A mam

Nawet dwa fajne

Pierwszy to batony

Pyszne są.
Składniki na 12 batoników:
-płatki owsiane górskie - 170g
-banan - 1 duża sztuka
-jajo - 1 duże
-syrop z agawy - 35g
-suszone śliwki - 40g
-orzechy włoskie - 25g
-nasiona chia - 15g
-wytłoczyny po soku z marchewek i jabłek - 150g
.
Przygotowanie:
Część płatków lekko zblendować. Banana zmiksować z jajem i syropem z agawy (można wymienić na miód lub syrop klonowy). Orzechy i śliwki lekko posiekać (można je wymienić na inne ulubione dodatki). Dodać nasiona chia i pulpę z wyciskarki. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem. Piec około 25 min w 180C. Wystudzić i podawać.
Ciasto z przepisu fit przepisy baletnicy (jeszcze nie probowałam)
Przepis:
200 g marchewki (resztki z wyciskarki) można użyć startej na tarce, ale należy dobrze odcisnąć sok.
100 g jabłka i gruszki (waga razem, resztki z wyciskarki) można użyć startych na tarce, ale należy dobrze odcisnąć sok.
3 duże jajka lub 4 małe.
100 ml oleju.
70 g cukru kokosowego lub zwykłego.
170 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej.
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
1 łyżeczka cynamonu.
.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksujemy około 5 minut. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać marchewkę, owoce, cynamon i wymieszać. Dodać mąkę i proszek i dokładnie wymieszać całość. Mieszamy w jednym kierunku. Ciasto przekładamy do keksówki. Jeśli użyjecie zwykłej, należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni na około 50 minut. Przy podaniu posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym erytrytolem.