Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 8  (Przeczytany 317693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
  • data ślubu: [i
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 8
« Odpowiedź #2070 dnia: 16 Grudnia 2012, 22:13 »
Dobrze wiedzieć, żeby się nie nakręcać :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2071 dnia: 16 Grudnia 2012, 22:15 »
Ja brałam i nie zauważyłam skutków ubocznych.. Więc to widać indywidualne..

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2072 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:16 »
A jak jest duphastonem i owulacja ? (przepraszam, nie mam obecnie polskich znakow). Przeczytalam, dwie rozne opinie, jedna, ze dupek zatrzymuje owu, druga ( w ksiazce), ze nie ma wpływu na owulacje. jak to jest?

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #2073 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:29 »
Ja tego do konca nie wiem. Moj gin, kiedy chcialam cos na skrocenie cykli, zeby jednak te szanse na zajscie byly wieksze, powiedzial, ze mi nie da, bo jak wezme dupka np. W 20 dc a pecherzyk jeszcze jestmalutki to owu nie bedzie i tyle, ale w tym cyklu mialam owu podczas zazywania luteiny, tylko, ze to byl juz 50 dc wiec pecherzyk zdazyl mi urosnac.

Ale Ty czogara, chyba masz te cykle w miare regularne i mniej wiecej wiesz kiedy jest owu bez lekow?

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2074 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:34 »
Wiedzialam (czas pzreszly), teraz juz nie mam pojecia ::)
Znalazlam taka informacje na temat dupka:
 Duphaston to lek hormonalny, którego substancją czynną jest dydrogesteron, syntetyczny analog progesteronu (1 tabletka zawiera 10 mg dydrogesteronu).

2.                   Charakteryzuje się mniejszą liczbą działań ubocznych niż inne leki hormonalne. Nie wpływa m.in. na masę ciała, ciśnienie tętnicze krwi.

3.                   Podstawowe, wybiórcze działanie Duphastonu:

1.                                            wspomaga działanie progesteronu, jakby podnosi jego poziom,

2.                                            wywołuje przemianę wydzielniczą śluzówki macicy (endometrium). Ułatwia więc implantację zarodka w macicy.

4.                   Dwa działania typowe dla progesteronu nie zachodzą dla Duphastonu:

1.                                            Duphaston w małej dawce nie powoduje zahamowania owulacji, powinien być jednak podawany przy planowanej ciąży dopiero po stwierdzeniu jajeczkowania, aby nie utrudniać zapłodnienia. Ustalono jednak, że blokowanie owulacji następuje przy dawce przekraczającej 30 mg na dobę [patrz artykuł J. Tomaszewskiego i W. Baranowskiego].

Glupieje, bo mam teraz mnostwo sluzu (ale to tez moze byc spowodowane duphastonem) i zastanawiam sie czy przypadkiem teraz nie powinnam miec owu (tak jak kiedys w 20 DC), w poprzednim cyklu owu byla 12dnia, a wiec teraz to jedna wielka niewiadoma :-\

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2075 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:49 »
Ja mysle, ze lekarz wie co robi. Ty mialas jakies niedobory progesteronu, ze Ci zapisal dupka?

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2076 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:50 »
a ja słyszałam,że Duphaston nie zahamuje owulacji nawet jeśli jest brany przed nią. Aby miał coś wspólnego z blokowaniem (choc to i tak nie potwierdzone) to trzeba go brac znacznie wcześniej niz teoretycznie w połowie cyklu i to w dawce duzo wiekszej niz taka standardowa .

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2077 dnia: 17 Grudnia 2012, 11:53 »
Marta, mialam plamienia przed okresem

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2078 dnia: 17 Grudnia 2012, 12:08 »
Tak jak napisalam, lekarz pewnie wie co robi.

No wlasnie Haniu, dlatego w moim przypadku to by jedynie zaszkodzilo, ale jak ktos ma cykle normalnej, w miare stalej dlugosci dupek bedzie pewnie dobry.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2079 dnia: 17 Grudnia 2012, 12:11 »
dokładnie tak ;). JA brałam zawsze luteinke od 16 dc. Jakie mam cykle to nie wiem bo bez lutki okresu w ogóle nie miałam ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2080 dnia: 17 Grudnia 2012, 12:23 »
Ja brałam luteinę na wywołanie głownie, albo po CLO, i pregnylu

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #2081 dnia: 17 Grudnia 2012, 15:44 »
ja luteinę też brałam na wywołanie

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #2082 dnia: 17 Grudnia 2012, 16:01 »
JA duphaston brałam już w ciąży przez 4 tygodnie od pozytywnego testu czyli od 5 do 9 tygodnia i jedyne wrażenie jakie miałam to takie, że na leku było mi bardziej niedobrze co jest też pewną prawidłowością dla fizjologicznie przebiegającej ciąży, choć jedyne co skłoniło mnie do podejrzewania że stoi za tym duphaston było to, że mdłości znacznie zmniejszyły się po 3 dniach od zakończenia brania leku a tyle trwa pozbywanie się do z organizmu no i 9 tydzień ciąży to mdłości czasami dopiero się zaczynają, pomijając biedną Martę którą męczą straszliwie długo  :(
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2083 dnia: 17 Grudnia 2012, 16:52 »
Dzieki milciu, jakos zyje, tylko najgorsze, ze znowu wymiotuje... ::)

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2084 dnia: 18 Grudnia 2012, 11:57 »
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dupka?  Zakładając, że kobieta jest w ciąży i w 25DC przestaje brać duphaston, bo 27 ma przyjść @, czy w tym przypadku, nagły spadem hormonów, może spowodować "poronienie"? Może dla niektórych pytanie wydaje się głupie i absurdalne, ale nie ukrywam, że bardzo mnie to ciekawi ponieważ znalazłam informacje, że dzień po odstawieniu dupka, powinno się zrobić test, jeżeli wyjdzie pozytywny to kontynuować branie tabletek. ale były to tylko opinie dziewczyn, żadnych lekarzy ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2085 dnia: 18 Grudnia 2012, 12:04 »
Nie, ja bralam luteine w trakcie owulki i przestalam gdzies 4 dni po i okres nie przyszedl. Tez sie o to martwilam, bo potem bralam gdzies od 6 tygodnia do 12, ale strasznie po niej wymiotowalam, wiec raz bralam, raz nie i niczemu to nie szkodzilo. Liliann wtedy mi powiedziala, ze to tak nie dziala, ze poroni sie ewentualna ciaze. Jezeli ciaza ma sie poronic to zaden progesteron tego nie zmieni.

Ja mysle, ze najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do swojego ginka i go zapytasz jak on to widzi. Ale nie wydaje mi sie aby zalecal testowac w kazdym cyklu, chyba, ze chcesz to jasne testuj.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #2086 dnia: 18 Grudnia 2012, 14:07 »
Wydaje mi się, ze poronienie nie następuje tak od razu...jeśli odstawisz, a będzie brak progesteronu to zaczniesz plamić i to będzie ewidentnie znak, że powinnaś kontynuować. Ale odstawić musisz bo jak nie odstawisz to chyba nie dostaniesz @.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2087 dnia: 18 Grudnia 2012, 15:19 »
Czigra jak zaszłam w drugą ciążę to brałam duphaston.. Odstawiałam w 25+ 26 dc i zrobiłam test 28 dc i byłam w ciąży więc od razu zadzwoniłam do swojego lekarza.. I kazał mi z powrotem brać duphaston i zwiększył dawkę.. Bo pierwszą ciążę miałam zagrożoną i jak tylko odstawiałam duphaston to plamiłam..
A Przy tej drugiej ciąży mimo brania duphastonu serduszko nie zaczęło bić i w 9 tc miałam zabieg.. Więc co ma być to będzie..

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #2088 dnia: 18 Grudnia 2012, 18:07 »
Milcia gratuluję !!!! :D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #2089 dnia: 18 Grudnia 2012, 22:00 »
Czigra: Duphaston żeby całkowicie "wyszedł" z organizmu to potrzeba 72h może dlatego ten termin testu.
kurczaczek83 : Dziękuję  :-* :-* :-*
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2090 dnia: 18 Grudnia 2012, 22:11 »
Ja też brała duphaston już w ciąży, na podtrzymanie od 5 tc, potem luteina. Skutków ubocznych brak :)

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #2091 dnia: 19 Grudnia 2012, 11:39 »
Z dupkiem jest różnie. Jeden lekarz mowi ze blokuje inny że nie. Ja teraz jestem pod opieką 2 lekarzy..to moja czysta złośliwość..w końcu płace zus nie?:P To bede korzystac ile wlezie.
Biorę dupka od tego cyklu 12dc-25dc po 2 tabletki czyli 20mg na dobę , byłam przedwczoraj na monitoringu tzn na jego pierwszej części i pęcherzyk miał 12dc 23mmi był na granicy pęknięcia,zrobilam po wizycie test owulacyjny i wyszedł pozytywny..czyli teoretycznie powien był pęknąć wczoraj albo dziś w nocy :) no i faktycznie chyba pękł bo mnie przestał tak masakrycznie jajnik boleć. Martwi mnie tylko to ze nie bolą mnie piersi jak co miesiąc od owu i nadal mam płodny śluz. Jutro ide zobaczyc na monitoring czy faktycznie pękł w ogóle czy sie zluteinizował skubaniec..dużo stresu i lekarz mowi ze może nie pęknąć. Ale nie widzi absolutnie winy w dupku...
Drugi lekarz z koleji uważa ze dupka powinnam brać tak samo od 12dc po 2 tab ... ale do dnia spodziewanej @. Tego dnia zatestować, jeśli pozytyw to nadal brać - nie odstawiać a jak @ przylezi to odstawić. To jest metoda typowa z insemnacji ponoć ( wedłg niego) i sie trzyma tego twardo ze nie odstawiamy przed testem. Sama nie wiem co zrobie jak przyjdzie mi ten 25dc..narazie mam 14 :)

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2092 dnia: 19 Grudnia 2012, 11:46 »
Mój 25 jest jutro i nie wiem kiedy była owu, czy w ogóle była. Dzisiaj zrobiłam test, nie wiem po co, chyba chciałam się utwierdzić w przekonaniu, że znowu nie wyszło.
Mieć dwóch lekarzy to jest dobry pomysł, jak tylko będe mieć dodatkowe pieniądze, to ide prywatnie, do poleconego lekarza. Nie wytrzymam bez monitoringu, a testy owu zawsze wychodzę negatywne.
Ja  biorę tylko jedną tabletkę, ale zauważyłam, że bóle jajników się nasiliły, bolą mocniej i częściej niż przed dupkiem. Piersi stały się bardziej wrażliwe( zwłaszcza sutki), zrobiłam się senna (ale to wina również pogody), no i śluz jest inny. Przed @ zawsze był żółtawy, teraz jest mleczny i jest go dość sporo. W nocy częściej wstaje się załatwić i bardzo możliwe, że przez to straciłam na wadzę, albo przez stres, albo przez dupka ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2093 dnia: 19 Grudnia 2012, 11:53 »
Jezeli lekarz mowi, ze moze nie pekac to go zmolestuj o pregnyl albo ovitrelle, wtedy na pewno peknie. Zazdroszcze, ze Ci tak ladnie i szybko rosna, u mnie to szlo zawsze jak po grudzie, nawet po lekach.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2094 dnia: 19 Grudnia 2012, 11:55 »
Czy któraś z Was nie ma jajowodu lub ma niedrożny , a podczas usg okazało się że owu będzie po tej stronie gdzie jajowodu nie ma ??A pózniej stał się cud ??
Pytam się z czystej ciekawości.Gin powiedział mi że takie cuda są ...

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2095 dnia: 19 Grudnia 2012, 11:56 »
Nie, ja takiej sytuacji nie miałam

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2096 dnia: 20 Grudnia 2012, 11:48 »
Dzisiaj 25DC i ostatni dzień brania dupka. Staram się badać swoją szyjkę macicy, ale jeszcze nie bardzo mi wychodzi :-\ jedno co mnie niepokoi, to olbrzymia ilość białego śluzu. Czy to przez duphaston? W weekend@ a śluz przed miesiączką zawsze był inny, gęstszy i żółtowaty. teraz się czuje jakbym miała dni płodne, ciągle mokro :-\

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #2097 dnia: 20 Grudnia 2012, 11:52 »
dużo białego śluzu to dobry znak na +
trzymam więc kciuki  :)

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #2098 dnia: 20 Grudnia 2012, 11:55 »
Dzisiaj 25DC i ostatni dzień brania dupka. Staram się badać swoją szyjkę macicy, ale jeszcze nie bardzo mi wychodzi :-\ jedno co mnie niepokoi, to olbrzymia ilość białego śluzu. Czy to przez duphaston? W weekend@ a śluz przed miesiączką zawsze był inny, gęstszy i żółtowaty. teraz się czuje jakbym miała dni płodne, ciągle mokro :-\

ja przy 1 dupku nie zauwazylam zmiany śluzu a teraz jem pierwszy cykl po 2 tabletki i jestem zaskoczona , wylatuje ze mnie biały gęsty śluz łyżeczkami...mam dziś 15dc , jestem świeżo po owulce,ale jest go masakrycznie dużo

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #2099 dnia: 20 Grudnia 2012, 11:57 »
LInka, ja mam tak od owulacji, cały czas mokro i dużo śluzu. Przyznam, że zaraz po owu, nie badałam szyjki, a więc nie wiem czy śluz był biały, a na wkładce, zawsze wszystko inaczej wygląda ::)

Bożenko, postaram się nie nakręcać, ale dzięki :D