wiecie, ja imienia Nikola nie traktuję jako jakiegos nowego.. znałam kiedys dziewczynę o tym imieniu, dziś ma chyba ze 22 lata.. Luiza? miałabym w rodzinie,niestety zmarła po kilku dniach, dziś mialaby ponad 30 lat...więc też mnie nie razi,,
Ale szczerze powiem, że wolę jakieś nowesz imiona niż te "stare".

Po prostu mam awersje na np : Staś, Jaś, Kaziu,Zbyszek, Franek, Mietek, Bolek... czy Ela, Zosia, Gabrysia, Jadzia..
Wydaje mi się, ze jest różnica między imieniem jakimś zapożyczonym, zagranicznym , nowym w środowisku, a imieniem dziewcznym...
O ile nie mam nic przeciwko takim imionom jak np. Oliwier, Nataniel, Marcel to juz razi mnie np. Euzebiusz czy Ziemowit
ale to co pisze Groszek, jest prawdą, oczywiscie nie można generalizować.. częśc rodziców faktycznie z rodzin z problemami, bezrobotnych, na zasiłkach, z niezaplanowaną gromadką dzieci, niewykształconych nadaje tego typu imiona.. ale czy inni tego nie robią?
Mnie też podobają się obecnie imiona, o których sama kiedys sądziłam, ze są nieładne.. i na pewno to nie są zadne Anie, Kasie, Mart, Maćki czy Marciny..
imiona znacznie mniej popularne.. a niewyksztakcona nie jestem hehehe
tak się tez zastanawiam, kto to może wiedzieć, czy krzywdzące imię dla dziecka, które dziś się narodzi to będzie Anna czy Marika??
ps. z imion rzadko spotykanych miałam do czynienia:
Synthia
Lida
Idalia
Vanessa
Oriana (to moje)
Olimpia
Greta
Koletta
Liwia
Nadzieja
Olaf