ujedrniająco-napinająco lub wygladzająco dla pan powyzej 40-tego roku zycia lub nawilzająca dla pan mlodszych.Polecam maseczki z AA,Nivea - w saszetkach.Nie nalezy zapominac o ciele, tu po kazdej sesji nakladac na noc oliwke lub balsam dla skóry suchej.A 2 razy w tygodniu proponuje gruboziarnisty peeling ( peeling do ciała ) wtedy skóra jest bardzo gładka i rownomiernie sie opala.Bardzo dobry peeling mozna zakupic w drogerii za ok 13 zł - fitness line antycellulitis Bielanda.

Offline ann008

• nowicjusz
  • *
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #62 dnia: 4 Kwietnia 2006, 11:49 »
Dzięki za radę n apewno skorzystam - pozdrawiam :D
Anka

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #63 dnia: 4 Kwietnia 2006, 15:57 »
ja pojutrze wybieram sie na pierwsza wizyte do solarium. zaczne od 7 minut. kolejny raz-po 3 dniach. Na twarz moze tylko ze 4 minuty-bede miec piegi, jesli dłuzej bede.

Offline -SpinkA-

• mama do kwadratu :))
  • zapaleniec
  • data ślubu: 24.06.2006
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #64 dnia: 5 Kwietnia 2006, 19:09 »
Ja nie rozumiem osób, które krytykują solarium.
Rozumiem, gdy ktoś przesadza i to brzydko wygląda, ale wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem. Solarium pomaga na chore stawy, rozgrzewa zimą przy grypie, sprawia, że w lecie nie chodzisz czerwona jak rak lub jak dioda świecisz bladą skórą a potem opalasz się od razu na czerwono. Wyglądasz młodo, atrakcyjnie i zdrowo  :)
Dziewczyny uważam, że to dobry wynalazek.... zafundujcie sobie chociaż parę minut - warto. I wcale nie chodzę często (1*/miesiąc) bo to akurat, a przed ślubem też póje.
Pozdrawiam :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #65 dnia: 5 Kwietnia 2006, 19:19 »
Cytat: "-SpinkA-"
Wyglądasz młodo, atrakcyjnie i zdrowo

... do czasu gdyż solarium bardzo niszczy i wysusza skórę która szybciej się starzeje.

Osobiście nie jestem zwolenniczką solarium ale uważam że to Wasze zdrowie i wasza sprawa - broń Boże nie potępiam :)

Wiecie ze od solarium też można się uzależnić  :?:

Offline Megii

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #66 dnia: 6 Kwietnia 2006, 00:03 »
Cytat: "-SpinkA-"
Ja nie rozumiem osób, które krytykują solarium.
Rozumiem, gdy ktoś przesadza i to brzydko wygląda, ale wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem. Solarium pomaga na chore stawy, rozgrzewa zimą przy grypie, sprawia, że w lecie nie chodzisz czerwona jak rak lub jak dioda świecisz bladą skórą a potem opalasz się od razu na czerwono. Wyglądasz młodo, atrakcyjnie i zdrowo  
Dziewczyny uważam, że to dobry wynalazek.... zafundujcie sobie chociaż parę minut - warto. I wcale nie chodzę często (1*/miesiąc) bo to akurat, a przed ślubem też póje.
Pozdrawiam

Zgadzam sie z Toba w zupelnosci  :D  Solarium krytykuja raczej te osoby, ktore nigdy na nie nie chodzily, albeo takie,ktore naoprawde opalaja sie na czerwono...

Po solarium sie zle wyglada,jak chodzi sie za czesto...ja chodze tak raz czasami dwa razy na miesiac i jest ok  :D   wszystko jest dobre,ale z umiarem..

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #67 dnia: 6 Kwietnia 2006, 12:23 »
Ja mam blada cerą skłonną do piegów. Nigdy nie byłam na solarium, nie wiem jak moja cera zareaguje. Zastanawiam sie nad częsciowym opaleniem miejsc (tych, które bedą odsłonięta) - nie wiem jak to się fachowo nazywa. Tylko, czy to mi pomoże :?

Offline AniaX
  • forumowicz
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #68 dnia: 7 Kwietnia 2006, 19:33 »
Sylwko! ja nie polecam częsciowego opalania ciała, dlatego, że wtedy wyglada to nienaturalnie,a poza nie opłaca się. strata czasu i kasy. jak już zdecydujesz się to opalaj całe ciało. a co do jasnej karnacji z pieprzykami to ja mam podobną. musiałam się sporo nachodzić żeby w ogóle było cokolwiek po mnie widać. na pewno częstsze a krótkie seanse są wtedy skuteczniejsze. w każdym razie polecam szczerze, człowiek zupełnie inaczej wygląda jak ma choćby lekki ale złotawy i zdrowy kolorek :)
Buziaczki  :)

Offline Megii

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #69 dnia: 9 Kwietnia 2006, 00:04 »
Cytat: "sylwka"
Ja mam blada cerą skłonną do piegów. Nigdy nie byłam na solarium, nie wiem jak moja cera zareaguje. Zastanawiam sie nad częsciowym opaleniem miejsc (tych, które bedą odsłonięta) - nie wiem jak to się fachowo nazywa. Tylko, czy to mi pomoże

Tez ni polecam miejscowego opalania..lepiej odrazu cale cialo..najle[iej sprobuj pierwszt raz isc na 5 min i zobaczysz jaka bedzie reakcja skory,a po 5 min napewno nic sie nie stanie :D

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #70 dnia: 9 Kwietnia 2006, 12:26 »
sprobuj pierwszt raz isc na 5 min i zobaczysz jaka bedzie reakcja skory,a po 5 min napewno nic sie nie stanie

taaak...Ja byłam raz w zyciu na solarium-właśnie na 5 minut. Oczywiscie, nic sie nie stało-moja skóra nawet sie nie zaczerwieniła... Ale twarz? cała w piegach!!!!w zyciu nie miałam tyle piegów co wtedy! Jutro ide do solarium (zaczynam robić już przedślubne rundki) na 7 minut. jak bede miec piegi - trudno. chociaz zamierzam twarz przykryć chusteczka po jakis 3 minutach

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #71 dnia: 9 Kwietnia 2006, 12:58 »
Ja mam blada cerą skłonną do piegów. Nigdy nie byłam na solarium, nie wiem jak moja cera zareaguje. Zastanawiam sie nad częsciowym opaleniem miejsc (tych, które bedą odsłonięta) - nie wiem jak to się fachowo nazywa. Tylko, czy to mi pomoże

Sylwka, tobie juz tak niewiele do slubu zostało! Ty już śmigaj do tego solarium-to juz naprawde ostatni dzwonek!!!!

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Kwietnia 2006, 09:04 »
Dzięki dziewczyny za rady :D  Co do opalania - coś się chyba wymyśli

Offline aniula

• entuzjasta
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Kwietnia 2006, 09:26 »
Aniołku przeraziłaś mnie trochę z tymi piegami. Nigdy nie byłam w solarium a mam zamiar wybrać sie przed ślubem, myślałam sobie, że zacznę od połowy maja, a w połowie czerwca skończę. Kurcze tylko jak mnie obsypie piegami to się załamie.

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Kwietnia 2006, 09:39 »
Wolę być blada niż piegowata. Teraz nie wiem co zrobić :roll:

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:21 »
o kurcze, dziewczyny przepraszam! to były po prostu moje doswiadczenia z solarium. Jestem z natury ruda, blada, wiec tendencja do piegów juz chyba jest wpisana w mój typ urody...Dzis ide do solarium i zobacze co bedzie sie działo. Piegi po poprzednim opalaniu zeszły mi już nastepnego wieczoru- no dobra, dobra, po prostu stały sie mniej widoczne.

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:36 »
Aniołku, nie masz za co przepraszać! Ja jestem blondynką ze skłonnością do piegów (dlatego unikam słońca). Myślę sobie, że skoro buźka będzie umalowana i upudrowana, to problem bedzie jedynie z dekoltem (mam bolerko i rękawiczki więc odsłoniety bedzie tylko kawałek rąk)  Boję sie iść do solarium bo jeszcze nigdy nie byłam i raczej nie pójdę. Są bledsze ode mnie i z tym żyją co tam :lol:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:39 »
sylwka a nie myślałaś o samoopalaczu
polecam nivea w sprayu

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:40 »
hmmm, niezły pomysł. Kupię go i spróbuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:42 »
on jest taki że jak go popsikasz to już go nie ruszaj ładnie się wchłania i nie zostawia plam

no i chyba są dwa rodzaje z tego co pamiętam do cery jaśniejszej i ciemniejszej
koszt ok 30zł

Offline sylwka

• bywalec
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:45 »
Dzięki Aga za radę. Kupię go dzisiaj (jesli nie zapomnę) i wypróbuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Kwietnia 2006, 12:58 »
sylwka,tylko przed tym samoopalaczem zrób sobie peeling, będzie ładniej :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Kwietnia 2006, 13:01 »
A ja nie polecam nivea, nie pasował mi-poza tym okropniaście drażni mnie jego zapaszek, jak innych samoopalaczy
Próbowałam opalania airbrushem-było ok, nawet pachniał i trzymał się ok.10 dni

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Kwietnia 2006, 17:33 »
no to jestem! Weszłam sobie tylko na 7 minut (za dwa dni pójde na 10). Jestem zadowolona, nawet bardzo. Poszłam do innego solarium-lepsze lampy, które nie opalają na czerwono, tylko od razu na brazowo. Pewnie, ze po tych 7 minutach to szału na ciele nie mam :wink: , ale tez jesli chodzi o piegi, to nie jest żle... Pojawiło ich sie kilka, ale sa takie subtelne  :wink: .Na pewno jutro nie bedzie juz po nich śladu. Ale po 3 minutach zakrylam buźkę. Pan z solarium nie poleca wyłączania lamp na twarz, tylko właśnie zakryc czymś twarz.

Offline AniaX
  • forumowicz
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Kwietnia 2006, 17:40 »
Dobre efekty daja też przyspieszacze do solarium, tylko specjalnie do solarium przeznaczone, nie żadne tam kremy z filtrami takie jak na słońce - takich absolutnie nie można stosowac w solariach. Po takim przyspieszaczu opalenizna nabiera ładnego kolorku, skóra nie jest czerwona, no i ważne, że to ochrona, tym bardziej dla osób bladych i ze skłonnoscią do pieprzyków czy piegów. :)
Buziaczki  :)

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Kwietnia 2006, 10:43 »
Cytat: "Aniołek"
ale tez jesli chodzi o piegi, to nie jest żle... Pojawiło ich sie kilka, ale sa takie subtelne  .Na pewno jutro nie bedzie juz po nich śladu

Melduję, że nie było po nich śladu juz po 2 godzinkach :)

Offline azzurra
  • maniak
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Kwietnia 2006, 11:02 »
A ja podjęłam decycję: będę blada. Do solarium nie pójdę, bo to rak skóry w najczystszej postaci, więcej promieniowania niż na plaży. Poza tym efekt nienaturalny, nawet jak się chodzi z umiarem, to i tak widać, że to solarka. Ale rozumiem, że jak ktoś lubi solaria, to uważa inaczej.

Samoopalacze - uczulają, trudno o równomierny efekt, a poza tym brudzi ubranie, nawet po kilku dniach od nałożenia. Takie są moje doświadczenia. Nivea nie znam, ale miałam te apteczne i się zawiodłam.

Poza tym z białą suknią mocna opalenizna zbyt kontrastuje.

Jak będzie ładny sierpień, to się troszkę w ogródku u rodziców poopalam i tyle. Nie dajmy się zwariować, opalenizna nie jest najważniejsza. Grunt, to czuć się dobrze i sobą :wink:
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline Aniołek

• uzależniony
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Kwietnia 2006, 11:11 »
Jak będzie ładny sierpień, to się troszkę w ogródku u rodziców poopalam i tyle. Nie dajmy się zwariować, opalenizna nie jest najważniejsza. Grunt, to czuć się dobrze i sobą

ja właśnie opalona czuje sie wysmienicie!!!! wtedy podobam sie sobie. zazwyczaj uzywałam samoopalaczy, ale na slub jedyne dobre rozwiazanie dla mnie to właśnie solarium.
A co do ciebie, Azzurra, masz całkowitą racje-ty bedziesz slicznie opalona po lecie, wiec solarium jest całkowicie zbyteczne

Offline azzurra
  • maniak
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Kwietnia 2006, 11:17 »
Aniołku, no to jak czujesz się wyśmienicie opalona, to do solarium marsz!! :wink:  Tylko kremu z filtrem użyj, ok?  :P

A co do mojej opalenizny... Hmmm... śliczna to ona nigdy nie będzie. W zeszłym roku po 2 tygodniach na Sycylii była ledwo dostrzegalna. Mam bardzo jasną karnację, łatwo mogę się spiec, dlatego filtry UVA/UVB 30-40 to u mnie normalka... Ale akurat opalenizna nie jest dla mnie istotna. Podobam się sobie w bieli nawet z tą moją jasną karnacją.
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline ann008

• nowicjusz
  • *
Kiedy do solarium?!!
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Kwietnia 2006, 12:38 »
Nie pamiętam, która z was doradziłą mi stopniowe opalanie się - to działa!!!! Jestem już po trzecim razie i podoba mi się to co widzę w lustrze. Dziewczyny jeżeli będziecie stopniowo się opalać to skóra się przyzwyczai i nie będzie żadnych kłopotów, mogę stwierdzić, że na prawdę skóra się przyzwyczaiła. Na początku nie byłąm przekonana co do solarium bo bałam się o moją jasną karnację, ale poszły pierwsze koty za płoty - dzięki polecam :o
Anka