Autor Wątek: Klub e-weselnych grubasek ;) czyli walka o płaski brzuch i szczupłe uda  (Przeczytany 379316 razy)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
Precious ja zbytnio nie umiem zmniejsyzć tej ilości. Bo jeśli zaliczę jako posiłek jabłko czy jogurt to mi ich tyle wychodzi. Ale ja wstaje o 6 a idę spać o 23/24 więc nie wychodzi mi zmiejszenie ilości posiłków. Śniadanie jem o 7 w pracy bo w sumie zawsze jadłam śniadania i muszę je zjeść szybko po wstaniu bo mi źle jak go nie zjem. jak siędze w pracy do 14/15 to póżniej jem o 8 jabłko o 10 II sniadanie i o 12/13 jogurt. Jak jestem głodna to syzbciej coś zjadam. Ale ja głównie ostatnio w pracy nie jem pieczywa tylko jakieś chrupkie,a  tym nie umiem się tak porządnie najeść, nawet jak zjem więcej, z drugiej strony liczę kalorię więc w pracy mam tak limit 400kcal żeby później móc zjeść w miarę normalny obiad i żeby jeszcze na kolacje straczyło. Co do jedzenia przed snem to raczej się nie zdarza, ewentualnie jak mnie już ssie mocno to jabłko.

A czy ziemniaki zaliczją się do 2/3 warzyw, zaznacze ziemniaki nie polane tłuszczem ani sosem tylko takie posolone troszku z koperkiem.

I co mi radzisz moja internetowa dieteczyko :)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
no to i ja dołączam tutaj może razem w końcu się uda , od dziś zaczęłam hula-hoop 30min dziennie mam zamiar + orbitrek ,  jak oglądam swoje zdjęcia z przed paru lat to aż mi się płakać chce co ja sobie zrobiłam , ale chyba zaraz się ubiorę i mimo iż nie na widzę biegać skoczę na takie małe kółko ok 10min mi zajmie + wejść z powrotem na 4 piętro :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
ja sie nei warzylam dzis...
jedyny sukces to koleczko wopkol glebokiego ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
martusia powiem Ci tak mi dietetyczka kazała całkowicie początkowo wyeliminować ziemniaki a później jeść sporadycznie, z tym że ja nie wgłębiałam sie w ten temat nigdy bo od dziecka szczerze nie znosze ziemniaków i ich po prostu nie jem. Więc z tymi ziemniakami Ci nie odpowiem, ale skoro dietetycy zalecają ograniczanie to coś musi być na rzeczy.

Jesli jesteś już o 8 głodna to ja bym zwiększyła śniadanie na Twoim miejscu, tak żeby dopeiro po 2,5 - 3 godzinach zjeść drugie śniadanie i może to być nawet jogurt + jabłko.
Bo chodzi o to w diecie żeby wyeliminować nawyk podjadania ;) niezdrowe odżywianie jest niczym innym jak zbiorem złych nawyków żywieniowych nabytych w trakcie życia lub wyniesionych z domu rodzinnego.

Ważne jest też to, żeby z bardziej kalorycznymi rzeczami i wiekszymi posiłkami zmiescić się do około 15, później nasz metabolizm zaczyna podobnoż zwalniać i wolniej spala spożyte kcal.

Nie wiem jak te godziny Twoje ogarnąć, bo nie wiem o której kończysz prace i czy jecie w domu razem wszyscy o jednej porze czy każdy sobie czy jak? Bo nie ma co rozwalać "tradycji" wspólnych posiłków dla diety nic na siłę.  
11 czerwca idę na spotkanie to się dopytam jak to jest jak się pracuje (ja jestem głownie w domu, więc robię obiad jak mi przypada godzina  a nie jak mam możliwośc dopiero, więc też jest mi łatwiej).

No i mi generalnie powiedziano, że mam sobie odpuścić liczenie kcal. Wiem co mogę jeść i czego nie, ilości trzymam się z głową, a jak nie wiedziałam to się dopytałam np. ile zjeść groszku, fasoli, płatków owsianych itd.
Jak mi mało i oczy by chciały nadal :P a głowa/żołądek same nie wiedzą czego chcieć, to wypijam herbatę - chcica mija :) (no chyba że trafi się pierwszy dzień okresu, to czasem nie mija :) )

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Ja się trochę boję ograniczać tak węglowodany ze względu na cukrzycę, którą miałam w ciąży. Jeszcze mnie czeka kontrolna powtórka obciążenia glukozy. Cukrzyca niby minęła, ale ja jakoś słabo się czuję jak długo nie zjem nic z węglowodanami.
No i mam duży niedobór żelaza i wysoki cholesterol. Żelazo mi lekarz zapisał w tabletkach i stwierdził, że cholesterol to dietą sobie poprawię.
Jestem na diecie i staram się nie jeść wysoko-cholesterolowych rzeczy,ale muszę sobie dokładniej poczytać co konkretnie powinnam jeść.
Czuję się ogólnie kiepsko, bez sił, zmęczona (może to zrozumiałe, bo jestem cały dzień sama z tym moim diabełkiem), często mam zawroty głowy.
Aż się boję picia glukozy, bo ostatnio po tym prawie zemdlałam :(
Czuję, że jednak powinnam mieć taką dietę, która dodaje sił, bo inaczej się wykończę...
Najgorszy u mnie jest brzuch. Nadal wyglądam jak w 5 miesiącu ciąży :( Już druga osoba mnie dziś zapytała, czy znowu jestem w ciąży :(
Tak się zmotywowałam, że 2 godziny spacerowałam z wózkiem dość szybkim krokiem i dużo pod górę.
Agatko, malutko tych kalorii! Uważaj, żeby Cię jojo nie dopadło. Ja już tyle razy to przerabiałam.

Offline Precelek

• Chuck Norris
martusia napsałaś o której kończysz pracę już widzę :)

Zaintrygowały mnie te godziny teraz, bo wypada, że okolo 14 powinnać najpózniej zjesć obiad, a to nie jest wykonalne ... ciekawe co się wtedy robi :)  Musze się wywiedzieć :) kiedyś mnie tez to czeka...
teraz jak jestem w pracy to mykam na stołówkę i problem z głowy :)

Ania a próbowałaś wprowadzić węglowodany złożone? Chleb typu pumpernikiel albo nasiona do jogurtu? Też się źle czujesz po tym? Bo to chyba dodaje więcej energii, może miałabyś więcej siły.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Anulka, to ja ci polecam dietę strukturalną (inaczej dr Bardadyna)
napewno dodaje energii i nieogranicza węglowodanów. jest dosć prosta lista dozwolonych produktów (ale nie uboga)

ja co jakiś czas wracam do koktajli   :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
ja dzis czytać nie umiem ... źle się czujesz po glukozie a nie po weglowodanach :P Sorry Ania :)

tak czy siak, pozamieniaj węglowadany proste na złożone i zmniejsz ilości np szklankę makaronu suchego, pół szklanki ryżu suchego i dopiero te ilości gotuj dla siebie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Ania a próbowałaś wprowadzić węglowodany złożone? Chleb typu pumpernikiel albo nasiona do jogurtu?
dokładnie...
weglowodanów prostych w ogóle ci nie wolno szczególnie jak piszesz, ze masz objawy sugerujace hipoglikemie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
no i jak napisałam tak zrobiłam, nie ma się w sumie czym chwalić bo poszłam na kółko co zajęło mi nie całe 5min ale 49kcl poszło :) a biorąc pod uwagę fakt , że nie nawidzę biegać to na prawdę teraz z sobą walczyłam , żeby się zatrzymać i iść bo nie powiem mimo wszystko się zmęczyłam bo taki mieszany teren ale zobaczymy jak będzie za jakiś czas chcę też poprawić swoją kondycję bo nie powiem masakraaaa u mnie

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
No nie zrozumiałyście mnie. Chodziło mi o to, że nie mogę stosować diety ogólnie niskowęglowodanowej, albo całkowicie bez węglowodanów.
A węglowodany jem złożone.
Liliann, myślisz? ja myślałam, że to z niedoboru żelaza...
Robiłam obciążenie jeszcze w Polsce, ale chyba jakiś błąd był, bo mi wyszło po 2 godzinach 30  :P
Po porodzie miałam dobre wyniki, mierzyłam sobie z palca i zawsze było ok. Diabetolog powiedziała, że już mogę jeść wszystko, tylko tak ogólnie uważać, żeby zdrowo się odżywiać. Więc przez jakiś czas jadłam białe pieczywo, makarony itp. ale teraz się odchudzam i to od razu odrzuciłam.
Zastanawiam się czy nie wrócić w ogóle do diety cukrzycowej tylko ograniczyć ilości.
Anka, dzięki. Poczytam sobie o tej diecie.
Precious z ziemniakami chodzi o wysoki Indeks Glikemiczny, podobnie marchewka i kukurydza...

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
Jestem i ja ;D  Możę bede miala motywację do tego aby zrzucić kilka kg :)
Moje BMI na dzień dzisiejszy 27,9 :-\ cel 22 :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
No właśnie temat ziemniaków jest mi obcy, fajnie, że wyjaśnilaś :) ja wiem tylko, że kukurydza też nie jest wskazana ze względu na ten indeks glikemiczny.

Ja na przykład dawno temu już pozamieniałam węglowodany proste na złożone i wydawało mi się, że jem zdrowo, ale waga stała albo malała nieznacznie. Dopiero teraz wiem, że była to kwestia proporcji w daniach, za dużo węglowodanów jadałam po prostu.
Jedząc na śniadanie i kolację chleb razowy nadal będizesz dostarczać węglowodany, ale w zdrowszej wersji, staraj się na obiad jeśc warzywa + mięso/ryba zamiast makaronu/ryżu/chleba itd.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Liliann, myślisz? ja myślałam, że to z niedoboru żelaza...
a  morfologia jaka?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
morfologia ok.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
no to nie żelazo
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2012, 20:48 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Liliann, wysłałaś pustego posta  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
nieeeeeee
 w kolorze BEŻOWYM  ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
 :mrgreen: :mrgreen: kolor beżowy mnie rozwalił :)

pytanie za 100 punktów gdzie boli  woreczek żółciowy? po lewej czy po prawej stronie ??

zjadałam dziś stołówkowego kotleta takiego średnio w moją mańkę i boli mnie coś i jakoś mi ciężko na żołądku ... zastanawiam się czy nie był za tlusty dla mojego odzwyczajonego od tłustych rzeczy organizmu ? może tak być ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
pytanie za 100 punktów gdzie boli  woreczek żółciowy? po lewej czy po prawej stronie ??

zjadałam dziś stołówkowego kotleta takiego średnio w moją mańkę i boli mnie coś i jakoś mi ciężko na żołądku ... zastanawiam się czy nie był za tlusty dla mojego odzwyczajonego od tłustych rzeczy organizmu ? może tak być ?

PRAWEJ....
mozesz tak miec po kotlecie...
— Richard M. Devos

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
woreczek zółciowy po pawej stronie :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Precious, to może wątroba? chyba też po prawej  :P
Liliann  ;D, ty to masz dobrze, bo możesz sobie poprawić
Ala ja się teraz zmartwiłam. Czyli jednak coś jest z tą cukrzycą?
Po 2h wyszło 30!
Jak poszłam z wynikiem do lekarza ogólnego to powiedział, że chyba jakiś błąd  ??? A może to był dobry wynik? Bo ja potem czułam się fatalnie, kręciło mi się w głowie, prawie padłam w sklepie  :(

Offline Precelek

• Chuck Norris
a widzicie ... mnie boli - kłuje po lewej  jakoś tak pod żebrem, zwłaszcza jak się ruszam, jak siedzę z dupą to jest ok, pierwszy raz tak mam. Wziełam Nospe, zobaczymy czy puści.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
powiem tak anulka... taki wynik jest teoretycznie możliwy, ale Ty powinnaś być wówczas nieprzytomna...

— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Ja morfologie miałam idealną a żelazo w surowicy bardzo niskie.. dużo poniżej normy.. Miałam bardzo dużą anemię.. zresztą od lat bo lekarze nie mogli sobie z tym poradzić (przez mój okes - a ja tabletek hormonalnych nie mogę brać) poszłam do hematologa i porobiła mi troszkę badań.. okazało się, że miałam tylko 1/3 krwinek, które przenoszą tlen.. tak na chłopski rozum mi to wytłumaczyła.. Ale morfologię to ja miałam super..
Od braku żelaza człowiek może być bardzooo zmęczony i senny.. koniecznie Aniu łykaj te tabletki ale dodatkowo jedź wszystko co zawiera żelazo..

Muszę przyznać, że ten wątek bardziej mnie motywuje do działania.. poważnie się zastanawiam nad tymi ćwiczeniami co ciriness podała.. 28 minut dziennie to już nie tak dużo.. tyle bym chyba bez problemu znalazła i nie miałabym wymówki, że czasu brak....

Offline martusia83

• uzależniony
Kurcze napisałam posta i nie wiem nie ma  :-\

Precious źle mi się napisało przekąskę jem o 9 a nie o 8. W sumie to takiego jabłka czy jogurtu w sumie nie zaliczałam tak zbytnio jako posiłek bo to taka przekąska no ale tak jak mówisz te przekąski nas gubią. Nie wiem może lepiej na śniadanie jest jakiś chleb pełnoziarnisty, który bardziej mnie nasyci i dłużej wytrzymam, a później zjem jogurt + jabłko i ogranicze jedzenie w pracy do 3 posiłków no bo już mniej nie dam chyba rady. Ale w sumie jeśli w pracy zjem 3 później obiad, coś pomiędzy obiadem i kolacją to w sumie wyjdzie mi 6.

anulka80 ja też miałam cukrzyce podczas ciąży. Po porodzie jak robiłam badanie to wyszło mi ok chociaż widzę, że teraz mam tak, że jeśli rano nie zjem śniadania tak minum do 2 godzin od ubudzenia się to źle się czuje, mam mdłości, wymiotować mi się chce i słabo mi. Muszę wtedy już zjeść byle co bo normalnie strasznie mi wtedy jest, a wczęśniej prezed ciążą tak nie miałam.

A powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tym ryżem czy makaronem. Jeśli chce policzyć ile mają kalorii to powinna je zważyć na sucho i wtedy policzyć ć czy ugotować i wtedy zważyć i policzy kalorie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
tą idealną morfologię to ja bym chciała zobaczyć...
nie sama hemoglobina jest ważna...są jeszcze wskaźniki czerownokrwinkowe...

A powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tym ryżem czy makaronem. Jeśli chce policzyć ile mają kalorii to powinna je zważyć na sucho i wtedy policzyć ć czy ugotować i wtedy zważyć i policzy kalorie.

zazwyczaj w tabelach jest podana wartość klaoryczna suchego makaronu, chyba, że jest to wyraźnie zaznaczone...że makaron jest ugotowany
— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
Podobno na sucho :)  ale nie wiem skąd to wiem, musiałam coś gdzieś wyczytać, po ugotowaniu on nabiera wody i dlatego jest cięższy, no nie ?

Marta najzdrowiej jest jeść śniadanie do godziny po obudzeniu, zanim spadnie cukier, ja też tak mam, że mi słabo jak za długo przetrzymam, zawsze tak miałam, a cukrzycy mi nigdy nie stwierdzono.

Ja mam liczone jabłko czy jogurt jako danie (2 śniadanie lub podwieczorek), zaliczając to jako danie nie podjadam, żeby nie psuć statystyk :) wiem, że mogę zjeśc coś na co mam ochotę w porze dania i tak robię (wiadomo raczej rzadko jest to snickers :) ale jakoś zastępuje) :)

Wg diety mam na śniadanie tak:  1-2 tosty z chleba pełnoziarnistego + plaster szynki na tosta lub twaróg lub jajko (1) + warzywa - cały pomidor a nie plasterek, cały ogórek (albo pół dużego ile zmieszcze) a nie plasterek mogą być jeszcze rzodkiewki, sałata, co tam jest sezonowo.

Albo 250g jogurtu naturalnego + 2 łyżki otrąb lub płatków owsianych + 1 łyżka słonecznika + jedna łyżka dyni lub sieminei alnianego prażonego najlepiej + 3 morele susozne albo śliwki albo 10 zurawinek.

Mnie to nasyca :) tosta jem jednego a nasion wrzucam po łyżce bo mi za dużo dwie :P

Offline martusia83

• uzależniony
No ale u mnie tosty odpadają, nie lubię jeść zimnych :) Jak się jest w domu to chyba łatwiej to wszytsko ogarnąć ja jak byłam w domu to ważyłam ciągle 62kg, a tylko jak wróciłam do pracy to zaraz zaczełam przybierać na wadze. No fakt, że jak siedziałam w domu to karmiłam piersią, a jak wróciłam do pracy to karmienie się zmiejszyło, aż w końcu zakoczyło.
Może spróbuję wrócić do chleba, kupowałam sobie taki wieloziarnisty z Machester czy jakos tak, taki podobny do pumpernikla ale lżejszy i jaśniejszy.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2012, 22:12 wysłana przez liliann »

Offline Precelek

• Chuck Norris
Tost w sensie taki sucharek jakby :) nie taki "sklapnięty"
no to po prostu chleb razowy nie musi być w formie tosta.

zdaję sobie z tego sprawę, że jest mi łatwiej. Jeśli wychodzę z domu w porze obiadowej to 3-4 razy w tygodniu i zazwyczaj mam obiad w pojemniku albo korzystam ze stołówki, jeśli akurat mam taką możliwość... ale coś mi ostatnio te obiady nie podchodzą, więc będę kombinować. Na pewno jakbym codziennie wychodziła rano w wracała o 16-17 to musiałabym mieć inny system. Dowiem się jaki i puszczę w świat :) musi być na to jakiś sposób :)

Ja najbardziej lubię chleb z Kauflanda i Reala :) taki robiony dla tych sklepów. Przetestowałam już całe mnostwo innych chlebów i te mi najlepiej podchodzą bo są cieniutkie kromki i mozna je fajnie usucharzyć :)