Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 577960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #1470 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:16 »
Szkołą pierwszego wyboru nie jest rejonówka, Miśka.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1471 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:21 »
Czyli tam gdzie pracujesz ? (wiem, ze Ty gimnazjum, ale coś mi sie kojarzy,ze chyba podstawówke masz obok )
i jak nie rejonowa, to troche nerwów musi byc  ;)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1472 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:41 »
Jak ja się cieszę, że mamy rekrutacja za sobą.
Też wybralismy szkole spoza rejonu i ma!O na zawał nie zeszłam . Całe szczęście że 2 lata temu bo teraz nie przyjmują spoza rejonu. Tak więc ufff bo teraz by się nie dostał.

Za Was Japcio trzymam kciuki!
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 15:43 wysłana przez MARTKA »

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1473 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:10 »
rok temu to szkoły się  "biły"  o 6-latków, bo było małe zainteresowanie, choc finalnie chyba ok 30 % poszło do pierwszej klasy, więc moze nie bedzie tak zle w tym roku...
MARTKA a Twój to jest aktulanie w zerówce czy w pierwszej klasie?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1474 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:29 »
Miśka, dobrze kombinujesz ;) u mnie jest i gimnazjum i podstawówka. Chciałabym Młodą mieć u siebie.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1475 dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:40 »
kochana logistyka, zwłaszcza przy dwójce dzieci to podstawa, wiem cos o tym   ;) zatem trzymam kciuki  :ok:
a własnie co z waszym gimnazjum ? wygaszaja od razu czy tam jeszcze młodziez ciągnie dwa lata? (ta, co rozpoczeła w tym roku pierwsza klase )

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1476 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:00 »
Ja dzisiaj byłam na zebraniu w nowej szkole Karola i juz wiem ze na 90 % się nie dostanie do zerowki.
Zebranie było po to by zachęcić rodziców do puszczenia dzieci z 2011 do I klasy.
Do zerowki jest ok 35 podań a tylko 25 miejsc.
Argumentem głównym było to ze jak chociaż sześcioro 6 latkow pójdzie do I klasy to będą male 15 osobowe klasy i na pewno sobie wszyscy poradza bo Pani będzie miała czas dla wszystkich dzieci.
Jeśli się tu niedostanie gmina zapewnia miejsce w miasteczku obok ok 6 km.
Wiec pewnie będziemy musieli go wozic , a dopiero do I klasy pójdzie do szkoły na naszej wsi. Wtedy pójdą razem jako nowicjusze ze swoim kuzynem.

A gdybym dala go do I klasy to tez by chodził z innym kuzynem bo on jest z grudnia 2010.

Mam zagwozdke ale raczej sklaniam się ku zerowce, w tym wieku nie ma jeszcze wielkich przyjaźni a Karol jest kontaktowym dzieckiem.
Może gdyby nie wyglądał jak 4 latek bardziej dumalabym nad I klasa

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1477 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:07 »
Rozumiem, że pytanie o gimnazjum do mnie? :) od września będą tylko 2 i 3 klasy, potem tylko 3 i koniec. I bawimy się w 8 klas podstawówki :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1478 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:49 »
Justys. Ja mojego od września daję do zerówki (też rocznik 2011). Nawet nie myślę o 1 klasie. Żadne argumenty typu małe szkolne grupy czy większa pomoc nauczyciela do mnie nie przemawia.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #1479 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:06 »
My też zerówka.  Niestety w innej szkole niż będzie chodził od pierwszej klasy ale w naszej szkole w tym roku zerówki nie będzie.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1480 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:14 »
No właśnie Aga u nas ten sam problem.
Ale trudno, nie prxeszkocze tego .
Plus taki ze sam " nowy " do I klasy nie pójdzie .
U nas tez raczej zerowka, nie wyobrazam sobie Karola 45 min w ławce.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1481 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:17 »
Ja tez sobie nie wyobrazalam, dzis obliczylam z jedna babka, ze Nadia pojdzie do szkoly jak bedzie miala 4 lata i 6 miesiecy. ....

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1482 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:28 »
japcio tak do Ciebie  :) u nas budynek gimnazjum też sąsiaduje ze szkołą podstawową,więc pewnie od wrzesnia te 7 i 8 klasy i tak będą w tamtej części, wiec lokalizacyjne nie robi to  nam różnicy....
45 minut to tylko na osobnych przedmiotach typu angielski czy religia, edukacja jest z jedna Panią i ona już sobie plynnie reguluje czas, nawet w regulaminie szkoły jest zapis, ze w klasach pierwszych nie obowiązują wyznaczone dla reszty godziny lekcyjne  :) ja wszystkie obawy rozumiem, bo sama miałam takowe rok temu, ale jednak posluchałam opinii fachowców i pierwsza klasa okazała sie strzalem w dziesiatkę

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1483 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:42 »
Daria moim zdaniem nie ma co porównywać szkolnictwa w Polsce i Irlandii.

Poza tym wezcie pod uwagę ze Wasze dzieci wyglądają na swój wiek, albo na starsze.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #1484 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:46 »
45 minut to tylko na osobnych przedmiotach typu angielski czy religia, edukacja jest z jedna Panią i ona już sobie plynnie reguluje czas, nawet w regulaminie szkoły jest zapis, ze w klasach pierwszych nie obowiązują wyznaczone dla reszty godziny lekcyjne  :) ja wszystkie obawy rozumiem, bo sama miałam takowe rok temu, ale jednak posluchałam opinii fachowców i pierwsza klasa okazała sie strzalem w dziesiatkę
Zgadzam się z Moniką. Pierwsza klasa teraz i za naszych czasów to zupełnie co innego.
Tosi klasa najmłodsza (lipiec-grudzień 2010) i nie żałujemy tego wyboru. Dzieci potrafią zaskoczyć nawet rodzica.

Ciekawe jak "dobra zmiana" wpłynie na ilość klas O i I w naszej szkole.
Zapisz

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1485 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:03 »
A mogę zapytać, ile kosztuje nauka w takiej placówce?
Wpisowe 200 zł. Potem 100 zł na miesiąc i 10,50 zł. stawka dzienna za pełne wyżywienie

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1486 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:13 »
Ja tez sobie nie wyobrazalam, dzis obliczylam z jedna babka, ze Nadia pojdzie do szkoly jak bedzie miala 4 lata i 6 miesiecy. ....
I kto to mówi? Ty, która już masz syna w szkole? A młody ile miał? ;D Hanka też miała 4,5 będzie dobrze zobaczysz.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #1487 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:59 »
Aneta, mamy kwiecień, za chwilę maj... Czy coś się w szkole zmieniło? Czy chłopiec nadal znęca się nad innymi dziećmi?

Zmieniło się dużo - w środę Oli wychowawczyni odchodzi na wcześniejszą emeryturę. Cyrk na kółkach dosłownie. Nie wiadomo, czy ją zmusili, czy chciała sama. Ja przystaję przy 1 opcji, bo widziałam, jak było jej przykro, ale po tym, jakie "jaja" ma z M, myślę, że już dni odlicza, bo gówniarz daje jej popalić. Po feriach była chwila oddechu, M sprawował się w miarę. 2 dni temu dowiedziałam się, że na śniadaniu wrzucił szpilkę do wazy z zupą mleczną. Na szczęście zauważyła to pani z zerówki.Ponoć co chwilę lata ze szpilką, skąd ją ma? Nie wiem. Nadal jest niegrzeczny, często bije. Na szczęście odpuścił Oli, ale to przecież nie o to chodzi. Wiem, że wychowawczyni nie radziła sobie z tą sytuacją, liczę, że zmiana nauczyciela pomoże.

I tak dla "rozbawienia" tego ciężkiego tematu - podobno tydzień temu była taka sytuacja, że gówniarz latał w kółko po sali, a wychowawczyni była wtedy sama i nie mogła go złapać. Po 4 kółku za nim, kiedy nie dawała już rady, krzyknęła "dzieci,łapcie go!" i wszystkie dzieciaki się a niego rzuciły. Pomijam już fakt, że raz już nie wytrzymała  i wyszła z nim za rękę do dyrektorki, zostawiając całą klasę dzieci. Na 3 piętrze. Brak słów.

Teraz wychowawcą na zastępstwie będzie nauczycielka wspomagająca, a od września będzie nowy wychowawca, ponoć bardzo ogarnięta i rzeczowa. Jeśli po wakacjach problem nadal będzie tak duży, kieruję sprawę do kuratorium i szukam dla Oli nowej szkoły.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1488 dnia: 25 Kwietnia 2017, 06:59 »
Nikt nie porownuje justys. Alan szedl jak mial 4 lata i 10 miechow.ja tam sie ciesze, ze Nadia tak pojdzie anulla. Dla mnie to nie problem, tylko czy bèdzie tak chlonela wiedze jak brat? A Ty zadowolona ze szkoly jestes?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1489 dnia: 25 Kwietnia 2017, 07:38 »
rok temu to szkoły się  "biły"  o 6-latków, bo było małe zainteresowanie, choc finalnie chyba ok 30 % poszło do pierwszej klasy, więc moze nie bedzie tak zle w tym roku...
MARTKA a Twój to jest aktulanie w zerówce czy w pierwszej klasie?

W zerówce

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #1490 dnia: 25 Kwietnia 2017, 10:07 »
A mogę zapytać, ile kosztuje nauka w takiej placówce?
Wpisowe 200 zł. Potem 100 zł na miesiąc i 10,50 zł. stawka dzienna za pełne wyżywienie

To nie dużo za prywatną placówkę, mój chodzi do prywatnej szkoły nie żaluje bo do pierwszej klasy chodzil do dużej szkoły państwowej na początku ściągają dzieci do szkół wcześniej (czyli jako 6 latki) a później różnie to bywa. Teraz jest o niebo lepiej (nawet jeśli chodzi o naukę to teraz jest na wyższym poziomie niż wcześniej było), zresztą mając kontakt z rodzicami, dziadkami z poprzedniej szkoły do twej pory dzieci na angielskim kolorują kolorowanki :P ( rodzice się denerwują a wychowawca radzi zapisywać na prywatne zajęcia jak chcą aby dzieci umiały język)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1491 dnia: 25 Kwietnia 2017, 13:33 »
nowej prywatnej szkoły trochę się boj bo kończy dopiero pierwszy rok istnienia ( przedszkole dłużej działa) Angielskiego będą mieć 5 godzin tygodniowo i to też za tą szkoła przemawiało. Mam nadzieję że poziom nauczania będzie wyższy niż w pństwowej

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1492 dnia: 25 Kwietnia 2017, 14:22 »
tylko czy będzie tak chłonęła wiedzę jak brat? A Ty zadowolona ze szkoły jesteś?
Widać, że się martwisz ;) Pewnie dlatego, że ona w porównaniu do brata taka malutka przecież ;) ;D
Ja jestem bardzo zadowolona ze szkoły. To była też szkoła naszego pierwszego wyboru i mieliśmy szczęście, że się dostała. Co rano przy oddawaniu dzieci nauczyciel do dyspozycji rodziców. Wycieczki w różne miejsca. Hanka uwielbia szkołę. W piątki są zajęcia dla rodziców, można zostać 30 minut i normalnie uczestniczyć w lekcji, świetna sprawa. Mamy fajne dzieciaki w klasie, sympatycznych rodziców. W roczniku młodej są 3 klasy po 30 dzieciaków i 9 pań. Już czyta proste teksty, liczy super generalnie wszystko na +
A dyrektor to taki przystojniak, że fiu fiu ;D i jeszcze do tego facet zna każdego rodzica i każde dziecko po imieniu i wie które dziecko jest czyje.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1493 dnia: 25 Kwietnia 2017, 14:23 »
Anulla, duża ta Wasza szkoła? Klasy ile osobowe? Fajnie z tym dyrektorem!

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1494 dnia: 25 Kwietnia 2017, 14:27 »
ja bym nie generalizowała, bo wiele zależy i od samej klasy i od wychowawcy - sa państwowe placówki, ktore trzymają wysoki poziom, nasze dzieci często biorą udział w róznych konkursach, olimpiadach i bardzo dobrze sobie radzą....
chociaz fakt 100 zl to jak za darmo, ja więcej płace za chociażby dodatkowy język syna  :P

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1495 dnia: 25 Kwietnia 2017, 14:50 »
100zl?
Hehe w Szczecinie nie mozliwe ;D

Aneta i powiedz mi wtedy sa tzw xajecia otwarte? Czyli nauczyciel przygotowuje glownie zajecua pod rodzicow z dziecmi?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1496 dnia: 25 Kwietnia 2017, 15:02 »
Anulla, duża ta Wasza szkoła? Klasy ile osobowe?
Tak jak napisałam 30 dzieciaków na 2 panie.
Dodatkowo dziewczyna na praktykach, we wtorki i piątki ekstra wolontariusze tzn u nas są to emerytowane nauczycielki, które też zajmują się dziećmi i spędzają z nimi czas.   
Szkoła taka średnia bardziej w stronę małej :)

Jak sobie przypomnę, że kiedy chodziłam do szkoły (45, Benesza ;D) to klasy były od A do H to aż mi skóra cierpnie.
Aneta i powiedz mi wtedy są tzw zajęcia otwarte? Czyli nauczyciel przygotowuje głównie zajęcia pod rodziców z dziećmi?
To nie są zajęcia typowo pod rodziców bo nie wszyscy rodzice zostają. Nie jest to obowiązkowe, nie chcesz czy akurat nie możesz zostać to nikt Cię do tego nie zmusza. Robimy z dziećmi to co akurat jest w programie na dany dzień. Nazywa się to "phonics with parents". Nie wiem czy jest jakiś odpowiednik tego w polskiej szkole.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #1497 dnia: 25 Kwietnia 2017, 17:44 »
nowej prywatnej szkoły trochę się boj bo kończy dopiero pierwszy rok istnienia ( przedszkole dłużej działa) Angielskiego będą mieć 5 godzin tygodniowo i to też za tą szkoła przemawiało. Mam nadzieję że poziom nauczania będzie wyższy niż w pństwowej

U nas 3-4 lata więc też nie zbyt długo :P

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #1498 dnia: 26 Kwietnia 2017, 09:17 »
czas zapisać się do tego wątku... młoda od września wyruszy do pierwszej klasy... na razie jest bardzo chętna, ciągle dopytuje za ile dni pójdzie do 1 klasy? mam nadzieję, że jej tak zostanie :P

Offline MARTKA

• Chuck Norris